Akumulatori

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
reb0rn
Reactions:
Pridružio se: 03 Apr 2014, 19:14

Re: Akumulatori

Post od reb0rn »

dragvorl napisao:A jel tebi sve ispravno na autu sto se alternatora tice?
Pa svi servisi kazu da alternator OK, jos je regulator zamenjen novim koji daje veci napon od starog, sve ostalo super

Problem su smradovi koji projektuju, mada ovo ne vazi za sve alternatore, neki definitivno i na kratkim relacijama drze akumulator 90% pun jer se prilagodjavaju a ne ko ovaj SMRAD od marellia!

Realno da je auto noviji razbio bi isti uzeo neki bosh ili sa hitachi elektronikom a ne ovo kinesko/ita djubre

Opet sam pratio stanje , napunjenosti, jednostavno tek 220KM uspe da dopuni akumulator za nekih 40% sve ispod 50km na dan odrzava akumulator na 20-35% napunjenosti, generalno jedino da SVAKI dan prelazi 100+km akumulator bi bio 95% pun, sve ostalo bi ga njakalo gore dole, i to bez dodatnih potrosaca u autu! sto je po meni tezak propust prijektanata koji izgleda imaju za cilj da alternator prezivi 6+ godina a da se gospodin ne prenapreze a akumulator ko debil menjaj na 2 godine!
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Nesto tu ne stima... Svaki alternator ima mogucnost da napuni aku sasvim dovoljno, i za manje kilometraze od tih navedenih.
Regler je taj koji odredjuje punjenje akubaterije, ostatak alternatora ima mali ili nikakav uticaj.

Ispravan alternator/ regler, kablaza, akubaterija se ne ponasa kako je opisano.
Opet kazes da je sve proveravano vise puta da je sve ispravno a cinjenica je da problem i dalje postoji.

Postoji li neki forum vlasnika tvog modela auta, sa tim alternatorom, pa da priupitas i druge vlasnike za iskustva. Ako je fabricka greska onda se to mora masovno pojaviti i odraziti na velikom broju auta i kod brojnih vlasnika.
Cak i ako jeste greska iz fabrike skoro sigurno je do sada bilo fabrika bilo aftermarket izasao izmenjeni deo koji resava problem trajno.

Za otprilike 30-40km voznje treba da se skoro potpuno prazan akumulator napuni do skoro punog stanja.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Opet nešto pecaš, za toliko ni punjač ne bi napunio, jer mu treba 10 puta više struje nego sa punjača (koji puni npr 10h sa 6A)
Boringly average, but also perfect for school run mums
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Punjac ne, alternator da. Iz prakse, sa otprilike 25% na 75% je dovoljno sat voznje. Alternator puni sa reda 30Ampera, koliko preostane kada napoji ostale potrosace, sto je sasvim dovoljno za navedeno.

Imao sam situaciju da ne moze da zavrti anlaser, upalio na kablove, vozio 38km standardnom rutom, ugasio auto. Stajao 3 dana, normalno upalio, aku se dovoljno napunio. Dalje se sam napunio, nije se ponovio problem. Alternator je nominalnih 100 Ampera struje, ne vidim sto ne bi mogao da napuni aku od 60tak Ah koliko je kod mene, primer iz prakse gde je sve ispravno.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Smanji malo ribu :) još malo :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
reb0rn
Reactions:
Pridružio se: 03 Apr 2014, 19:14

Post od reb0rn »

ljubitelj napisao:Punjac ne, alternator da. Iz prakse, sa otprilike 25% na 75% je dovoljno sat voznje. Alternator puni sa reda 30Ampera, koliko preostane kada napoji ostale potrosace, sto je sasvim dovoljno za navedeno.

Imao sam situaciju da ne moze da zavrti anlaser, upalio na kablove, vozio 38km standardnom rutom, ugasio auto. Stajao 3 dana, normalno upalio, aku se dovoljno napunio. Dalje se sam napunio, nije se ponovio problem. Alternator je nominalnih 100 Ampera struje, ne vidim sto ne bi mogao da napuni aku od 60tak Ah koliko je kod mene, primer iz prakse gde je sve ispravno.

Problem je sto i u ovakvom stanju auto pali skoro uvek ako ne zaboravis radio 10min ili svetla 2-3min nakon gasenja, vecinja ljudi ce menjat akumulator a servisi ce reci da tako treba
Ima jos nekih koji su sa drugim modelima potvrdili da za 10-15km voznje imaju isti ili jos gori problem od mene

Jednostavno voltaza punjenja je sasvim u redu ali regulator alternatora jednostavno "gura" malo ampera u akumulator, sto je jos smesnije paljenje mi je normalno i nikad ni na -15C ne verglam vise od 2 sekunde da upali, vise puto provereno ne vuce struju, nikad ne isprazni aku do 0% ali je evidentan "problem" da ga veoma slabo dopunjuje kad je aku iznad 40% napunjenosti i samim tim aku umesto da idealno uvek bude 90-100% pun, bude uvek 30-45% mozda zimi cak i manje

Bio sma i u ovlascenom servisu sa "starim" regulatorom koji je punio 13.6-14v i za njega su rekli pa to ti je TO, na pitanje da li i drugi isto tako puno, rekli su zavisi od modela, a ako NE ISPRAZNI aku da ne mozes da upalis tek onda ne valja, sve ostalo po njima OK
Cak sam skinuo i zvanican TIS za opel-a i lepo debili napisali 13.5V na 2000rom je OK sa opterecenjem, znaci znaju da imaju alternatore koji su jednostavno tako nastelovani za ovaj model

Ovi noviji modeli su start/stop to je sasvim drugi pricip tu verujem da je punjenje DOSTA jace jos je aku tu gel baziran, za sve one koji i dalje tvrde da se aku ne sme punit sa 40-50A
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Evo moj primer.
Auto stoji za vikend. Jutros da ga upalim malo teže zavergla, možda sekundu dve ali upali, resetuje bord komp i obavezno se uključi lampica da je neka sijalica pregorela. Sijalice sve rade, proverili više puta.
Posle nekoliko minuta vožnje lampica upozorenja se ugasi i ne pali do sledećeg vikenda. Bordkomp se ne resetuje opet do vikenda.
O čemu se radi?
Aku ima 4 godine.

I na kraju imate li neku preporuku šta uzeti Vartu, Exide, Boš..?
Imam ponudu da dam stari i dobijem novi uz popust od 1000 dinara.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Samo zameni akumulator, danas je to postalo sve škart
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Stavi akumulator na punjac preko noci, to bi trebalo da ga oporavi i da izgura zimu.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Izgleda da mu nema oporavka pošto je bio na punjaču i stvar se ponovila.
Zameniču akumulator danas ili sutra. :)
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:

Post od masaivan »

Ako i posle punjaca ne reaguje, onda je odradio svoje.
Kupi novi koji ti cenovno najvise odgovara i koji ima stow dužu garanciju.
Koji auto je u pitanju?

TT
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Oktavia.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ima li neko preporuku za punjač za akumulator?
Neki osrednji, 12V.

TapaT
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

CTEK mx5 ako mozes da dobacis do njega.
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:

Post od masaivan »

Vidi na akumulator shop, dostava je gratis a ima dobrih punjaca i veliki je izbor.

TT
Odgovori