Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Vazduhoplovi

Post od Laki021 »

zuzazu napisao:ECAC.CEAC DOC 30 (part 1) govori da su osobe sa invaliditetom ili SKRIVENIM invaliditetom jednake i imaju ista prava kao i ostali putnici. Imaju pravo kretanja, slobode i putovanja kao svi ostali gradjani. Zabranjena je diskriminacija ovakvih putnika. Dokument pociva na ICAO anexu 9, stav 8 (ICAO DOC 9984) koga je potpisnik i nasa zemlja.
Ukratko, izdaje se preporuka aerodromu da ovakvim putnicima obezbedi "mirni put" kroz pasosku i carinsku kontrolu i boravak u "tihoj sobi" pred ulazak u avion. Siguran sam da lider u regionu, aerodrom NT o ovome nije razmisljao kada je renovirao pristanisnu zgradu.
Osoblje koje radi na prijemu putnika i kontroli bi trebalo da je zavrsilo kurs ophodjenja, komunikacije i kontakta sa ovakvim putnicima. Garantujem da niko od njih nije cuo za Annex 5-E, F , i da nije dobio adekvatan trening (5-G). Kompanija je duzna da u slucaju da odbije ovakvog putnika obezbedi alternativnu rutu ili nadoknadu.
Roditelji nisu bili duzni da kompaniju obaveste o ovakvom stanju putnika.
Cela prica dobija ruzan tok onog momenta kada Er Srbija igra na kartu "unruly passengera", objasnjavajuci da je 11to godisnje dete u pratnji tri osobe bilo agresivno. U tom slucaju imaju pravo da ne odobre ukrcavanje putnika.
Medjutim, pocnimo od prvih redova - aerodrom bez uslova za kretanje osoba sa ovom vrstom invaliditeta i osobljem koje ne zna kako da se ophodi.
To je tretman koje osobe sa bilo kojim oblikom invaliditeta mogu da dobiju u ovoj zemlji.
"Zabrana leta dečaku u skladu sa priručnikom i zakonom"

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1293052
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Koji bezobrazluk :besan:
Čitam i gadim se šta će sve banda da smisli. To bre treba sve govnjivom motkom :palica:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Novinari su gladni skandala, jedva cekaju priliku da opljunu po nekome, a narod zeljan krvi. Cas posla krene paljenje na lomaci.

Ja pretpostavljam da je AS pravilno postupila, ali nemamo dovoljno informacija da zaista znamo sta je i kako bilo. Apsolutno sumnjam da je neko tako iz dosade resio da zeza bolesno dete i njegovu porodicu a da nije bilo debelog razloga da ga ne puste u avion.
Na kraju krajeva sada se vidi da je doktor na kraju rekao da dete nije sposobno za let, tako da ne znam zasto se bilo kakva rasprava ovde ne zavrsi. Sad vidimo da nisu ni najavili dolazak putnika sa posebnim potrebama, u principu svaka zalba pada u vodu ako je tako.

Vidim da taj Antic jako insistira na razumevanju (jasno, treba ljudi da imaju razumevanja prema njegovom detetu, to niko ne spori), ali sa druge strane mi se cini da on ima jako malo razumevanja za bilo koga drugog vec bi svima sudio po kratkom postupku.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Neko tu laže tj. ne govori istinu: ili "oni" ili zuzazu.
Ja verujem da je zuzazu napisao tačne informacije o postupanju sa takvim putnicima.

EDIT
pojavio se jedan novi komentar u gore linkovanom članku:

ICAO DOC 9984:

3.11 Persons with disabilities REQUESTING SPECIAL ASSISSTANCE should be encouraged to inform the aircraft operator
or travel agent of their needs at the time of booking of a flight or as early as possible in advance of the flight.
3.14 Persons with disabilities SHOULD NOT BE REQUIRED TO IDENTIFY themselves WHEN THEY DO NOT REQUIRE disability related SERVICES.

Iz gore navedenog vidi se da roditelji deteta nisu morali da obaveste operatora da njihovo dete ima autizam.
Dokument ICAO ciji je potpisnik i Srbija, govori o nacinu prijema ovakvog putnika, prioritetu pri prolasku, skolovanju vazduhoplovnog osoblja za obracanje i tretman putnika.

http://www.passepartouttraining.com/upl ... h-2013.pdf

ECAC.CEAC Doc No. 30
https://www.ecac-ceac.org/documents/101 ... a934c40d31

Section 5:
Persons with disabilities and PRMs have the same right as other citizens to
free movement, freedom of choice and non-discrimination
Discrimination towards persons with disabilities and PRMs in air travel should be prohibited

Kome nije tesko da cita, uocice da ni jedna preporuka od strane aerodroma i avioprevozioca nije ispostovana kao i to da dokumenti nigde ne tretiraju putnika SA OVAKVIM STANJEM A U PRATNJI druge osobe.

Bolje pitati Direktorat koliko je pilota prevelo dozvole na druge zemlje i zasto?
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Laki021 napisao:
zuzazu napisao:ECAC.CEAC DOC 30 (part 1) govori da su osobe sa invaliditetom ili SKRIVENIM invaliditetom jednake i imaju ista prava kao i ostali putnici. Imaju pravo kretanja, slobode i putovanja kao svi ostali gradjani. Zabranjena je diskriminacija ovakvih putnika. Dokument pociva na ICAO anexu 9, stav 8 (ICAO DOC 9984) koga je potpisnik i nasa zemlja.
Ukratko, izdaje se preporuka aerodromu da ovakvim putnicima obezbedi "mirni put" kroz pasosku i carinsku kontrolu i boravak u "tihoj sobi" pred ulazak u avion. Siguran sam da lider u regionu, aerodrom NT o ovome nije razmisljao kada je renovirao pristanisnu zgradu.
Osoblje koje radi na prijemu putnika i kontroli bi trebalo da je zavrsilo kurs ophodjenja, komunikacije i kontakta sa ovakvim putnicima. Garantujem da niko od njih nije cuo za Annex 5-E, F , i da nije dobio adekvatan trening (5-G). Kompanija je duzna da u slucaju da odbije ovakvog putnika obezbedi alternativnu rutu ili nadoknadu.
Roditelji nisu bili duzni da kompaniju obaveste o ovakvom stanju putnika.
Cela prica dobija ruzan tok onog momenta kada Er Srbija igra na kartu "unruly passengera", objasnjavajuci da je 11to godisnje dete u pratnji tri osobe bilo agresivno. U tom slucaju imaju pravo da ne odobre ukrcavanje putnika.
Medjutim, pocnimo od prvih redova - aerodrom bez uslova za kretanje osoba sa ovom vrstom invaliditeta i osobljem koje ne zna kako da se ophodi.
To je tretman koje osobe sa bilo kojim oblikom invaliditeta mogu da dobiju u ovoj zemlji.
"Zabrana leta dečaku u skladu sa priručnikom i zakonom"

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1293052
U Direktoratu radi neobrazovana, nekompetentna i stranacki probrana neobrazovana stoka, i to je razlog sto je u poslednje dve godine najmanje 200 pilota prebacilo dozvole na druge zemlje.

Ja sam naveo dokumenta koje je potpisala i nasa zemlja.
Pogledao sam i web stranicu Direktorata i ponovo procitao Zakon o Vazdusnoj plovidbi.

Zivo me zanima da vidim koji je to "prirucnik" i gde to pise u Zakonu?

U tekstu pise:

"U toku vanrednog inspekcijskog nadzora izvršen je i uvid u zapise iz rezervacionog sistema koji koristi avio-prevozilac, gde je utvrđeno da rezervacija putnika kome je uskraćeno ukrcavanje nije sadržala informaciju da se radi o putniku sa posebnim potrebama."

U dokumentima ICAO - autisticna osoba NIJE PUTNIK SA POSEBNIM POTREBAMA.

Putnici sa posebnim potrebama su jasno navedeni u dokumentima i radi se o putnicima kojima je otezano kretanje, te se trebaju najaviti ranije da bi im se obezbedio adekvatan prevoz/prenos do aviona. To su uglavnom putnici na nosilima, putnici kojima trebaju invalidska kolica, slepi putnici, putnici sa otezanim ucenjem i govorom BEZ PRATNJE.

Nigde kategorije u koju bi smestili ovo dete.

Prilikom rezervacije karte nije navedeno da je potrebno prijaviti autizam, ali ovo gore sto sam naveo da navodi Zakon - jeste.

Jednostavno su trebali da smanje aroganciju, ne pokazuju bahatost i osionost (sve i da su u pravu), jer su su dobili anti reklamu za sve pare.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Er Srbija:

- Prijava za let na aerodromu -

Ko još ne plaća uslugu prijave za let na aerodromskom šalteru?

Gosti sa umanjenom sposobnošću u kretanju i rezervisanom medicinskom pomoći- WCHR, WCHS, WCHC, BLND, DEAF, STCR, LEGL, LEGR, LEGB, MEDA

- Specijalni zahtevi -

Putnici sa invaliditetom

WCHR obuhvata putnike kojima mogu da se penju uz ili silaze niz stepenice, kao i da se sami kreću do/od svog mesta u putničkoj kabini, ali su im invalidska kolica neophodna da bi prešli razdaljinu do/od aviona

WCHS odnosi se na putnike koji ne mogu da se penju uz ili silaze niz stepenice, ali mogu da se sami kreću do/od svog mesta u putničkoj kabini, a invalidska kolica su im neophodna da bi prešli razdaljinu do/od aviona i moraju biti preneti uz/niz stepenice

WCHC obuhvata putnike koji su potpuno nepokretni i kojima su invalidska kolica neophodna za kretanje do/od aviona i koji moraju biti preneti uz/niz stepenice do/od sedišta u putničkoj kabini

Putnici sa oštećenim sluhom ili/i vidom
Molim Vas da nas prilikom rezervisanja karte, a najkasnije 48 sati pre leta obavestite o svom invaliditetu kako bismo mogli da Vam obezbedimo neophodnu pomoć. Er Srbija neće zahtevati od Vas MEDIF obrazac.

https://www.airserbia.com/sr/putnici-sa ... u-kretanja

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ECAC.CEAC Doc 30

https://www.ecac-ceac.org/documents/101 ... a934c40d31

2.4 Persons with disabilities and PRMs have the same rights as other citizens to
freedom of movement and freedom of choice. This applies to air travel as to all
other areas in life.

2.5 Discrimination towards persons with disabilities and PRMs in air travel should be
prohibited. Persons with disabilities and PRMs should not be refused booking or
carriage due to their disability.

ICAO DOC 9984

http://www.passepartouttraining.com/upl ... h-2013.pdf

3.11 Persons with disabilities REQUESTING SPECIAL ASSISTANCE should be encouraged to inform the aircraft operator
or travel agent of their needs at the time of booking of a flight or as early as possible in advance of the flight.

3.13 Persons with disabilities who wish to travel on short notice SHOULD NOT BE PREVENTED OF TRAVELLING if they
are unable to provide advance notice

3.14 Persons with disabilities should NOT BE REQUIRED TO IDENTIFY THEM SELF when they DO NOT require disability related services

I nigde, ali nigde, se ne pominje autizam i da je putnik duzan da prijavi da ima autizam pre putovanja!

Cak ni prilikom kupovine karte kod Er Srbije!
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

zuzu, vidim i da se od jednog do drugog mesta razlikuje i sta se smatra pod disability a sta ne, kao i kod tvojih postova, u jednom postu moraju da mu obezbede posebnu prostoriju, tih prolaz, poseban tretman a drugom ne spada u kategoriju osoba sa posebnim potrebama.

Sorry, ali nije diskriminacija ako nekoga ko vristi, lupa sve okolo i potencijalno je agresivan, pa jos indoktor kaze da ne moze, ne puste u avion (sto opet ne znamo tacno kako je izgledalo).

Malo si ti previse negativan prema AS pa ih samo cekas na penal.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Rekao bih da sam vise osetljiv prema autisticnoj deci, iz licnih razloga.

EDIT:

Laki, prenosim ovo sa T6

evgenije 17:46, 11. avg. 2017.

Ima jedan domaći film koji se zove „Ko to tamo peva“. U jednoj sceni neko od putnika pita konduktera „nećemo valjda sa Ciganima da se vozimo?“ a kondukter, pokojni Pavle Vuisić, mu odgovara “ vozi se svako ko plati kartu“.
Inače, ja sam kao klinac odrastao u inostranstvu sedamdesetih i osamdesetih godina. Tamo sam išao u zabavište a kasnije iu školu. Još kao klinac viđao sam autističnu decu, mlađe i starije osobe sa posebnim potrebama, osobe toliko bolesne da su vrištale po tržnim centrima, na pod bacale artikle sa rafova. To je tamo bilo normalno za videti. Odrastao sam uz saznanje da i takvi ljudi i deca postoje. Bilo ih svuda. Na ulici, u radnji, neki su čak i radili poslove u javnosti a koji su bili prilagođeni njima, njihovim pokretima, psihi. Tamo je sasvim uobičajeno bilo da na igralištu ispred zgrade igramo se i sa nekim detetom sa posebnim potrebama. Od malih nogu smo učeni da živimo sa njima,da su i oni deo društva, da i oni postoje. Nismo im se smejali, nismo ih čudno gledali zato što su različiti od nas. Bili su deo svakodnevnice i sasvim normalna pojava. Ništa čudno. Vozilimsu se i oni gradskim i međugradskim autobusima, avionima, brodovima. Putnik kao svaki drugi putnik.
A onda sam na svakom letnjem raspustu dolazio u Jugoslaviju. Ovde nikada nisam video takvu decu i ljude. Nigde ih nije bilo. Od nekih starijih ljudi sam slušao da je zapad dekadentan, Sodoma i Gomora, da brat spava sa sestrom pa im se zato rađaju takva deca. Pričali su da je jugoslovensko društvo zdravo, da nije bolesno i dekadentno kao zapadno pa zbog toga kod nas nije bilo dece sa posebnim potrebama.
Kasnije kada sam odrastao, shvatio sam da i kod nas ima autistične dece, ljudi sa posebnim potrebama i slično samo šo su kod nas takvi vešto sakrivani u ustanove zatvorenog tipa pa ih nije bilo na ulici a ono što ne vidiš to i ne postoji.
U zadnjih 10 godina počelo je ovde da se menja pa sada i takva deca mogu da se vide na ulici. To je nekada smatrano za sramotu pa su roditelji to krili od drušva, živeli izolovano od društva u nekom svom svetu. Ko god je imao bolesno dete u ovom društvu, smatran je da je to neka vrsta Božije kazne za nešto što je nekada neki predak nekome uradio ili uvredio. Ljudi su to nosili kao breme, teret osude okoline.
Takvo razmišjanje je ostalo i do dan danas. Zato i ovakvi nebulozni komentari pojedinica.Ima i dan danas ljudi koji smatraju da takva deca treba da su daleko od očiju jjavnosti, zaključana u četiri zida i da nemaju pravo na način života kojim svi mi ostali živimo. Šta? Da se vozi avionom i da mi vrišti tokom leta? Nema šanse da uđe na moj let. Tako ljudi razmišljaju i to ljudi, pripadnici nacije koja se busa u grudi kako su naj druželjubivija nacija na svetu, nacija otvorenog srca i ogromnog gostoprimstva i razumevanja prema drugima. Na žalost, još kao klinac sam saznao da je ta priča samo mrtvo slovo na papiru, busanje u grudi bez ikakvog pokrića, lažni moral. Taško nam je da priznamo da smo ksenofobični, da mrzimo različite od sebe, da nismo u stanju da istrpimo drugog u njegovoj bolesti i patnji. Na svu moju sreću odrastao sam u nekom drugom društvu, sa drgačijim normama od ovog našeg, i to u vremenu kada sam prolazio period formiranja svoje ličnosti koja se formirala u pravom smeru. Zato ja nemam problema da na sedištu pored mene, iza ili ispred mene, sedi dete sa autizmom ili neka osoba sa posebnim potrebama. Te osobe posmatram kao sebi ravne jer je i njih kao i mene stvorio Bog po liku svojemu. Kada autistično dete koje vidiš na ulici budeš gledao kao na brata u Hristu a ne kao na neku boleštinu takva osoba ti neće smetati ni u avionu.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Gde posle Praga u Bg ima da lupi depra :)

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Laki021 napisao: Sorry, ali nije diskriminacija ako nekoga ko vristi, lupa sve okolo i potencijalno je agresivan, pa jos indoktor kaze da ne moze, ne puste u avion (sto opet ne znamo tacno kako je izgledalo).

Malo si ti previse negativan prema AS pa ih samo cekas na penal.
Bio si tamo pa znas da je dete lupalo i lomilo sve okolo? Znas li sta je autizam? Na vise mesta, a evo vidim i od zuzazua, Air Serbia NIJE postupila zakonski. Postupila je DISKRIMINATORSKI. I ima da ih tuzi do koske.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Nisam stručan, ne znamo kakva je bila situacija, a dečak sa autizmom sigurno nije bio agresivan, niti predstavljao opasnost za nekoga. Ali šta ako je bio uznemiren, neprekidno glasno plakao, a ostali putnici se pobunili da ih uznemirava? Pri tome je avion verovatno bio uski i niski ATR-72 koji je sam po sebi klaustrofobičan. Šta raditi u takvim slučajevima? Ja lično bih im besplatno dao biznis klasu, ali toga u našim ATR-ovima nema. Još ako ne bi bilo drugih biznis putnika, to bi bilo idealno da budu odvojeni od mase.

Da je u pitanju stari JAT, pustili bi klinca u pilotsku kabinu, i bilo bi mu super. :) Ovako - pravila, procedure, Arapi,...
Ђенерал Јанковић
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

@snork, ako je bio ATR, ne znam koliko ti je poznato - biznis klasa su poslednja dva reda u repu aviona. Tu su vrata, pa posto imaju prioritet smestili su ih u rep.

Ako letim ovde u lokalu, to je dnevno 4 leta, na 189 sedista imam 220 putnika - znaci bar 20 beba. Pa neka zaplace cetvrtina od toga i vec je neizdrz u putnickoj kabini.
Kroz vrata od kokpita ne cuju se zvuci iz kabine ali po nekada stigne plac nekog deteta i to mi je razlog da odmah zovem persera i da vidim da li je sve u redu.

Putuju ljudi, vode decu, ova urlaju - sta da se radi?

Citam komentare na sajtovima. Antic je jedino pogresio sto je hteo da razgovara sa kapetanom. Na zemlji, dok se ne zatvore vrata, kapetan se ne pita mnogo. Cak i da se pita, pametan kapetan ce zatraziti procenu strucnog lica.
Kako bi izgledalo kada bi na svakom letu, po neko ko ima problem koji je njemu najvazniji, hteo da razgovara sa vodjom vazduhoplova?
U to vreme kapetan sprema let (vrsi analizu vremena, notam-a, odlucuje o gorivu i sl.)
Do nedavno smo samo morali da odlucujemo moze li ili ne trudnica na let. Onda su majke pocele da donose potvrde starije od dozvoljenih 3 dana. Normalno, pilot nije doktor, i onda su nam i tu glavobolju skinuli sa glave.
Evo, za 30 god u avionu, nikada nisam imao problema sa decom sa autizmom (ili odraslima), ali zato svakodnevno sa alkoholisanim putnikom, agresivnim navijacima, po nekad sa nekim pametnjakovicem.
Na letu od 40min ne vidim da bi bezbednost vazduhoplova, putnika i posade mogla da bude ugrozena.

Odavno sam ovde pisao, kada se pljuvalo po JATu, kada Luftikin kapetan nije hteo da primi nase dete koje je islo na operaciju u Nemacku. Primljen je u nas 737, sve sa nosilima, pratnjom, infuzijom i nakacenim aparatima. Oborena su sedista i sve montirano dok dlanom o dlan. Nikom nije smetalo i niko se nije plasio da ce se nesto otkaciti i udariti ga u glavu tokom poletanja ili sletanja (vidim da su neki bili zabrinuti hoce li ih autisticno dete gadjati nekim predmetom).

Mnogo smo losi ljudi postali.

Mnogo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Jbg, sami smo krivi za sve
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Mogao je i da uzma spavaća kola do CG i da opušteno i komforno putuju, a i da ne opterećuju okolinu svojom nesrećom. Nisam nikakav bezosećajni skot, ali ako nije nikakva hitna situacija, zašto bi maltretirao bilo koga kada postoji normalnija alternativa.
Pritom, i to nesrećno dete bi izbeglo stres od klaustofobičnog leta...
Odgovori