TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Saša »

havijer napisao: 14 Dec 2020, 19:51 Svaka čast kad ipak ostaješ pre LG-u. I meni je dva puta crklo pozadinsko na LG-u pa sam prešao na Sony i Hisense.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Pa šta drugo da kupim, generalno sam zadovoljan njihovim televizorima/uređajima, odlična slika, rade bez greške (dok rade)... Imam više njihovih stvari, recimo frižider koji radi već skoro 17 godina. No danas je izgleda ipak sve veća utopija očekivati da će nešto raditi duže od 3 godine.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ja sam bio u dliemi LG ili neki small name.
Na kraju uzeo sam turski Grundig tj Beko tj taj pogon tog konglomerata. Imao jedini od meni dostupnih BT audio i analogni regulisani line out audio izlaz (zasebno dodatni izlaz za slušalice) što mi je presudilo u odluci pošto koristim uz cevni audio sistem.

Bez greške 5 godina, bile 4 nadogradnje firmvera automatski. Instalirane nove aplikacije koje se pojavile automatski.
Podržava nemačke javne biblioteke programa, video klub sa emisijama.

LGjev je panel inače, 49.
Model za skandinavsko tržište.

Inače, ti si četvrti u poslednjih mesec dana za koje čujem da je LG crklo osvetljenje pri manje od 5godina rada.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Crklo mi je dvaput. Prvi put posle malo više 3 godine, popravljen, a zamensko je izdržalo još skoro 3 godine (u februaru bi bile 3 godine).
Spa-Francorchamps
Pobednik Garaža - Classic lige
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2018, 12:02

Post od Spa-Francorchamps »

snork napisao: 14 Dec 2020, 19:39
Spa-Francorchamps napisao: 14 Dec 2020, 16:43 Vidi da je cat6, malo je skuplji od cat5, a kvaliteniji je. Cat5 ima teorijski maksimum 100Mbps, zastareo je, a još ga prodaju u našim prodavnicama.

Imaš gotove od 10m.
Već skoro 20 godina nisam video da negde ima da se kupi cat5 kabl. Samo cat5e, a razlika je velika. Kao što napisa ftj, predviđen je za 1 Gb/s ethernet na punoj dužini (100 m + dve utičnice i dva patch kabla od 6 m - po jedan sa svake strane).

Naravno, ne škodi da se stavi kvalitetniji.
Evo: https://gigatron.rs/mrezni-kablovi/fast ... ivi-171204 :)

Osim ako nisu pogrešno obeležili...

Svakako je i cat5e OK za TV.

edit: kod mene sam po stanu razvukao S/FTP cat6 kablove
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Mislim ovako napamet da tek od 6a mozes sertifikovati mrezu na 10 gbit tako da nema puno svrhe uzimati cat6 umesto 5e tj. ako ce se jace od toga onda cat6a. To sve pod uslovom da tako dugorocno i optimisticno razmisljas i nadas se da ce ti to u kucnim uslovima zaista biti potrebno za zivota :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Spa-Francorchamps napisao: 14 Dec 2020, 20:14 Evo: https://gigatron.rs/mrezni-kablovi/fast ... ivi-171204 :)

Osim ako nisu pogrešno obeležili...
Da ne ispadne da "teram mak na konac", ali jesu na sajtu pogrešno, tj. nepotpuno obeležili. Ako potražiš po navedenom EAN kodu, videćeš da je 5e. Imaju negde i uvećane slike.

ftj napisao: 14 Dec 2020, 21:00 Mislim ovako napamet da tek od 6a mozes sertifikovati mrezu na 10 gbit tako da nema puno svrhe uzimati cat6 umesto 5e tj. ako ce se jace od toga onda cat6a. To sve pod uslovom da tako dugorocno i optimisticno razmisljas i nadas se da ce ti to u kucnim uslovima zaista biti potrebno za zivota :)
Ja takođe trenutno ne vidim primenu 10Gb/s etherneta preko UTP kabla. Evidentna je potreba za sve većim brzinama, ali mi npr. na poslu za 10G koristimo samo optiku, pa makar bila veza od pola metra. Serveraši dosta koriste i twinax pasivne kablove (kao koaks. ali sa dva provodnika unutra, ide direktno u SFP+ portove). Iako imamo hiljade 10G portova na uređajima, 10GBase-T (10G preko UTP-a) još nisam video uživo. Taj standard je po mnogo čemu bilo složenije napraviti od optičkog, došli su uz teške muke i veliku nauku do načina da kroz 4 bakarne parice proteraju tu brzinu. Transiveri troše mnogo struje, pa se samim tim i uređaji mnogo greju. Takođe, sada je optički kabl jeftiniji od bilo kog UTP, pogotovo kvalitetnog. To su sve faktori koji koče ovaj standard. Malo ko će se odlučiti da prilikom novih instalacija, postavi u zgradi npr. cat7 kablove do svakog radnog mesta. Nije to samo kabl, već i utičnice, patch paneli. Prilično je skupo i prilično su striktna pravila montaže (rasplitanje parica, savijanje, itd). Proizvođači svičeva (npr. Cisco) ove portove i ne zovu "10-gigabit" već "Multi-gigabit". Podržane su brzine 10/5/2.5/1 Gb/s. Znaju da će ih većina koristiti sa postojećim kabliranjem, pa na koliko se "uhvate".
Ђенерал Јанковић
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Dok sam to pratio nije ni postojao cat7 modul dok je kabl uveliko bio tu, nisam siguran ni koji bi bio benefit cat7 u odnosu na 6a kad i ne postoji bakarni port veci od 10G da ja znam.

a 10Gbase-t se koristi uveliko u serverskoj primeni, novi serveri retko stizu sa optickim portom bar kod nas. A cesto bude i 4x10G pa mogu jako ozbiljni mrezni protoci da se prave sto u lokalnoj sto na javnoj mrezi sa jednim serverom.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Saša napisao: 14 Dec 2020, 20:12 Crklo mi je dvaput. Prvi put posle malo više 3 godine, popravljen, a zamensko je izdržalo još skoro 3 godine (u februaru bi bile 3 godine).
Mi imamo neki LG kod mojih, koji radi vec dobrih 7 - 8 godina.
Ja sam za malu sobu uzeo neko domaci Stella Android 32 inca za 14.500, i radi mi super, preporuka za jeftin TV.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Moji su kupili Quadro tv pre 12 godina ja mislim i radi bez problema i dan danas. Isto tako su kupili FOX pre 6 godina ja mislim i dan danas isto radi bez problema (6h dnevno minimum). Onda se tako začudim kada neko napiše da mu je nešto otišlo posle 3 godine na LGu, ili bilo šta u 5-6 godina da bude sa TV-om, a pogotovo ovim jačim markama.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Taj Fox i Stella se rade od nekih mass production panela Kineza stare generacije, verovatno su ispeglali nedostatke sa starom tehnologijom.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

LG od pre 5-6 god je poznat po crkavanju pozadinskog osvetljenja.. Mislim da danas to vise nije slučaj. Ali ja bi ga svakako preskočio.
E sad, ovi sa punticima koji su navikli da im stvari crkavaju... kapiram da su navikli, i da ne mogu bez toga. Sado-mazo

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Momčilo napisao: 15 Dec 2020, 09:49 Moji su kupili Quadro tv pre 12 godina ja mislim i radi bez problema i dan danas. Isto tako su kupili FOX pre 6 godina ja mislim i dan danas isto radi bez problema (6h dnevno minimum). Onda se tako začudim kada neko napiše da mu je nešto otišlo posle 3 godine na LGu, ili bilo šta u 5-6 godina da bude sa TV-om, a pogotovo ovim jačim markama.
Moji televizori rade "malo" više od tih 6 sati dnevno, često se i ne gase. :D
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Eh kad se samo setim, imam i dalje Trinitrona uzetog neke 1984, prosvercovao ga neki cabin crew iz Singapura, i RADI.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Singapurcani su u tom periodu kidali sa elektronikom.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Imam ja Grundig TV iz 1960, Zamenjene lampe krajem 80tih a pre 6-7 godina i kondenzatori.
Ekran i dalje original. Sve radi.
Ima i daljinski, žičani ( u skladu sa tehnikom tada) :)

A upravo sam prošli vikend potrošio više sati na jedan Philco tropic multiband AM (BC i SW opsezi) radio iz 1946. Ima original Philco lampe, one velike predratne.
Osim jedne ilzazne pentode koja je menjana nekada.
Pokvarila se skala, pukao konac :)

Model Philco 46-860.
Odgovori