Maniaxxx
Rekao si, da si rodom iz Nisa i da ceo zivot zivis u Slo. Tako sto ti meni kazes, da nisam najbolje upoznat sa stanjem u drzavi u kojoj vec zivim 10 god, kako si tek ti onda upoznat sa gradom u kome prakticno nisi uopste ni ziveo. A pritom, ja sam u Nisu bas cesto i poznajem ga odlicno, zena, prijatelji, neposredna blizina mog mesta
Slikacu ti sledeci put prepune kontejnere i djubre koje se gomila oko njih u najuzem centru. Vise nije potrebno.
Nije u Sloveniji mozda toliko dobro koliko je u Srbiji lose.
Ljubitelj
Bukvalno sve si u pravu. Evo jos se smejem, ti si kao maskota foruma, trudis se da nesto objasnis ozbiljno a niko te ne shvata ozbiljno. Ali kapa dole za istrajnost . Forum ne bi bio isti bez tebe
Apropo IT-a, evo kako kod mene u DE izgleda rad u IT-u.
Jos tokom studija, studenti provode po par sati dnevno, nekoliko dana u nedelji u firmi, i dobijaju konkretne zadatke, koje rade i zaposleni. Naravno, rade dosta sporije, ali to sto nauce je ono sto je potrebno pored teorije. Nakon 3 god. takve prakse, diplomiraju, i prakticno sa 22. godine imaju i 3 godine realnog iskustva.
Apropo zaposljavanja, kod mene postoji nekoliko vrsta poslova, ali to nije development, sto je najcesca paradigma o IT-u.
1. Trazi se provereno i specificno iskustvo, i to su poslovi gde se zaradjuje fino, posebno na visim pozicijama
2. Trazi se iskstvo na slicnim poslovima, i dokaz je da mozes da savladas problematiku iz iste oblasti, uz malo ulaganja u tebe kao zaposlenog.
3. Dovoljno je da imas malo znanja i da si dobar "materijal" za dalji razvoj, koji ce da potraje vise godina - ova kategorija zaradjuje uglavnom manje od kamiondzija.
Development se masovno outsourcuje, pogadjate - iz Indije, gde maltene sve velike kompanije imaju svoje centre za razvoj, a cena radne snage je 10x manja nego na zapadu.
Sto se manjih IT firmi za development tice, to ne mogu da ti kazem, ali verujem da kamiondzija moze da zaradi maltene isto kao dobar deo pocetnika u njima.
Naravno, uvek imas izuzetaka, ali kako Ljuba rece, to ce da se rascisti lepo u narednom periodu.
Poslednja izmena od ikac2000 u 12 Maj 2019, 20:43, izmenjeno 1 put ukupno.
123456 napisao: 12 Maj 2019, 20:13
Bukvalno sve si u pravu. Evo jos se smejem, ti si kao maskota foruma, trudis se da nesto objasnis ozbiljno a niko te ne shvata ozbiljno. Ali kapa dole za istrajnost . Forum ne bi bio isti bez tebe
@srdjanyo
Ne bih da te obeshrabrim, ali ne znam nikoga u IT-u koji to radi (ili je bar počeo da radi) samo da bi zaradio pare. Može da se živi od IT-a čak i ako te to ne zanima previše, ali da bi bio među onima koji zarađuju baš dobro, moraš to da radiš zato što te interesuje.
Ne veruj reklamama da će neko za godinu dana od tebe da napravi stručnjaka i da treba samo da ubereš lovu koja čeka. Teško da može i šegrta da napravi, ako ti sam ne zapneš duplo više nego što se traži u toj školi. Stručnjak nećeš biti ni nakon pet godina (ali ćeš nakon dve-tri zarađivati solidno).
Programiranje možeš da radiš od kuće za bilo koga u svetu i treba najmanje novčanih ulaganja na početku.
Sistem administraciju možeš da učiš kod kuće, ali to je teže prodati i pokazati/dokazati nekome da znaš, a da nemaš neki radni staž iza sebe (a i konkretno iskustvo iz života se ne uči mi u jednoj školi).
Mreže i storidž možeš samo osnove da pohvataš sam (osnove treba svakako da naučiš), za ozbiljnije stvari treba pristup hardveru i/ili licencnom softveru koji nije baš široko dostupan.
Security - treba da poznaješ sve ili većinu drugih oblasti (bar malo) da bi mogao da se baviš bezbednošću. To obično dođe nakon iskustva u nečem drugom, kao specijalizacija.
Zaključak: ako ne znaš šta ćeš, kreni sa programiranjem. Kojim i kakvim, neka ti kažu programeri. Ionako sada sa „software defined everything“ moraš da programiraš čega god se uhvatiš.
member napisao: 12 Maj 2019, 19:56
Maniax, i ti si sam napisao razloge u prethodnom postu, a i Darko je napisao.
E da,Imam familiju u Ljubljani i Kočevju, i oni takodje često pričaju :ma jebeš Sloveniju". I onda kad provedu 10-15dana u svom rodnom mjestu, pa kad se malo bolje uvere kako stvari funkcionisu tj.ne funkcionisu, e da vidiš kako im je odjednom Slovenija veoma draga i jedva čekaju da odu tamo nazad.
Ljubitelj, standardno, u svom stilu.
Pa i ja zato kad odem u Srbiju vidim da nije toliko loše u SLO, a Ljubitelja neču komentirati...osim ovog, napisao sam more, a ne more u kojoj drzavi, Evo ja imam do Lošinja npr 300km, do Portoroža dobrih 200, do Krka 250...ali dobro, Romunija ima slično pa je zato SLO na nikakvoj lokaciji jeli?
123456 napisao: 12 Maj 2019, 20:13
Maniaxxx
Rekao si, da si rodom iz Nisa i da ceo zivot zivis u Slo. Tako sto ti meni kazes, da nisam najbolje upoznat sa stanjem u drzavi u kojoj vec zivim 10 god, kako si tek ti onda upoznat sa gradom u kome prakticno nisi uopste ni ziveo. A pritom, ja sam u Nisu bas cesto i poznajem ga odlicno, zena, prijatelji, neposredna blizina mog mesta
Slikacu ti sledeci put prepune kontejnere i djubre koje se gomila oko njih u najuzem centru. Vise nije potrebno.
Nije u Sloveniji mozda toliko dobro koliko je u Srbiji lose.
Ljubitelj
Pa ne znam šta hočeš da dokažeš kad isto pričamo? Baš to, nije SLO toliko dobra koliko je SRB loša pa se zato SLO doživljava bolja nego u istini jeste, to ja pišem celo vreme, nažalost je slika koju donesu ljudi iz Srbije toliko loša, da jim je skoro pa posvuda nestvarno kako je sređeno, plus ako si samo turista sve izgleda bolje nego kad stvarno živiš u toj zemlji. Npr svi hvale kakve dobre puteve imamo u SLO a sam znaš ( da li češ da priznaš ne znam ) da osim AP više manje sve ostalo je dosta loše, neke deonice čak katastrofalne, ali da, opet dosta bolje nego Srb
Ne znam da li ti je možda bolja opcija da ideš uživo na neki kurs u NS?
Recimo, u Laze Nančića gde je nekad bila štamparija Stojkov. Tu se sada održavaju neki IT kursevi, i valjda to vode ljudi sa FTN.
To mi zvuči logičnija opcija nego da ideš online IT Academy.
Trebalo bi da trazis neke kurseve koji imaju veze sa nekom firmom, odnosno koji kao "garantuju" zaposlenje. I to samo preko iskustva drugih koji su to zavrsili... Svi ostali kursevi su skoro cisto bacanje para. Ili pak imas izuzetno jaku volju i licnost koja moza svasta da izgura pa uspes i iz toga da se izvuces pa brzo nadjes prvi iole ozbiljniji posao...
Baš to, tačno tako.
Bolje mu je da ide na kurs u NS preko kojeg može da se ušlepa u neku firmu.
FTN organizuje kurseve, a takodje i saradjuje sa IT firmama. Ja bih tako uradio.