Akumulatori

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Re: Akumulatori

Post od noob »

ikac2000 napisao:Kupljen juce u Lidlu, 1700 RSD.

Slika

Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Ima li u Bg da se kupi?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Pogledajte sajt Andreja doo za te stvari. Otkrio sam ih kada sam prvi put kod njih kupio akumulator. Imaju bolje uredjaje od onih iz super marketa plus profi program. Ja sam nedavno uzeo punjac, a imaju i pomenute bustere...
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Da i ja imam njihov, deluje da je to taj isti samo rebrendiran.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

aviator napisao:Nisu te ložili. Postoji to. Rusima je to skoro pa deo obavezne opreme. A da li ima kod nas...?
U firmama koje se bave transportom i odrzavanjem vozila, auto placevima i slicno to je deo obaveznog alata.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Sloba napisao:Pogledajte sajt Andreja doo za te stvari. Otkrio sam ih kada sam prvi put kod njih kupio akumulator. Imaju bolje uredjaje od onih iz super marketa plus profi program. Ja sam nedavno uzeo punjac, a imaju i pomenute bustere...
Čak su i cene korektne, neki dan bio tamo
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Šta je najjeftinije od tih punjača kod njih, a da valja? Ako neko zna :)
Meni bi trebao neki, ali možda za sledeću godinu.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Imaju Pro User za 3.500... Jeste u manjem robustnom kucistu i sa maksimalnom strujom punjenja od 4A za akumulatore od 12V, ali ti jaca struja i ne treba. Svakako ces dopunjavati preko noci pa je i 4A dovoljno.

http://www.akumulator-shop.rs/kategorij ... a-detaljno
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Aku bi trebalo da se puni sa strujom koja je 10% od kapaciteta, dakle oko 6-7A za počasnog konzula Nikaraguu.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Amperaza je srazmerna brzini punjenja, otuda i "sporo" i "brzo"punjenje.

Za ovaj mali punjac pise: Idealan za auto, moto akumulatore, baterije kapaciteta od 1,2Ah do 100Ah.

Onaj veci kao moj puni akumulatore od 20Ah do 220Ah.

Svi pune sve, samo razlicitom brzinom.

Jel mozes malo da pojasnis tih 10%?
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ja sam mojima za Punta kupio neki od 3500 rsd, mali digitalni.

Ovaj iz Lidla sam kupio jer je smesno jevtin a zavrsava posao bez skidanja akumulatora.

Inace za sebe imam CTEK MX5, ali on je bio placen oko 110 EUR u Srbiji, a u Poljskoj je oko 60 EUR.

Inace taj buster za paljenje je sada u Lidlu bio na akciji za oko 5500 RSD.

Sada kada otvore Lidl u Srbiji bice svega toga po tim cenama vise manje.

Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Neće baš sad...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

10% kapaciteta, ili 0.1CA jeste decenijama pravilo punjenja akubaterija koje je najpribliznije optimalnoj krivi punjenja a u trajanju od 12sati (ili 120% nominalnog sadrzaja energije).
To sto trgovci pisu svasta i tako siroke raspone je upravo to, vise trgovacki reklamni pristup da moze. Nije netacno da moze svaki aku da se puni pa se to ne moze osporiti ali jeste losije od moguce dobrog punjenja pa time nije dobar odabir.

U profi primenama punjaci su podesive struje punjenja pa se onda struja podesi na 1/10 i time prilagodi punjac potrebama aku.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Slazem se, ali to pravilo je zavisno od toga sta se tacno radi, a mi kada hocemo da dopunimo aku sami, realno ne znamo sta radimo. Znamo da ide zima i da ne bi bilo lose... Najvise sto imamo je voltmetar sto nije dovoljno da bi tacno znali u kakvom je stanju akumulator. Ovde govorimo o dopunjavanju akumulatora koji su generalno ispravni i koji su na kolima, ne o punjenju potpuno praznih akumulatora, niti o profi punjacima koji se podesavaju tek nakon osnovne procene stanja akumulatora, sto je moguce samo uz opremu koju uglavnom nemamo, jel... Ako je aku od 70Ah na npr. 80% svog kapaciteta, zar mu nece struja od 4A biti dovoljna da se preko noci dopuni? Koliko vidim, svi novi punjaci imaju automatski rezim rada pa srazmerno postignutom naponu akumulatora, postepeno smanjuju struju punjenja sve do par stotina mA na kraju punjenja. Zastita od prepunjavanja, to je zato i to je jasno, ali isto to govori i da manja struja puni. Sta u praksi punjac od 4A za 12 sati nece uraditi sto ce uraditi duplo jaci punjac, to me interesuje? I jos jednom, mislim na dopunjavanje akumulatora na kolima, ne na ozivljavanje potpuno praznog.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Hemijski proces je uvek isti i ne zavisi od toga da li je profi punjac, obican punjac, ova ili ona namena.
Za aku od 70Ah optimalno punjenje je sa 6-7A struje punjaca a konkretna struja tokom punjenja ce se automatski regulisati promenom unutasnjeg otpora shodno napredovanju konverzije tokom hemijske reakcije.

Punjac od 4A ce losije napuniti aku od onog od 7A a uz to skratice moguci radni vek, konkretno za aku od 70Ah.

To sto opisujes je punjenje UI krivom, ovo o cemu je zapoceta prica je punjenje I krivom.

Ima i punjenja impulsnom strujom, ima i punjenje odrzavanjem fiksnog napona, ima punjenja i sa vremenskim intervalom relaksacije , ima podosta nacina kako se moze oblikovati kriva punjenja.

Skraceno, za obican strujni punjac obicnog akumulatora (to su obicno oni cene do 100evra) optimalno je i dalje pravilo da je pocetna struja punjenja priblizna 1/10 kapaciteta akubaterije.

Jaca i slabija struja su losija opcija ali ako se nema odgovarajuci punjac svaki ce posluziti, pa i onaj sa samo 1A strujom punjenja.

Kada se kupuje novi onda je zgodno odabrati adekvatan prema ocekivanom aku i biti sto pribliznije tim podesivim profi punjacima- pravilo 1/10 a to znaci punjac struje 6-8 Ampera je optimalan za automobilske akumulatore.

(izmedju ostalog dovoljna struja punjenja je potrebna da se obezbedi cirkulacija elektrolita po slojevima tokom punjenja).
Odgovori