Svetska zavera ili jedan sasvim običan dan...
Re: Svetska zavera ili jedan sasvim običan dan...
Ne znam gde bi ovo trebalo da bude:

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Parketi 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ipak je plocica 

Inače, Wikipedija kaže da je automobil 1911 Gräf & Stift 28/32 PS Double Phaeton. Prava imperija, koristili su auto domaće proizvodnje, a ne npr. neki Mercedes ili slično. 

Ђенерал Јанковић
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
The 1910 Gräf & Stift Bois de Boulogne tourer that Count von Harrach had taken delivery of on December 15, 1910, according to some sources, was outfitted with a four-speed transmission and a 32hp 5.8-liter four-cylinder T-head engine, with its cylinders cast in pairs.
http://blog.hemmings.com/index.php/2014 ... l-phaeton/
http://blog.hemmings.com/index.php/2014 ... l-phaeton/
Hvala Nuk!
4-brzinski menjač je bio vrlo napredan za to vreme. Što se tiče ovoga: "As builders of motorcars, Gräf & Stift had gotten its start in 1897 when the three Gräf brothers – who like so many pioneering vehicle engineers the world over had been successful in the bicycle business – constructed their first car, a voiturette based on a design by Josef Kainz. That seminal car is especially noteworthy for its front-engine, front-wheel-drive architecture, thought by many to be the first of its kind in the world", nije jasno da li je to ovaj auto, ako ne, da li ovaj ima prednji pogon? To je još naprednija stvar, mislio sam da je tek Citroen 1934. prvi predstavio auto sa prednjim pogonom.
Što se tiče političkog dela priče... Čabrinović baci bombu i ne uspe da izvrši atentat, a nadvojvodu zatim ponovo pošalju u grad kolima, da ode do bolnice i obiđe ranjene!? Pri tome vozač Leopold Lojka krene pogrešnim ulicama, i dođe pravo do Principa koji je pio kafu u bašti kafane. Onda naglo pusti kvačilo i auto se ugasi, tačno da Princip ima vremena da uradi šta je naumio. Na kraju svega, vozač Lojka šalje telegrame (!!!) austrijskom i nemačkom caru i umesto kažnjen, biva nagrađen i sa tim bogatstvom živi do kraja života u Češkoj.
Pre dve godine (na 100-godišnjicu atentata) su ORF i ZDF snimili film "Das Attentat - Sarajevo 1914" u kome su koristili materijal iz bečkih arhiva. Ustanovili su da je reč o mnogo većoj zaveri nego što većina misli. "Mlada Bosna" je tu bila samo marginalni igrač, a prave konce je verovatno vukao Berlin. Kada je posle mesec dana Austro-Ugarska napala Srbiju, Nemačka je istovremeno napala Belgiju, iako je znala da ona ima ugovor o vojnom savezu sa Francuskom i Britanijom. Dalje je poznato...
Film je tada prikazan na RTS-u. Može se naći na internetu, ali bez prevoda (na nemačkom je).

Što se tiče političkog dela priče... Čabrinović baci bombu i ne uspe da izvrši atentat, a nadvojvodu zatim ponovo pošalju u grad kolima, da ode do bolnice i obiđe ranjene!? Pri tome vozač Leopold Lojka krene pogrešnim ulicama, i dođe pravo do Principa koji je pio kafu u bašti kafane. Onda naglo pusti kvačilo i auto se ugasi, tačno da Princip ima vremena da uradi šta je naumio. Na kraju svega, vozač Lojka šalje telegrame (!!!) austrijskom i nemačkom caru i umesto kažnjen, biva nagrađen i sa tim bogatstvom živi do kraja života u Češkoj.
Pre dve godine (na 100-godišnjicu atentata) su ORF i ZDF snimili film "Das Attentat - Sarajevo 1914" u kome su koristili materijal iz bečkih arhiva. Ustanovili su da je reč o mnogo većoj zaveri nego što većina misli. "Mlada Bosna" je tu bila samo marginalni igrač, a prave konce je verovatno vukao Berlin. Kada je posle mesec dana Austro-Ugarska napala Srbiju, Nemačka je istovremeno napala Belgiju, iako je znala da ona ima ugovor o vojnom savezu sa Francuskom i Britanijom. Dalje je poznato...
Film je tada prikazan na RTS-u. Može se naći na internetu, ali bez prevoda (na nemačkom je).
Ђенерал Јанковић
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Drug mi priča da u njegovom selu živi oko 700 ljudi i u poslednjih par godina njih 5-6 je umrlo od raka. Sve njih je povezivala priča da su penzioneri iz inostranstva, došli nazad u Srbiju da žive sa tom stranom penzijom. Svi koji su se vratili u to selo su umrli od raka, samo jedan nije. Tog i ja znam, lik je iz Francuske došao nazad. Jedina stvar koja razlikuje tih 5-6 koji su preminuli i ovog koji živi je ta da jedino on nije hteo da primi injekciju koju, valjda mora po zakonu da primi svako po povratku iz druge zemlje.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Znači, ostaješ zauvek tu među finim komšijama 

- passenger
Nisam od onih što grade 4 sprata kuće dole
Inače, baš imam fin komšiluk. Jedan Srbin, inače takodje penzioner koji se vratio dole, dobio rak. Došao ovde nazad kod sina na lečenje i operisao to i rano jutros ga sretnem ispred zgrade, des komšo, kakoe, ima li vrućine, falabogu došlo malo sunce nas ogreje i kaže komšo: je l mali, čitaš li ti ove novine, pa piše naslov ''muž ubio ženu i švalera''? rekoh: ''ma da, ima toga.'' Kad opali komšo: ''e mene ćeš da čitaš. Žena mi otišla dole i napunila torbu parama i sad će švaleru da kupuje drva i papriku, prodali moj stan dole i kuću, ceo život radim i nemam ništa sada. Uzeću pištolj i ubiću ih oboje''. Rekoh: ništa komšo, šta se mora-mora se. Odoh ja polako''

Inače, baš imam fin komšiluk. Jedan Srbin, inače takodje penzioner koji se vratio dole, dobio rak. Došao ovde nazad kod sina na lečenje i operisao to i rano jutros ga sretnem ispred zgrade, des komšo, kakoe, ima li vrućine, falabogu došlo malo sunce nas ogreje i kaže komšo: je l mali, čitaš li ti ove novine, pa piše naslov ''muž ubio ženu i švalera''? rekoh: ''ma da, ima toga.'' Kad opali komšo: ''e mene ćeš da čitaš. Žena mi otišla dole i napunila torbu parama i sad će švaleru da kupuje drva i papriku, prodali moj stan dole i kuću, ceo život radim i nemam ništa sada. Uzeću pištolj i ubiću ih oboje''. Rekoh: ništa komšo, šta se mora-mora se. Odoh ja polako''
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
A koja je to injekcija?passenger napisao: Tog i ja znam, lik je iz Francuske došao nazad. Jedina stvar koja razlikuje tih 5-6 koji su preminuli i ovog koji živi je ta da jedino on nije hteo da primi injekciju koju, valjda mora po zakonu da primi svako po povratku iz druge zemlje.
Boringly average, but also perfect for school run mums
passenger napisao:Drug mi priča da u njegovom selu živi oko 700 ljudi i u poslednjih par godina njih 5-6 je umrlo od raka. Sve njih je povezivala priča da su penzioneri iz inostranstva, došli nazad u Srbiju da žive sa tom stranom penzijom. Svi koji su se vratili u to selo su umrli od raka, samo jedan nije. Tog i ja znam, lik je iz Francuske došao nazad. Jedina stvar koja razlikuje tih 5-6 koji su preminuli i ovog koji živi je ta da jedino on nije hteo da primi injekciju koju, valjda mora po zakonu da primi svako po povratku iz druge zemlje.

U šta vi verujete?!!!
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Jel se tu racuna i CG posto sam ja povratnik 
Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
- passenger
zato sam napisao ----------->''valjda''<----------aviator napisao:U šta vi verujete?!!!
Očigledno je da su svi primili tu injekciju i svi redom poumirali.
Drug čuje komšiju kako jauče od bolova svakodnevno, a živi tipa 50 metara od njega.
Dobar način da se eliminiše pomahnitali vozač kamiona je da se gađa strana suprotno od volana...

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...