nikaragva napisao:Pa da li si proverio u kakvom je stanju alternator?
Mozda je zreo za remont.
Ma platio pre 3 godine zabadava 80e stavili nov regulator na moje instistiranje, najbolji servis za iste "Bosh" u Novom Sadu, testirali ga 2 dana, promena je bila sto je ranije punio 13.7-14.2 a sad puni 14.1-14.6v (ali i dalje stanje nije puno bolje)
Ali isto stavis nov akomulator 12.6v i svaki dan nakon 2-3 relacije od 5-10km napon ujutru pada pomalo i za 2 nedelje je na ~12.2v (sto znaci akomulator je pun samo nekih 35-40%)
Naravno da ne vuce struju to sam merio vec 3-4 puta, jednostavno kad dodje na 35% napunjenosti zbog razlike u naponu alternator jace puni i odrzava ga na ~40% napunjenosti i tako radi vec 3 godine
To sve je jos OK i auto pali i zimi ali je tako napunjen na milimetru da ne upali, da ostavim farove 1min ne bi upalio, vec mi se jedno leto to desilo, jer sa klimom se desi da je procenat napunjenosti jako nizak i 1min svetla ga dovedu do stanja da ne moze da zavergla
Naravno kome da se zalim, svi ce reci auto treba da se vozi bar 100km u jednom pravcu kako bi ga i sa 2-3A punjena napunilo, cak sam pitao u Opel servisu, kod njih je sve iznad 13.5v normalno! cak sam u original programu za Open nasao da je 13.5V pod opeterecenjem OK!!!
ljubitelj napisao:Da, merenje perfomansi pa poredjenje sa fabrickim podacima. Ukoliko odstupa za vise od 10tak % treba uraditi dalju dijagnostiku pa shodno tome popravka.
Najlakse je uporediti krive izmerenog i fabrickog grafikona struje punjenja.
Dodatno, merenje duzine cetkica direktno pokazuje stepen pohabanosti, i ako su krace od fabricki definsiane minimalne duzine zamene se. Ili ceo regler zavisno sta je predvidjeno.
Obicno je radni vek cetkica oko 250,000km.
Slazem se, ali pitanje ko to poredi, pogotovo ako su za te modele sve tako uradili pa cak fabricki "jadno pune"
meni je auto presao 140 000km (regulator je menjat na 120 000), regulator menjat, rekli su da ce i menjat i ostalo ako ima potrebe pa su rekli da je sve u idelanom stanju i da nema potrebe... verujem da ga nisu detaljno ispitali iako su tvrdili, vec su jednostavno ostali auto upaljen 1-2h i gledali kako se ponasa, it o bio u 5 servisa i svi mi rekli jedino bosh i novom sadu moze resiti "moj problem"
Napominjem evo sad vec 2 jutra, nakon punjenja punjacem, ujutru zavergla punom sanogom vec sam se toliko naviako da tacno po zvuku verglanja a pogotovo sijalica u autu znam koliko je akomulator napunjen... sad cu 3ci dan bas da izmerim koliko ima ujutru pre paljenja i koliko pada iz dana u dan