1000 zašto - 1000 zato!
Re: 1000 zašto - 1000 zato!
Odgovor se odbija kao neozbiljan 

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Kuhinjska so ima sadrzi jod.
Ne znam zasto je bitno, ali eto razlike
A mozda je zato sto je so iz rudnika, pa sadrzi krecnjak, pa nesto jos i jos nesto, zbog cega je to tako... :green:
Mada mi se cini da je jeftinije menjatibdeo po deo masine, nego kupovati te soli
Tptlk
Ne znam zasto je bitno, ali eto razlike

A mozda je zato sto je so iz rudnika, pa sadrzi krecnjak, pa nesto jos i jos nesto, zbog cega je to tako... :green:
Mada mi se cini da je jeftinije menjatibdeo po deo masine, nego kupovati te soli

Tptlk
Poslednja izmena od pedja u 06 Nov 2012, 15:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Ima da roknem tu kuhinjsku u mašinu pa da vidim šta će da se desi...

Našao ovo:
CAN I USE ORDINARY TABLE SALT?
No. Table, cooking, rock and sea salts may contain additives that can actually increase water hardness. Also, the fine consistency of some of these salts mean they are likely to clog when wet. Always use granular dishwasher salt because it is very pure and is the right consistency for use in your machine.
Granular salt is the ONLY type of salt that should be used to regenerate the softener. Be aware that some varieties of ‘dishwasher salt’ use Dead Sea salt. This variety may contain minute insoluble organic matter that may adversely affect the resin within your softener over time. If you are in doubt about the origins of the salt, ask the retailer or manufacturer.
Prema mom tumačenju - potpuno je ok staviti običnu so
CAN I USE ORDINARY TABLE SALT?
No. Table, cooking, rock and sea salts may contain additives that can actually increase water hardness. Also, the fine consistency of some of these salts mean they are likely to clog when wet. Always use granular dishwasher salt because it is very pure and is the right consistency for use in your machine.
Granular salt is the ONLY type of salt that should be used to regenerate the softener. Be aware that some varieties of ‘dishwasher salt’ use Dead Sea salt. This variety may contain minute insoluble organic matter that may adversely affect the resin within your softener over time. If you are in doubt about the origins of the salt, ask the retailer or manufacturer.
Prema mom tumačenju - potpuno je ok staviti običnu so

Zato što je kuhinjska so 100x jeftinija od hemije koju prodaju, a koja je u suštini neprečišćena so.jaksa napisao:Zašto u mašinu za sudove ne sme da se sipa kuhinjska so, nego ona za mašine, kad su i jedna i druga 99,9% NaCl?
Granulacija sa tim nema veze, so za mašinu se rastapa u komori, ima ih i vrlo sitnih (somat).
Ako koristiš one tablete All In One ne treba ni so.
Znam to, ali ima ona lampica koja svetli kad nema soli, a ne volim da svetli...
Inače, sve te tablete potpuno isto peru u dobroj mašini, i one najjeftinije (dm, 365, mercator) i one najskuplje.
Inače, sve te tablete potpuno isto peru u dobroj mašini, i one najjeftinije (dm, 365, mercator) i one najskuplje.
Bogami meni su one Calgonit classic upropastile pivske čaše za samo par pranja.
@jaksa
Nisam baš tako čuo do sada, ali nema veze. Prilično je mali trošak na godišnjem nivou. A lampica neka svetli, ne troši puno struje.
Nisam baš tako čuo do sada, ali nema veze. Prilično je mali trošak na godišnjem nivou. A lampica neka svetli, ne troši puno struje.
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
A mozemo i da je ugasimo 
Od jeftinijih, dm i k plus tablete mi hvale musterije, calgonit ume da neleti neka fus serija.
Cak i so je pozeljno izbegavati jer se cesto desava da ne moze da se rastopi i bukvalno zaglavi mehanizam za kontrolu ispustanja pa so izlazi celim tokom pranja i sudovi budu flekavi i slani.
Resenje je ili koristiti tablete ili kupovati sitniju so koja se tesko nalazi u prodaji
TapaTalk

Od jeftinijih, dm i k plus tablete mi hvale musterije, calgonit ume da neleti neka fus serija.
Cak i so je pozeljno izbegavati jer se cesto desava da ne moze da se rastopi i bukvalno zaglavi mehanizam za kontrolu ispustanja pa so izlazi celim tokom pranja i sudovi budu flekavi i slani.
Resenje je ili koristiti tablete ili kupovati sitniju so koja se tesko nalazi u prodaji
TapaTalk
Te sitnije, tuzlanske, ima koliko hoćeš 

- Misha
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
- Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive
nuk napisao:Od jeftinijih, dm i k plus tablete mi hvale musterije, calgonit ume da neleti neka fus serija.

Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Calgonit je najgore što sam stavio u mašinu. Neću ništa njihovo da kupim dokle god postoji drugi proizvod kod nas, potpuni promašaj. Nije mi jasno kako nisu propali.
Mi koristimo Somat. Ubijaju kako dobro peru sudove. Probao sam sve vrste i jednako dobro peru. Čaše budu savršenstvo.
Tapatalk HD
Mi koristimo Somat. Ubijaju kako dobro peru sudove. Probao sam sve vrste i jednako dobro peru. Čaše budu savršenstvo.
Tapatalk HD
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Moja žena koristi Fairy. A i ja ponekad, mada vrlo retko. 

Posetite www.garaza.rs !