Zalele91 napisao: 12 Avg 2024, 12:58
Evo sada nema ni upozorenja ni žute lampice...
Da li je moguće da je nešto do goriva?
Pošto mi se to pojavilo juče nakon što sam sipao...
Ovo mi je promaklo. Posle sipanja goriva moze samo da bude da je do aditiva za DPF. Ali opet proveri svakako. Nekad nece da ispise "additive level to low" nego izbaci tu genericku.
Nekako mi ne pije vodu da je do goriva...
Sipam uvek isto ono sa aditivima na Omv-u...
Da je do njega ranije bi izbacilo.
Postoji magnet u čepu i senzor ispod lima, ako slučajno se ne ostvari "informacija" da je čep zatvorene kako treba takodje upali tu opštu grešku sistema.
Ako odmah još pri stajanju nakon sipanja upali tu grešku onda je do čepa, ako grešku upali nakon sipanja kada vozilo već krene i predje nekih 15 km/h onda je aditiv.
Ja barem tako razilikujem tu pojavu greške a kada je sipanje goriva u pitanju.
Dodatno, da bi greška za aditiv uopšte bila aktuelna treba da bude sipano minimum nekih 7 litara u jednom cugu.
Ako se sipa manje , npr 4 litra sve i da nema dovoljno aditiva greška se neće pojaviti.
Ovako je opšte rešio PSA a moguće su (kao kod Francuza što je sve moguće) i drugačije kombinacije shodno godištu i/ili modelu - seriji proizvodnje pa treba proveriti prema VIN broju u uputstvu za konkretno vozilo šta je i o čemu se radi.
Ali, ako se lampica sama ugasila to znači da nije ništa, ona zna da se trajno pali čak i za bezazlene stvari.
Ja ne bih ni obraćao pažnju na tu lampicu ako se ugasila i ako se redje pali. Prosto, PSA bubice, po meni preosetljiv sistem.
Sutra ce drugar da mi pogleda preko svojih dobavljaca i neku varijantu iz nemacke da se poruci pa da vidimo, za sad znam da samo set kvacila (korpa, lemela i druk) kostaju oko 50k dinara, e sad zamajac da vidimo sutra kolko ce jos biti. Ovi u dipemu mi rekose da je za taj model skuplje sve to nego za onaj noviji, al kaze ovde bar imas bolji motor nego taj noviji 2.2 skyactiv koji je shit.
Na autohub Luk set kvacila 23300 a zamajac 91000 znaci ukupno oko 1000e, drugar ne moze da nadje kod svojih dobavljaca ali moze da poruci iz nemacke takodje luk set komplet 148.000 sto mu dodje kao i u dipemu sto su rekli, kako god okrenes izuvacina sa cenom za auto koji vredi 6-7k eura
Tako je al jbg mora da se sredi i sluzice jos par godina bez problema obzirom da je dosta toga vec odradjeno na njoj sad je od prilike jos samo to ostalo kao bitno i hitno.
Set kvačila za 200 evra je sasvim uobičajena cena rekao bih, što to ne uzmete odmah a posle tražite povoljno zamajac.
Mora biti da postoji broj rezervnog dela, nemoguće je da je Mazda pravila zamajac strogo prema datoj šasiji, samo za taj primerak.
Zamajac bi potražio i prema kodnoj oznaci motora a ne prema broju šasije, mogućeda je taj motor išao još u neke druge model bilo Mazde bilo drugog brenda.
Ako je baš ta cena jedini dostupni deo, progutati žabu šta drugo.