Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od McGruja »

Tačno tako
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ih, pa ja prvi kupim kad naletim dobru ponudu i gumu. Mlad dot je uslov, godinu do dve, ako kupujem za sebe.
Evo sad sam za X3 uzeo Michelin PA5 2020, presle mozda 2000km, jos imaju otiske od kalupa po sari. Jbg ustedeo 300e, skoro rega. Pritom mi nista ne znaci tih 300e. Bila nestasica te dim, imao samo Triangle na stanju, i naleteo na ove Mich. Posto auto jos nije stigao, u medjuvremenu sam nabavio i Conti i Hankook ali stavicu "polovan" Michelin jer je prakticno kao nov.
Pre bih uvek vozio polovan Dunlop npr.zimski, sa 6 6.5mm sare i sa dotom 2 3 4 god, nego Tigar, Kamu, Kelly, kineze...
Kamu, Viatti sam izbacio iz prodaje u servisu, to je cist uzas.
Ali kupiti dobru polovnu gumu, koja ne bruji, za male pare treba je naci i traziti po netu, a i reagovati brzo.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.1EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Ja imam Kamu Euro-519 i sem sto je nesto bolja i jeftinija od stare Wintere (nemam iskustva sa novom), nista drugo pozitivno ne mogu da kazem. Po snegu se cini prilicno dobro, ali fazon nisam ulovio 20km po snegu da je vozim, po minusu je meni prihvatljiva za cenovni rang (suvo/mokro/led/sneg), ne za moje pojmove voznje auta, ali za nekog ko vozi lagano, ali zato sve iznad nule je lose, a po mokrom jos gore. Kocenje po mokrom je posebno lose na temperaturama iznad nule, koliko puta sam se ja precenio i produzio od zamisljenog mesta zaustavljanja u uslovima gde bih sa letnjima kocio sa fazon 50% vece brzine pri istoj temperaturi. Mada nije problem gde ce auto, uvek ide pravo :kezo: Na 10+ stepeni trosi se u realnom vremenu.

Ali za 3000din po komadu i 500-1000km godisnje je super, pri tome prolazi tehnicki :kezo: Ako auto bude nastavio da prolazi tehnicki, sledeci put cu i da uzmem bolje gume :dobarvic:
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:
Pridružio se: 16 Okt 2021, 20:18
Garaža: Golf 4 TDI

Post od DuleTDI »

:rofl: :loool:
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ljudi kupuju polovne diskove, amortizere i mnoge druge delove tako da ne vidim ni neki problem sa gumama ali to je posebna prica, ako tako gledamo onda ni onaj ko nema para za nov auto ne treba ni da ima auto jer ipak je i polovan auto rizicniji u saobracaju u odnosu na nov.
Nemam nista protiv dobrih polovnih guma, zna se sta je ok guma a sta za bacanje a takodje treba i biti svestan te polovne gume tako da je po meni tu veci problem u vozacu koji preceni te polovne gume nego u samoj gumi
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja sam jednom uzeo polovne hankook, 3g stare. Otisao na more i vratio se nazad bez ikakvih problema. Posle ih prodao za iste pare za koje sam ih uzeo jer sam uzeo veci broj felne.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:

Post od DuleTDI »

dag81 napisao: 18 Dec 2021, 19:04 Ih, pa ja prvi kupim kad naletim dobru ponudu i gumu. Mlad dot je uslov, godinu do dve, ako kupujem za sebe.
Evo sad sam za X3 uzeo Michelin PA5 2020, presle mozda 2000km, jos imaju otiske od kalupa po sari. Jbg ustedeo 300e, skoro rega. Pritom mi nista ne znaci tih 300e. Bila nestasica te dim, imao samo Triangle na stanju, i naleteo na ove Mich. Posto auto jos nije stigao, u medjuvremenu sam nabavio i Conti i Hankook ali stavicu "polovan" Michelin jer je prakticno kao nov.
Pre bih uvek vozio polovan Dunlop npr.zimski, sa 6 6.5mm sare i sa dotom 2 3 4 god, nego Tigar, Kamu, Kelly, kineze...
Kamu, Viatti sam izbacio iz prodaje u servisu, to je cist uzas.
Ali kupiti dobru polovnu gumu, koja ne bruji, za male pare treba je naci i traziti po netu, a i reagovati brzo.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
:bravo: eto covek ne zeli da prodaje smece pa makar i novo.
Izgleda savest ipak jos postoji kod nekih ljudi. I dobro je sto je tako.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Zimske gume - da ili ne?

Post od ftj »

Al prodaje tigar tako da ipak ne prolazi eticki test koji sam JA propisao.
Korisnikov avatar
DuleTDI
Reactions:

Post od DuleTDI »

ftj napisao: 19 Dec 2021, 09:06 Al prodaje tigar tako da ipak ne prolazi eticki test koji sam JA propisao.
:D Dobro jutro! Srecna slava svima koji slave!
(Tigar je premijum u odnosu na brinu druze)
Rade
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 16:28
Garaža: škoda octavia 1.9 tdi

Post od Rade »

U zemlji ekonomskog tigra vodi se polemika o kami i tigru gde su Dunlop i Michelin. Zar ne voze svi nove automobile i nove gume. Sretno svima koji slave danas

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

pa u zemlji ekonomskog tigra treba da se kupuju tigar gume :)
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Ko o cemu, baba o ustipcima i mi ovde o premijum gumama :) tako i baba tvrdi da ne valja nista osim ustipaka :) ja sam vozio kamu brinu 521 3 godine. Bio sam prinudjen, jer sam morao da uvek izadjem u selo gde ima puno snega, nije dilazilo u obzir da idem peske zbog situacije. 20% je bila na snegu, 80% vozena na asfaltu. Kompromis se sastojao iz toga da bukvalno tih 80% asfalta svugde ides po ogranicenju, bas da pazis, jer je stvarno katastrofa na asfaltu. Ja nikad nisam usao u rizicnu situaciju , jer sam polako vozio, al to nije poenta. Sada kada nemam potrebu da idem u selo, kupio sam gumu za sve uslove . Jos uvek ne mogu da tvrdim za ug9+ posto je nisam probao po dobrom snegu, al verujem da je bar za trecinu losija po snegu nego Brina. Za ostale uslove ubija, to se zna. Sto se tice starosti guma- vec sam napisao, conti 850( vozen 3 sezone i sa 6mm sare) mi pre 15 dana nije uspeo da izadje po 3cm snega gde je brina stara 3 godine gurala preko 30cm. Nije uspela ni posle 2 dana kad se promenio sbeg. Za 21000km brina nije skinula ni 10%sare, i nije promenila svijstva, ali je i po tom mikrom putu bila katastrofa od prvog dana. I sto da ne pricamo o njoj, kad je kupuje toliko ljudi, pogotovu u predelima gde ima dosta snega. Ljudi koji zive na selu na tim planinama i jednom mesecno sidju u grad da kupe nesto, koriste Kamu, i da im das 100premium guma, iskoristili bi ih da ograde nesto da im stoka ne pobegne.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

»Brina« naginje nordijskoj gumi, zato je dobra u tim specifičnim uslovima. Mada i u okvirima nordijskih testova nije nešto (jeftine gume obično imaju jedno ili dva polja na kojima su okej), tako da za poređenje sa »Gudjerom« pre treba uzeti »Ultragrip Ajs+« nego »Ultragrip 9+«. Tih guma kod nas u pravilu nema, jer mahom vladaju alpski uslovi zimi. A nordijske su »Kontinental Kontivikingkontakt 5«, »Bridžston Blizak Revo GZ«, »Nokian Hakapelita R«, »Mišelin Iks-ajs 2«... i od jeftinijih »Kama Viati Brina V-521« ili »Kordiant Polar SL«.

Zgodno se namestilo da su »Brine« vrlo jeftine i vrlo sposobne na snegu pa ih često viđam kod Kopaoničana. Međutim, i u svojoj klasi su prevashodno jeftine, pa dobro koče na snegu, pa zadovoljavajuće vuku na snegu, i to je otprilike to.
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Kako se razlikuju Nordiske od Alpskih?
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Po tome što se nordijske prodaju u Skandinaviji i delovima Rusije, a alpske u ostatku Evrope. ;)

Ozbiljno, vizuelno nikako, iako u pravilu alpske češće imaju podužne kanale ili blaže cik-cak, a nordijske grublji profil, više ureza, dublju šaru, i češće imaju varijaciju sa klinovima (ježevke, ekserice). Ovo nije pravilo, jer po ovom navedenom, na prvi pogled, nova »Tigar Vinter« je nordijska, pre od »Brine«, a to nije slučaj. Smese se razlikuju znatno.
Odgovori