Emisije CO2, NOx i ostalih zagađivača
Re: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140
Tražiš sa ugljem, ne bi trebalo da je problem nabaviti.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Ima i serija iznad, FP se zove, čini mi se.
Sent from my CPH2581 using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Niste jos probali sa zlatnim cesticama, to im je vrhunska serija?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- DjukaBg
- Pridružio se: 08 Sep 2016, 08:29
- Garaža: Skoda Kodiaq RS 2.0TSI 245KS 2023.
Taj je sa aktivnim ugljem i slojem polifenola koji skuplja alergene (navodno 95%). VP cena za mog ex koleosa i za australa 1.3 je oko 2000 din u maloprodaji, dok je taj Mann filter u radnjama preko 3000 din. Iskreno nisam primetio neku drasticnu razliku izmedju tog i onog koji ima samo aktivni ugalj. Nemam problema sa alergijama pa mozda zatocarov2 napisao: 14 Okt 2025, 12:40 Ima i serija iznad, FP se zove, čini mi se.

Ima i Valeo tu varijantu carbon + polifenol, verovatno i jos neki proizvodjaci.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ni taj nije isti kao OEM, videćeš uostalom.Saša napisao: 14 Okt 2025, 08:37Da, u pravu si, mislim da tada jednostavno nisam izabrao (na Autohub-u) odgovarajući filter kabine, evo ovaj je baš identičan OEM-u:Uroš S. napisao: 13 Okt 2025, 20:48 Nije isti. Malo je bolji od tih filtrona ali nije ni blizu isti kao OEM.
https://autohub.rs/filter-kabine-mann-filter-cuk-25-003
Dakle, 2.448 din trenutno kod njih, 4.800 kod Stojanova. Ima velike razlike i dalje, itekako (skoro duplo jeftinije). Sada je baš dobro vreme za kupovinu od njih, sva tri filtera za Kadjara su trenutno na popustu od 20% (verovatno i mnogi drugi - ako ne i svi).
Inače, nisam nikako zadovoljan ovim običnim filterom kabine što sam stavio (mislim da beše Filtron), smrad dizelaša ispred mene se sada baš jako oseti. Promeniću ga prvom prilikom. Ne košta taj OEM Mann toliko bez razloga.
Smrad iz spoljašnjosti je stvar sistema na vozilu, ne filtera. Nema tog filtera od par hiljada dinara koji će da ukloni miris izduvnih gasova od neke razvaljene lokomotive ispred. Mora dobar senzor koji će na vreme automatski da pali recirkulaciju.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Potpuno iste oznake imaju OEM i taj, a oba su Mann (sačuvao sam stari filter).
Što se tiče ostalog - ne bih da ulazim u dubinu "problema" ali itekako primećujem da sada više osetim smrad izduvnih gasova nego ranije sa tim OEM filterom. Auto inače ima i taj senzor/sistem koji pominješ.

Što se tiče ostalog - ne bih da ulazim u dubinu "problema" ali itekako primećujem da sada više osetim smrad izduvnih gasova nego ranije sa tim OEM filterom. Auto inače ima i taj senzor/sistem koji pominješ.

Taj senzor dok odreaguje, napuni se kabina vec gasovima... Primer su paljevine po njivama, dok prodjes kroz oblak dima , kabina puna, tako da u tim situacijama, sam prebacujem na recirkulaciju.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Cim je cadjo ispred, odmah ide na manuelnu recirk.

- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140
Radim i ja to stalno, i to odmah na prvi nagoveštaj dima ispred. I užasno pizdim svaki dan zbog toga (sva ta dizel govna bih bacio pod presu samo da mi daju nekim čudom malo vlasti
), no nekad jednostavno ne stigneš odreagovati na vreme ili nemaš slobodnu ruku da pritisneš taster. Taj OEM filter je je mnogo gušći i jedno bar 5x teži od običnog i očigledno uspeva da zaustavi već deo tih gasova i smrada.

Čitajući ovo, stekne se utisak da je apsolutno svaki dizel potencijalno u rangu nuklearne katastrofe. Ja ne znam gde baš svakodnevno i toliko puta nailazite na te sa crnim oblacima iza.
Имам једно потпитање...
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ne mora da se vidi oblak ako smrdi od neispravnog sagorevanja i ukinutog DPF, raznih cipovanja i majstorija. Takvih je oko 80-90%. Prvo sto ce se uraditi je cepovanje EGR i gasenje DPF, to znamo svi. Samo najgori dime pri normalnoj voznj, a sledeci stepen je dim pri naglom davanju gasa.

Jbg, dovozimo otpad zapadne Evrope. Kad turbina, dizne itd. imaju problem ne popravlja se nego se gasi DPF, a ćuneri usput uz DPF “delete” učitaju i mapu koja ubrizgava još više goriva iako već u startu sagorevanje nije dobro itd. Vozim dizel, ali je auspuh potpuno čist… i zato i mene nervira to što gledam i udišem
Ali 80-90% dizela, pa majku mu nije valjda toliki procenat. Meni je najgore kad se nađem iza nekog sa prolupalim motorom pa dimi plavo, a to nema nikakve veze da li je dizel ili benzin a ukinut dpf čisto sumnjam da možeš tek tako da detektuješ, osim ako nema još dodatnih problema u kombinaciji.
@ftj +1
Isto i meni bode oči, malo se mnogo generalizuje, pa ispade da su dizeli stari par godina otrovni, a recimo astra koja troši mešavinu ulja i plina ekološko vozilo.
Isto i meni bode oči, malo se mnogo generalizuje, pa ispade da su dizeli stari par godina otrovni, a recimo astra koja troši mešavinu ulja i plina ekološko vozilo.
Имам једно потпитање...