Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

Ja odustao od DSLR-a jer sam skontao da ipak ne bih imao zivica da ga vucem sa sobom, bolje je nesto sto staje u dzep :pardon:

Vredi li cemu Sony RX100...vidim da ga dosta hvale po netu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Vredi.

Ako želiš otrov u malom pakovanju dobra je i Canon S serija.

Tapatalk HD
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

@floyd, pogledaj moje fotografije. To je RX 100....

Odlican je, ali kao drugi aparat.

Kada se vec daju novci, bolje dodati jos malo pa uzeti nesto ozbiljnije. Ja ga stalno nosim da ne bi teglio 5D
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Odlicne fotke :bravo:

Meni sasvim dovoljno :)

E sad, nije problem dati novce i uzeti bolje ali je bolje i vece a to mi ne odgovara.
A da kupim aparat sa kojim bih opalio po neku sliku a da sa sobom i dalje nosim 6 godina matorog ixus-a, ne ide :pardon:

Mozda kasnije i razmislim o tome ali za sad mi samo treba upgrade vec zastarelog aparata.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Drugari, treba mi nekoliko saveta u vezi kupovine "amaterske" kamere, do otprilike 250 e.
http://www.winwin.rs/foto-oprema/digita ... 30seu.html

Da li neko ko se razume u kamerice može da mi kaže na koje karakteristike da obratim pažnju prilikom kupovine? :think:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Zavisi da li hoces da snimas svoju porodicu na letovanju, ili neka slavlja ili slicno pre bih uzeo foto aparat koji ima mogucnost snimanja HD video materijala. Prednost pri takvom izboru je svakako DSLR ali on prelazi daleko cifru za koju bi ti dao kao sto je ta JVC kamera. Izbor bi mogao da padne na ovaj aparat. Imas solidan foto aparat sa mogucnosti snimanja HD videa 1280x720. Jedna od bitnih stvari koje mogu da se uporede u korist ovog foto aparata pogotovo ako snimas u zatvorenom prostoru je ugao zahvata objektiva, kod JVC kamere pocinje od 42mm prevedeno u na FF frejm filmske kamere dok kod foto aparata pocinje od odlicnih 24 mm sto je bas primetno.
http://www.canon.rs/For_Home/Product_Fi ... _SX500_IS/
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

I ja glasam za aparat sa HD snimanjem. Imam kameru u kući, al ne pamtim kad sam je upalio. Sve snimam aparatom.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Sad si opremljen sa novim DSLR-om, ima da slikas i snimas do mile volje. :D
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Moj glas ipak ide pravoj kameri, ako je glavna namena snimanje videa. Njen komfor korišćenja/snimanja nijedan foto-aparat nikad neće imati. Trenutno imam Panasonic NV-GS22 (8-9 godina već stara, miniDV) i nameravam uskoro da je zamenim sa nekom HD... DSLR ne bih preporučio za te (porodične) svrhe i pored fantastičnog kvaliteta snimka... :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Što ne bi preporučio?

@ Bajker :presrecan:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Upravo zbog užasnog nekomfora u korišćenju. DSLR nema ergonomiju, automatsko (motorom pogonjeno) zumiranje i druge osobine kamere, objektivi imaju vrlo plitko polje dubinske oštrine... Sve to zajedno ga jednom amateru čini veoma slabo upotrebljivim. Zamisli da time hoćeš da snimiš dete... :) Pola snimaka će biti van fokusa odnosno neoštro. Da bi time iole normalno mogao da radiš i snimaš trebaju ti brojni dodaci, odnosno cela skalamerija koja višestruko prevazilazi cenu samog aparata. To jednostavno nije upotrebljivo za svakodnevnu i "normalnu" upotrebu. Mislim, lepo je gledati fantastične primere snimaka sa DSLR-om, no u praksi to nije nimalo jednostavno koristiti i napraviti... :)

Evo kako izgleda jedan DSLR sa "dodacima" koji ga čine upotrebljivim u punom smislu... :D

Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Nisam baš siguran da si u pravu skroz. Za zum kod DSLR-a je tačno. Veći je konfor na kameri ili kopaktu. Ergonomija je upitna svuda. Mene će zaboleti ruka snimao kamerom, kompaktom ili SDLR-om.
Ono gd grešiš je kvalitet snimka. U nedelju je bio neki dečiji festival i drug i ja smo se podelili tako da je on fotkao jer je imao veći zoom, a ja sam snimao sa 600D i snimci su odlični.
Pa danas se već i neke serije snimaju foto aparatima. Jeste da zvuči suludo, al je tako.

Ne kažem da nije lepo imati i kameru, al je moje iskustvo da je ista uglavnom negde zaturena kad ti treba i obavezno ispražnjene baterije. Aparati se mnogo češće koriste i zato su uglavnom uvek pri ruci.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Kada se snima kadar u "jednoj ravni" (i na većoj daljini), odnosno statična scena - naravno da će biti dobar snimak. No zamisli da snimaš nešto na maloj razdaljini pa još se kreće (dete)... :D
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?

Post od Sloba »

Saša napisao:Upravo zbog užasnog nekomfora u korišćenju. DSLR nema ergonomiju, automatsko (motorom pogonjeno) zumiranje i druge osobine kamere, objektivi imaju vrlo plitko polje dubinske oštrine... Sve to zajedno ga jednom amateru čini veoma slabo upotrebljivim. Zamisli da time hoćeš da snimiš dete... :) Pola snimaka će biti van fokusa odnosno neoštro. Da bi time iole normalno mogao da radiš i snimaš trebaju ti brojni dodaci, odnosno cela skalamerija koja višestruko prevazilazi cenu samog aparata. To jednostavno nije upotrebljivo za svakodnevnu i "normalnu" upotrebu. Mislim, lepo je gledati fantastične primere snimaka sa DSLR-om, no u praksi to nije nimalo jednostavno koristiti i napraviti... :)
+1
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

paja napisao:Pa danas se već i neke serije snimaju foto aparatima. Jeste da zvuči suludo, al je tako.
Naravno da se snimaju, ali druže zaboravljaš da su tu svaka scena odnosno kadar detaljno isplanirani, da kamerman unapred zna šta će se desiti, gde da napravi prelaz, gde ide fokus, šta treba da bude oštro, odnosno u prvom planu, a šta zamućeno. I da se to ponavlja po potrebi do besvesti dok se ne dobije to što se želi. To u normalnoj, svakodnevnoj (porodičnoj) upotrebi nije moguće i DSLR je tu skoro pa neupotrebljiv. Probao pa znam (5D Mark II)...

I još nešto: DSLR-ovi se sve više koriste u te svrhe isključivo zbog cene - za male pare dobijaš filmski šmek snimka. Prava kamera koja daje takvu sliku i šmek košta desetak (pa i više) puta više... :D To je razlog zašto se koriste, a ne zato što su superiorni nad pravim kamerama. Prave kamere mnooooogo koštaju... :)
Odgovori