Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Računari

Post od Xepoj87 »

Pa on je cenovno pandam 1700X, a nisam video da ga je negde dobio :)
Sustina je da je ovo 6-core procesor sa MT performansama 8-core procesora(to jest jacim, na ovom kloku) i ST performansama najjacih 4-core procesora, sto ga cini najsvestranijim procesorom trenutno.
Ovo sa testa su sve MT testovi i svuda je 8700K pobedio, sto ni najveci fanboysi nisu ocekivali.
Jebiga, mnogi su tvrdili da je nemoguce da ce radnim taktom nadoknaditi 2 jezgra i 4 niti, ali eto, uspeo je i da ih nadmasi.
Kasica prasica je otvorena, pa danas pocinje stednja za novog lepotana, taman da mu padne cena kod nas na iole pribliznu Evropskoj i da se sve to lepo stabilizuje :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ne znam da li gledamo iste tabele, u onom što si okačio ima dosta MT testova gde nije na vrhu tabele, 7-zip, Cinebench, itd. Nije mi ni čudno da su procesori sa više jezgara tu brži, a ni ne znam koji od njih koliko ima sem da guglam.
Ono što je najbitnije je koliko će da košta, ako bude kao sadašnji 4-core i7 onda možemo da se radujemo takvom napretku.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Cekaj, cekaj, pa nisi valjda ocekivao da bude bolji u MT od desetojezgarnih i 16ojezgarnih procesora od 1000+ evra, poput Threadrippera i 6950x? :)

Kao sto sam i rekao, cenovno je kao 1700x i sa njime se poredi, a na dosta testova je u korak sa 1800x.

U igrama je ocekivano najbolji, bolji i od tih od 1000e :)

Evo ovde jos jednok testa, nisam jos ni pregledao:
http://lab501.ro/procesoare-chipseturi/ ... a-gaming/8

Sada videh, ladno nije presao 73c na 5Ghz u Prime-u na tom testu, a batica ga nasvirao i na 5.2Ghz. Au, pa to ce da sabija :)
Ocekuje i on da ce na vazduhu moci da radi na 5Ghz.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Kad si rekao da je razbio bio sam ovako:

Slika

A onda kad sam pregledao tabele (a nemam pojma koliko koji cpu ima jezgara):

Slika

"U moje vreme je svaki novi CPU bio duplo brži od prethodnog!" :mrgreen:
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

During the war...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

grujicd napisao: 05 Okt 2017, 09:20 Kad si rekao da je razbio bio sam ovako:

Slika

A onda kad sam pregledao tabele (a nemam pojma koliko koji cpu ima jezgara):

Slika

"U moje vreme je svaki novi CPU bio duplo brži od prethodnog!" :mrgreen:
Pa pokidao u smislu da je do jaja procesor i da je prevazisao ocekivanja, a ne ne znam ni ja sta.

Ne znam koje je tvoje vreme, ali se ja ne secam da je ikada izasao procesor koji je duplo bolji od starog.

Mislim da je najveca razlika bila izlaskom prvog i7, Nehalem arhitekture, a tu je u odnosu na stare Q procesore, razlika bila dosta ispod 50%, a kamoli 100% :)
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Post od milospinkfloyd »

grujicd napisao: 05 Okt 2017, 08:18 Ih, pokidao, U nekim testovima ga šije AMD, u nekima čak i prethodna i7-6950X... Negde i jeste bio najbrži.
Mada sve ovo gledam kao da treba neko da ti trkne po burek, možeš da pošalješ Bolta i da kažeš da je pokidao, ali će i onaj što je ispao u polufinalu da stigne sekund kasnije, burek će isto biti vruć i nećeš primetiti razliku :mrgreen:
+1

Odavno se vodim logikom kad su CPU u pitanju. CPU mi je bitan u smislu da ne bude usko grlo za igre i to je to. Mada lep je osecaj kad se ustimuje sve i RAM i CPU pa radi na maksimumu a ne greje se puno. Evo ja se ovih dana igram sa mojom konfiguracijom, mada znam da to nikakvog produkta nece imati sem za rezultate koje uradim pre OC-a i posle, koji dalje ne sluze nicemu :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Moj prvi CPU je bio 6502 na 1.79MHz, pa Motorola 68000 na 8MHz, pa na dalje... Dok sam stigao do i7 već sam postao ujka Albert :)
Poslednja izmena od grujicd u 05 Okt 2017, 10:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:

Post od milospinkfloyd »

jedna linija iz testa "Maksimalna temperatura zabilježena na jednoj jezgri je bila 88°C, što je poprilično, čak i s vodenim hlađenjem. " Da nije malo mnogo sa vodenim? :) ovo je bez OC sa OC je islo do 93
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

milospinkfloyd napisao: 05 Okt 2017, 10:37
grujicd napisao: 05 Okt 2017, 08:18 Ih, pokidao, U nekim testovima ga šije AMD, u nekima čak i prethodna i7-6950X... Negde i jeste bio najbrži.
Mada sve ovo gledam kao da treba neko da ti trkne po burek, možeš da pošalješ Bolta i da kažeš da je pokidao, ali će i onaj što je ispao u polufinalu da stigne sekund kasnije, burek će isto biti vruć i nećeš primetiti razliku :mrgreen:
+1

Odavno se vodim logikom kad su CPU u pitanju. CPU mi je bitan u smislu da ne bude usko grlo za igre i to je to. Mada lep je osecaj kad se ustimuje sve i RAM i CPU pa radi na maksimumu a ne greje se puno. Evo ja se ovih dana igram sa mojom konfiguracijom, mada znam da to nikakvog produkta nece imati sem za rezultate koje uradim pre OC-a i posle, koji dalje ne sluze nicemu :)
Pa ti i nisi kupac high end konfiguracije za koju je ovaj procesor namenjen :)
One koje to zanima, i te kako imaju cemu da se raduju.
A za vas manje zahtevne ima i slabijih procesora, te je sustina da ces sada neku verziju performansi dosadasnjeg i7(u vidu novog i5), dobijati za daleko manju lovu.

Pogledaj drugi test, taj je lose "klokovao", pa je dobio dosta vecu temperaturu.
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:

Post od milospinkfloyd »

nisam kupac jer ne vidim smisao isith procesora u mojoj upotrebi, ne zbog neceg drugog. Koje ti konretno beneficije planiras da vidis sa upgradeom na 8700k? Koliko se secam i sad imas neki jak i7
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ne znam gde sam ja spomenuo razlog zbog kog ti nisi kupac tih procesora...

Imam 6700k, a sada se po istoj ceni prodaje 8700k, pa kada izadje nova generacija grafickih i igara, valja preci i na noviji procesor, sve ce to da prati jedno drugo.
Drugo, ne moramo biti zainteresovani samo za stvari koje cemo da kupimo.

Kako se odusevim nekim Ferrarijem koji nimada necu imati, tako mogu i da se odusevim napretkom procesora, pa makar ih nikada ne kupio :) A velika je verovatnoca da cu 8700k kupiti u narednih godinu dana.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

milospinkfloyd napisao: 05 Okt 2017, 10:37 +1

Pa ne koristi se komp samo za igranje - neko i radi na njemu :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Za rad je u 99% slucajeva i3 puna kapa :)
Poslednja izmena od Laki021 u 05 Okt 2017, 12:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

@Heroj,

Tvoje pare, tvoje pravo da kupuješ šta hoćeš i šta te veseli. Ali meni to ne izgleda kao značajan apgrejd, sem ako ne misliš da ćeš uposliti 2 jezgra više. Gro softvera trenutno ne koristi ni 4 jezgra kako treba, a ne 6. Ako to što ti treba zna da iskoristi 6 jezgara - samo napred.

Inače imam 2 kompjutera sa i7, jedan na poslu jedan kući. Menjao sam im i mesta, tako da su i jedan i drugi služili i za gejming i za programiranje i za Lightroom i za Premier. i7-3770k i i7-4790, oba na fabričkim klokovima. Benčmarci kažu da je ovaj novi brži 10-tak posto, negde manje, u nekim retkim MT testovima osetno više. Ali kad sednem za jedan i drugi nema šanse da provalim koji je brži, sve je to isto. 50% bi bio osetan napredak, a po meni je 20% granica da se primeti uopšte. Problem je i što druge stvari budu usko grlo, grafička, disk (čak i ako je SSD), memorija...

A ovaj i7-8700k u ST testovima je tu negde 15-20% brži od tvog 6700k. To je na granici da se primeti. Da ponovim, ako radiš enkodovanje, rendering ili nešto slično što može da iskoristi sva jezgra onda će biti već značajno poboljšanje, ne dovodim to u pitanje.
Odgovori