Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od nikaragva »

starac vujadin napisao:"McGruja
Klasične vrednosti crkve svako malo pismeniji zna, pa diskusija o tome samo snižava nivo priče. Mislio sma na društvene vrednosti i institucije u koje spada i religija.
Naravno, da je lako nalaziti primere da se crkveni velikodostojnici ponekad ne ponašaju u skladu sa kanonima naše crkve, kao što se ne ponašaju ni drugi velikodostojnici u drugim crkvama i drugim institucijama.
Niko vas ne tera da budete vernici, to je bar dobrovoljno, niti vam crkva otežava realni, svakodnevni život.
Nemam ništa protiv kritike crkve, naprotiv...ali to su mnogi umniji i pametniji ljudi radili stotinama godinama ranije i zbog toga silno patili, ali su nam ostavili i temelje modernog društva gde je crkva zauzela svoje mesto, hvala Bogu mnogo manje bitno nego ranije...sem u islamskim zemljama (a to je tek posebna tema). Ovi što sada kritikuju (ne samo ovde, nego globalno) uglavnom ne znaju šta da ponude umesto toga sem ispraznih floskula i nisu spremni mnogo da pate za ono što propovedaju...propagiraju, a kritika je plitka i svodi se uglavnom na prizemni populizam na koji se lako naseda (Q7, itd...), atmosferu linča...to su nekada crkve radile, a sada se to okrenulo protiv njih.
Pa drago mi je da vise ne moramo da idemo na neki tocak koji nas rastavlja, kada kazemo nesto sa cim se crkva ne slaze, nego mozemo slobodno da govorimo o tome. I hvala bogu pa se crkva sve manje pita, ali i dalje pusta svoje pipke.

A ti starce vujadine, uporedi rimsku imperiju i srednji vek. Rimljani su imali podno grejanje, kupatila, vodovod, dok su u srednjem veku noše prosipali kroz prozor na put. Svakom ko razmislja malo svojom glavom, je jasno zbog cega je to. To sto se ovoliko ismevaju ljudima iz crkve, je samo zbog njih samih, kao sto sam i rekao. Sta mislis zasto je afrika i bliski istok plodno tlo za crkvene strucnjake koji ih vode u besmisleni rat i mrznju?

Nigde u tekstu nisam pomenuo veru, da se vernici ne uvrede.

I da, svi nasi Q7_popovi rade upravo ono o cemu govore u losem svetlu. Valjda hoce da daju omladini primer kako ne treba da se radi.

@perfiko
Pa lgbt aktivisti propagiraju pederizam i sami se bave tudjom buljom ili svojom.
Dok popovi propagiraju jedno, a rade drugo.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

@Ji4tze
Možeš da vodiš život potpuno odvojen od crkve i da te crkva i njeni grehovi uopšte ne dotiču, niti da crkva utiče na tvoj svakodnevni život. To bar nije teško. Ako ti je najveći problem u život što pop sveti tenk, ja bih se rado menjao s tobom...kola ne moramo da menjamo :)

Crkva posredno utiče sa svojim ponašanjem i učenjem i to se ogleda na duži period...pozitivno i negativno. Na to sma mislio kad asma rekao da duh komunizma još živi u nama. Kada ti 45 godina sipaju priču da je crkva loša, da su popovi lopovi, da udba smišlja viceve o popovima kao operativni zadatak, itd, itd kako se može očekivati da neko ima repekta prema crkvi i to se prožima i kod mlađih (koliko puta ovde na forumu smo mogli na forumu da pročitamo za nekog ko ima para da je "buržuj"...to je došlo iz porodice, nije palo s neba...da su bogataši loppvi, a to se i dalje prožima u medijima - svaki naš bogat čovek je tajkun i lopov...neki jesu, verovatno većina, ali neki vala i nisu)
Uz to je naša crkva vrlo liberalna i neagresivna u svom učenju i praksi, u odnosu na druge i loše se postavljala u odnosu na vlast i vreme. Uopšte nema veliki broj agresivnih vernika koji "skaču za vrat", to je potpuno netačno, a često se imputira da je tako. Ima zilota i kojekakvih otpadnika, ali to je potpuna margina. Bilo ej 90-ih popova koji su bili medijski eksponirani i učestvovali u ratnom huškanju, ali niti su oni predstavljali većinu, niti zvaničnu crkvu, a sada su potpuno medijski marginalizovani. Ne znači da ne treba da se bavimo njima, ali im ne treba davati značaj koji nemaju.
A ti starce vujadine, uporedi rimsku imperiju i srednji vek. Rimljani su imali podno grejanje, kupatila, vodovod, dok su u srednjem veku noše prosipali kroz prozor na put. Svakom ko razmislja malo svojom glavom, je jasno zbog cega je to.
Ovo spada u onaj deo moje priče da su neki pametniji i hrabriji kritikovali crkvu mnogo ranije.
Sta mislis zasto je afrika i bliski istok plodno tlo za crkvene strucnjake koji ih vode u besmisleni rat i mrznju?
Duga je to tema, a okrivljavati tu crkvu (islam) je vrlo pogrešno.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

nikaragva napisao: @perfiko
Pa lgbt aktivisti propagiraju pederizam i sami se bave tudjom buljom ili svojom.
Pa izvini, ali to zavisi ko ko u vezi, neki se bave svojom, neki tuđom. I ne propagiraju pederizam (čemu taj pogrdni naziv, ako smo već na njihovoj strani) već ljudska prava, a ne rade sve u svrhu ljudskih prava, baš kao i popovi.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

starac vujadin napisao:Ovo spada u onaj deo moje priče da su neki pametniji i hrabriji kritikovali crkvu mnogo ranije.
Hvala im na tome.

starac vujadin napisao:Duga je to tema, a okrivljavati tu crkvu (islam) je vrlo pogrešno.
Da, ali ja ne bih tu mesao islam. Govorim iskljucivo o ljudima koji u ime tog islama rade to sto rade. Slicna stvar se moze preneti i kod nas, naravno u daleko manjem obimu.
I to su ljudi o kojima mi govorimo, barem ja. On je iskoristio mantiju i krst, polumesec svejedno, i njihov uticaj, na ljude koji su malo ili puno obrazovani, da bi ostvario svoje ciljeve (ili tudje za pare). To svaki dan mozemo da vidimo na televiziji. Pa sta mislite odakle taj ISIS? Zar zaista neko veruje da te glavesine veruju u to sto rade ili u dolare/rublje?
perfiko napisao:
nikaragva napisao: @perfiko
Pa izvini, ali to zavisi ko ko u vezi, neki se bave svojom, neki tuđom. I ne propagiraju pederizam (čemu taj pogrdni naziv, ako smo već na njihovoj strani) već ljudska prava, a ne rade sve u svrhu ljudskih prava, baš kao i popovi.
Pa naravno, gej lobi. Vrlo uticajna stvar. Skoro kao vatikan.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

'el neko od vas gledao/čitao Acient aliens?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Nikaragva, ne možeš da svojim "evropejskim", "hrišćanskim", "demokratskim" ili kako god hoćeš očima sagledavati sve pojave.
Tako se ovde ljudi čude kako Kinezi trpe komunizam, a ne kapiraju da oni ništa ne trpe. Trpeli su Česi, a Kinezima je komunizam bio kvantni skok napred, bekstov od gladi i bede. Zato je Tjenanmen bio potpuni promašaj.
Tako se isto radi i na bliskom Istoku. Pokrene se neko "arapsko proleće", a ne misli se o posledicama koje mogu iz toga da pristeknu, uđe se sa pogrešnim premisama, a sada se dave u problemu. Za Amere je ISIS teroristička organizacija, a za tamošnji (dobar deo naroda) narod on je sveopšti oslobodilački pokret, a za njegovo širenje su krivi pre svega Ameri svojom kratkovidom i brutalnom politikom. Do pre koji mesec su naoružavali te iste (koji su u međuvremenu postali ISIS) protiv Asada i o njima snimali hvalospeve preko CNN, a sada hoće sa Asadom da se bore protiv ISIS-a. Neka pravila koja se tamo sprovode u životu su nama strana, a tamo su neophodna da bi tamošnja društva funkcionisala. Ne mogu se nameteti svuda iste norme i pravila.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Kad citam postove, dodje mi da pustim suzu. Crkva laka meta, unistavanje klasicnih vrednosti... Svi ti popovi su samo ljudi i imaju iste poroke kao svi ostali, samo se skirvaju iza te mantije. I funkcionisu kao javna preduzeca, pa i gore od toga, kraduckaju, nenamenski trose i sve ostalo sto prati to. SPC Inc.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Klasičan bot komentar!

:kezo:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

starac vujadin napisao:Nikaragva, ne možeš da svojim "evropejskim", "hrišćanskim", "demokratskim" ili kako god hoćeš očima sagledavati sve pojave.
Tako se ovde ljudi čude kako Kinezi trpe komunizam, a ne kapiraju da oni ništa ne trpe. Trpeli su Česi, a Kinezima je komunizam bio kvantni skok napred, bekstov od gladi i bede. Zato je Tjenanmen bio potpuni promašaj.
Tako se isto radi i na bliskom Istoku. Pokrene se neko "arapsko proleće", a ne misli se o posledicama koje mogu iz toga da pristeknu, uđe se sa pogrešnim premisama, a sada se dave u problemu. Za Amere je ISIS teroristička organizacija, a za tamošnji (dobar deo naroda) narod on je sveopšti oslobodilački pokret, a za njegovo širenje su krivi pre svega Ameri svojom kratkovidom i brutalnom politikom. Do pre koji mesec su naoružavali te iste (koji su u međuvremenu postali ISIS) protiv Asada i o njima snimali hvalospeve preko CNN, a sada hoće sa Asadom da se bore protiv ISIS-a. Neka pravila koja se tamo sprovode u životu su nama strana, a tamo su neophodna da bi tamošnja društva funkcionisala. Ne mogu se nameteti svuda iste norme i pravila.
:plusone:
Dodao bih samo da ni taj Isis nije spontano nastao, već je smišljeno formiran sa zapada.
Inače, mislim da je ovde komunizam tako lako prihvaćen upravo zbog ponašanja sveštenika pre i za vreme II sv. rata.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa i zbog toga, a i zbog toga sto su dobili sporete umesto ognjista, oprasili su ih od buva, poslali sve u skole, .... :)

Znam da su na drugom kraju sveta druge prilike, ali politika i uopste ekonomija su postali toliko globalni, da jednostavno vise niko ne moze da ima svoj kutak i tamo da radi sta hoce, bez da ga iko dira :)
Da li je to dobro ili lose, pokaze vreme i istorija. I pre smo imali vise bogova, sad jednog, a sutra izgleda nijednog :) Sve se to menja.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

SPC je sama kriva za to što je mnogo obrazovanih ljudi ne poštuje ni malo.
Jeste imala jako važnu ulogu u istoriji, jeste ispaštala pod komunistima, ali nakon toga, nije umela da se pozicionira gde joj je mesto i da da pozitivan doprinos narodu.

Praktično sve što je rađeno u poslednjih 20 godina je bilo loše na neki način.
Prvo je bilo rathohuškaštvo, osveštavanje topova, naoružavanje naroda.... ali da budem jasan ovo nije svojstveno samo SPC-u. Isto su se ponašale i ostale velike tradicionalne crkve na ovim prostorima.

SPC po svaku cnu pokušava da ima neki deo vlasti i to radi tako šti ima mišljenje za sve, a to obično znači da postoje "mi" i "oni". E to mi se već gadi. Ne mora SPC da podrži LBGT opulaciju, ne mora da podrži abortus.... ali može da ćuti. Apsolutno nije nužno da izaziva podele i raspiruje nasilje.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Društvo mi smo ustvari pagani, ne samo u sveri vere već i života uopšte.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Meni ne smeta crkva i super bi smo funkcionisali kad se njima ne bi placali doprinosi iz budzeta koji svi punimo, kad ne bi bili najveci korisnik budzetske linije za verske zajednice, kad ne bi postojale doplatne markice za hramove, kad Porifirije ne bi sedeo u RRA (koju inace treba celu ukinuti), kad velokodostojnici ne bi nastupali kao crkvena lica u javnosti sa zapaljivim porukama, kad ne bi smeli da podizu objekte bez dozvole gde im dune na osnovu "reko nam otac Stojadin", kad ne bi zastarevali procesi protiv vladika za pedofiliju.....

Crkva laka meta my ass.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ili kad makar ne bi otvarali istinske kampove :)
Odgovori