Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Floyd »

3 obroka u Meku po 17 chf izađe 51 dnevno x 365 x 30 = 558.450 chf za 30 godina

Zaključak je da onaj ko nema stan, ne bi trebao da jede čak ni u najjeftinijem fast food-u :)

zex napisao:Svajcarci, kakve su vam to cene nekretnina, majko moja... :)
Ovde za 300,000 evra kupis dobar stan i ako das 20% ucesca, imaces ratu oko 700 evra...Ima kalkulacija na onom linku koji sam poslao ranije. Neverovatne su mi razlike cene u CH i DE...Ovde kucu mozes da kupis za recimo 400-500,000 evra...
Sto se tice kupovine nekretnine, ja sam uvek za. U redu da covek moze jeftinije proci ako iznajmljuje stan, ali je meni nekako vazno da je to moje. Cim se malo sredim i odlucim da li ostajem u ovom gradu, moram nesto planirati...
Gledam onu emisiju na RTL (ili Vox) što kupuju i iznajmljuju stanove. Pa ono su smešne cene u odnosu na CH. Stan u Berlinu, istina u socijalističkoj zgradi (fazon NBG ali potpuno sređenoj) se izdaje za 400 evra.

Onda se opet zapitam, što su blesavi Nemci navalili u CH :)
Poslednja izmena od Floyd u 17 Dec 2015, 13:11, izmenjeno 3 puta ukupno.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Tolike su razlike da Švajcarci koji žive blizu granice sve kupuju u Nemačkoj, čak i sitnice i idu na ručkove vikendom u Nemačku.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Floyd napisao:3 obroka u Meku po 17 chf izađe 51 dnevno x 365 x 30 = 558.450 chf za 30 godina

Zaključak je da onaj ko nema stan, ne bi trebao da jede čak ni u najjeftinijem fast food-u :)

:)
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Floyd napisao:3 obroka u Meku po 17 chf izađe 51 dnevno x 365 x 30 = 558.450 chf za 30 godina

zex napisao:Svajcarci, kakve su vam to cene nekretnina, majko moja... :)
Ovde za 300,000 evra kupis dobar stan i ako das 20% ucesca, imaces ratu oko 700 evra...Ima kalkulacija na onom linku koji sam poslao ranije. Neverovatne su mi razlike cene u CH i DE...Ovde kucu mozes da kupis za recimo 400-500,000 evra...
Sto se tice kupovine nekretnine, ja sam uvek za. U redu da covek moze jeftinije proci ako iznajmljuje stan, ali je meni nekako vazno da je to moje. Cim se malo sredim i odlucim da li ostajem u ovom gradu, moram nesto planirati...
Gledam onu emisiju na RTL (ili Vox) što kupuju i iznajmljuju stanove. Pa ono su smešne cene u odnosu na CH. Stan u Berlinu, istina u socijalističkoj zgradi (fazom NBG ali potpuno sređenoj) se izdaje za 400 evra.

Onda se opet zapitam, što su blesavi Nemci navalili u CH :)
Floyd, ovde recimo imas, AUDI u Nekarsulmu, Bosch projektni biro u Abstadtu, Getrag u Untergrupenbachu, znaci velike i jake firme gde ljudi zaradjuju odlicne pare...Ja recimo placam trosoban stan na 3 km od centa grada, sam sam na spratu, prvi sam se uselio posle renoviranja, 680 eur sa parking mestom... Zato kad vi pominjete stan od 2500CHF, znaci 2300eur ja se smrznem... :kezo:
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

U Holandiji su nekretnine ocigledno jeftine i vise se isplati kupiti nekretninu nego placati rentu. Ja se slazem da su u CH nekretnine preskupe sa katastrofalnom ponudom. I ako hoces da kupis lux stan u Zirihu npr trebaju ti nekoliko miliona. A to je neisplativo uzeti na kredit i otplacivati od plate. Ali ako hoces da napravis kompromis i da uzmes neki stan koji nije novogradnja kojem treba renoviranje i da bude od grada 15-ak km. Mozes uzeti npr 80-90kv za 600 000. Za ucesce ti treba oko 120 000. Sto moze da predstavlja najveci problem. Posle bi rata bila oko 1500 a renta za taj isti stan oko 1200-300. Naravno treba naci takav stan koji ti koliko toliko odgovara i imas 120-30 k. A ni jedno ni drugo nije bas jednostavno :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

obroka u Meku po 17 chf izađe 51 dnevno x 365 x 30 = 558.450 chf za 30 godina

Zaključak je da onaj ko nema stan, ne bi trebao da jede čak ni u najjeftinijem fast food-u
Pre bi umro od hrane iz meka za tih 30 godina nego sto bi te pare potrosio - pa se to ne racuna :)

A tek zena i deca :) Lepo je meni moj kum govorio pre 20 godina da ako razmisljas razumom nista neces uraditi u zivotu :) Sreca tvoja da tih problema jos nemas (vidi se sta obracunavas kao trosak :))

PS: Ja sam samo racunao razliku izmedju jeftinog i skupog auta (npr VW UP ili Polo vs BMW 3 serije), nisam rekao da ne vozis auto. Primer: Liz polo je oko 300Eur-a sa gorivom a BMW3 serije oko 850Eur sa gorivom (1500km mesecno)

PS1: Razlike izmedju zamalja zapadne evrope su enormne u svim sverama, pa je malo glupo ih porediti direktno - jel je to jedan lanac situacija od koje jedna vodi drugu...
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ja se slazem s Lakijem. Bolje da detetu ulozi 300.000e u obrazovanje i ostavi mu pola miliona na raspolaganju nego da mu kupi stan od 800.000.

Skola na zapadu je dosta skupa ali se i brzo isplati, a s prestiznim fakultetima nadju 90% njih posao za mesec dana s pocetnom platom duplom od proseka.

Generalno iako mislim da je super imati svoj stan, ne mislim da je to pametna investicija.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa onda dete moze samo sebi da kupi stan kada bude imalo dobru platu.

Ali ne, nece ono da kupuje stan i ostavlja svom detetu, nego ce uloziti u obrazovanje svog deteta, da bi ono moglo isto tako ...

Sve se to svodi na isto :)

Jedina prednost svega toga o cemu Laki i jos neki pricaju, jeste sto dete nece odrastati i ostati u Srbiji.
Korisnikov avatar
veljabandit
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Okt 2015, 22:23
Garaža: Cupra SC 280 dsg ........... CBR 1000 RR HRC

Post od veljabandit »

Jbt kad stignete da zaradite te stotine hiljada kad ste po ceo dan na forumu hahahaha
------------------------------
...duga svetla i pun gas... https://www.youtube.com/watch?v=AhasvhqxLME" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

:)
Zaradi neko već
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Post od crni »

u engleskoj može da se uzme kredit za studiranje koji se vraća kad se zaposliš
sjajna stvar
u danskoj nema nafte, nema uglja, nema plina, zlata, dijamanata, nemaju čak ni pitku vodu, ali imaju najobrazovaniji narod na svetu i zato sve svetske kompanije hrle u dansku jer znaju da neće imati problema sa pronalaženjem visokostručnog kadra.
najrazvijenije zemlje sveta su odavno shvatile da je najveće bogastvo obrazovan narod
a kod nas...? kod nas su gorjanka i babić vazduPLOHOV
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

To si se nesto zabrojao, visokoobrazovan svet ne zanima da ostane u Danskoj jer su placeni zanemarivo manje od neobrazovanog (pogotovo posle poreza), te kompanije imaju ozbiljan problem da nadju visokokvalifikovane ljude....
A tek sto ljubitelji automobila beze odatle...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

U Danskoj i ostalim skandnavskim 'socijalističkim republikama' je najbolje biti socijalni slučaj :)
Poslednja izmena od Floyd u 17 Dec 2015, 14:41, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

nikaragva napisao:Pa onda dete moze samo sebi da kupi stan kada bude imalo dobru platu.

Ali ne, nece ono da kupuje stan i ostavlja svom detetu, nego ce uloziti u obrazovanje svog deteta, da bi ono moglo isto tako ...

Sve se to svodi na isto :)

Jedina prednost svega toga o cemu Laki i jos neki pricaju, jeste sto dete nece odrastati i ostati u Srbiji.
Ne svodi se na isto jer ako neko ima početnu platu od 10.000 Svajcaraca i tu školu iza sebe onda je to već druga stvar.

Realno, prva generacija koja ode se dosta žrtvuje, posle toga već ide mnogo lakše. Moji kumovi su otišli u Kanadu i Lakijevom logikom iškolovali ćerku koja je završila najbolji ekonomski fakultet, bila regrutovana već na trećoj godini i prvu godinu rada u goldman saksu završila s mesečnom platom od 8000 dolara i bonusom na kraju godine od 140.000.

Da li je bolje to ili da su joj ostavili stan u Torontu i da ima prosečnu platu od recimo 3500 dolara ali ne brine o stambenom pitanju koje će i ovako rešiti veoma brzo?
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

A vi racunate da ce svako od vase dece biti toliko zainteresovano za to sto ste vi zamislili?
Sta ako pozeli da bude umetnik, a ne uspe da bude Van Gog, pa zaradjuje hiljadu mesecno?

I da, pored stana, deca ne mogu da se skoluju?

Govorite kao da kada kupis stan, deca ti ostanu socijalni slucajevi sa osnovnom skolom, a kada rentas, onda idu na harvars i imt...

Jebes Svicu, gde ti treba bogatstvo da bi kupio stan i gde je velika verovatnoca da ces uvek biti previse siromasan da kupis isti.
U drugim zemljama nije tako skupo kupiti stan ili sazidati kucu sa prosecnom platom.

Ja ne znam ko voli da se seljaka stalno, ali ja ne volim.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori