Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Servis - Razno

Post od ljubitelj »

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Jutros nisam uspeo da ga upalim, i deluje da on definitivno nema struje. Računam da anlaser pripada onda kao potencijalni krivac.

Pogledaću video čim opet budem u stanu. U suštini, njemu treba nešto najosnovnije od alata za elementarne stvari, neću ni da preterujem baš kao da ću sve sam da dijagnostikujem.

Mada videću, korak po korak.

Sad sam kupio unimer, i kupio sam i punjač za akumulator. To mi deluje kao stvari koje svakako trebam da uđem i stanu.

Plan: da probam da dopunim akumulator, u nadi da ću tako upaliti auto večeras ili sutra ujutru. I onda da izmerim kako ga alternator puni. Sledeća stvar, sutra do majstora koji mi je radio alternator pre dva meseca, i da rešavam bilo da treba nov akumulator da se kupi, bilo da on treba opet alternator da sredi.

Ali ja verujem ipak da je akumulator dobar. Em što sam juče čuo baš taj zvuk kao kad je nedavno alternator crkao, em kako se servo nije odmah palio, em što mnogo više ima smisla da problem pravi komponenta koja je nedavno remontovana.

I dalje slušam sve predloge, i gledam i Ljubiteljev klip čim budem za laptopom.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Anlaser i Alternator je lako proveriti. Ako dopuniš akumulator i auto tada ima problema sa paljenjem ili uopšte neće da upali onda je anlaser u problemu.
Ako dopuniš akumulator i on tada upali u sekundi a svako naredno paljenje motora bude sve teže i teže, onda alternator ne dopunjuje akumulator. To se proveri tako što prikačiš unimer na akumulator dok radi motor. Ako ti je napon 13.50 do 14.50 onda alternator funkcioniše, ako je tipa 12.60, 12.70 i polako opada onda alternator ne funkcioniše.

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

To, hvala ti za jako konkretne savete! Sećam se da ste već pominjali takve vrednosti u diskusijama, ali mi je trebalo baš to kako si mi sad rekao!

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Akumulator se brzo dopunio, ne znam da li mu je trebalo i dva sata za dopunjavanje. Auto kresno iz cuga. Kupio neki Womax punjač, Womax W-BL 12-100.
https://www.wobyhaus.co.rs/punjaci-akum ... -bl-12-100

14,5V napon na akumulatoru dok auto radi, a 12,8V je napon na akumulatoru kad se auto ugasi. Po ovome ispada da krivac nije alternator, ali akumulator se juče iz nekog razloga ipak ispraznio. Sumnjam da nešto ipak nije OK sa alternatorom, al da se to ne ispoljava nonstop, i da bi ispao magarac ako kupim novi akumulator, a problem da ostane. Ako je akumulator problem, valjda bi se onda akumulator opet počeo prazniti na identičan način kao i juče. Akumulator sigurno ne bi mogao da bude malo dobar, malo loš.

Znači, anlaser nije, pa sad videti da li je alternator ili akumulator...

Usput, za vreme akcije tu je bila i podrška društva sa Garaže, naleteo kolega na mene dok sam još petljao oko kola na parkingu!😁 Izvini, ja sam zaboravio koji ti je nick na forumu? Tj. mislim da znam, ali da ne lupim.😄
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Za 2h je mogao da se dopuni sa max 20% kapaciteta. Što znači po meni da je akumulator kritičan. Koliko je star?

Ostavi ga na punjaču desetak sati pa prati.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Nick mi je Momčilo

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

A170T
Reactions:

Post od A170T »

Verovatno da je akumulator pri kraju. Ili da neki potrošač parazit vuče struju u stanju mirovanja.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

To, Momčilo!

Sad sam našao račun akumulatora: kupljen u aprilu 2022. godine. Akumulator Mustang od 55 ampera.

Ovo je on punio to kratko vreme, posle čega je sam punjač na displeju izbacio FULL. Po tom nekom indikatoru koliko je pun akumulator, bio je 50-75% pun u trenutku kad sam ga stavio na punjenje. Svakako, vadim ga opet, pa punim desetak sati.

Moglo bi biti da je akumulator pri kraju - to tako i loša baterija laptopa radi kad riknjava, brzo se "napuni" do maksimuma, a u stvari šipak, isprazni se za čas. Neka analogija sa baterijama telefona ili laptopa, mada ovo stoji da je akumulator drastično drugačija stvar.

Radiću tako, 10 sati ga puniti, pa da vidim oko je do akumulatora. I kontam da osim toga mogu i da unimer sad nosim sa sobom, pa opet primetim ovo čudno ponašanje - odmah da testiram da li je u tom momentu alternator prestao da puni.

E, a servo se napaja dikretno sa anlasera, njega ne napaja akumulator?

I da držim akumulator na punjaču, pa makar pisalo FULL na displeju? Valjda će on njega i tako dopunjavati.
Poslednja izmena od Gazu u 03 Jul 2024, 18:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Zar nema ta Astra hidraulični servo? :-|

Ako je tako, i ako ti je povremeno prestajao sa radom, možda samo treba da proveriš u kakvom ti je stanju kaiš i koliko je zategnut, pošto on obično pokreće servo pumpu i alternator.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Kad je otosao alternator, i meni se gasio servo na Astri G
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Kad reče Mustang sve je jasno Mustang se pravi da izgura 2 godine i doviđenja, za njih je uobičajeno da crknu neko vreme posle garancije. Rodbina ga koristila na traktoru i crkao na isti datum kada je montiran 2 godine nakon što je prvi put upotrebljen.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Evo ga, stavio ga na punjač malopre, i posle nekoliko minuta kaže FULL na punjaču. To i u uputstvu za punjač vidim da piše da to znači da je oslabio kapacitet. Mada mi krivo što nisam ovo oko podne video koliko je brzo prebacio na FULL. Jer je to bilo od stanja kad nije hteo ni da mrdne paljenje, do da kresne iz prve.

A ovo sad je između dva punjenja imao samo nekoliko paljenja auta, i ništa više.

@A170T Slažem se, tako i zvuči...

Ali mi i dalje ostaje nedoumica da li je ovo ipak zezao i alternator juče. Sutra ujutru kod majstora. Neka kaže on svoje mišljenje. Ali najvažnije, pošto je on to remontovao, pa ako mu za par nedelja dođem jer sam u vožnji unimerom video da alternator ne radi, da ne bude da sam mu dopusti došao tek tako najednom posle ne znam koliko vremena.

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Koji servo na astri g salim se. Meni se nikad na servu nije manifestovalo tako nesto. No, bojim se da ces vremenom redom menjati te problematicne stvari i onda ces biti miran. Od reparacije slaba vajda, nije neka razlika u odnosu na nov deo.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

S tim da sam hteo reći da je to sa servom simptom problema sa alternatorom, ne da postoji problem sa servom. Jer se to desilo baš juče kad se akumulator tokom vežbe po gradu ispraznio do zadnje kapi.

Odgovori