Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od nidza »

Po pravilu je tržište nekretnina sporo, ima mali obrt, a time i malu korist za ekonomiju. Uspešne zemlje imaju brz obrt kapitala, male marže, pa se veći profiti ostvaruju na osnovu te brzine.

Kod nas je ogroman novac zaglavljen u nekretninama, ljudi vrte par stotina evra mesečno, a u vlasništvu imaju stotine hiljada eura koji su zamrznuti.

Ovo je još jedan pogled na problem.

@Šaranče, deci možeš da ostaviš stan, a možeš da im ostaviš i dividendu. Za tih 30 godina koliko je kredit otplate stana, krajnje sigurnim i minimalno rizičnim ulaganjem je moguće zaraditi najmanje jedan takav stan, a realno i mnogo više. Kad bi stanje svesti u Srbiji bio takvo i uslovi bolji, sasvim je moguće da bi sami uspeli da pokrenemo ekonomiju. Ovako je to sve malo otežano. Love ima, ali je učmala, stoji, smrdi.

Meni je neverovatno da neki penzionerski bračni par živi u velikom stanu u centru, nema para za račune, ni da jede bilo šta sem leba i parizera, ali neće da se seli. Racionalno bi bilo izdati taj stan za 1000€/m, iznajmiti manji u bloku za 250, i živeti fenomenalno za 750€ + 250€ penzije recimo. Preko noći od pukog preživljavanja možeš da napraviš sebi fenomenalan život. Svaki mesec mogu da putuju negde avionom i ostanu par dana, umesto da se bore sa parizerom.

Sve zavisi od ugla gledanja. Čim imaš nekretninu, nisi siromašan. Ako imaš nekretninu i umireš od gladi, ne možeš da se lečiš i živiš teško, tu nešto nije u redu.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Slikalusone:

To je ona emotivna povezanost sa zidovima o kojoj pričam. Gde da izda ili proda stan koji je otplacivao 40 godina.
ljuba napisao:A naravno nikada ne bi pre kupio (skup) auto nego uradio investiciju u nekretninu, a kada sve to zavrsis (privedes kraju) mozes i da malo promenis ciljeve / prioritete...
Ovo je opet balkanski, emotivni pogled na investicije :)

Ako u NL kao i u FR kupovina košta isto ili čak jeftijije nego renta onda kupovina ima smisla. U protivnom je loša investicija i robovanje predrasudama.

Skup auto je relativan pojam. Za nekog ko najveću investiciju u životu vidi kupovinu stana od 50k evra na 20-30 godina, svaki auto skuplji od 5000 je logično, ogromna investicija.
Poslednja izmena od Floyd u 17 Dec 2015, 10:56, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Laki021 napisao: Ocekujem da ce mi deca biti pametnija, sposobnija i bolje usmerena od mene, ta da ce biti vise nego sposobni da sami sebi priuste sta god pozele.
Prostim zakljucivanjem, moze se zakljuciti da to vodi u beskonacnost pameti, sposobnosti i usmerenosti :)

Ne bih imao nista protiv da su mi roditelji ostavili stan na Ibici :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Posto deca ciji roditelji zive u svom stanu, a ne iznajmljenom, nece biti pametnija, sposobnija i boljee usmerena, to zavisi od kupovine ili rente stana :)

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Au ljudi jel citate vi sta se pise :)

Naravno da to nema veze jedno sa drugim, samo kazem zasto mi apsolutno nije bitno hocu li deci ostaviti stan ili ne. Mozda kupim stan, mozda ne, ali to da li ce ostati deci sigurno nece biti kriterijum. Trenutno zivim u toliko dobrom stanu da mi se place cim pomislim da cu se jednog dana seliti (kad postane tesan), takav stan prosto ne mozes naci da kupis. Da utucem 2-3 miliona za stan kakav mi odgovara u Ch nemam a i da imam odakle mi? I da imam ulozio bi ih u 100 drugih profitabilnijih stvari a uzimanje kredita na 30god je meni identicno kao iznajmljivanje (pride treba iskesirati 20% koje ce ti se isplatiti za 20god). Svakako planiram da za 20god zaradjujem neuporedivo vise, te da mi danasnjih 20% za koje treba ko zna cega sve da se odreknem tada nece predstavljati nikakav faktor...

Za decu je kud i kamo bolje da ih posaljes u USA na neki dobar fakultet (taman i kosta ko dobar stan u Srb) pa ce sami lako zaraditi 10 stanova.

A skup auto i stan, na zapadu nidje veze. Kakave veze ima skup auto od 100 000e i stan od 2-3 miliona, razlikuju se u redu velicine, bas cu da cekam da imam stan da bih mogao da pristim auto koji kosta 30x manje...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

I te kako ima veze skup stan i auto na zapadu. Skup auto ti odonosi do par stotina eur-a vise mesecnih troskova (300-400) bar u NL, a tolika razlika u hipoteci pravi razliku izmedju vile i stana bar u NL - to mogu da tvrdim

PS: Za 30 godina kupuhes 7-10 skupih automobila a u stanu si jednom :) bazicna matematika (dole Svajcarska burzuazija :))
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Jeftina ta Holandija :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Da, odatle se zakljuci da su nekretnine bagatela u NL, posto ni u Srb razlika izmedju stana i vile nije 300-400e mesecno...

A za 30 god i 7-8 skupih automobila, pa ne izgubi auto 100% vrednosti za 4 god, vec oko 50%. Cisto da napomenem.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

U NL auto (skuplji) za 2 godine izgubi 50% vrednosti - cisto da napomenem (za 4 godine je vrlo diskutabilno), opet u zavisnosti koliko se vozi - pa izvedi racunicu... A NL je definitivno jeftina u poredjenju sa Francuskom i Svajcarskom...

PS: Kamata 1% otplacujes pola glavnice - moze da ide do 300.000 razlike stana - a to je za NL poprilicno... Ima da se kupi u Almere-u kuca (30km od Amsterdama) od 120.000Eur-a na dalje (i to lepe)
Poslednja izmena od ljuba u 17 Dec 2015, 11:30, izmenjeno 1 put ukupno.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Sad znam zašto Holandezi voze bicikle... štekaju za vile :)

Ti si ipak kao pravi Srbenda izabrao nemačko auto :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Pa kad su holandski polovnjaci na zlom glasu ;) :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

To i jeste istina stekaju za nesto sto im vise znaci - oni pak vole da putuju i tu trose masu para, a automobili su im nisko na listi - osim sto si blize Nemackoj tu se bolji automobili voze - cist mentalitet :)
4 god, vec oko 50%
30 / 4 = 7,5 ciklusa od 4 godine auto od 50.000 (bmw prosecni luksuzniji) - 7,5 x 25.000 + 30% (odrzavanje + osiguranje vece) ~ 240.000Eur-a i to je neki min, a gde su kamate na te pare :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Floyd napisao:nemačko auto :)
@DW reaguj :D
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

ljuba napisao:To i jeste istina stekaju za nesto sto im vise znaci - oni pak vole da putuju i tu trose masu para, a automobili su im nisko na listi - osim sto si blize Nemackoj tu se bolji automobili voze - cist mentalitet :)
4 god, vec oko 50%
30 / 4 = 7,5 ciklusa od 4 godine auto od 50.000 (bmw prosecni luksuzniji) - 7,5 x 25.000 + 30% (odrzavanje + osiguranje vece) ~ 240.000Eur-a i to je neki min, a gde su kamate na te pare :)
Pa ni obican auto nije dzabe, i da nemas auto javni prevoz nije dzabe...
Na kraju zavisi od zemlje i grada koliko je to znacajno u odnosu na cenu nekretnine, u Ch nije previse bitno.

Sta god da racunas na 30god izadju ozbiljne pare.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Svajcarci, kakve su vam to cene nekretnina, majko moja... :)
Ovde za 300,000 evra kupis dobar stan i ako das 20% ucesca, imaces ratu oko 700 evra...Ima kalkulacija na onom linku koji sam poslao ranije. Neverovatne su mi razlike cene u CH i DE...Ovde kucu mozes da kupis za recimo 400-500,000 evra...
Sto se tice kupovine nekretnine, ja sam uvek za. U redu da covek moze jeftinije proci ako iznajmljuje stan, ali je meni nekako vazno da je to moje. Cim se malo sredim i odlucim da li ostajem u ovom gradu, moram nesto planirati...
Odgovori