To je skroz druga priča, tu ti je garantovana pauza za kafu
Ovo moje sam izneo kao primer gde se ne dobija više od par sekundi po bildu, a ipak bude ogromna razlika u produktivnosti jer ne ispadaš iz "zone".
Ovo je individualno - kod jednog developera. A kada se radi build svega + testovi - radi se o satima, iako je paralelizovano maksimalno koliko je moguce.
Iliti procesorske snage (i jezgara) nikad dosta
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
snork napisao: 05 Okt 2017, 14:36
EDIT: Ali evo npr. moj kolega simulira elektromagnetiku ili mehaniku fluida... njemu računar radi po nekoliko dana da bi završio simulaciju. Broj i brzina jezgara mu direktno skraćuje posao.
Ovo obicno znaci da ili je software koji koristi totalno usr..an ili ga on pogresno koristi (u smislu radi bespotrebno detaljnu analizu na prevelikom sistemu). Postoji tu mnogo precih stvari da se skrati vreme simulacije od same snage procosora, on ima problem sa redom velicine vremena. Pride cenim da koristi samo jedno jezgo jer su te simulacije jako zahebane da se zaista multi thread-uju.
Ne znam na osnovu cega znas da je simulacija mehankme fluida lose optimizovana bez da vidis kod iste simulacije. Ako se neka simulacija sporo odvija na nekom procesoru ne mora da znaci da je kod lose optimizovan vec moze da znaci i da je simulacija kompleksna. Ja ne tvrdim ni jedno ni drugo samo kazem da se na osnovu recenog ne moze zakljuciti sta je od ta dva
Anandtech je propustio nove procesore kroz šake. Zanimljivo je da je novi i5-8400 u nekim gejming testovima pokazao bolje rezultate od i7-8700, npr. Rotr nikako ne prija i7. I ostali single threaded testovi su onako, samo u enkoding i rendering testovima pokazuje bolje rezultate od starih četvorojezgarnih cpu.
Ako je nesto tako ozbiljno sto se onda radi na jednom kucnom kompu? Pricam laicki al zar u takvim slucajevima nije logicnije koristiti virtuelne servere pa mu asocirati mnogo vise procesora i slicnog.
milospinkfloyd napisao: 05 Okt 2017, 17:17
Ne znam na osnovu cega znas da je simulacija mehankme fluida lose optimizovana bez da vidis kod iste simulacije. Ako se neka simulacija sporo odvija na nekom procesoru ne mora da znaci da je kod lose optimizovan vec moze da znaci i da je simulacija kompleksna. Ja ne tvrdim ni jedno ni drugo samo kazem da se na osnovu recenog ne moze zakljuciti sta je od ta dva
Ne moze se zakljuciti, ali sa 90% verovatnoce mogu da pretpostavim da je jedan od ova dva scenarija. Zato sam i rekao "obicno znaci", nije sigurno. Imam gomilu iskustva sa simulacijama (kako korisnik tako i developer), znam kakve brljotine i software-i i korisnici rade. U 99% slucajeva kada simulacije traju vecnost, krucijalno pogresan pristup je u pitanju a snaga procesora je sporedna stvar koja samo moze u manjoj ili vecoj meri da maskira problem.
Ako je nesto tako ozbiljno sto se onda radi na jednom kucnom kompu? Pricam laicki al zar u takvim slucajevima nije logicnije koristiti virtuelne servere pa mu asocirati mnogo vise procesora i slicnog.
Koristi se gomila multi core virtuelizovanih masina - serverska sala je teska desetine tona - ojacavana je zgrada zbog njih i njihovog hladjenja, posebni strujni vodovi dolaze do zgrade, kao backup se koriste ogromni agregati - tog dizelasa treba videti i cuti
Ali pored toga postoji i gomila klasicnih developerskih masina.
Benefit jacih procesora se u obe varijante oseti samo tako - totalno nebitno kakav je sistem u pitanju. To je poenta.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
snork napisao: 05 Okt 2017, 14:36
EDIT: Ali evo npr. moj kolega simulira elektromagnetiku ili mehaniku fluida... njemu računar radi po nekoliko dana da bi završio simulaciju. Broj i brzina jezgara mu direktno skraćuje posao.
Ovo obicno znaci da ili je software koji koristi totalno usr..an ili ga on pogresno koristi (u smislu radi bespotrebno detaljnu analizu na prevelikom sistemu). Postoji tu mnogo precih stvari da se skrati vreme simulacije od same snage procosora, on ima problem sa redom velicine vremena. Pride cenim da koristi samo jedno jezgo jer su te simulacije jako zahebane da se zaista multi thread-uju.
Laki, ipak ne treba donositi zaključke bez detaljnijeg upoznavanja sa problemom. Ne možeš znati da li je reč o kretanju aviona nadzvučnom brzinom, ili možda o EM poljima oko mobilnog telefona u toku upotrebe, koliko su detaljno modelovani avion i telefon (kakav je mesh i koliko je gust), koji se metod rešavanja jednačina koristi, itd. Inače, numeričko rešavanje diferencijalnih jednačina je klasa problema koja se lako paralelizuje (s ovim sam dobro upoznat, pošto sam pisao programe i za multiprocesore i za GPU-ove). Zaposleno mu je svih 8 jezgara koje ima + neki jači NVidia GPU (ne znam koji).
Anandtech je propustio nove procesore kroz šake. Zanimljivo je da je novi i5-8400 u nekim gejming testovima pokazao bolje rezultate od i7-8700, npr. Rotr nikako ne prija i7. I ostali single threaded testovi su onako, samo u enkoding i rendering testovima pokazuje bolje rezultate od starih četvorojezgarnih cpu.
Nisam znao da se moj Haswell-E kotira tako dobro za igre
"Intel has made it very clear that Coffee Lake processors will work only in Z370 motherboards, and not in the previous generation Z270 motherboards. ... With the new CPUs, more pins are converted from RSVD (reserved) to VCC (power) and VSS (ground), specifically, there are 18 more power pins and 14 more ground pins, with a slight rearrangement in how the pins are provided."