Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Hvala.
To je bas lagodno radno vreme. 5 dana sedmicno po 7 sati.
U srb se na toj poziciji radi 40-48 sati za 300e.
Znaci u AT dvoje kasira mogu sa malo prekovremenog da izadju na oko 2500e. E sad pitanje je sta mogu sa tim parama. Da li mogu da pokriju stan, rezije, ratu za auto, zdravstveno i da li im i sta ostane na kraju.
Znaci u AT dvoje kasira mogu sa malo prekovremenog da izadju na oko 2500e. E sad pitanje je sta mogu sa tim parama. Da li mogu da pokriju stan, rezije, ratu za auto, zdravstveno i da li im i sta ostane na kraju.
Arhitekta sa nesto iskustva ima u Becu oko 2,500.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Uvek mozes da juris opstinski stan. Cak postoji i sajt gde se bukvalno razmenjuju stanovi.
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Darko, ne mozes tako da gledas.Darko napisao:Hvala.
Svi imaju drugacije navike, neki na hranu trose 300 eur, neki 1000. Neki ce ziveti u ruini, neki u lepom stanu, skupljem...itd
Neko ce ici biciklom ili gradskim prevozom
Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
I meni ovo upalo u oči. Puno je 4000 eura za AT.meidling napisao: 07 Maj 2019, 14:09Ja bih pre rekao da je retko da porodica zaradi 3.000 a kamoli 4.000 € mesečno.Govorim o običnim smrtnicima iliti šljakerima kako ih neki nazivaju.
Moguće je ako imaju bar neku školu i rade u struci.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Ovo je bas malo para za nekog sa visokom strucnom spremom.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
sad me razocara posto je to moja struka 

Rodjena sestra mi je arhitekta tamo
Generalno su nesto nize plate nego u DE za skolovane, iz nekoliko primera koje znam.
Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Generalno su nesto nize plate nego u DE za skolovane, iz nekoliko primera koje znam.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ako koliki je minimalac u At? Koliki je u De?
Koliki se secam u De je 11,xx €/sat. Po mojoj racunici ako radis 35 sati nedeljno to ti je oko 16xx € mesecno. Da li je to onda bruto plata pa sa nje skidaju porez?
Koliki se secam u De je 11,xx €/sat. Po mojoj racunici ako radis 35 sati nedeljno to ti je oko 16xx € mesecno. Da li je to onda bruto plata pa sa nje skidaju porez?
9.6 je mislim bruto u DE.
Oko 1200 eur neto, mada zavisi od bracnog stanja, dece i sl... Porez dosta varira, zato svi racunaju Bruto.
Na primer u Lidlu, sef filijale ima oko 3,500 eur bruto i auto na raspolaganju ( na koji opale porez).
Oko 1200 eur neto, mada zavisi od bracnog stanja, dece i sl... Porez dosta varira, zato svi racunaju Bruto.
Na primer u Lidlu, sef filijale ima oko 3,500 eur bruto i auto na raspolaganju ( na koji opale porez).
U Gracu gde ja radim neko sa tehnickim fakultetom i naravno znanjem moze da dobije preko 30k neto godisnje tako da dve plate mogu da idu i preko 4000 mesecno. S obzirom da zivot u Grazu nije nesto mnogo skuplji od NS i BG moze lepo da se zivi.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
passenger napisao: 07 Maj 2019, 19:41I meni ovo upalo u oči. Puno je 4000 eura za AT.meidling napisao: 07 Maj 2019, 14:09Ja bih pre rekao da je retko da porodica zaradi 3.000 a kamoli 4.000 € mesečno.Govorim o običnim smrtnicima iliti šljakerima kako ih neki nazivaju.
Moguće je ako imaju bar neku školu i rade u struci.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
9.19 € po satu je minimalac u Nemačkoj. Bruto.
Sent from my OnePlus6T using Tapatalk
Sent from my OnePlus6T using Tapatalk
Ovo je malo za arhitekte, bez ljutnje. Moja dva drugara su odmah po završetku faxa dobili posao za 16eur/h netto, što izadje oko 2500eur/netto. Početnici,bez iskustva,ali su kidali odmah od početka i tadašnji poslodavac je krv propišao dok im je sredio arbeitsbewilligung. Doduše,imali su sreću da odmah upadnu u neki jak biro u 7.Bz koji radi velike projekte.ikac2000 napisao:Arhitekta sa nesto iskustva ima u Becu oko 2,500.
Posle im je satnica rasla sve više,i prešli su 3000eur vrlo brzo. E sad, problem je što 3000 u Beču i 3000 u Grazu ili npr. Kremsu nije isto.
Poslednja izmena od member u 07 Maj 2019, 21:15, izmenjeno 1 put ukupno.
Ne znam za druge, ali ovo je iz prve ruke. Kao i u svakoj struci, nekom sekira upadne u med, drugi se malo vise na pocetku pomuce.
Od prijatelja brat je poceo sa 1800 kao arhitekta, isto u AT.
Generalno, davno su prosla vremena kao 70tih, kada muz i zena zanatlije odu u DE ili AT, i nakon par meseci zarade da podignu kucu na selu.
Glavna fora je da se imaju dve plate u domacinstvu. Jedna je da se pokrpis za pristojan zivot i ustedis za letovanje i placas kredit za polovan auto, druga je ono pravo
.
Pa samo klopa za dve osobe, naravno u licnoj reziji, je oko 30% skuplja nego za 1 osobu. Vece pakovanje i manje gubitaka.
Od prijatelja brat je poceo sa 1800 kao arhitekta, isto u AT.
Generalno, davno su prosla vremena kao 70tih, kada muz i zena zanatlije odu u DE ili AT, i nakon par meseci zarade da podignu kucu na selu.
Glavna fora je da se imaju dve plate u domacinstvu. Jedna je da se pokrpis za pristojan zivot i ustedis za letovanje i placas kredit za polovan auto, druga je ono pravo

Pa samo klopa za dve osobe, naravno u licnoj reziji, je oko 30% skuplja nego za 1 osobu. Vece pakovanje i manje gubitaka.