Da ne ispadne da "teram mak na konac", ali jesu na sajtu pogrešno, tj. nepotpuno obeležili. Ako potražiš po navedenom EAN kodu, videćeš da je 5e. Imaju negde i uvećane slike.
ftj napisao: 14 Dec 2020, 21:00
Mislim ovako napamet da tek od 6a mozes sertifikovati mrezu na 10 gbit tako da nema puno svrhe uzimati cat6 umesto 5e tj. ako ce se jace od toga onda cat6a. To sve pod uslovom da tako dugorocno i optimisticno razmisljas i nadas se da ce ti to u kucnim uslovima zaista biti potrebno za zivota
Ja takođe trenutno ne vidim primenu 10Gb/s etherneta preko UTP kabla. Evidentna je potreba za sve većim brzinama, ali mi npr. na poslu za 10G koristimo samo optiku, pa makar bila veza od pola metra. Serveraši dosta koriste i twinax pasivne kablove (kao koaks. ali sa dva provodnika unutra, ide direktno u SFP+ portove). Iako imamo hiljade 10G portova na uređajima, 10GBase-T (10G preko UTP-a) još nisam video uživo. Taj standard je po mnogo čemu bilo složenije napraviti od optičkog, došli su uz teške muke i veliku nauku do načina da kroz 4 bakarne parice proteraju tu brzinu. Transiveri troše mnogo struje, pa se samim tim i uređaji mnogo greju. Takođe, sada je optički kabl jeftiniji od bilo kog UTP, pogotovo kvalitetnog. To su sve faktori koji koče ovaj standard. Malo ko će se odlučiti da prilikom novih instalacija, postavi u zgradi npr. cat7 kablove do svakog radnog mesta. Nije to samo kabl, već i utičnice, patch paneli. Prilično je skupo i prilično su striktna pravila montaže (rasplitanje parica, savijanje, itd). Proizvođači svičeva (npr. Cisco) ove portove i ne zovu "10-gigabit" već "Multi-gigabit". Podržane su brzine 10/5/2.5/1 Gb/s. Znaju da će ih većina koristiti sa postojećim kabliranjem, pa na koliko se "uhvate".