Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Krisalp HP 3 je dve lige iznad guma, ali verovatno je malo skuplja.
Ne bih se slozio, posto sam probao slucajno obe, doduse ne u istoj dimenziji. Kleber je bolja po snegu, barum je tisa..drugih razlika ja licno nisam osetio, nisam imao stoparicu sa.sobom. kod Barum.se mi svidja jer nije premekana u bokovima sta zna biti veliki problem zimskih guma.
Ako će da kupuje šta mu se sviđa, takođe ne mora da znači da će da mu se svidi isto što i tebi ili meni, ali za gumu bih ipak najpre gledao merljive parametre, a u njima je Krisalp HP3 znatno bolja guma.
Trenje ispred sviđanja, moj glas.
Trenje ispred sviđanja, moj glas.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Meni se drugar zalio da Polaris 5 bas klizi, a on obicno ne komentarise. Pre njih vozio Savu eskimo hp2, 205 55 16.
Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
Vidis, ja i moji drugari smo bas zadovoljni barumom, a savu ne zelimo ni djabe. Razlicita iskustva ocigledno.
Na drugom autu cu verovatno kupiti sempwrit speed grip 5 u 225 45 17 pa da probam i te.
Na drugom autu cu verovatno kupiti sempwrit speed grip 5 u 225 45 17 pa da probam i te.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Jbm ga, to je bilo pre 2 god, Skoda Octa ona 2011. A posto je sef voznog parka, voza cesto i druge a bas na njegovu smo stavili Polaris 5, nisam imao u tom momentu Eskimo HP2 koju je hteo.
Поларис је на снегу добра гума, имао сам је на BMWu, тиха је али зато на влажном асфалту ме тотално разочарала, на кочењу ми је проклизавала поприлично и онда погледам тестове кад оно у рангу Саве 2 , чак је Сава и боља на влажном и сувом асфалту, све ми било јасно.
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Hvala svima!
Prelomio sam da uzmem Kleber.
Razlika u ceni je nekih 60 dinara, nije cena presudna.
Malo sam čitao ocene i iskustva i eto...
Mada, grišće me savest što nisam kupio domaće gume, to sam siguran.

Mada, grišće me savest što nisam kupio domaće gume, to sam siguran.

Филиповић napisao: 28 Okt 2021, 00:12 Hvala svima!![]()
Mada, grišće me savest što nisam kupio domaće gume, to sam siguran.![]()

Trayal.. Tigar.. dobra roba
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Hankook. Isplati se dati 1000 din vise za 4 gume.Филиповић napisao: 27 Okt 2021, 11:39 Drugari, treba mi savet.
Kupujem zimske za Fiat Tipo, dimenzija 195-65-r15.
Izbor je Tigar Wintera, Barum Polaris ili Kleber Krisalp hp3.
Cena je gotovo ista.
Šta mislite?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Diskutujemo jer si ti i još poneki odlutali izdvajanjem pojedine gume kao modela od tog opšteg stava što si sada napisao , i sa čime se naravno slažem. I pri tome sam jasno i odredjeno TS860 od prošle godine pomenuo kao primer tada na testu tek prosečne bez obzra što je od Contija kao i da su prethodni modeli COnti TS guma bolje prolazili na testu po brojkama.nidza napisao: 22 Okt 2021, 13:16Top guma nije najbolja u svim disciplinama, jer to nije tehnički moguće, već ona koja je na svim disciplinama najmanje podbacila. Zašto uopšte o ovome diskutujemo i dovodimo u pitanje bukvalno jedinu kompaniju koja nije izbacila lošu gumu otprilike nikad. Ljudi su izistinski lider. Ja ne vozim Conti, jer ne tražim optimalnu gumu, već određenu krajnost koja mi odgovara, iz meni bitnih razloga.ljubitelj napisao: 21 Okt 2021, 23:53 Rszlike su u nijansama, i opet u nekoj disciplini neke bolje a neke lošije. Jednostavno ne postoji top guma u svim disciplinama na testu.
Ovogodišnji sezonski testovi daju prednost Goodyear grupaciji, top tj na vrhu. tabela.
Pišem od prvog komentara, nije moguće da je samo jedna guma i to jednog proizvodijača top i neko sveto pismo a sve ostale gume neki tamo krš i prozvodjači koj isu zalutali.Ili bilo kakvo izdvajanje baš te neke (bilo koje) jedne gume.
Ne postoji po istom principu koji si naveo ni neki izvdojeni jedini izistinski lider, a u svetu zimskih guma Nokian je decenijama neprikosnoveni broj 1 što opet ne znači da je Michelin krš ili ...upiši bilo koji brend.
I lepo sam napisao, već milion puta da su razlike u praksi toliko minimalne u normalnoj vožnji da je neosetno vozaču a ko slepo veruje u testove dolazi u situaciju da pravi fetiš od proizvodjača. Deluje da si upao u tu zamku time što misliš da je Conti neki izuzetak u odnosu na druge kompanije. Kao nekada priča o HiFi gde se kao gledalo u petu decimalu a što je nemoguće da ijedan čovek na planeti može da čuje...
Marketing je čudo

Kupio Bridgestone, Michelin, Conti , GY, Toyo...nema neke razlike koju bi čak i ti eventualno mogao da primetiš.
Pa samo pogledaj oko sebe šta ljudi kupuju i voze, nije Conti ništa posebno zastupljen iako ima agresivnu reklamu.
To što ti tražiš krajnost iz tvojih razloga je ipak specifičan uslov da odabir, mogu da se opkladim da 99% vozača nema takav pogled.
Ako se iole dobro sećam pre nekoliko godina si slično pisao o Barumu koji si tada imao kako je to vrhunski odabir, kako savršeno odgovara, kako ovo kako ono..a Barum je kod Contija ista pozicija/ rang kao što je kod Michelina pozicija Tigra ili kod GY Save itd...
Nema danas loše gume, svi znaju da naprave i svi mogu ako hoće da po potrebi imaju ciljane karakteristike.
Ono što izdvaja Michelin kao grupaciju iznad svih je posedovanje najvećih plantaža za uzgajanje prirodne gume (drveta) , a ta sirovina je neophodna i dalje za vrhunsku gumu i pored raznih sintetika.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Za alpsku verziju Nokiana se delimično slažem, ali nordijska se nije pokazala. Ima toliko testova na netu gde je od 10 nordijskih zimskih guma Nokian uvek na začelju.
Conti nema nordijsku verziju, a alpska je sasvim ok.
Conti nema nordijsku verziju, a alpska je sasvim ok.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
@ljubitelj
Nisi odgovorio - koje tacno gume ti koristis?
Nisi odgovorio - koje tacno gume ti koristis?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Ma kako bre nema loših guma pobogu.
Ako nešto koči na mokrom 10m duže na 80kmh od najbolje gume, to je bre loše. Ne treba legalno da bude, dapače.
Ako nešto koči na mokrom 10m duže na 80kmh od najbolje gume, to je bre loše. Ne treba legalno da bude, dapače.