Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
PAJO, NE DAJ SE ISPROVOCIRAT!!! 

Naravno da nije istina da je zbog advokata pušten, a za štrajk se edukuj pa da diskutujemo. Ovako nema poente.
Ja? Bože sačuvaj. Znam ko je sa druge strane.
Ja? Bože sačuvaj. Znam ko je sa druge strane.

A ti pogledaj kako je to sa notarstvom uradjeno u drugim zemljama, pa da li je moguce da to samo u Srb ne moze tako??? Evo u Ch sve to odavno rade notari a advokati ne strajkuju, neverovatno. I ja se zalazem da se samo inzenjerima dozvoli da menjaju sijalice, zamena sijalice bi se naplacivala 200e po komadu, a predlazem strajk dok se zahtevi ne ispune, pa da cela zemlja bude u mraku, ebi ga samo branimo svoje.
Ali sta god da je, ucena nije prihvatljiv vid pregovora.
Ali sta god da je, ucena nije prihvatljiv vid pregovora.
Poslednja izmena od Laki021 u 15 Okt 2014, 09:38, izmenjeno 1 put ukupno.
Laki, jako dobro znam kako je uređeno u većini evropskih zemalja. Kod nas je primenjen sistem koji postoji jedino u poznatim pravnim državama Crnog Gori i BiH. Pametnom dosta.
Zasto je Srbija tu gde jeste!
Ma kako da ne. Srpski politicari su poznati kao moralno odgovorni, posebno aktuelna megadens ekipaLaki021 napisao:I da li ce sada Slina da podnese ostavku???

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/502625/NA ... n-navijaca
Dusane, sta je bre ovo? Ovde nam propagiras evropske vrednosti a tamo se krljate gore nego na Balkanu

- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Umesto da rade barem neki sitnicu korisno i kako treba, oni se jedino bave prizmenim spinovima "pušten je zbog advokata", "policija ispituje da li su Karadžić, Đurić i Ružić pomogli da se unese dron"...
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Ja sam za to da se advokatima uvedu fiskalne kase 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ja sam za to da se smanje cene overe ugovora, pa nek overava ko hoce.
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Ono što ja znam o Pošti je da ima svoje filijale po svim delovima zemlje, da nosi pošiljke do svih delova zemlje.ljubitelj napisao:Posta je oslobodjena placanja PDVa. To vazi za Post Express, ne znam da li i za ceo sistem.
Ali, oni uredno u cenovniku imaju cene koje su veoma slicne ceni sa PDVom drugih kurirskih firmi koje placaju PDV.
Dodatno, Posta naplacuje nekakvu izmisljenu uslugu od 10 dinara zvanu "markica" koja cak ni ne postoji u cenovniku. Primite posiljku sa placenom postarinom a onda vam kao mafija uslovljavaju predaju posiljke davanjem jos 10 dinara u kesu.
JP nisu kod nas trzisna preduzeca, na njih se ne odnose zakonske odredbe koje vaze za ostale na trzistu.
Ako imaju dobit, treba ili da ga u 100% iznosu predaju vlasnicima (poreskih obveznicima) koji ce preko svojih zastupnika (Vlade) odluciti u sta ce se uloziti/ podeliti ili sto bi bilo razumnije da smanje cene svojih roba i usluga na nivo koji ne ostavlja prostor za stvaranje viskova.
JP su kod nas javni servisi poreskih obveznika nastala da pruze uslugu po principu univerzalne usluge.
JP nisu napravljena da se takmice u stvaranju profita niti je predvidjeno da mogu da budu insolventna (propadnu, radnici prelaze na minimalac, ono sto je ostalo ide na dobos).
Ako se smatra da JP jesu trzisna privredna drustva onda treba i da se postupa kao sto se postupa sa takvim privrednim subjektiima.
Kada su u plusu dele novac, kada su u minusu bankrot i likvidacija.
Radnici su zaposleni na ugovor po potrebi, koji se obnavlja svakih 12 meseci a pristup zaposljavanju je omoguce svim punoletnim gradjanima bez izuzetka/ bilo kakve pripadnosti bilo cemu.
To znaci, i da svi sadasnji zaposleni treba da udju u utakmicu na trzistu rada, kroz javni konkurs i da se ukine u potpunosti socijalisticki samoupravni sistem trajne zaposlenosti, kao i familijarno nasledjivanje zaposlenosti.
Ostali, banke ili usluge dostave ne rade takve stvari.
Neće ili nemaju interesa.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Rakhil
Nece biti, nego ne smeju. Procitaj sta pise u zakonu o postanskim uslugama pa javi jel ima monopola nekog tu mozda.
samo polako napisao:Ono što ja znam o Pošti je da ima svoje filijale po svim delovima zemlje, da nosi pošiljke do svih delova zemlje.ljubitelj napisao:Posta je oslobodjena placanja PDVa. To vazi za Post Express, ne znam da li i za ceo sistem.
Ali, oni uredno u cenovniku imaju cene koje su veoma slicne ceni sa PDVom drugih kurirskih firmi koje placaju PDV.
Dodatno, Posta naplacuje nekakvu izmisljenu uslugu od 10 dinara zvanu "markica" koja cak ni ne postoji u cenovniku. Primite posiljku sa placenom postarinom a onda vam kao mafija uslovljavaju predaju posiljke davanjem jos 10 dinara u kesu.
JP nisu kod nas trzisna preduzeca, na njih se ne odnose zakonske odredbe koje vaze za ostale na trzistu.
Ako imaju dobit, treba ili da ga u 100% iznosu predaju vlasnicima (poreskih obveznicima) koji ce preko svojih zastupnika (Vlade) odluciti u sta ce se uloziti/ podeliti ili sto bi bilo razumnije da smanje cene svojih roba i usluga na nivo koji ne ostavlja prostor za stvaranje viskova.
JP su kod nas javni servisi poreskih obveznika nastala da pruze uslugu po principu univerzalne usluge.
JP nisu napravljena da se takmice u stvaranju profita niti je predvidjeno da mogu da budu insolventna (propadnu, radnici prelaze na minimalac, ono sto je ostalo ide na dobos).
Ako se smatra da JP jesu trzisna privredna drustva onda treba i da se postupa kao sto se postupa sa takvim privrednim subjektiima.
Kada su u plusu dele novac, kada su u minusu bankrot i likvidacija.
Radnici su zaposleni na ugovor po potrebi, koji se obnavlja svakih 12 meseci a pristup zaposljavanju je omoguce svim punoletnim gradjanima bez izuzetka/ bilo kakve pripadnosti bilo cemu.
To znaci, i da svi sadasnji zaposleni treba da udju u utakmicu na trzistu rada, kroz javni konkurs i da se ukine u potpunosti socijalisticki samoupravni sistem trajne zaposlenosti, kao i familijarno nasledjivanje zaposlenosti.
Ostali, banke ili usluge dostave ne rade takve stvari.
Neće ili nemaju interesa.
Ti si to dobro primetio, to je jako jako bitan detalj.
Ovo je genralno problem koji se u razlicitim zemljama razlicito resava. Negde npr konkurentske kurirske sluzbe placaju posti, negde drzava subvencionise...
Posta za razliku od drugih ima zakonsku obavezu da dostavi pismo ili paket na bilo koju lokaciju u zemlji, dakle postar ide 30km na vrh brda da uruci jedno pismo cija cena je ista kao i za bilo koje drugo koje se dostavlja u gradu. Privatne firme sa druge strane rade samo na isplativim rutama, postoje firme koje rade samo unutar gradova, jednog grada... naravno da to ne moze da se ostavi trzistu da samo uredi vec mora drzava da uredjuje.
- Rakhil
hehehe, kazem ja; kad se deli bonus, onda smo trzisni, a kad smo u minusu, onda mora drzava da uredjuje
Pa i nije problem da posta bude drzavna, boze me sakloni privatnog monopola na tom polju, ali sav profit ima da ide osnivacu, tacka. Zamisli da ja sad mom direktoru i vlasniku firme dodjem i kazem kako hocu da se radnicima podeli po 35000 pausalno mimo plate jer je firma dobro poslovala? Preporucio bi mi dobrog psihijatra i uputio ka vratima

Pa i nije problem da posta bude drzavna, boze me sakloni privatnog monopola na tom polju, ali sav profit ima da ide osnivacu, tacka. Zamisli da ja sad mom direktoru i vlasniku firme dodjem i kazem kako hocu da se radnicima podeli po 35000 pausalno mimo plate jer je firma dobro poslovala? Preporucio bi mi dobrog psihijatra i uputio ka vratima

Pa, nas su jednom pocastili. Pre par godina. Neki se toga i ne secaju
Sad to vise niko ne spominje 

- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Rahkil kojem osnivaču kad je Pošta akcionarsko društvo, ako sam ja u pravu?
Zato je bilo svima koji imaju akcije.

Zato je bilo svima koji imaju akcije.
Kao onda ti drugi rade uopšte? Krše li zakon?Rakhil napisao:Nece biti, nego ne smeju. Procitaj sta pise u zakonu o postanskim uslugama pa javi jel ima monopola nekog tu mozda.

Poslednja izmena od samo polako u 15 Okt 2014, 10:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Pa to je posebna problematika. Ako je profit prevelik da li to znaci da je drzavna pomoc bila prevelika? S jedne strane je logicno nagraditi radnike ako dobro rade i motivisati ih da tako nastave (ovo je normalna praksa sa bonusima u mnogim zemljama i firmama), sa druge strane sta znaci da je ta firma dobro poslovala ako se drzava trudi da napravi balans tako da oni pozitivno posluju? Gde je tu granica, kako odrediti tacnu dozu drzavne pomoci pa da sve bude taman kako treba i da sa jedne strane imamo trziste a sa druge da su ispunjeni i drzavni interesi?Rakhil napisao:hehehe, kazem ja; kad se deli bonus, onda smo trzisni, a kad smo u minusu, onda mora drzava da uredjuje![]()
Npr, drug je radio u investicijama jedne elektrodistributivne kompanije u Ch. Logicno je problem je kako odrediti cenu struje, ako je preniska firma ce biti na gubitku, ako je previsoka kupci ce biti na gubitku, koja je cena postena? Drzava, kanton, grad ili ko vec je odlucio da to regulise i da napravi posteno. Odredili su da cena treba da bude takva da firma posluje sa tipa 2% profita u odnosu na troskove. I kako se to zavrsilo? Pa oni se ubise da kako god znaju i umeju podignu troskove (tipa svaki cas menjaju kablove...) jer sve troskove prebacuju na kupce a njima se profit srazmerno povecava