Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Računari

Post od grujicd »

To je skroz druga priča, tu ti je garantovana pauza za kafu :)
Ovo moje sam izneo kao primer gde se ne dobija više od par sekundi po bildu, a ipak bude ogromna razlika u produktivnosti jer ne ispadaš iz "zone".
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ovo je individualno - kod jednog developera. A kada se radi build svega + testovi - radi se o satima, iako je paralelizovano maksimalno koliko je moguce.

Iliti procesorske snage (i jezgara) nikad dosta :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

snork napisao: 05 Okt 2017, 14:36
EDIT: Ali evo npr. moj kolega simulira elektromagnetiku ili mehaniku fluida... njemu računar radi po nekoliko dana da bi završio simulaciju. Broj i brzina jezgara mu direktno skraćuje posao.
Ovo obicno znaci da ili je software koji koristi totalno usr..an ili ga on pogresno koristi (u smislu radi bespotrebno detaljnu analizu na prevelikom sistemu). Postoji tu mnogo precih stvari da se skrati vreme simulacije od same snage procosora, on ima problem sa redom velicine vremena. Pride cenim da koristi samo jedno jezgo jer su te simulacije jako zahebane da se zaista multi thread-uju.
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Računari

Post od milospinkfloyd »

Ne znam na osnovu cega znas da je simulacija mehankme fluida lose optimizovana bez da vidis kod iste simulacije. Ako se neka simulacija sporo odvija na nekom procesoru ne mora da znaci da je kod lose optimizovan vec moze da znaci i da je simulacija kompleksna. Ja ne tvrdim ni jedno ni drugo samo kazem da se na osnovu recenog ne moze zakljuciti sta je od ta dva
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

https://www.anandtech.com/show/11859/th ... numbers/16

Anandtech je propustio nove procesore kroz šake. Zanimljivo je da je novi i5-8400 u nekim gejming testovima pokazao bolje rezultate od i7-8700, npr. Rotr nikako ne prija i7. I ostali single threaded testovi su onako, samo u enkoding i rendering testovima pokazuje bolje rezultate od starih četvorojezgarnih cpu.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@delija

Ako je nesto tako ozbiljno sto se onda radi na jednom kucnom kompu? Pricam laicki al zar u takvim slucajevima nije logicnije koristiti virtuelne servere pa mu asocirati mnogo vise procesora i slicnog.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

milospinkfloyd napisao: 05 Okt 2017, 17:17 Ne znam na osnovu cega znas da je simulacija mehankme fluida lose optimizovana bez da vidis kod iste simulacije. Ako se neka simulacija sporo odvija na nekom procesoru ne mora da znaci da je kod lose optimizovan vec moze da znaci i da je simulacija kompleksna. Ja ne tvrdim ni jedno ni drugo samo kazem da se na osnovu recenog ne moze zakljuciti sta je od ta dva
Ne moze se zakljuciti, ali sa 90% verovatnoce mogu da pretpostavim da je jedan od ova dva scenarija. Zato sam i rekao "obicno znaci", nije sigurno. Imam gomilu iskustva sa simulacijama (kako korisnik tako i developer), znam kakve brljotine i software-i i korisnici rade. U 99% slucajeva kada simulacije traju vecnost, krucijalno pogresan pristup je u pitanju a snaga procesora je sporedna stvar koja samo moze u manjoj ili vecoj meri da maskira problem.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

ftj napisao: 05 Okt 2017, 17:41 @delija

Ako je nesto tako ozbiljno sto se onda radi na jednom kucnom kompu? Pricam laicki al zar u takvim slucajevima nije logicnije koristiti virtuelne servere pa mu asocirati mnogo vise procesora i slicnog.
Koristi se gomila multi core virtuelizovanih masina - serverska sala je teska desetine tona - ojacavana je zgrada zbog njih i njihovog hladjenja, posebni strujni vodovi dolaze do zgrade, kao backup se koriste ogromni agregati - tog dizelasa treba videti i cuti :)

Ali pored toga postoji i gomila klasicnih developerskih masina.

Benefit jacih procesora se u obe varijante oseti samo tako - totalno nebitno kakav je sistem u pitanju. To je poenta.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Tu pricu za sta ce ti jaci procesor sam cuo jos u vreme pojave pentiuma tako da to nije nista novo.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Laki021 napisao: 05 Okt 2017, 17:07
snork napisao: 05 Okt 2017, 14:36
EDIT: Ali evo npr. moj kolega simulira elektromagnetiku ili mehaniku fluida... njemu računar radi po nekoliko dana da bi završio simulaciju. Broj i brzina jezgara mu direktno skraćuje posao.
Ovo obicno znaci da ili je software koji koristi totalno usr..an ili ga on pogresno koristi (u smislu radi bespotrebno detaljnu analizu na prevelikom sistemu). Postoji tu mnogo precih stvari da se skrati vreme simulacije od same snage procosora, on ima problem sa redom velicine vremena. Pride cenim da koristi samo jedno jezgo jer su te simulacije jako zahebane da se zaista multi thread-uju.
Laki, ipak ne treba donositi zaključke bez detaljnijeg upoznavanja sa problemom. Ne možeš znati da li je reč o kretanju aviona nadzvučnom brzinom, ili možda o EM poljima oko mobilnog telefona u toku upotrebe, koliko su detaljno modelovani avion i telefon (kakav je mesh i koliko je gust), koji se metod rešavanja jednačina koristi, itd. Inače, numeričko rešavanje diferencijalnih jednačina je klasa problema koja se lako paralelizuje (s ovim sam dobro upoznat, pošto sam pisao programe i za multiprocesore i za GPU-ove). Zaposleno mu je svih 8 jezgara koje ima + neki jači NVidia GPU (ne znam koji).
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

grujicd napisao: 05 Okt 2017, 17:31 https://www.anandtech.com/show/11859/th ... numbers/16

Anandtech je propustio nove procesore kroz šake. Zanimljivo je da je novi i5-8400 u nekim gejming testovima pokazao bolje rezultate od i7-8700, npr. Rotr nikako ne prija i7. I ostali single threaded testovi su onako, samo u enkoding i rendering testovima pokazuje bolje rezultate od starih četvorojezgarnih cpu.
:doubleup:
Nisam znao da se moj Haswell-E kotira tako dobro za igre :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Ako sam dobro shvatio novi Intelovi CPU zahtevaju i novi čipset, Z370, ne mogu u starije ploče čak i ako je isti soket.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Jasno piše u članku koji si linkovao:

"Intel has made it very clear that Coffee Lake processors will work only in Z370 motherboards, and not in the previous generation Z270 motherboards. ... With the new CPUs, more pins are converted from RSVD (reserved) to VCC (power) and VSS (ground), specifically, there are 18 more power pins and 14 more ground pins, with a slight rearrangement in how the pins are provided."
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Nisam jos nista odgledao, ali evo testova:

https://www.overclock3d.net/reviews/cpu ... k_review/1
http://www.hardwarecanucks.com/forum/ha ... ew-15.html

https://www.youtube.com/watch?v=oCSkyNHXIAE

https://www.youtube.com/watch?v=EJOnwF8mgXc

https://www.youtube.com/watch?v=0pKvFbW1vWI

I 8600K i5, koji ce veroatno biti sweetspot za gaming kompove:
https://www.techpowerup.com/reviews/Int ... _i5_8600K/
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Šteta što mora nova ploča.
Odgovori