Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dejan82
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2012, 18:16
Garaža: Seat Ibiza Cupra

Re: Novi Sad

Post od dejan82 »

Gaginh0 napisao:Dobro, to su posebni debili. Mozda je nekome bilo bolje, a nekome gore tamo odakle je dosao, ali tu si gde si, ne vredi sad da kukas...
Shvatam zasto Francuzi ne vole Arape, zasto Amerikanci ne vole Porotorikance, ali izgleda da jedino kod nas Srbi ne vole Srbe.
:doubleup:
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Ako već 'shvatate' zašto Francuzi ne vole Arape ili zašto Amerikanci ne vole Latino populaciju (pretpostavljam da se na tu populaciju ciljalo), ne vidim zašto onda ne shvatate zašto Srbi iz jednog područja ne vole Srbe iz drugog područja?

Ja lično to ne shvatam (nijednu od navedenih predrasuda), ali računam ako bih 'shvatio' jednu predrasudu, bilo bi mi lakše da shvatim istu takvu i negde drugde :zbunjen:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Gaginh0 napisao:Dobro, to su posebni debili. Mozda je nekome bilo bolje, a nekome gore tamo odakle je dosao, ali tu si gde si, ne vredi sad da kukas...
Shvatam zasto Francuzi ne vole Arape, zasto Amerikanci ne vole Porotorikance, ali izgleda da jedino kod nas Srbi ne vole Srbe.
Vidiš, tu i jeste kamen spoticanja. Novi Sad i Vojvodina generalno nisu sredine gde je biti Srbin, iako smo većina, naročito bitno.
Većina onih što pizde na dođoše ne pizde zato što su to Srbi ili nešto deseto, već zbog bahatosti i svih oblika nekulture koje su doneli i kojih ne samo da se ne stide, nego se još prkosno ponose istim. Još nam sole pamet kako smo mi odavde loši Srbi i sve ostalo što vodi ka tome da i ovde naprave ono u čemu su već učestvovali "tamo negde" i zbog čega su, na kraju krajeva, morali doći ovde (bilo je već incidenata te vrste u Temerinu, Bačkom Jarku i Bečeju). Još jednom ponavljam - pojedinci, ali u ne baš beznačajnom broju. Opet, ti isti pojedinci su toliko glasni da se otpor prema njima prelije i na sve ostale, koji su pristojni i normalni.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ne mrzi Srbin Srbina, niti Amer Amera, nego je ta "mržnja" (nema tu prave mržnje, ajmo realno) usmerena zbog drufačijeg ponašanja i nepoštovanja tvoje sredine.

Fenomen dođoša može lepo da se prikaže na malom primeru, recimo zgrade. Imaš jednu komšijsku strukturu, i sve funkcioniše lepo, onda prođe 15-20 godina, neki se odsele, stariji umru, dođu novi, izmeni se značajan % stanara, i sada imaš komšiluk koji niđe veze sa uređenim prethodnim.

p.s. preteče me Sloba
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Nema veze to sa nacionalnošću već sa mentalitetom koga određuju i geografski i istorijski činioci. Jednačina je prosta a zajedničkih sadržatelja skoro ni nema.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

fq400 napisao:Ako već 'shvatate' zašto Francuzi ne vole Arape ili zašto Amerikanci ne vole Latino populaciju (pretpostavljam da se na tu populaciju ciljalo), ne vidim zašto onda ne shvatate zašto Srbi iz jednog područja ne vole Srbe iz drugog područja?
Nema to puno veze sa nacijom, već sa migracijama iz delova gde se mentaliteti razlikuju. Severnim Nemcima su Bavarci predmet sprdnje i obratno. U Španiji svako gunđa na svakoga, u Italiji na severu, Milanezi se hvataju za glavu od južnjaka i smatraju da je sve južno od Rima Afrika. Od drugog sv. rata pun Torino ljudi sa Sicilije i kalabreza, koji su došli da rade u fabrikama tamo. Primera koliko hoćeš maltene u svakoj zemlji, u velikoj većini pojedinačni slučajevi postaju stereotipi.
Širim haos!
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Tako je...
A ns je bio jedinstven primer gde su svi bili zajedno i nije se pitalo ko je sta. Jedini grad koji u centu ima u precniku od km katolicku crkvu pravoslavnu protestantsku reformatorsku, Protestantsku slovacku, rusinsku grcko katolicku, madjaraku katolicku, sinagogu, i srusenu jermensku.. jedinu u ovom delu sveta.
Srpske crkve su imale baroknu arhitekturu a ne vizantisku kao sto sad grade ...
U mom razredu u osnovnooj bilo je rusina madjara hrvata srba i niko nije znao ko je sta... to je bio novi sad...

Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока
Poslednja izmena od swemir u 07 Sep 2014, 13:39, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

methane.master napisao:Nema to puno veze sa nacijom, već sa migracijama iz delova gde se mentaliteti razlikuju. Primera koliko hoćeš maltene u svakoj zemlji, u velikoj većini pojedinačni slučajevi postaju stereotipi.
Nažalost, tako je. Ne znači da bilo ko treba da se miri s tim, ali za sada je tako u, čini mi se, većini slučajeva.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Sloba napisao:Vidiš, tu i jeste kamen spoticanja. Novi Sad i Vojvodina generalno nisu sredine gde je biti Srbin, iako smo većina, naročito bitno.
Većina onih što pizde na dođoše ne pizde zato što su to Srbi ili nešto deseto, već zbog bahatosti i svih oblika nekulture koje su doneli i kojih ne samo da se ne stide, nego se još prkosno ponose istim. Još nam sole pamet kako smo mi odavde loši Srbi i sve ostalo što vodi ka tome da i ovde naprave ono u čemu su već učestvovali "tamo negde" i zbog čega su, na kraju krajeva, morali doći ovde (bilo je već incidenata te vrste u Temerinu, Bačkom Jarku i Bečeju). Još jednom ponavljam - pojedinci, ali u ne baš beznačajnom broju. Opet, ti isti pojedinci su toliko glasni da se otpor prema njima prelije i na sve ostale, koji su pristojni i normalni.
Bullseye :doubleup:
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

I moj potpis na ovaj post!

Ljudi koji su za vreme SFRJ dolazili u NS su bili izrazita manjina u odnosu na starosedeoce i uglavnom su se lepo prilagodjavali nacinu/stilu zivota. Migracija 90-ih je bila masovna, sacinjena od raznih slojeva (u velikom broju prilicno primitivna), broj stanovnika je gotovo dupliran, tako da domicilno stanovnistvo nije imalo snagu da bezbolno "asimiluje" dosljake i tu je poceo da nastaje problem. Na veliku zalost, Novi Sad je bespovratno promenjen...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Vratiće se NS na nekadašnji položaj, samo što je ovaj put kultivacija malo sporija. Još 20 godina da izdržite i nema frke. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Ovo boldovano nije tacno, toga imas u svakoj drzavi.
Npr dok sam radio u Ljubljani naslusao sam se svega, pljuju jedni po drugima kao i kod nas. Isto je i HR, a i naveli su ljudi primere mnogo ozbiljnijih drzava tipa Nemacke itd...

Meni je to odvratno ali jbg tako je kako je..
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ma toga svuda ima, ja kad sam bio u USA ista stvar, iako za njih kazu da je to manje izrazeno ili nema. Sutra malo, ovi sto su 50 godina tamo (naravno dodjosi) isto pljuju po ovim sto sad dolaze, koji su tu sad istim ciljem kao ovi predjasnji, samo pre 50 godina.
Apropo Novog Sada, malo tu jako starosedelaca ima, NS dozivljava rast naseljenosti posle prelaska iz Austrougarske u SHS, kada je dobio nadleznosti i postao glavni grad Dunavske banovine (krajem 20-ih). Ne mogu da verujem da je recimo od 21 do 31 godine populacija povecana za vise od 50% i da su se razmnozavali samo starosedeoci, uvek je bilo migracija ovamo. Evo konkretno moja porodica, baba je dosla 40-ih ovamo da radi, moja mama je vec rodjena ovde, dakle ja sam druga generacija. A i gomila mojih drugara koji su isli sa mnom u skolu su slicnog porekla.
Novi Sad je od varosice za manje od 100 godina postao relativno veliki grad i to u regionalnom smislu (po broju stanovnika).
Population of Novi Sad through history:

1798: 6,890
1848: 18,530
1900: 28,763
1910: 33,089
1921: 39,122
1931: 63,985
1941: 61,731
1948: 69,431
1953: 76,752
1961: 102,469
1971: 141,375
1981: 170,020
1991: 198,326 (with adjacent urban settlements of Petrovaradin and Sremska Kamenica)
2002: 216,583 (with adjacent urban settlements of Petrovaradin and Sremska Kamenica)
2011: 277,522 (with adjacent urban settlements of Petrovaradin, Sremska Kamenica, and Futog)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

U HR Istrijani opasno ne vole dosljake (isto Hrvate) i to posebno Hercegovce i Vukovarce. Nije to nacionalna netrpeljivost nego kulturna sto je po meni opravdano. Ako vec dolazis u neku sredinu, onda gledaj da se ti prilagodis sredini a ne ona tebi. Kad odem u Borcu, imam osecaj da sam na Kordunu :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

dragvorl napisao:Snork, cerke firme su oznacene zvezdicom
http://www.nis.eu/o-nama/informacije-o- ... ganizacija
Hvala! :pivo: Inače je i firma u kojoj radim (bavi se sasvim drugim stvarima) nedavno osnovala ćerke-firme... Ne znam zašto se to radi, da li zbog poreza, zametanja tragova kretanja novca, :mrgreen: ili nečeg trećeg. Uz dodatne firme ide i dodatno rukovodstvo, birokratija, što je po meni nepotreban trošak.
Ђенерал Јанковић
Odgovori