Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od BAJKER »

To jeste tacno ali javi ce se covek koji je postavio pitanje pa neka kaze da li bi mu i foto aparat bio odgovarajuci za te namene, ipak on ce odluciti na kraju.
Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

U pravu je Saša ovo što priča za fokusiranje, to je glavni problem. E sad, uvek možeš da zatvoriš blendu da bi povećao polje oštrine, ali onda gubiš i najveći deo kvaliteta koji nudi DSLR. Ostaje i dalje veći i bolji senzor, sa druge strane kod kompakta imaš motorni zum... Pored toga kad snimaš video dslr nije prislonjen uz lice jer je u live view modu pa ga je i teže držati od par puta lakšeg kompakta. Po meni situacija nije jasna kao kad je fotografija u pitanju i često mi kompakt Panasonic Tz7 bolje odradi posao za porodični video od D5100.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Da ne bude zabune - kad sam rekao aparat, a ne kamera mislio sam na kompakta. Razlika u kvalitetu snimka je minimalna, ako je uopšte ima, pa je sa ekonomskog stanovišta glupo kupovati oba.

DSLR pravi dobre snimke, ali ga kupiti kao zamenu za kameru je glupo i ne baš jeftino, a sve što je Saša rekao u suštini stoji.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Meni kamerica treba isključivo za privatne potrebe....npr, "dokumentovao bih" dolazak bebca i supruge kući (pošto nam je termin za koji dan :cool!: ) i slično. Znam da se za tih 250 e ne može kupiti vrhunska kamerica, ali za moje potrebe mislim da će biti ok.

Što se tiče foto-aparata, koristim Olympus FE 310,
https://www.google.rs/search?q=olympus+ ... d=0CDMQsAQ
....i zadovoljan sam kako me služi i tako od 2008. godine. :doubleup: Pravi odlične slike i video zapisi su solidni - ali sa DSLR-om to se ne može porediti.
Inače, ovaj model ima jednu manu - jako brzo troši baterije, ali je "glupost" u pitanju. Potrebno je samo kontakte na poklopcu malo sa iglom izbaciti kako bi kontakt sa baterijom bio bolji (postoji snimak na youtube-u kako se taj problem rešava)...uglavnom, sutra posle posla pravac WinWin (povoljnije mi je pazariti na rate, keš mi treba za druge stvari :D ) pa javljam šta sam rešio....
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Stari Nikon posustaje posle 5 i više godina, pa je red da ga zamenim.
Šta mislite o Canon PowerShot SX220 HS?
Može i Nikon u toj klasi, ako imate neki za preporuku
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Ako posustaje samo zbog baterije onda ista ne bi trebala da bude problem.
Ovaj Canon-cic je ok, ima cak i manuelne mogucnosti podesavanje parametara, sa fulll HD video snimcima. :)
Slika
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Nije zbog baterije, ispadao mi je ~10-ak puta, dugmići ulepljeni, i ponekad neće da se upali iz prve.
A ovom Canon-u što iskače blic, nije li to problematično zbog mogućeg kvara?
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Pazario sam JVC Everio. Fina kamerica, lepo naleže u ruku....karakteristike su solidne i tvrdim da će meni ti biti dovoljno.
Evo i nekog snimka, čisto da vidite iz "prve ruke" kako sve to izgleda. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=KYfWgP2FpsU
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Izgleda super. Koliko te izašla???
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Oko 29000 rsd uključujući i memorijsku karticu od 16 gb u prodavnici Win Win. :doubleup:
I sve to na 12 rata, bez "kamate" (ako ne računamo mesečno održavanje računa koji je otvoren u EFG banci i koje košta 200 rsd).
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Fotografija

Post od cozmo »

Ko voli fotografiju (a mozda nas ima i forumasa u Kragujevcu), nasa ekipa (dolazim i ja) zajedno sa Stivom Mekarijem je na Fotorami 29. juna (subota).

Steve McCurryi je jedan od najlegendarnijih fotografa današnjice. Njegova dela su na velikom broju naslovnica svetski poznatih magazina i na mnogim knjigama, a veliki broj njegovih izložbi su vidjene širom sveta.

Rođen je u predgrađu Filadelfije, Pensilvanija. Studirao je film na Državnom Univerzitetu Pensilvanije pre nego što je počeo da radi za lokalne novine. Nakon nekoliko godina samostalnog rada je po prvi put otišao u Indiju. Putovao je sa ne više od jedne torbe i fotoaparatom. Posle nekoliko meseci našao se na granici sa Pakistanom, gde je upoznao izbeglice iz Afganistana koje su ga prokrijumčarile preko granice. Krijući se ispod tradicionalne nošnje, Mekari je svetu pružio prve fotografije koje su govorile o teškoj situaciji u Afganistanu.

Njegov rad podjednako obuhvata sukobe, nestajanje kultura, drevnu tradiciju i savremenu kulturu, portrete. Mekari je dobio neke od najprestižnijih nagrada u foto-industriji, kao što su „Robert Capa Gold Medal“, „National Press Photographers Award“, prva nagrada “World Press Photo contest“ i mnoge druge.

http://fotoramafest.com/

Slika

Slika

Program je sledeci za taj dan:

12:00 – 14:30 Predavanje poznatog američkog fotografa Stiva Mekarija - velika scena Knjaževsko Serpskog Teatra, Kragujevac

14:30 – 15:30 Pauza za ručak

15:30 – 17:30 Otvorena tribina sa Stivom Mekarijem, prezentacija i potpisivanje nove autorske knjige - velika scena Knjaževsko Serpskog Teatra, Kragujevac

18:00 -19:30 CANON Predstavlja

20:00 Veliko otvaranje samostalne izložbe fotografija Stiva Mekarija, Galerija Narodnog Muzeja Kragujevac
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Jedna nocna, mali Zuki Swift.

Slika
Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Cozmo na sedmoj strani sam bio postavio o ovoj slici video materijal kako je nastala, postoji naravno i epilog desavanja posle 20 i vise godina kada fotograf ponovo srece tu istu zenu i fotografise je. Zanimljiv dokumentarac vezan za taj dogadjaj.
BAJKER napisao:Kodachrome je bio vrhunski film za SLR kamere i do prosle godine se jos samo mogao na jednom mestu u svetu razviti i uraditi fotografije :tuzan:
Inace da Discavery kanalu je bio serijal posvecen fotografima NG pa izmedju ostalog i o ovoj Afghan girle, fotograf je mnogo godina kasnije ponovo dosao u Afganistan i uspeo da je pronadje pa ju je ponovo fotografisao. Oci govore sve!
http://www.youtube.com/watch?v=BIgx-nkFL6c
http://www.youtube.com/watch?v=BOj0nzuP ... re=related
Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

bravo bajkeru, setih se ovoga ali nisam mogao tako brzo da nadjem :doubleup:
Odgovori