Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od Delija »

Ivan napisao: 28 Okt 2021, 11:29 Dzabe tupis tastaturu :mrgreen:
O da :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

nidza napisao: 28 Okt 2021, 11:30 Ma kako bre nema loših guma pobogu.

Ako nešto koči na mokrom 10m duže na 80kmh od najbolje gume, to je bre loše. Ne treba legalno da bude, dapače.
Svakako ima losih guma. Ali gume, koje su na testovima u proseku jesu realno bas blizu i tesko ces primetiti razliku u performansama, mozda u buci, ali into zavisi od auta. Isto nije svaka guma dobra u svakoj dimenziji, i ima guma, koje su malo vise specializirane za sneg, kisu ili bilo sta. Npr Bridgestone je vrhunska po kisi, relativno losa po snegu, ali gledajuci koliko ima snega zadnjih godina je mozda i bolji izbor nego neka, koja je top po snegu a losija po kisi. Naravno sve zavisi i od terena na kome se vozis, neko sa brda ili neko iz grada nemaju iste potrebe.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Buka i udobnost su ono sto se poprilicno razlikuje izmedju guma iste klase.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Delija napisao: 28 Okt 2021, 12:00 Buka i udobnost su ono sto se poprilicno razlikuje izmedju guma iste klase.
Da slazem.se, ali to je barem meni nebitno, bitno je da guma drzi.
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:
Pridružio se: 16 Okt 2021, 20:18
Garaža: Golf 4 TDI

Post od DuleTDI »

maniaxxx napisao: 28 Okt 2021, 18:56
Delija napisao: 28 Okt 2021, 12:00 Buka i udobnost su ono sto se poprilicno razlikuje izmedju guma iste klase.
Da slazem.se, ali to je barem meni nebitno, bitno je da guma drzi.
:thumbup:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zimske nisu bučne gume, tj. Moderna zimulja je dosta tiša od letnje u dimenziji. Letnjih ima glasnih, ali zimsku odavno nisam čuo da je nešto naročito glasna. Uglavnom su i udobnije.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Delija napisao: 28 Okt 2021, 11:23 @ljubitelj
Nisi odgovorio - koje tacno gume ti koristis?
Odgovorio kome, kada je bilo pitanje a i zašto bi? Potpuno irelevantno.
I kakve to veze ima sa time da prosto ne postoji jedna top guma niti postoji jedan brend koji kao toliko odskaču od svih drugih.
Inače Michelin, Hankook, Semperit, Sava, Kumho su poslednji brendovi koje sam koristio zadnjih godina, i to letnje zimske i all season dakle vrlo šarolike.

Nikakve razlike tokom vožnje nisam primetio medju gore pomenutim brendovima i ni sa jednom gumom nisam imao bilo kakav problem osim kada sam ja namerno nešto hteo da izazovem. A to mogu sa svakom gumom da napravim pa i sa tim pomenutim Continentalom, recimo proklizavanje bilo po suvom, mokrom, blatu, snegu, bilo kada....
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Kaže neko "uvek obavešten" da Conti nema nordijski tip zimske gume, kako da ne. Toliko nema da je ovo primer već 7-me po redu generacije Viking Contact modela ;)
https://www.continental-tires.com/car/a ... gcontact-7
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ima veze samo tako. 90+ % tvojih post-ova na forumu je suvo teoretisanje i totalno prazna prica sa nula prakse i konkretnog iskustva. Zali boze vremena potrosenog za pisanje tih post-ova, a jos vise svima koji to citaju... :ccc:
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Jol totalno suprotno, 99% je praksa a 1% nadoknadi spoljni izvor. Pobrojao sam konkretno ono što si pitao a to što čitaš i to na preskok više govori o tebi i tvom pristupu.

A evo tvoja 2 posta gde me pominješ su baš primer čak ne ni teoretisanja nego ispraznog pisanja bez cilja ili smisla.
Poslednja izmena od ljubitelj u 30 Okt 2021, 21:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

The Stig, ti li si?
Izvini, nismo te prepoznali :kezo:
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Aha, imaš nešto protiv a i što se skrivaš iza množine, nečiji si advokat :rofl:
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

ljubitelj napisao:Kaže neko "uvek obavešten" da Conti nema nordijski tip zimske gume, kako da ne. Toliko nema da je ovo primer već 7-me po redu generacije Viking Contact modela ;)
https://www.continental-tires.com/car/a ... gcontact-7
Viking nije Continentalova guma, sad je radi Fulda. Continentalu je ta nordijska zimska guma godinama bila loša, pa su je prodali Fuldi i svima super. Continental se rešio modela koji im je loše poslovao, a Fulda je ušla i u svet nordijskih guma što je vlasniku bila želja od prvog dana. Mislim da je rekao nešto tipa hoću da pravimo gume za najbrže i najsporije automobile, ima gomila YT klipova o tome.
I zato Fulda ulaže novac samo u razvoj letnjih guma za Formulu 1 i nordijskih zimskih pod nazivom Viking. Sve ostale modele koje Fulda izbacuje, pravi samo zato što je fabrika u kojoj rade veća nego što su im potrebe, a sindikat insistira na starom "svi ili niko" pravilu za plate, pa kad već moraju da plaćaju toliko radnika više nego što im realno treba onda rekoše ajd nek barem nešto prave.
Na nekoliko nemačkih TV kanala su išle emisije o tome, mišljenja njihovih sindikalaca i ekonomskih stručnjaka su oprečna.

Btw, da se neko ne zbuni, naravno da postoje i zimske gume za formulu 1, ima više od 20 godina kako su u upotrebi. Taj podatak je svima dostupan u godišnjem internom biltenu organizacije Formule 1, a i svaka staza je to definisala u svom pravilniku za tekuću godinu.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

Help,

Nexen snowguard 3 misljenja bilo ko?

Edit: ignore, realno treba samo malo precesljati temu :D

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Pre neki dan stigle zimske gume, Pilot Alpin 5...trenutno ima neka akcija, daju vaučer za Netflix, u mom slučaju u vrednosti od 60e. Slika Nije loše...SlikaSlika

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Odgovori