Martin napisao:@Dusman
Slažem se za sve što si napisao, a natočito po startnoj snazi.
Ali nema potrebe stavljati toliko često aku na punjač. Dovoljno je 1 godišnje (po potrebi, ako oslabi i to pred zimu).
Treba veruj mi, ukoliko hoces da ti maksimalno moguce traje isti, a pogotovu onaj ko ima kratke relacije u gradu, zlo za akumulator je to.
Jer se tada vise isprazni paljenjem nwgo sto dopuni a uzmi jos da ne radi dobro svima alternator ih ima tu sto sta sto utice na praznjenje, pa nekad dijalicu neku zaboravis, cas posla problem.
Vidite akumulatori ne stradaju zimi nego leti, njih ubija toplota i ispraznjenost a to ne pokazuju leti jer im nije potrebna velika struja ako hoces da ga upalis na +30, ali ono sto mu radis leti tek se vidi zimi.
Dakle leti stradaju, zimi se pokazuje kako su odrzavani tokom godine(prolece, leto, jesen).
Vidi, ne moras nijednom da ga napunis tada ce ti mozda i to veliko mozda ukoliko ti je auto kompletno u odlicnom stanju sto se tice alternatora trajati do garancije tj tik iza, ali ako bi zeleo da ti traje aku sto duze, onda je neophodno da se puni bar 3 puta a pozeljno bi bilo i 4.
Nije samo bitno koliko ti je pun aku, mnogo je bitnije skinuti olovo sulfat nego sama napunjenost aku.
Kad je na punjacu propisanom snagom olovo sulfat nestaje, pojavljuje se samim radom akumulatora u manjoj ili vecoj kolicini zavisi u kakvim uslovima radi sam akumulator.
Dopunjavanje akumulatora kroz alternator nece unistiti na vreme olovo sulfat i aku ce krace trajati.
Naravno i to je opcija za nekog koga mrzi ili ga bas briga koliko ce mu aku trajati.
Ono gore sto sam napisao vazi za one koji zele sto vise da sacuvaju akumulator tj da najduze moguce traje isti.
Pozdrav.