TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Delija »

Xepoj87 napisao: 18 Jul 2020, 23:27 Samsung od 2018. Ne podrzava dts, a LG serije od 2020., ali je retko koji film u dts-u, ako pricamo o kvalitetnim 4k ripovima.
Imaju Dolby true HD i Dolby Atmos sada svi(95%) ili krljavi AC3(Dolby Digital/Plus), koji nazalost i ja koristim preko optike.

Dts je obicno za losije ripove, a i tu skoro uvek ima ac3 kao losija alternativa.
Gomila filmova ima zvuk u DTS-HD MA formatu.

BTW, i DTS Core je sasvim dobar i mnogo bolji od AC3, pa cak i kad je 640 kbps.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Xepoj87 napisao: 19 Jul 2020, 00:25Jek ti to hoces da kazes da ako povezes eARC-om risiver, da ce Samsung koji ne podrzava dts da procita i posalje dts ka risiveru?
Teoretski, ne treba mu da podrzava i ne zanima ga sta je - treba da posalje originalni bitstream bez dekodiranja.
I opet glupi Samsung to ne ume da uradi, dok vecina ostalih moze:
https://www.rtings.com/tv/tests/inputs/ ... assthrough

Ne treba mu eARC za DTS - dovoljan je ARC.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Imam stari LG TV koji nema DTS, i njegov plejer ne prosledi zvuk risiveru (DTS uređaj).

Proverite da li je sa novijim TV bez DTS podrške uopšte drugačiji slučaj.

Nekad je baš vredelo insistirati na DTS, ali sad nisam baš tako siguran, ima dobrih alternativa bez ovih glavobolja.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Xepoj87 napisao: 19 Jul 2020, 00:25 U kojim filmovima se koristi dts danas?

Jek ti to hoces da kazes da ako povezes eARC-om risiver, da ce Samsung koji ne podrzava dts da procita i prosledi dts ka risiveru?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Kao sto rekoh - gomila filmova ima zvuk u DTS-HD MA formatu. Da TV ima DTS dekoder mogao bi da dekodira DTS Core deo.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

nidza napisao: 19 Jul 2020, 00:35 Imam stari LG TV koji nema DTS, i njegov plejer ne prosledi zvuk risiveru (DTS uređaj).

Proverite da li je sa novijim TV bez DTS podrške uopšte drugačiji slučaj.

Nekad je baš vredelo insistirati na DTS, ali sad nisam baš tako siguran, ima dobrih alternativa bez ovih glavobolja.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Iskreno, nije mi jasno zasto je to ikome bitno, kada su plejeri na PC-u daleko kvalitetniji od integrisanih - sa gomilom naprednih upscale i rendering algoritama koji preznoje i najjace procesore i graficke karte - u sluzbi vrhunskog kvaliteta slike. Recimo MPC-HC + madVR.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pa zato sto nikada ne dobijes dobar HDR.
Pokusavao ja da namestim i izgleda dobro, ali uvek ima razlike, kako god da stavis.
Pogotovo ako je neko ripovao sa Dolby Vision-om.

Ma ima i dalje dts, rekoh vec, ali je to retkost danas i fura se ili nesto jace ili dd. I nije da je problem odslusati u DD tih x filmova.

Ja kolkko znam, passthrough radi samo da ti ne dekodira losiji dekoder na tv-u, pogotovo sto nemas zvucnike na njemu, nego da ti dekodira risiver...a svakako da bi znao sta da posalje, mora da bude sposoban da procita, dakle da podrzava dts.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Savrseno mi radi HDR s ovom kombinacijom MPC-HC + madVR. Dolby Vision nisam koristio, a i broj izdanja moze da se nabroji na prste.

DTS-HD MA i Dolby TrueHD su ekvivalentni. Nijedan nije "jaci". Oba su HD lossless formati. I koliko ja vidim - podjednako su zastupljeni.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Jesi li uradio HDR passthrough ili kako?

Gde sam rekao da je DTS HD MA "slabiji" format?
Nisam pricao o DTS-MA HD i DTS:X, nego o DTS i DTS HD, nije to isto, prvi su lossless, drugi kompresovani.
Mozda brkas DTS HD i DTS-MA HD, misleci da su isto, pa te je to zbunilo.

Sa Dolby Visionom ima 40 filmova na torrentu za sada.
Nije mnogo, ali solidan broj, s obzirom da su tek prosle godine provalili kako mogu da ripuju DV...i nazalost mora sa DD audio formatom, ne mogu bolji.

Vecina dts filmova su slabiji ripovi, gde nece da stave truehd zbog velicine, a oni sa DTS HD MA ti se svakako preko tv-a pustaju kao obican DTS, cak i preko ARC passthrough-a koji si spomenuo, vec ti treba eARC o kome sam ja pricao.
ARC moze samo 2.0 stereo lossless da posalje ili visekanalne kompresovane formate, isto kao i opticki, a eARC moze multikanalni lossless.

DTS je poceo da pada u zaborav od 2018. godine...u 2019. godini od 4k ripova imas ukupno 11 filmova sa DTS HD MA...i to ukljucujuci par crtanih.
Sa truehd ima 60ak.

Svakako da opada popularnost i proizvodjaci su resili da prestanu da placaju.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Ima li neko iskustva sa ovako gotovim sistemom?

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/bo ... style-550/

U odnosu da se "pakuje" nesto 5.1

Gledao sam prostor, ne mogu zvucnici na stubu, to otpada.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Xepoj87 napisao: 19 Jul 2020, 03:08 Jesi li uradio HDR passthrough ili kako?

Gde sam rekao da je DTS HD MA "slabiji" format?
Nisam pricao o DTS-MA HD i DTS:X, nego o DTS i DTS HD, nije to isto, prvi su lossless, drugi kompresovani.
Mozda brkas DTS HD i DTS-MA HD, misleci da su isto, pa te je to zbunilo.

Sa Dolby Visionom ima 40 filmova na torrentu za sada.
Nije mnogo, ali solidan broj, s obzirom da su tek prosle godine provalili kako mogu da ripuju DV...i nazalost mora sa DD audio formatom, ne mogu bolji.

Vecina dts filmova su slabiji ripovi, gde nece da stave truehd zbog velicine, a oni sa DTS HD MA ti se svakako preko tv-a pustaju kao obican DTS, cak i preko ARC passthrough-a koji si spomenuo, vec ti treba eARC o kome sam ja pricao.
ARC moze samo 2.0 stereo lossless da posalje ili visekanalne kompresovane formate, isto kao i opticki, a eARC moze multikanalni lossless.

DTS je poceo da pada u zaborav od 2018. godine...u 2019. godini od 4k ripova imas ukupno 11 filmova sa DTS HD MA...i to ukljucujuci par crtanih.
Sa truehd ima 60ak.

Svakako da opada popularnost i proizvodjaci su resili da prestanu da placaju.
E jesi tezak... :)

Naravno da koristim passthrough - kako bi drugacije HDR signal stigao do TV-a?
Napisao sam sta tacno koristim od softvera i plugin-a. Google is your friend.

Nije me nista "zbunilo". Surround sisteme imam 20+ godina i od tada detaljno pratim tematiku i redovno upgrade-ujem sistem. Hi-Fi tematiku pratim 25+ godina.
Non-stop skaces sa teme na temu i to stvari koje niko nije ni pitao.

eARC sam ja prvi pomenuo, a ne ti.

Opet insistiras na pustanju preko TV-a. Ne zanima me to uopste, kao sto sam vise puta napisao. Objasnio sam i zasto. Mozda neke nove generacije TV-a promene stvari - nisam iskljuciv.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

steva_anya napisao: 19 Jul 2020, 13:56 Ima li neko iskustva sa ovako gotovim sistemom?

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/bo ... style-550/

U odnosu da se "pakuje" nesto 5.1

Gledao sam prostor, ne mogu zvucnici na stubu, to otpada.
Takvi sistemi i nisu toliko losi za filmove u manjim sobama ako nije potrebna veca glasnoca i ako se ne ocekuje da subwoofer ozbiljno zadrma. Za muziku nije nikako. Najbolje bi bilo da sam poslusas i da vidis da li ti odgovara. Pitaj u 4audio da li je moguce poslusati. "Problem" kod ovakvih sistema je odnos cene i onoga sto se dobija za tu cenu. Ali ako prostor dozvoljava samo tako nesto - bolje je i tako nego nikako. Bolje svakako od soundbar-a.

Nisam razumeo ovo oko "zvucnika na stubu". Mislis na stalke za zvucnike? Onda ni floorstander zvucnici ne dolaze u obzir - jedino kacenje na zid? Jel mislis i na prednje i na zadnje zvucnike ili samo na zadnje?
Poslednja izmena od Delija u 19 Jul 2020, 15:19, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Stevo, ne znam da li si prevideo, kad sam pomenuo Focal.
https://www.player.rs/artikal/focal-dim ... k-soundbar
https://www.player.rs/artikal/focal-dim ... -subwoofer
Ozbiljna firma I ozbiljan uredjaj, nemas kombinatoriku namestanja koja vec pocinje da te muci.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Čemu služi MadVR? Za bolji upscaling?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Bolji rendering, bolji upscaling, HDR passthrough...
https://forum.doom9.org/showthread.php?t=146228
https://wiki.mikejung.biz/MadVR
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

dragan napisao: 19 Jul 2020, 15:17 Stevo, ne znam da li si prevideo, kad sam pomenuo Focal.
https://www.player.rs/artikal/focal-dim ... k-soundbar
https://www.player.rs/artikal/focal-dim ... -subwoofer
Ozbiljna firma I ozbiljan uredjaj, nemas kombinatoriku namestanja koja vec pocinje da te muci.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk
Ne moze soundbar da primirise klasicnom surround, a ni stereo sistemu. Jeste mnogo bolje od integrisanih zvucnika na TV-u - to stoji. I opet - ako nije moguce nijedno drugo resenje - onda naravno bolje to nego nista.
Odgovori