paja napisao:Laki, lako je kakiti na daljinu.
Što ne odgovori na moje pitanje šta se desilo sa mojim grejanjem juče?
Vidi, na šta ću se grejati je pitanje izbora ili nužde.
Kod mene je dominantno pitanje izbora. Plaćam isto grejanje za istu kvadraturu kao i moj brat koji se greje na centralno. Razlika je što ga ja plaćam nekoliko meseci, a on cele godine. I zašto da pređem na centralno? Da bi mi uzeli 5000 eura za priključak? Ili zato da uložim 10000 eura u priključak i instalaciju plus da im dam deo dvorišta za podstanicu, a da me oni zezaju danas toplo sutra hladno.
Ne dam da mi otimaju pare svuda gde mogu da utičem na to, a ovo je jedna od tih stvari.
Dalje, kuća mi je odlično izolovana i ne kukam na cenu struje. Ne kukam uopšte. Samo se pitam što je juče bilo ladno u sobi.
A da li struja služi za grejanje ili ne je filozofsko pitanje, naročito u Srbiji. Kad budem imao priključak za gas na fasadi i priključak za centralno u ulici onda ću imati izbora kako da se grejem, a do će strujomer da se vrti i vrti i vrti.....
Pazi ovako, zasto ti je bilo hladno u sobi nema sanse da pocnem da pogadjam. Otkud znam dal ti se pec nije upalila, dal ti sklopka nije prebacila na nizu tarifu ili sta je bio problem. Ono sto je sigurno je da su zakonii fizike bili ispostovani, i da razlika u naponu od par procenata ne moze napraviti takvu razliku da neke peci koje greju ko lude inace sad ne mogu ni da se zagreju.
Shvatam ja zasto se mnogi greju na struju, i to je potpuno logicno. Ali bas ovaj tvoj primer pokazuje sustinu problema. Prosto, ne isplati ti se da predjes na drugi vid grejanja. Struja je najkomforniji nacin grejanja bez dileme, medjutim on bi morao biti i najskuplji. Ne zato da bi se neko kaznjavao, da bi se otimale pare i sl, nego iz prostog razloga sto taj nacin grejanja i kosta najvise da se proizvede. Rekao sam vec da je struja u srbiji socijalna kategorija i da joj cena nije realna, sto je sa jedne strane razumljivo. Medjutim problem nastaje zbog toga sto gorivo nije soc kategorija, sto centralno grejanje nije soc kategorija, sto drva, mazut, gas nisu soc kategorija, i onda se svi greju na ono sto im je i logicno tj struju.
Da li ce se struja koristiti za grejanje ili ne nije filozofsko pitanje nego pitanje ekonomicnosti i efikasnosti. Da bi se grejali na struju, sa recimo termo elektrane, najpre imate oko 50% gubitaka u elektrani (dakle odnos energetske vrednosti goriva i el energije koja se proizvede), zatim imate jos oko 10% gubitaka pri transportu struje od elektrane do vase kuce, dakle na kraju se na grejanje iskoristi daleko manje od 50% energetske vrednosti goriva nego da se to gorivo odmah lozilo na licu mesta i da ste se grejali na to gorivo. Takodje nepotrebno opterecujete el mrezu, neophodna su nova ulaganja u prosirenje kapaciteta, povecavaju se gubici (koji su kvadratni opterecenju) i sl. Kad lizote gorivo (gas, mazut...) tada prakticno sve pretvarate u toplotu i efikasnost vam je skoro 100%. ISta stvar vazi i za grejanje vode. Evropska komisija ima strategiju da koliko kod je moguce izbaci struju iz upotrebe za grejanje vazduha i vode, iz gore nabrojanih razloga ovo je apsolutno ispravna strategija.
@superboss
Ne mislim nista lose, ne zelim da struja poskupi i bude luksuz, zalosno je sto ona postaje luksuz, medjutim nabrojao sam gore koji su sve problemi. Da su plate 2000e, ne bi bilo problema da ona poskupi 100%, i svi bi bili srecni i zadovoljni, medjutim na zalost to se nece desiti. Ono sto meni smeta je sto onda ovde dodju ljudi koji se 5% ne razumeju u problematiku i pocnu da vicu EPS lopovi ovo ono, struja nevalja, kakvo nam to sr prodaju.... Zapravo, pogledajte u kakvoj drzavi zivite, totalni raspad sistema, kakvi su putevi, kakvo se drzavne firme i sve redom, i uporedite to sa kvalitetom struje kakvu dobijate. Mislim da mesta kuknjavi i nezadovoljstvu uopste nema. Struja u srbiji u 99% mesta je odlicnog kvaliteta, i zadovoljava sve standardne. Napajanje je pouzdano, naponi standardni, frekvencija identicna kao i u celoj evropi, a sistem se vodi usled nedostatka sredstava uz pomoc stapa i kanapa. Ja bih rekao svaka cast i a ne negodovao ne znam ni ja zasto.
Ovde se iznose i neke "cinjenice" izvoze struju, mamicu im... Otkud bre znate da li izvoze ili ne, cak i ako izvoze opet sigurno imaju razloga za to. Svi bi ultra vrhunsku el energiju, ako moze da bude dzabe, al nikako da ne bude restrikcija i niposto da se ne izvozi ma koliko da moze da se zaradi. EPS zaradjuje dosta para na trgovini i prenosu el energije iz drugih zemalja, sigurno su najbolja drzavna firma u zemlji, i zato mi se nikako ne svidja kad neko krene bez razloga da pljuje po njima. Takodje to shvatam malo licno, jer em mi je struka, em znam mnoge ljude koji rade tamo sto privatno sto poslovno. Daleko od toga da je firma savrsena, da nema budalastina i rasipanja para, ali to je u potpuno normalnim okvirima za jednu drustvenu firmu i daleko manje izrazeno nego u drugim drzavnim preduzecima.
Uporedite struju sa gorivnom, gorivo u Srbiji kosta iznad proseka u evropi a najveci je krs u celoj evropi. Uporedite sa putevima u kakvom su raspad stanju, uporedite sa zdravstvenim sistemom u zemlji. Funkcionisanje el energetskog sistema u zemlji se u mnogo cemu izdvaja od funkcionisanja ostatka zemlje.
Sve problemi koji se ovde zapravo pominju su problemi drzave, politike, raspada sistema u zemlji, a ne EPS-a.
@paja
Nisam nikog imenovao, ali prepoznace se oni koji kukaju na sve gore navedene stvari, ne mislim samo u ovoj temi.