Cene goriva u Srbiji
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Re: Cene goriva u Srbiji
Ako cemo posteno brate, a sa stanovistva obicnog građanina, nismo nesto zavidno ispred njih. Beda kod nas - beda i kod njih. Kod nas je malo veci prosek plate, a kod njihjeftinija hrana, hemija, gorivo,...tako da dodjemo od prilike na isto.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Pa sta sam ja, neobican gradjanin? 
Zivimo bolje, i to je verovatno jasno bilo kome ko je bio skoro u Mk.
Imam rodbinu, imam prijatelje koji su iz Mk, i svi se slazu u jednoj stvari: Mk je go qraz.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Zivimo bolje, i to je verovatno jasno bilo kome ko je bio skoro u Mk.
Imam rodbinu, imam prijatelje koji su iz Mk, i svi se slazu u jednoj stvari: Mk je go qraz.
Brzine idu u H-a !!!

- TDI
- Banned
Kad sam rekao obican građanin, mislio sam na nas koji vidimo samo ono sto se desava, a ne znamo da postoji neka drugacija pozadina price i tome slicno.
Bolje je kad upredis Makedoniju sa Beogradom ili Vojvodinom. Jer je Vojvodina mnogo bogatija od ostatka Srbije. A Beograd je bogatiji jer je glavni grad u sve se tu ,,sliva,, . A kad uporedis Centralnu i Juznu Srbiju sa Makedonijom, dobijes isto go..o, samo drugo pakovanje.
A kod njih,...U Skoplju se nesto desava, ovo drugo tuga, jad i beda.
Ja ne vidim da se u Vranju, Kursumliji, Leskovcu ili nekom slicnom gradu na Jugu Srbije (ako izuzmemo Niš koji malo vadi prosek) zivi nesto bolje, nego u Kumanovu, Tetovu, Prilepu, Bitolju, Đevđeliji ili nekom drugom makedonskom gradu, osim Skoplja.
Bolje je kad upredis Makedoniju sa Beogradom ili Vojvodinom. Jer je Vojvodina mnogo bogatija od ostatka Srbije. A Beograd je bogatiji jer je glavni grad u sve se tu ,,sliva,, . A kad uporedis Centralnu i Juznu Srbiju sa Makedonijom, dobijes isto go..o, samo drugo pakovanje.
A kod njih,...U Skoplju se nesto desava, ovo drugo tuga, jad i beda.
Ja ne vidim da se u Vranju, Kursumliji, Leskovcu ili nekom slicnom gradu na Jugu Srbije (ako izuzmemo Niš koji malo vadi prosek) zivi nesto bolje, nego u Kumanovu, Tetovu, Prilepu, Bitolju, Đevđeliji ili nekom drugom makedonskom gradu, osim Skoplja.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Jad I cemer su zato sto drze fiksni kurs?Day Walker napisao:Nije njihova valuta stabilna nego drze fiksni devizni kurs. Zato i jesu jad i cemer od zemlje
- Day Walker
Ne ali je to jedna od stvari koja ih unistava
Brzine idu u H-a !!!

- Rakhil
Kako?
- TDI
- Banned
To i mene zanima.
- Day Walker
Kojim parama oni odrzavaju fiksni kurs devizni kurs, odakle im velike devizne rezerve za tako nesto?Rakhil napisao:Kako?
Kojom magijom stvaraju priliv novca koji to odrzava osim zaduzivanjem?
Brzine idu u H-a !!!

- Rakhil
Pa nece bas biti. Za fiksni devizni kurs ti ne trebaju NUZNO velike devizne rezerve, a narocito ne veliki priliv novca. Koliko se ja secam, njihov fiksni kurs funkcionise na principu valutnog odbora, sto uoopste nije lose resenje za malu i nestabilnu ekonomiju. Gledajuci probleme svih balkanskih zemalja, ja bih pre rekao da je fiksni kurs ono sto ih drzi da NE BUDU u vecem cabru nego sto bi mogli biti. Pogledaj Bosnu i zamisli situaciju gde onu imaju plivajuci kurs, pa urnebes bi bio.
Ja mislim da je fiskni kurs bolji od plivajuceg i u nasem slucaju, al dobro, to je sad rasprava pro et kontra, zanimljivo za neku kafu. Svakako nemoj misliti da bi Makedonija sutra zivnula bitno da predje na plivajuci, naprotiv.
Ja mislim da je fiskni kurs bolji od plivajuceg i u nasem slucaju, al dobro, to je sad rasprava pro et kontra, zanimljivo za neku kafu. Svakako nemoj misliti da bi Makedonija sutra zivnula bitno da predje na plivajuci, naprotiv.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Cene goriva u Srbiji
Rakhil, neophodni su novci da odrzavas kurs i to definitivno nije prirodan kurs.
Oklen im nemam pojima.
Primer na nivou firme:
Ti radis za platu od 1000e i proizvodis neku vrednost ali nedovoljnu.tvoja proizvedena vrednost nije 1000e vec 900e, ti si mu trosak. Mora da se zaduzi da bi nadomestio 100e kje nisi zaradio. Sledece mesec isto,pa isto...ali on ti na silu drzi platu na svoju stetu. Umesto da ti smanji platu, i samim ti tvoja vrednost je manja i realna.
Tako i NBS prodaje devizne rezerve dok ima, ili plasira novac iz zajmova i u krug, kada je privreda u k...u. i to traje dok traje a onda dodje bankrot.
Oklen im nemam pojima.
Primer na nivou firme:
Ti radis za platu od 1000e i proizvodis neku vrednost ali nedovoljnu.tvoja proizvedena vrednost nije 1000e vec 900e, ti si mu trosak. Mora da se zaduzi da bi nadomestio 100e kje nisi zaradio. Sledece mesec isto,pa isto...ali on ti na silu drzi platu na svoju stetu. Umesto da ti smanji platu, i samim ti tvoja vrednost je manja i realna.
Tako i NBS prodaje devizne rezerve dok ima, ili plasira novac iz zajmova i u krug, kada je privreda u k...u. i to traje dok traje a onda dodje bankrot.
- Day Walker
Rejcel, kod valutnog odbora, svaka emitovana npr KM mora imati pokrice u stranoj valuti (euro), odnosno monetarna pasiva ne sme nikada biti veca od devizne aktive centralne banke.
Prema tome, kao sto rekoh, rezerve strane valute moraju biti dovoljno velike da omoguce svima koji poseduju domacu valutu, ukljucujuci i sredstva banaka na racunima rezerve centralne banke, da ih zamene u rezervnu valutu.
Bosna da nije uvela valutni odbor, verovatno bi bila pustinja trenutno.
Nasi ekonomisti podrzavaju fleksibilni kurs koji imamo, samo sto imamo uvek nesposobnjakovice na celu centralne banke.
Prema tome, kao sto rekoh, rezerve strane valute moraju biti dovoljno velike da omoguce svima koji poseduju domacu valutu, ukljucujuci i sredstva banaka na racunima rezerve centralne banke, da ih zamene u rezervnu valutu.
Bosna da nije uvela valutni odbor, verovatno bi bila pustinja trenutno.
Nasi ekonomisti podrzavaju fleksibilni kurs koji imamo, samo sto imamo uvek nesposobnjakovice na celu centralne banke.
Brzine idu u H-a !!!

- Rakhil
Pa potvrdjujes ono sto sam I sam rekao, trebaju ti DOVOLJNO velike devizne rezerve, a ne ogromne. Primeni to u praksi na siromasnu Makedoniju pa ces videti da to nije basnoslovna cifra.
Poenta je da Makedoncima sigurno nije lose zbog fiksnog kursa, nego imaju fiksni kurs jer im je lose, cisto da ponovim.
EDIT: Zaboravih da dodam, Srbija ima devizne rezerve dva puta vece nego sto je potrebno za uvodjenje fiksnog kursa, tako da argument da je fiksni kurs skup bas i ne stoji.
Poenta je da Makedoncima sigurno nije lose zbog fiksnog kursa, nego imaju fiksni kurs jer im je lose, cisto da ponovim.
EDIT: Zaboravih da dodam, Srbija ima devizne rezerve dva puta vece nego sto je potrebno za uvodjenje fiksnog kursa, tako da argument da je fiksni kurs skup bas i ne stoji.
- TDI
- Banned
I u toj zemlji losijoj od nase gorivo za trecinu jeftinije, a bolje. I gde je tu logika i normala? I hrana i hemija su jeftinije.
- Rakhil
Sta ti nije jasno za gorivo? Manje akcize, to jedino utice na cenu toliko.
Za hranu i hemiju nemam pojma, ali me ne cudi, uzevsi u obzir sve razlike.
Za hranu i hemiju nemam pojma, ali me ne cudi, uzevsi u obzir sve razlike.
- TDI
- Banned
To je jasno da su manje akscize. I jasno je koliko je lopovska nasa drzava. Evo ja smem da potpisem da neko sutra kaze da je 250 dinara litar goriva, mi bi i dalje cutali i ne bi se bunili. Sta ti je moc navike. Navikli smo da nas j.be nasa robovlasnicka vlast.