Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Ja ne vozim agresivno, pa sam izleteo vise puta na vlaznom sa tom malom Winterom 13icom na z10, i to u prvoj sezoni.
Stvarno je losa bila, dok evo drugi komadi ne prave probleme ni blizu.
Stvarno je losa bila, dok evo drugi komadi ne prave probleme ni blizu.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Nikolaa
- Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
- Garaža: Reasonably Priced Car
Xiaomi kad krene u auto gume, ja bacam moje goodyear i kupujem šomi 
Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.1EFI
- Kontakt:
Nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi smatraju da u normalnim okolnostima u saobracaju ne moze nista da se desi. Mislim sta oni podrazumevaju normalnim okolnostima... Davno sam vozio vecu kilometrazu u jednom danu i prosli ponedeljak za 350km je bilo 2 izletela auta pored puta, izbegao nekoliko ljudi koji su uleteli u makazice, izbegao psa koji je istrcao na put, prosao kilometre puta zatrpane blatom od poljoprivrednih radova, izbegao vozilo koje je preslo u moju traku bez razloga, propustao vozilo koje je zapocelo preticanje pre razdelnog ostrva izmedju traka da ga ne bih primorao da se nasadi na isto, bilo je mestimicno smanjene vidljivosti usled magle itd. Cak sam i sam skoro uleteo u makazice jer je vozilo koje sam poceo da preticem ubrzalo nakon sto sam zapoceo preticanje...
Nije problem da li neko vozi ovo ili ono, nego da li je svestan "svojih" mogucnosti....
Nije problem da li neko vozi ovo ili ono, nego da li je svestan "svojih" mogucnosti....
Being second is to be the first of the ones who loose...
- bozza1979
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:01
- Garaža: Škoda Scala 1.0TSI & Hyundai Getz 1.1
I moje iskustvo sa tigar winter 13icama na Feliciji je katastrofalno, po kiši. Doduše to je bilo neke 2005... baš odavno. Nove gume, 20 na sat, umerena nizbrdica, normalno kočenje na semaforu i sankanje ko na ledu... sreća pa je bilo bez posledica. Meni je to bilo dovoljno da više nikad ne kupim Tigar i da ga nikom ne preporučim.
Послато са SM-A525F помоћу Тапатока
Послато са SM-A525F помоћу Тапатока
Kakve veze imaju makazice, zivotinje ili sl. situacije, to ne spada pod normalne okolnosti na putu, covek je napisao da sleteo sa puta zbog novih guma, ja pitam pod kojim okolnostima, opet kazem ako si vozio normalno i pokusao da skrenes u krivinu, neces sleteti sa puta ni sa celavim gumama po suvom. Guma naravno da znaci kod ostrije voznje, u situacijama akvaplaninga, kod nekih nepredvidjenih kocenja, naglog obilazenja prepreka i sl. ali mislim da o tome ne pricamo i ne treba da pricamo, ja samo zelim info pod kakvim je okolnostima taj stariji gospodin sleteo sa novim sailunima kad su gume krive za to? da bi mogli dalje da diskutujemo na temu gume ili neceg drugog.
Aman, sve gume podrazumevaju svakodnevne normalne uslove puta, tog istog vozača, to isto vozilo, sve isto. Jedina varijabla je guma.
Niko te ne može sprečiti da kupiš to smeće od gume, ako te to čini srećnim, ali čim si pokrenuo diskusuju dobio si mnoge razumne odgovore. Prosto nije dovoljno jeftina koliko je loša, isto važi i za (trenutni) Tigar. Pre desetak godina su Tigrice baš mnogo bile jeftinije u odnosu na malo bolje gume, neuporedivo jeftinije u odnosu na premium , a na ponekom testu su i mogle da zađu među preporučljive gume, sad više nisu - niti su toliko jeftinije.
Nemojte to kupovati. Nemojte to zagovarati na automobilskom forumu. Budite pozitivan primer prikladan poboljšanju bezbednosti, senzacije u vožnji i edukaciji vozača.
Niko te ne može sprečiti da kupiš to smeće od gume, ako te to čini srećnim, ali čim si pokrenuo diskusuju dobio si mnoge razumne odgovore. Prosto nije dovoljno jeftina koliko je loša, isto važi i za (trenutni) Tigar. Pre desetak godina su Tigrice baš mnogo bile jeftinije u odnosu na malo bolje gume, neuporedivo jeftinije u odnosu na premium , a na ponekom testu su i mogle da zađu među preporučljive gume, sad više nisu - niti su toliko jeftinije.
Nemojte to kupovati. Nemojte to zagovarati na automobilskom forumu. Budite pozitivan primer prikladan poboljšanju bezbednosti, senzacije u vožnji i edukaciji vozača.
Ja nisam ni rekao da cu da kupim sailun, to sam jos juce napisao posle par komentara, zato sam i pitao za iskustvo. Samo mi je nelogicno da nova guma kakva god te tako zezne u normalnim uslovima voznje, zbog toga sam nastavio dalju diskusiju na tu temu, bem li ga vozio sam u zivotu toliko krs guma i shodno njima se ponasao u saobracaju pa nije bilo problema.
Znam za nekoliko slučajeva gde su ljudi - upravo te generacije, oko 1951. - decenijama vozili na dobrim gumama pa klizali na sve strane kada uđu u auto sa slabijim. Dvaput sam i ja bio unutra. Možda malo življa vožnja, ali ništa posebno.
Ako je neko navikao na kvalitetnu smesu on onda vozi u tim granicama, pretpostavljam... i tu dubina profila nema neku veliku ulogu.
Doduše, ne znam kakva je situacija otkako ih je uzeo Gudjer.
Tigar je ranije imao ili slabiju kontrolu kvaliteta ili - verovatnije - znatno veće tolerancije od Trajala (a i imali su zaguljenu politiku kod reklamacija). Sada ne znam da li je veći/potpuni upliv Mišelina promenio stvar.
Ako je neko navikao na kvalitetnu smesu on onda vozi u tim granicama, pretpostavljam... i tu dubina profila nema neku veliku ulogu.
Kolega je radio u kontroli kvaliteta u Trajalu, i za vreme starog, i potom kada ga je preuzeo Kuper. Da skratim, kontrola je ranije gume vraćala na doradu i u škart, a sada dalje idu proizvodi koji u starom preduzeću nikako ne bi mogli. “Plih” od preko 10 mm, prekomerna neizbalansiranost, geometrijska odstupanja... sve se to prikrije i ide u redovne gotove proizvode. I nema veze da li je u pitanju »Mentor«, »Starfajer«, »Avon« ili »Kuper«.dzonic87 napisao: 17 Nov 2021, 10:21...
Dosta je uloženo u fabriku u Pirotu i naši ljudi nisu baš toliko "bez korena"
...
Doduše, ne znam kakva je situacija otkako ih je uzeo Gudjer.
Tigar je ranije imao ili slabiju kontrolu kvaliteta ili - verovatnije - znatno veće tolerancije od Trajala (a i imali su zaguljenu politiku kod reklamacija). Sada ne znam da li je veći/potpuni upliv Mišelina promenio stvar.
Ja sam pre 20 godina na jugicu, koji je bio budzen, vozio trajalke t200, meni je ta guma bila odlicna, drzala extra i po suvom i mokrom, drugar isto u to vreme imao juga sa 1.5 motorom vozio iste te gume, jurcali smo svuda redom i nikad problem sa njima. Imao sam i trkackog ficu na kom sam imao trajalke t400, isto odlicna guma, vozio sam trku na beranovcu po mokrom i po suvom, drzala extra u oba slucaja, tako da je moje iskustvo sa trajalom iz tog nekog perioda pozitivno skroz.
Ali nisi smeo na ovom forumu da spomeneš gume koje nisu iz premium klase. Ja sam nedavno napisao utiske o Laufennu, pa znaš kako sam se proveo...

nisam pratio desavanja , jbg ne vozim premijum auto pa nema logike ni premijum gume da kupujem 

Kod mene je obrnuto – vozim auto za koji mogu da obezbedim dobre delove.
Trajal... Možda zavisi od težine. Mnogi se nisu žalili na njih na lakšim autima, a na drugarovoj »Ksari« je tada »T-200« klizala bez problema. Mada, isto je važilo i za sestrin »Jugo« (»TG-621«) i dedin »Polo« (»Sigura«).
Zar nije »T-400« bio obavezan za taj kup Fića? I to ne originalna već 135/80R12? Koliko se sećam, u jednom periodu je ih je bilo par na »Savi Efekti« i to je to.

Trajal... Možda zavisi od težine. Mnogi se nisu žalili na njih na lakšim autima, a na drugarovoj »Ksari« je tada »T-200« klizala bez problema. Mada, isto je važilo i za sestrin »Jugo« (»TG-621«) i dedin »Polo« (»Sigura«).
Zar nije »T-400« bio obavezan za taj kup Fića? I to ne originalna već 135/80R12? Koliko se sećam, u jednom periodu je ih je bilo par na »Savi Efekti« i to je to.
Ne secam se da je t400 bila obavezna u fica kupu ali dosta nas je vozilo nju ili tigricu, jeste bila 135-80-12 pretpostavljam da je vise bila zbog lakse dostupnosti i cene nego obaveza, davno bese ne secam se tih detalja.
2006 сам купио новог Југа и биле су трајал летње на њему. 3 или 4 године сам их возио и зими и лети, на крају почеле да пуцају од дотрајалости а шара добра
. Никакав удес, нека критична ситуација а прокрстарио Србију са њима уздуж и попреко.
Мој колега са АУДИ А6, кватро, излетео у кривини по сувом на колима нове мишелин неке, тада најскупље могуће, испратио се поштено.
Има нешто и до возача.
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Мој колега са АУДИ А6, кватро, излетео у кривини по сувом на колима нове мишелин неке, тада најскупље могуће, испратио се поштено.
Има нешто и до возача.
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Ma definitivno sve to zavisi od vise faktora a ne samo guma....trajal je bio ok u to neko vreme kasnije ne znam. Jugici i jesu izlazili iz fabrike sa trajalom cisto sumnjam da je neko po kupovini skidao njih i stavljao neke bolje.