Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
MARKO-VW
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2014, 17:00
Garaža: Audi A6 C6 Restyling; VW Passat B5

Re: Motorna ulja

Post od MARKO-VW »

Kum u Passat B5.5 1.9TDI PD ( 130KS ) i A6 C5 2.4 Quattro sa plinom sipa BMW ulje, koje mu donosi jedan čovek iz Nemačke.

Trenutno je taj čovek na odmoru, a on hoće da kupi za dolivanje ( ako sam ga dobro razumeo ).

Da li neko zna gde se može kupiti to ulje u Beogradu?

Sad me kopka da li je sipao ulje dobre specifikacije. :kuku:
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Znam da ga ima u Auto Line-u u Sarajevskoj, takodje u Delti i ovlascenim BMW prodavnicama...

Tapatalk Post
MARKO-VW
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2014, 17:00
Garaža: Audi A6 C6 Restyling; VW Passat B5

Post od MARKO-VW »

Zahvaljujem :thumbup:
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

nuk napisao:
KDman napisao:Evo ja imam Škodu i na 130 hiljada jede ulje Castrol. Od kada je kupljena na njemu je bila. Sad sam prvi put ušao u prodavnicu, dobar dan teba mi mot ulje 5-40 sa VW normom tom i tom, najjeftinije. Kaže od jeftinih stranih imam ELF i Total, ELF jeftiniji oko 100 dindži. Ja uzmem total, nešto mi taj ELF bzveze. I total toši u pola manje od Kastrola!
Sledeći put uzimam ELF. Oba sigurno originali.
Total više ne postoji, bar ne pod tim imenom, sjedinili su se sa Elf-om i prodaju se pod tim imenom, čisto da te ne zbuni kad sledeći put budeš kupovao ulje :)
Šta ne postoji? Total, pod imenom Total?

TotalFina je pre petnaestak godina kupio Elf-a (Acquitaine) i do 2003. su držali ime TotalFinaElf nakon čega je 2003. odlučeno da naziv kompanije bude samo Total .S.A

Normalno je da su zadržali brend Elf jer taj brend tradicionalno ima mnogo korisnika. Najprostije rečeno, Total je proizvođač i maziva Elf brenda. Ne bi bilo tačno ako bi se reklo da Elf proizvodi ulja pod brendom Total.

Usput, neko pomenu ovde da će da pređe na mobil jer mu neko drugi reče da je British Petrol kupio Castrol.

Pa jeste BP kupio castrol, sa obzirom da je 2000. kupio Burmah Oil Company, a koja je postala vlasnik Castrol-a još 1966. I šta sa time?

Je l` castrol postao lošiji pod BP, nego što je bio pod Burmah Oil Company? Teško!

Kažu ljudi na ovoj strani "X je vrhunsko ulje, ja samo sipam to u svoja kola, pokazali su se na testovima iynad svih specifikacija"
Na kojim testovima? I iznad kojih specifikacija?

Istina je da svaki proizvođač, odnosno brend ima više serija maziva odnosno motornih ulja. Nije svako Selenia ulje bolje od vsakog Y ulja. Između ostalog i jer nije svako više odgovarajuće, nego što je odgovarajuće neko od Y brenda.

MARKO-VW napisao:Kum u Passat B5.5 1.9TDI PD ( 130KS ) i A6 C5 2.4 Quattro sa plinom sipa BMW ulje, koje mu donosi jedan čovek iz Nemačke.

Trenutno je taj čovek na odmoru, a on hoće da kupi za dolivanje ( ako sam ga dobro razumeo ).

Da li neko zna gde se može kupiti to ulje u Beogradu?

Sad me kopka da li je sipao ulje dobre specifikacije. :kuku:
U vezi BMW ulja, generalno uzevši BMW ima vrlo široke specifikacije i nema ih mnogo, praktično samo dve tj. LL01 i LL04 od aktuelnijih u poslednjih desetak godina. Za razliku od BMW-a, VW ima prilično više različitih normi za svoje motore. Takođe, pitanje je šta se podrazumeva pod BMW uljem - svako ono koje zadovoljova (pored ostalih) bmw normu, ili ulje po bmw kataloškom broju koje prodaju bmw ovlašćeni distributeri/servisi i koje se praktično razmatra kao rezervni deo.

To ulje, a pošto zadovoljava BMW normu LL04 (ili LL01) odgovaraće uglavnom (sa naglaskom na uglavnom) i navedenim vozilima, ali ta vozila tj. njihov proizvođač zahteva za njih tačno određene norme koje BMW ulje (može) i ne mora da zadovoljava.

Za taj passat tdi pd nisam sasvim siguran ali mislim da bi u njega trebalo da ide ulje po normi VW 504/507. Kako god, nema sumnje u kvalitet ulja koje distribuira bmw-ova mreža jer se sigurno ne bi igrali oko tako važne stvari - jedino što je norma koju zahteva VW za konkretan motor striktnija nego norma koju zahteva BMW za određene svoje motore.

Inače. ko hoće da se bode noževima što je sipao odlično ulje u moderniji auto koji pretežno troši TNG - teško će naći od posebno tome namenjenog motula https://www.motul.com/system/product_de ... 205W-40%20(GB" onclick="window.open(this.href);return false;).pdf

Sad, taj audi c5 quatro 2.4 V6 ionako može na sve što zadovoljava 502 00 i novije odnosno prethodno pomenut 504/507 ukoliko je produžen servisni interval. Na kraju, VW ionako izdaje dokument sa svim odobrenim uljima po određenoj normi.
http://www.vw.ca/content/medialib/vwd4/ ... ndards.pdf

Obratiti pažnju da je npr. na spisku i modrčin Eco Clean, a da su moja moja i taj pasat i audi ja bih im pre modričine sipao famovu varijantu 504/507 tj fenix power.

Btw, ima nekih koji smatraju da ima za bmw-a i bolje ulje nego bmwovo.
https://www.youtube.com/watch?v=g7Tc-YkJRxk

Ali, zaključivati olako na osnovu gornjeg snimka - je isto kao i baratati nekim poluistinama i pogrešnim interpretacijama koje često možemo pročitati u ovoj temi.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Koliko maksimalno dugo moze da se vozi auto bez izmene ulja. Recimo neki benzinac, 1.2 motor, staje 4-5 litara ulja.
Koliko dugo, odnosno posle koliko kilometara ili vremena ce nastati steta?

Podrazumeva se da se ulje doliva kada prijavi da ga nema dovoljno.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Svaka cast na napisanom
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Za tdi pd je obavezno ulje 505.01 a nisam siguran da 507.00 pokriva taj standard jer je za pumpu diznu baš specifično i izričito u vezi toga. Tako da bmw ulje mislim da nije za passata ako se poštuje proizvođačko uputstvo.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Hvala Gruja.

Inače,
nikaragva napisao:Koliko maksimalno dugo moze da se vozi auto bez izmene ulja. Recimo neki benzinac, 1.2 motor, staje 4-5 litara ulja.
Koliko dugo, odnosno posle koliko kilometara ili vremena ce nastati steta?

Podrazumeva se da se ulje doliva kada prijavi da ga nema dovoljno.

Dok ima ulja, iole namenjenog motorima, šteta ne nastaje trenutno, već manje/više polagano (jer je na kraju krajeva priroda stvari da se motor upotrebom haba). I sve zavisi od konstrukcije samog motora, načina njegove upotrebe tj. eksploatacije i osobina ulja, filtracije, i sl.

Postoje primeri gde se godinama samo dolivalo bez izmene pa je auto prešao stotine hiljada, a postoje i primeri gde je duži interval (npr. 30000 km umesto 20000 km) ubio turbinu na motoru koji ima osetljivi vod za podmazivanje turbine pa suštinski zahteva vrlo kvalitetno ulje u kombinaciji sa kraćim intervalom zamene (iako je fabrika dozvolila i duži).Mislim da oni koji poznaju vw-ove serije motora znaju za slučajeve gde su neke serije usled problematične bregaste tj. materijala/proizvođača iste u kombinaciji sa nekakvim uljima te bregaste odlazile na oko 100,000. Slično može da se navede za gotovo svakog proizvođača automobila i neki sklop koji je proizveo/ugradio, a za poneku njegovu seriju.

Takođe, lično znam jednog majstora koji u svoj auto ne sipa nova ulja niti vrši izmene, već sipa ulja koje ispusti mušterijama prilikom malog servisa. Njegov auto takav je godinama tovarna mazga, i troši kontinuirano oko 1/2 L na 1000 km. Drugi svoj noviji auto sasvim redovno održava. To je čovek čije je iskustvo uključivalo i to da vozi auto kroz mesta u kojima se devedesetih ratovalo tj ne zna se da će u vožnji neko da te gađa snajperom, zoljom ili ćeš da naletiš na minu - a potrošnja ulja bila na 100 km otprilike oko litar ulja, ali je bilo bitno dokotrljati se i sačuvati glavu. Kvalitet ulja nije bio ni bitan, jer ga nije ni bilo kvalitetnog posebno za sirotinju, pa se motor podmazivao za bilo čime što je ličilo na ulje. I umelo je da se i zlatom plaća, bukvalno.

Sve dakle zavisi, šta je prioritet - jer je i izbor motornog ulja kompromis više suprotstavljenih zahteva.. Npr. ili ćemo više da štitimo DPF, ili ćemo da izaberemo ulje koje (možda) više štiti neke metalne delove jer ono sadrži više zaštritnih supstanci, a koje truju DPF na kraćoj kilometraži. Nekog baš briga i za jedno i za drugo, jer računa da će dve-tri godine da razdrnda auto, pa da nabavi drugi manje razdrndan i tako u krug.

Ako ćemo ni po babu, ni po stričevima - onda ćemo po servisnoj knjižici. I slovima tačka.

Prosto rečeno - zavisi...
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

ftj napisao:Za tdi pd je obavezno ulje 505.01 a nisam siguran da 507.00 pokriva taj standard jer je za pumpu diznu baš specifično i izričito u vezi toga. Tako da bmw ulje mislim da nije za passata ako se poštuje proizvođačko uputstvo.

VW svoje novije norme (pogledati objašnjenja na dnu) uglavnom koncipiira tako da su unazad kompatibilne sa odgovarajućim starijim normama. Dole je ukratko tumačenje, tako da kod PD nema omaške ni sa ACEA A3/B4 5W-40, ali sumnjam da bi VW dozvoljavao upotrebu po normi 507 da i to nije odgovarajuće (jer su tipično to kvalitetnija ulja od prethodnih).

Čisto lično, u svom 1.4 hdi koji je prešao preko 200,000 km, od kako sam sa preporučenih 5W-40 prešao na takođe preporučeno 5W-30 - nemam nameru da se vraćam na prethodnu gradaciju. Nije isto kao u vezi VW, ali treba imati u vidu da sa današnjim motorima u standardnoj upotrebi - prestaje da važi višedecenijski princip po kome je uvek bolje deblje ulje nego tanje. Ne trka se svako sa svojim autom, a posebno dizeli nisu tome namenjeni.

Btw, pomenuh modričin eco clean ali su izgleda u međuvremenu redizajnirali to ulje i njegov pandan nazvali Optima Specijal. Kao što se vidi, bilo bi dobro i za kakvu bembaru zbog LL04, a i generalno za većinu dizela sa FAP/DPF zbog ACEA C3
http://modricaoil.com/products/optima-specijal/

VW 505.01
Special engine oil for VW turbodiesel engines with pump-injector-unit and for the V8 Commonrail turbodiesel engines. Meets ACEA B4 SAE 5W-40 specification

VW 506.01
These oils are especially for "Pumpe-Düse" (unit injector or "PD" engines) running on extended service intervals (30,000 - 50,000km / 24 months). Oil change is indicated by the electronic service indicator.

VW 507.00
Low SAPS oils suitable for Euro 4 engines and almost all VAG diesel engines from 2000 onwards with extended service intervals, unitary injector pumps and also Pumpe-Düse ("PD") engines. Excludes V10, R5 engines and VW Commercial vehicles without fitted DPF (diesel particulate filters) – these must use a 506 01 specification oil

Naravno, ulja ranijih normi su generalno jeftinija i treba da postoji rezon zašto gurati najnovije ulje u stariji motor čija tehnička dokumentacija i ne pominje normu koja je kreirana više godina kasnije. Uopštenp uzevši, ko je sklon da žešće prži motor, zgodnija će da mu bude deblja gradacija i kraći interval zamene. Onaj koji u kratkim gradskim vožnjama često i ne stiže da zagreje optimalno motor - njemu bi zgodnija bila tanja gradacija. Ipak, obe gradacije VW dozvoljava za upotrebu i u PD.
Poslednja izmena od DS9 u 20 Avg 2014, 15:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Da li probao Fordovu formulu F u tom motoru?
600 din litar
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Ako je pitanje za mene, odgovor ne znam. Sa tim uljima nikakvo iskustvo nemam.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Da, pometi su Hdi motori, a Ford ih koristi i odrzava ss svojim uljem
Cisto zbog dobre cene
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Neće biti da Ford pravi ulje. Pitanje je šta se krije u boci?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Castrol
Od skoro ih i pakuje i brendira Castrol, i bice skuplje
Korisnikov avatar
Paja