Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Računari

Post od trojanac »

ddanijell napisao: 13 Sep 2018, 15:07 Jesi ti skorije video neki browser pod linuxom i uporedio sa onim na windowsu ?!
Ajd da budemo malo ozbiljni, i nepristrasni, pogotovu od tebe to ocekujem.
Ne, rekoh da ne koristim, no nisam ovde mislio samo na browser. Siguran sam da postoji mnoštvo programa koji uspešno zamenjuju one namenjene za Windows. Samo gledam iz ugla korisnika, sa kojima radim direktno više od 15 godina i znam koliko su ljudi teški za promenu. Ko se prvi put susreće sa računarom mnogo je lakše. Ove koji su naviknuti na jedno teško je naterati i da promene verziju Office-a, a kamoli nešto drugo.
Posetite www.garaza.rs !
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Creative Sound Blaster Z nema podrsku za Linux, nema drivere i software, pa cak i kada bih uspeo da namestim da pusta zvuk nekako, ne bih imao stvari koje su mi potrebne.
Potplayer mi je najbolji video player, nema ga n Linuxu.
Ne zelim zamenu, svi su mi inferiorni.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ma sta kazes danijele 5 klikova i par komandi u konzoli i nije uspeo, kakav noob. Zaista nisam probao skoro kde, sigurno da je napredovao za 20 godina. Jel moze da se ubaci usb flash drive i da mu odma iskoci prozor sa izlistovanim fajlovima ili je i to samo jos 2-3 klika i po koja komanda u konzoli?(ozbiljno pitam)
Spa-Francorchamps
Pobednik Garaža - Classic lige
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2018, 12:02

Post od Spa-Francorchamps »

TI si izgleda poslednji put koristio Linux kad si morao ručno da mount-uješ USB... :)
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Realnost je da si na Linuxu osakacen, a pitanje je samo kada ces, kako i koliko to osetiti.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Moras i danas da mountujes, zato pitam da li danasnji kde to ume automatski da uradi. A koristim i dan danas al graficko okruzenje nisam palio nikad.
ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Post od ddanijell »

ftj napisao: 13 Sep 2018, 17:57 Ma sta kazes danijele 5 klikova i par komandi u konzoli i nije uspeo, kakav noob. Zaista nisam probao skoro kde, sigurno da je napredovao za 20 godina. Jel moze da se ubaci usb flash drive i da mu odma iskoci prozor sa izlistovanim fajlovima ili je i to samo jos 2-3 klika i po koja komanda u konzoli?(ozbiljno pitam)
Ti zaista skorije nisi video linux desktop. Koja crna konzola i 5 klikova o cemu ti pricas?
usb gsm modem se sam inicijalizuje i iz networkinga je trebalo mishom odabrati srbiju i vip operatera i to je sve.
Znaci NEMA potrebe za konzolom niti bilo cime u smislu kucanja, sve mish zavrsava levi i desni klik. Jedno je ne znati ali drugo je kada neko nesto tvrdi, a video nije, zaista nije ok.
Drugo usb flash drive kada ubacim ili externi hdd sam se mountuje i iskoci prozor sa fajlovima, radi bas na nacin kako ti mislis da ne radi.
@Xepoj87 je medju retkima dao konkretan primer zasto ne bi mogao linux i to je sasvim ok, ima jos gomila realnih primera gde je linux inferiorniji od windowsa.
Recimo posto dosta radim i sa video nadzorom gomila nvr i ip kamera nema podrsku za linux , ali @ftj to o cemu pricas ti veze nema, u zabludi si. :D
To o cemu si pomenuo za auto mount, pa to na linux desktopu radi poslednjih 6 godina minimum.
Pa cak i gomila manjih linux masina bez frontenda sa ubuntom ,a i drugim dedicated linuxima radi auto mount po ubacivanju usb-a, ne znam odakle ti to da moras rucno.
Xepoj87 napisao: 13 Sep 2018, 18:21 Realnost je da si na Linuxu osakacen, a pitanje je samo kada ces, kako i koliko to osetiti.
Da , realno je tako, ali ne zbog krivice linuxa vec zbog krivice proizvidjaca hardvera jer ne pisu linux drajvere, softvere itd.
Jbg svi gledaju komercijalnu stranu, to je danas sasvim normalno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Može li neka preporuka za free sofware za kamere? Može za Win10 a može i za Android :)
ftj
Reactions:

Post od ftj »

danijele ja sam pitao nista nisam tvrdio, super ako je tako.
ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Post od ddanijell »

Nije bilo tako ali nema potrebe da nastavljamo prepirku. Svakako shvatam da si onako reagovao iz nepoznavanja trenutne situacije sa linuxom. 10godina sam na linuxu, ali isto tako imam i 2 kompa na windowsu jer masine koje upravlja softver je za windows. Prakticno koristim i windows i linux, mada linux primarno i zbog prirode posla. Realno ne pokusavam nikome da namećem ni jedno ni drugo. Oba rešenja imaju prednosti i mane. Sve zavisi od korisnika za šta koristi i ako je bio na windowsu da li želi da se prilagodjava na drugi os. Makar ljudi su uglavnom teški za učenje i prelaz na nešto drugo, nevezano za os već i sve ostalo u životu pa čak i ako je to drugo bolje.

Inviato dal mio SM-G935F utilizzando Tapatalk

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Uzeo sam prošle godine Dell laptop, ima neku produženu garanciju na 5 godina ako se svake godine nosi na redovan servis gde se čiste kuleri itd... Odnesem ga pre dva dana u ovlašćeni Nepo servis, taman pitam da li sad mogu da odrade ubacivanje fioke sa SSD diskom umesto CD-a. To sam tražio i prilikom kupovine, ali tada nisu imali odgovarajuće fioke.

Odgovore mi da može da se odradi, 1500 je fioka i SSD 10500, ugradnja još 1500. Cene su sasvim korektne.

Pitam ih da mi odrade kloniranje sadašnje C particije na taj SSD, jer je na njoj operativni sistem. Dobijem odgovor da mogu da mi kopiraju particiju kao bekap, i to košta 3000 dinara :rofl: Pa nema dalje.

Ovo kloniranje sam odradio pre neki mesec na desktop računaru, prošlo je bez problema. Moram videti kako je to tada išlo, samo da ne bude problema sa prioritetom diskova na laptopu.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Nece biti problema, samo nakon kloniranja u BIOSu stavis da SSD bude prvi po prioritetu.

Ja sam isto uzeo laptop sa produzenom garancijom. U prvoj godini zaboravim da ga odnesem na servis i u drugoj godini mi salju mail da donesem uredjaj na kontrolni servis. Ja odem kod njih i tada me odbiju uz obrazlozenje da nisam dosao u prvoj godini.
Ok, prihvatim ja to i nastavim dalje. Posle 5-6 dana ponovo isti poziv da donesem iredjaj na servis i nakon toga jos 2-3 maila iste sadrzine. Dopisivao sam se sa njima nakon drugog maila, napusavao ih kako nisu poslovni,.. naravno na kraju nisam dobio ni izvinjenje za to sto su me uznemiravali vise puta i sto sam izgubio dobrih 2 sata dok sam otisao do njih i vratio se.

Taj godisnji servis naplacuju 10evra. Tako da na kraju oni tu i zarade. I, ako se dobro secam, garancija ne pokriva opticke uredjaje (disk i cd citac-ako ga ima).

Suma sumarum Nepo zaobilazim koliko god mogu.

Sent from my E5603 using Tapatalk

Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Nemogu da pokrenem instalaciju sa usb.Da li trebam jos nesto promeniti u Bios podesavanjima?Slika
Da li su na ACER XC 605 drugacija podesavanja?
Volvo XC90 II D4
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Moze se desiti da ti usb instalacija nije dobra, a moze se desiti sa ces morati da narezes instalaciju na dvd i da nece bios da je povuce uopste sa usba.

Dakle, narezi instalaciju na dvd.

To se bas retko kome desava, ali se desava.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Mora jos nesto da se podesi. Zaboravio sam sta, na youtube sam nalazio
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori