Računari
Re: Računari
Ako radis nesto sto koristi sva jezgra onda je nesretni AMD trenutno bolje resenje.
- milospinkfloyd
- Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
- Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4
a dobro evo vi mega radnici sto nam ne otkrijete tajnu sta to koristite pa vam sluzi 8700k a ne moze neki i5 ili R3? Mislim evo i mi bismo poceli to da radimo pa da podelite sa nama ipak za to sluzi forum 

- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Iskoristi mastu. Nije tesko.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Pustis npr. 10 jutjubova sa 4k i vidis sta ce da se desi.
- milospinkfloyd
+1
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Games and stuff 
Delimicno jeste preseravanje, ali kao da pitas sta ce ti 450ks ako ne slepas teret, 150 zavrsava posao natprosecno.
Neke realne potrebe nema, ali recimo necu da gasim 30 tabova u chromu I torrent sa 50stvari ako hocu da upalim neku zahtevniju igricu. Volim taj osecaj rezerve.snage.
Plus ako overkillujes performansama onda si miran I narednih nekoliko godina uglavnom.
Tek sto moze da se overkilluje sa kucistem gde tesko da ces osetiti benefit nekog vrhunskog.corsaira, ili recimo uzmes modularno gold napajanje od 750w a ne trosis 300w I neko obicno od 450w bi zavrsilo posla.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

Delimicno jeste preseravanje, ali kao da pitas sta ce ti 450ks ako ne slepas teret, 150 zavrsava posao natprosecno.
Neke realne potrebe nema, ali recimo necu da gasim 30 tabova u chromu I torrent sa 50stvari ako hocu da upalim neku zahtevniju igricu. Volim taj osecaj rezerve.snage.
Plus ako overkillujes performansama onda si miran I narednih nekoliko godina uglavnom.
Tek sto moze da se overkilluje sa kucistem gde tesko da ces osetiti benefit nekog vrhunskog.corsaira, ili recimo uzmes modularno gold napajanje od 750w a ne trosis 300w I neko obicno od 450w bi zavrsilo posla.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
- milospinkfloyd
ja prvi volim da imam jak ustimovan racunar, overklokovan sa stabilnim radom. Da sam sad pri nekim vecim parama ne bi uzimao R3 nego sigurno i7, i ne bi uzeo B350 cipset nego X299 ili sl. Ali produkt toga ne bi mogao u praksi da se vidi vec samo u licnom zadovoljstvu. Dok je kod auta totalno druga prica. Jeste da 150ks zavrsava posao ali se razlika itekako vidi u odnosu na 450ks, dok kod desktop procesora to ne pije vodu. Sednes za racunar koji ima i3 i onda posle toga za i7 i ne znas koji ima i3 a koji i7 ako ti prethodno nije receno
O tom potom, nije sada velika potreba za tim procesorom, ali ce biti kada krenu igre i aolikacije da se razvijaju za vise jezgara.
A i opet, potreba je jako individualna stvar, nekome znaci to sto taj procesor pruza, nekome ne.
Sent from the 7th edge of the 3rd World.
A i opet, potreba je jako individualna stvar, nekome znaci to sto taj procesor pruza, nekome ne.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Npr. kompajliramo velike programe.milospinkfloyd napisao: 05 Okt 2017, 12:59 a dobro evo vi mega radnici sto nam ne otkrijete tajnu sta to koristite pa vam sluzi 8700k a ne moze neki i5 ili R3? Mislim evo i mi bismo poceli to da radimo pa da podelite sa nama ipak za to sluzi forum![]()

EDIT: Ali evo npr. moj kolega simulira elektromagnetiku ili mehaniku fluida... njemu računar radi po nekoliko dana da bi završio simulaciju. Broj i brzina jezgara mu direktno skraćuje posao.
Poslednja izmena od snork u 05 Okt 2017, 14:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
- Delija
- Kontakt:
Moze tako, a mozes i da pustis build 1000+ solution-a i 10000+ projekata i nakon toga jedno 100000+ unit testova, pa tako na jedno 100+ aktivnih branch-eva

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- milospinkfloyd
Znam to. Nisu ti procesori izmisljeni da bi bili izmisljeni nego da sluze nekoj svrsi. Ja postujem svacije potrebe pa cak i onog kome je zadovoljstvo da ima najbrzi i najskuplji procesor radi procesora kao takvog. Nego me zanima za ove koji ne rade simulacije, kompajliranje i ostale operacije gde se procesorska snaga vidi sta ce im najsnazniji procesor. Ja priznajem da volim da imam najsnazniji procesor radi reda ali za to treba novaca kojih trenutno nemamo na bacanjesnork napisao: 05 Okt 2017, 14:36Npr. kompajliramo velike programe.milospinkfloyd napisao: 05 Okt 2017, 12:59 a dobro evo vi mega radnici sto nam ne otkrijete tajnu sta to koristite pa vam sluzi 8700k a ne moze neki i5 ili R3? Mislim evo i mi bismo poceli to da radimo pa da podelite sa nama ipak za to sluzi forum![]()
Meni na Q9550 (2.83 GHz, nije overklokovan) se trenutno LibreOffice kompajlira ravno tri sata (koristeći sva 4 jezgra). To je posao koji je veoma pogodan za multi-procesorski sistem, pa bi sa 8 takvih jezgara bilo duplo brže. Da ne pominjem što su noviji procesori sami po sebi brži, pa bi i to uticalo. Kad budem imao dovoljno novca, možda kupim nešto novije.... ovaj računar koristim već 8 godina. Mada, s druge strane, i ne kompajliram velike programe tako često - ne radim kao programer. Ovo što sam naveo kao primer je više zato što volim, a ne zato što moram.
EDIT: Ali evo npr. moj kolega simulira elektromagnetiku ili mehaniku fluida... njemu računar radi po nekoliko dana da bi završio simulaciju. Broj i brzina jezgara mu direktno skraćuje posao.

- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
On je ceo taj review odradio sa vazdušnim hlađenjem:
"We started from a stable clock (in all our tests) of 5.1GHz, with a voltage of 1.35vm and we reached 5.2GHz for Cinebench (1.36v) and 5.3GHz for PiFast (1.38v), using our old Noctua NH-D15, with the stock fan, in a high ambient temperature environment"
Jedino što mi je to malo sumnjivo, drastočno se kosi sa podacima koje je dao tvoj prvi link, koji je koristio vodeno hlađenje i slične voltaže?!
U suštini dobar je procesor. Vidim da na drugom linku pokazuje da mu overklokovani 8700K @ 4.7GHz radi na 1.152V, što je super za 6-jezgarni procesor (ta brzina na toj voltaži pod Prime95).
Svasta. Razliku mozes da ne vidis samo ako radis najprostije i najopstije stvari na kompu, nesto poput moje keve, gledas YT i surfujes netom.milospinkfloyd napisao:ja prvi volim da imam jak ustimovan racunar, overklokovan sa stabilnim radom. Da sam sad pri nekim vecim parama ne bi uzimao R3 nego sigurno i7, i ne bi uzeo B350 cipset nego X299 ili sl. Ali produkt toga ne bi mogao u praksi da se vidi vec samo u licnom zadovoljstvu. Dok je kod auta totalno druga prica. Jeste da 150ks zavrsava posao ali se razlika itekako vidi u odnosu na 450ks, dok kod desktop procesora to ne pije vodu. Sednes za racunar koji ima i3 i onda posle toga za i7 i ne znas koji ima i3 a koji i7 ako ti prethodno nije receno
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ono gde imam najveću potrebu za performansama je kompajliranje projekata. Međutim moji projekti su .Net i nisu toliki veliki, i kompajliranje obično traje par sekundi. Fora je da je ogromna razlika između 2-3 sekunde i 5-6 sekundi. Ne što se uzgubi par sekundi već što ako to traje kratko odmah nastavljaš sa radom bez prekida, a ako čekaš 5-6 sekundi već ti misli odlutaju, da ne kažem da refrešujem i forum ako potraje malo duže i onda propast. U suštini bi mi posao radio i brzi i5, mislim da se i7 tu ne iskazuje nešto. i3 već ne, sporiji je dosta i u single thread operacijama. Ali kad kupuješ jaču konfiguraciju (puno memorije, SSD, dodatni hardovi, grafička...) razlika između i5 i i7 bude mala na celu cifru.
- Delija
- Kontakt:
E sad, zamisli da ti build jednog solution-a (ima vise takvih zanimljivih) traje 20 minuta i da mozes da ga skratis na 6-7 minuta...
(jos uvek ne postoji komercijalni procesor koji bi skratio na tih 6-7 minuta
)
(jos uvek ne postoji komercijalni procesor koji bi skratio na tih 6-7 minuta