Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od grujicd »

Darko napisao:Neki na primer frizer ili slicna usluga, moze da zakljuca 10 15 dana i samo ostavi poruku na vratima.
Nije ni to tek tako. Kad radiš za platu, ništa "ne boli" kad odeš na odmor, dobijaš pare i za te dane. Ali ako radiš usluge (ili si frilenser, itd), svaki dan na odmoru je dupli gubitak, em trošiš em ne zarađuješ. Em strahuješ da te klijenti ne napuste i pređu kod drugog. IT frilenseri, kojima mnogi zavide, često moraju da rade ponešto i kad su na odmoru, pa nikad ni nemaju 100% odmor ni zaboravljanje posla.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Da se i ja upišem :)

U Srbiji sam imao 24 dana, u AT imam 25 ili 28, čekam konačnu potvrdu od firme (pre će biti 25).

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ako se primeni austrijski zakon o godišnjem odmoru, imaš 30 dana. Ako imaš ukupno 25 i više godina radnog staža onda bi imao 36 dana.
https://www.jusline.at/gesetz/urlaubsg/paragraf/2
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Tako je ,šljakeri tj.obični smrtnici imaju u AT 25 RADNIH dana odmora.Tek posle 25 godina u ISTOJ firmi dobija se pravo na jos 5 dana.Odmor zastareva tek posle 3 godine što znaci da se moze prenositi
Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Čekaj, kako 25 radnih dana kad u zakonu odmah pod brojem 1 piše 30 dana za one koji su manje od 25 godina u radnom odnosu?
I ne piše da je u istoj firmi, piše samo "Dienstzeit", :zbunjen:
Doslovno: "Das Urlaubsausmaß beträgt bei einer Dienstzeit von weniger als 25 Jahren 30 Werktage und erhöht sich nach Vollendung des 25. Jahres auf 36 Werktage."
Ako je tako kako si ti napisao, onda je to baš kvarno. To bi značilo da samo ako jednom u životu promeniš firmu nemaš ni trunke šanse da ikad imaš više odmora.
Poslednja izmena od kragujevac u 31 Dec 2018, 19:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

maniaxxx napisao: 31 Dec 2018, 18:55 U SLO ti je godišnji minimu 4 radne nedelje, plus dodatki na radni staž pa predškolsku decu i slično. Znači ako imaš 6 radnih dana ond aimaš minimum 24 dana dopusta, od toga moraš 2 nedelje da koristiš u jednom komadu. Ako ga ne izkoristiš u tekučoj godini imaš valjda do kraja junija ili julija vreme da ga iskoristiš. Ponegde možeš da se dogovoriš i da ti ga isplate. Koriščenje prekovremenih sata je u normalnim firmama normalno, ali u realnosti ima dosta ljudi plus sati za pola radnog meseca ili više :mrgreen: , posebno mi je čudno jer su neki "ponosni" jer oni rade 12 i više sati na dan i to bez nekog posebnog plačenja, jednostvano si kao cool ako radiš cele dane...po meni idiotizam bez primere.

To pričam za privatni sektor, javni sektor je druga priča, tamo si čudan ako radiš 16 sati nedeljno :mrgreen: . Osim doktora, oni su jedni sposobni na mesec napraviti 300 dodatnih sati , poneki rade i 28 sati na dan :mrgreen:

Da objasnim ovo zadnje, to je zato, jer neki od njih rade u više ordinacija, to jes u jednoj rade, a kao dezuraju u drugoj, znači za 8 sati napravi 8 nadura i 8 redovnih sata. Ali to je Slovenija.

Sad če me 123456 demantirati naravno :mangup:
Sve najbolje i tebi u 2019. pa da konacno predjes u javni sektor 😀👍
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Sve najbolje i tebi. Iskreno ti zelim😎. A za ovo drugo nece moci, nemam ja te veze, niti sam doktor ili nesto slicno na zalost. A i da jesam, preposten sam ili prevelika budala da bih znao to da iskoristim.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Hvala :pivo:
Moracu da preformulisem moje cestitke :)
Zelim ti sve najbolje u 2019., da postanes doktor i da predjes u javni sektor... :D
Deal?
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

A, da vas dvojca zajedno docekate NG? :)

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Nece moci, zdrav sam hvala bogu :D .
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

kragujevac napisao: 31 Dec 2018, 19:49 Čekaj, kako 25 radnih dana kad u zakonu odmah pod brojem 1 piše 30 dana za one koji su manje od 25 godina u radnom odnosu?
I ne piše da je u istoj firmi, piše samo "Dienstzeit", :zbunjen:
Doslovno: "Das Urlaubsausmaß beträgt bei einer Dienstzeit von weniger als 25 Jahren 30 Werktage und erhöht sich nach Vollendung des 25. Jahres auf 36 Werktage."
Ako je tako kako si ti napisao, onda je to baš kvarno. To bi značilo da samo ako jednom u životu promeniš firmu nemaš ni trunke šanse da ikad imaš više odmora.
Hmm.U zakonu stoji 30 Werktage jer su racunali radnu sedmicu od 6 dana.Ipak najcesce se racuna na 5 radnih sedmica jer vecina radi 5 dana u istoj.Ovde treba razgraniciti njihov pojam(werktag-arbeitstag).
(5 Wochen sind 30 Werktage (wenn man die Wochen inkl. Samstag rechnet) oder 25 Ar­beits­tage (wenn man von einer 5-Tage-Woche ausgeht)).
Za dobijanje dodatne sedmice moram priznam da sam bio ubedjen da se dobijaju samo ako si zaposljen u istoj firmi medjutim vidim da se priznaju 5 godine iz prethodne firme ukoliko nisi sam dao otkaz ili dobio momentalni otkaz.
https://www.arbeiterkammer.at/beratung/ ... n_Sie.html
Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Nikako mi nije jasno kako zakoni mogu da vam odredjuju broj slobodnih dana. To su valjda minimumi. Imas onoliko slobodnih dana za koliko se izboris... Isto kao i za platu... Uz tu srecnu razliku da nisu poceli da naplacuju poreze na slobodne dane, jos... Uz progresivni sistem oporezivanja (sto visa plata placas veci procenat poreza) ne isplati ti se da radis... nego uzivancija..
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

To sam i napisao malo uviše.
Ovo što u zakonu piše je minimum ispod koga ni jedna firma ne sme da ide, pošto bi time, jelte, kršila taj isti zakon a kazne za firme su glavoboljne. Stvar svakoga pojedinačno je da u pregovorima o novom radnom mestu izboksuje što više može pogodnosti, a one su različite od čoveka do čoveka. Nekome je važnije da zaradi više para, a nekome da ima više vremena, neko bi i jedno i drugo pa mora da nedje neki balans.
Ljuba Moljac
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Zakljucati temu jer lose utice na nesrecnike koji su ostali u Srbiji, tu ubrajam I sebe.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Pa i nama ti je otprilike toliko zakonski minimum(valjda 22 dana ako nemas ni dana radnog staza). Treba oni u USA da placu.
Odgovori