Sve je to relativno, 90% programera u srbiji moze dobiti takav ugovor, samo je pitanje koja je cena.pedja napisao: 31 Dec 2018, 10:23 Inače, juče sam saznao da postoji čovek koji ima 50 radnih dana odmora, u Srbiji, a nije direktor, vlasnik, iz stranke i tako to![]()
Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Nije ni programer.
Nema posebne uslove, niti ga cimaju za vreme odmora.
Doduše, ne znam tačno ni šta radi
@kragujevac
Ne može da ne postoji prosečan iznos nelega. Možda može taj Zapad da promeni ljude i učini im normalnim neke stvari, ali matematiku još nisu promenili. Ili možda jesu?!
Nisam pitao za zakonski minumum i maksimum, već neki najčešći broj dana, koji prosečan šljaker ima u DE. Ne treba mi baš tačan podatak, tipa 22,54 dana za 40 sati nedeljno.
Recimo, ukoliko izuzmem one iz državne službe, većina ljudi ovde(meni manje ili više poznatih) koristi 15-20 radnih dana GO. Ima i onih koji koriste dve nedelje, plus dan za slavu i sl. Ima i onih sa 30ak dana.
TapaT
Nema posebne uslove, niti ga cimaju za vreme odmora.
Doduše, ne znam tačno ni šta radi

@kragujevac
Ne može da ne postoji prosečan iznos nelega. Možda može taj Zapad da promeni ljude i učini im normalnim neke stvari, ali matematiku još nisu promenili. Ili možda jesu?!
Nisam pitao za zakonski minumum i maksimum, već neki najčešći broj dana, koji prosečan šljaker ima u DE. Ne treba mi baš tačan podatak, tipa 22,54 dana za 40 sati nedeljno.
Recimo, ukoliko izuzmem one iz državne službe, većina ljudi ovde(meni manje ili više poznatih) koristi 15-20 radnih dana GO. Ima i onih koji koriste dve nedelje, plus dan za slavu i sl. Ima i onih sa 30ak dana.
TapaT
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Sestra ima starog odmora 25 dana od ove godine. Radi u opstini, ne dize glavu, katastrofa kad ode na dan-dva. Toliko ne mogu bez nje, a ni ugovor joj ne daju 

Poslednja izmena od passenger u 31 Dec 2018, 17:58, izmenjeno 1 put ukupno.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- pedja
- član 001
Neko mora i da radi.
TapaT
TapaT
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Za godisnji odmor je nekako najgore kad si manji preduzetnik u srb i kad tvoj deo posla nema ko da preuzme i zavisi samo od tebe. Fakticki cele godine radis i posao ti je u mislima i posle radnog vremena. Nikad neces napraviti sam sebi par slobodnih dana da iskuliras i ne radis nista jer ces uvek reci mogao sam i danas raditi i pozavrsavati nesto. Ja tri godine nisam bio na duzem odmoru od 3 4 dana jer nemam kome da prepustim to sto ja radim niti imam poverenja da nekom nepoznatom dam kombi da vozi i manipulise sa vrednom robom.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
I firma koja zapošljava "običnog šljakera" mora da se pridržava zakona, zato važe oni podaci koje sam napisao u svom postu. Kako neko da ti izračuna prosečan broj danapedja napisao: 31 Dec 2018, 17:52 Ne može da ne postoji prosečan iznos nelega. Možda može taj Zapad da promeni ljude i učini im normalnim neke stvari, ali matematiku još nisu promenili. Ili možda jesu?!

Sve zavisi od ugovora koji su potpisali. Ovde dva ugovora za posao istog profila, iste škole i iste starosti onoga ko se prijavi za posao mogu da imaju potpuno različite uslove. Zato je ta tema u razgovorima u D skoro pa apsolutni tabu, pogotovu Švabe kriju te podatke kao zmija noge.
Po zakonu je čak i propisano da odmor mora da se "potroši" u toku kalendarske godine, sa opcijom da se, ukoliko to nije moguće iz ovih ili onih razloga, prenese u sledeću godinu i potroši do kraja marta. Isto tako je obavezno da jedan deo odmora MORA da bude u dužini od dve nedelje, a ostalo može da se secka kako kome odgovara.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema
28. Dana odmora imam. Kao šljaker.
Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk
Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Sa druge strane, mozes da odes (skoro) kad god pozelis i kad sve "slobodne" dane saberes, verujem da izadje vise od 15-20 dana koliko "obican" svet ima odmora. Ja bih tesko mogao da zamislim sebe kako radim od 9-17h i da mi drugi odredjuju kad mogu da koristim godisnji...Darko napisao: 31 Dec 2018, 18:02 Ja tri godine nisam bio na duzem odmoru od 3 4 dana jer nemam kome da prepustim to sto ja radim niti imam poverenja da nekom nepoznatom dam kombi da vozi i manipulise sa vrednom robom.
- Darko
Jedina prednost je sto mogu da odem uvek na max 2 3, eventualno 4 dana i to da mnogo nategnem posao pre i posle toga. Pa se onda pitam da li je to i vredno takvog odmora. Kad odes umoran, a kad se vratis saceka te sve i svasta.
Mada to zavisi i od konkretne delatnosti. Neki na primer frizer ili slicna usluga, moze da zakljuca 10 15 dana i samo ostavi poruku na vratima.
U mom poslu gde lokali rade 7 dana nedeljno, gde se 6 dana nedeljno radi nabavka, nema sanse da odes na neki godisnji tipa 10 dana u grcku.
Mada to zavisi i od konkretne delatnosti. Neki na primer frizer ili slicna usluga, moze da zakljuca 10 15 dana i samo ostavi poruku na vratima.
U mom poslu gde lokali rade 7 dana nedeljno, gde se 6 dana nedeljno radi nabavka, nema sanse da odes na neki godisnji tipa 10 dana u grcku.
- kragujevac
Jedino da se uortačiš sa nekim pa da se dogovarate ko će kad da ide.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Darko
Tako nesto vise i ne postoji u zakonu u srb.
Imao sam nekad pomocne radnike pa je moglo da se ostavi posao nekom od poverenja pa da odes na odmor. Al jbg promet sa godinama opada, troskovi sve veci pa na kraju sve prebacis sebi da bi ustedeo.
Imao sam nekad pomocne radnike pa je moglo da se ostavi posao nekom od poverenja pa da odes na odmor. Al jbg promet sa godinama opada, troskovi sve veci pa na kraju sve prebacis sebi da bi ustedeo.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Meni je bitniji slobodan svaki vikend od godišnjeg (kojeg btw. imam 4 nedelje, a najčešće koristim samo dve). 

- pedja
- član 001
Pa, dobro, iz posta by kragujevac bi se izvukao prosek od oko 30 radnih dana.
TapaT
TapaT
U SLO ti je godišnji minimu 4 radne nedelje, plus dodatki na radni staž pa predškolsku decu i slično. Znači ako imaš 6 radnih dana ond aimaš minimum 24 dana dopusta, od toga moraš 2 nedelje da koristiš u jednom komadu. Ako ga ne izkoristiš u tekučoj godini imaš valjda do kraja junija ili julija vreme da ga iskoristiš. Ponegde možeš da se dogovoriš i da ti ga isplate. Koriščenje prekovremenih sata je u normalnim firmama normalno, ali u realnosti ima dosta ljudi plus sati za pola radnog meseca ili više
, posebno mi je čudno jer su neki "ponosni" jer oni rade 12 i više sati na dan i to bez nekog posebnog plačenja, jednostvano si kao cool ako radiš cele dane...po meni idiotizam bez primere.
To pričam za privatni sektor, javni sektor je druga priča, tamo si čudan ako radiš 16 sati nedeljno
. Osim doktora, oni su jedni sposobni na mesec napraviti 300 dodatnih sati , poneki rade i 28 sati na dan
Da objasnim ovo zadnje, to je zato, jer neki od njih rade u više ordinacija, to jes u jednoj rade, a kao dezuraju u drugoj, znači za 8 sati napravi 8 nadura i 8 redovnih sata. Ali to je Slovenija.
Sad če me 123456 demantirati naravno

To pričam za privatni sektor, javni sektor je druga priča, tamo si čudan ako radiš 16 sati nedeljno

Da objasnim ovo zadnje, to je zato, jer neki od njih rade u više ordinacija, to jes u jednoj rade, a kao dezuraju u drugoj, znači za 8 sati napravi 8 nadura i 8 redovnih sata. Ali to je Slovenija.
Sad če me 123456 demantirati naravno

- kragujevac
Mi delimo godišnji uvek na tri-četiri dela. Prve dve nedelje uzmemo u maju-junu, onda sledeće tri nedelje u avgustu, ove godine smo uzeli jednu nedelju u novembru i evo sad sam na odmoru od 27.12 do 09.01. Za 2019. će da bude isti fazon, samo će umesto novembra da bude oktobar. Tehnički je to više od 33 radna dana, ali obzirom da je u Bavarskoj malo-malo neki praznik gde je neradni dan u sred nedelje, može da se aranžira.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac