Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Vazduhoplovi

Post od Heinz »

Država da poruši to sve i prebaci ih u jedan soliter, i problem rešen.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Znači... Labudovo brdo, Julino brdo, Čukarička padina, Dr Ivana Ribara, Bežanijska kosa...
Planska, urbanizovana, projektovana naselja za masovno stanovanje velikog broja ljudi. Avioni im lete danonoćno 200m iznad glava. Meni je to dovoljan razlog da se preduzme nešto ukoliko postoji mogućnost, a siguran sam da je ovde to izvodljivo. Uopšte nije bitno što negde u svetu to ne mogu da reše na human način, zašto bi se to nas ticalo i tešilo.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Cudi me da se nisu bunili ranije kad su im iznad glave leteli 707, ili 727 i DC9 koji su katastrofa od buke spram ovih novih aviona koji zadovoljavaju stroge norme po tom pitanju. Ta nasalje su tu sagradjena davno i tuda je finalni prilaz na pistu 30. Ako je nesto planski sagradjeno tada, onda je sigurno sracunata i prilazna putanja aviona. Inace, pomenuti avioni su drasticno bucniji i mnogo vise vibracija izazivaju od ovih novih sada. Ja sam ih u mom naselju uvek cuo na poletanju, pogotovo sam znao kada polece 727 (specifican zvuk) - a relativno sam daleko od aerodroma. Sada vise nijedan avion ne cujem na poletanju. Dakle, ogromna razlika u nivou buke. Takodje, zuzazu je napisao, dozivljaj buke je subjektivan. Ako je nivo buke izmeren u granicama koje su normalne (a sigurno jeste), nema sanse da neko radi tzv. noise abatement procedure.

Ovde imas dolazne i odlazne karte za beogradski aerodrom koje su bile validne od decembra 2016. Te karte se stalno apdejtuju, ali koliko vidim procedure su iste kao i pre par godina tako da ne verujem da se nesto menjalo:

http://vau.aero/navdb/chart/LYBE.pdf

A ovde sto pise ovo LY(R) 8 je ta specijalna zona (Special use airspace (Prohibited, Restricted, Danger Areas) - centar grada:

Slika
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa recimo u Amsterdamu su to resili tako da su tim naseljima odobrili subvencije za postavljanje PVC stolarije i ekstra izolacije. Inace strasno je da preko jako lepog dela Amsterdama - Amstelveen-a prelecu avioni isto tako par stotina metara iznad...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Što ti, Cozmo, mene i par ljudi ovde ubeđuješ da mi je OK nešto što smeta svakom normalnom živom biću i hiljade ljudi u Bgd se žali zbog toga. Pritom, ti nemaš taj problem, a ipak znaš koliko smeta drugima i kako je kad u 4AM letnjeg jutra preleće iznad zgrade...
To što CK SKJ nije razmišljao pre 50g o tome, ne znači da ne treba menjati situaciju. Sva priča proizilazi iz krajnje komforne situacije u široj okolini aerodroma NT, a znamo koliko strani investitori razmišljaju o tim stvarima kad ulete u posed...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Realno, putanja je baš dobro odabrana - šuma, reka, njiva:

Slika

Visina aviona postaje baš mala tek negde na početku Jurija Gagarina (naselje Ivan Ribar - koje nije ni trebalo graditi, ne zbog avionske buke, već zato što je Novi Beograd sa te strane izgrađen do kraja i svako dalje širenje vodi u infrastrukturne probleme). Radio sam tu oko početka J. Gagarina - leti kad otvorimo prozore, čuje se, ali nije bilo nepodnošljivo. Jedini ko stvarno deluje ugroženo na ovoj slici su Ledine - tj. divlje kuće izgrađene u njivama.

Ono što je čudno je da mnogi ljudi kažu kako se (na istoj lokaciji) avioni sada više čuju nego za vreme SFRJ. A tada je samo domaćih letova dnevno bilo više nego danas ukupno. Plus su avioni bili bučniji i imali su u proseku više motora. Da li je moguće da se danas leti brže u toj zoni? Tj. da su piloti JAT-a imali neke procedure koje se danas ne poštuju? Ili su ljudi posle raspada zemlje i perioda sankcija (kad je saobraćaj naglo smanjen) jednostavno zaboravili kako je bilo nekada?

Ljubo, Schiphool je jedan od najvećih i najopterećenijih aerodroma u Evropi, ne može se porediti s ovom našom bedom. Na Surčin dnevno sleti oko 20-30 aviona, što je bedno malo. Pri tome računaj da oko pola saobraćaja (zavisno od vetra i preferencija :) ) dolazi sa druge, zapadne strane.

EDIT: Ograđujem se da je ovo samo pravac od tačke Jajinci. Nisam uračunao one druge linije na Cozmovoj mapi, ali to bi moralo biti na većoj visini, i ne bi smelo da smeta kao samo sletanje.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Velja napisao: 06 Nov 2017, 12:09 Što ti, Cozmo, mene i par ljudi ovde ubeđuješ da mi je OK nešto što smeta svakom normalnom živom biću i hiljade ljudi u Bgd se žali zbog toga. Pritom, ti nemaš taj problem, a ipak znaš koliko smeta drugima i kako je kad u 4AM letnjeg jutra preleće iznad zgrade...
To što CK SKJ nije razmišljao pre 50g o tome, ne znači da ne treba menjati situaciju. Sva priča proizilazi iz krajnje komforne situacije u široj okolini aerodroma NT, a znamo koliko strani investitori razmišljaju o tim stvarima kad ulete u posed...
Meni lete mnogo nize nego tebi, verovao ili ne. Ja sam izmedju Nikole Tesle i Batajnickog. Svako poletanje smo do sredine kraja devedesetih culi itekako. Kako su krenuli avioni novijeg tipa, vise se nista ne cuje. Kod mene je problem lovacka avijacija naprimer. Ne znas ti kako je izgledala proba motora na Surcinu osamdesetih... inace kumovi mi zive tacno na jedno 1km od sletne staze 30 i nemaju problem koji ti opisujes (i bukvalno su u pravcu sletanja, dakle avioni njih prelete i odmah slecu). Da, cuju se avioni, ali niti ih oni primecuju - niti im smeta, niti ja ih primecujem kod njih (a cesto idem tamo), osim kad se cuje tek kad preleti preko zgrade - i to je recimo pet puta slabije od jednog B727, a u kuci se jako slabo cuje i pored otvorenih prozora (znam da se najvise bune iz Radiofara, oni su tik uz perimetar piste). To sto ti pises je subjektivni osecaj. Neko ne primecuje, tebi smeta. Inace SFRJ je OZBILJNO radila na takvim stvarima za razliku od ovih sada... svejedno, mi moramo postovati neka pravila (bez toga nema dozvola za letenje i upotrebu aerodroma), te ako svetske i evropske organizacije kazu da je to OK i da je buka u dozvoljenim normama, nema se tu sta menjati. Eventualno, mozda, ako vam smeta toliko, treba onda pokrenuti peticiju ili angazovati vestaka da izmeri nivo buke pa ako to odstupa od propisa i dozvoljenih normi onda moze nesto mozda da se uradi.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Koliko besmislica...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Pre mnogo godina, sada vec dekada, neki je flajter sa B727 (ne secam se imena), kada je pocela da nice prva bespravna gradnja na Ledinama, prvo napravio kucu na pragu staze 30, a zatim odlucio da pocne da gaji zivinu.

Kokoske nikako da pocnu da nose jaja.

Dosao je do genijalnog zakljucka da je zbog buke avionskih motora.

Posle su se svi zezali na njegov racun - prvo prilazili sa oduzetom snagom motorima, a onda rokali gascinu iznad Ledina.

Brzo je odustao od svog biznisa, a ostala je urbana legenda.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Postavljam ponovo čuveni snimak koji je bio u ovoj temi više puta. Na 1:16 kaže "...tu je naš bata Rane držao nekada kokoške nosilje..." :D :D :D

https://youtu.be/RwqNb63aznM?t=72
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Jeste, to je bata Rane.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Ja koliko znam, citava zona od Ledina do pumpe na ulasku u Surcin je bila zona zabrane gradnje. Radio far je takodje u zoni zabrane.

A to sto im smeta buka pa se jos i bune... Ma organizovao bih ja njima tri puta dnevno brisanjac para 21 pod punim forsazom!

Sent from my SONY Experia mobile

Slika
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Mislim da ne pričamo svi o istom. Postoje svakodnevni letovi koji se čuju tokom dana i iako bih bio srećniji da lete negde drugde mogu da ih trpim i kao što neko reče, često ih i ne registrujem. Ali nisu svi letovi isti, neki se čuju mnogo više od drugih. Dodatno, očekivao bih da dozvoljeni nivo buke u 19 časova nije isti kao u 23 časa. Razlog da uopšte pitam ko je nadležan za buku je upravo postojanje povremenih izuzetaka koji prave značajno veću buku od ostalih. Možda su to pominjani modeli sa starijim motorima, možda je greška pilota (nizak prilaz, štajaznam), možda je neki emergency... Samo bih očekivao da u redovnim uslovima bude zabranjeno poletanje/sletanje bučnim avionima tokom noći. Kad je frka (emergency landing), neka me probudi, ne pravim pitanje. Ali neću da me svakog četvrtka u 23:50 budi avion koji je toliko bučan da se upali 20 auto alarma u ulici, što je bio slučaj početkom leta. To nije normalno da se dešava u planski građenom naselju sa desne strane Save. Dakle, ako neko zna, ko je nadležan i kome pisati na ovu temu? Hvala.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

http://www.cad.gov.rs/sr

Javi sta si uradio
Korisnikov avatar
delano
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2015, 12:30

Post od delano »

http://cad.gov.rs/lat/vest/13911/vazdus ... la-beograd
Poslace mu ovaj link.
Ti sto se cuju preko noci su verovatno C-17 i IL-76, koji teraju oruzje na Bliski istok, tako da dok traje belaj nema mirnog sna.
Odgovori