Auto-klima
Re: Auto-klima
Nema tu pravila Gagi.
Izmeri se, i vidi se da li fali.
Sto se tice praznjenja boce, okrece se kada se presipa iz boce, u vakumicu, ali se onda vakumica ne okrece pri punjenju klime.
Naravno, u auto klimu, freon ide direktno iz boce, u sistem, i kao kada se puni vakumica, treba okrenuti bocu.
Izmeri se, i vidi se da li fali.
Sto se tice praznjenja boce, okrece se kada se presipa iz boce, u vakumicu, ali se onda vakumica ne okrece pri punjenju klime.
Naravno, u auto klimu, freon ide direktno iz boce, u sistem, i kao kada se puni vakumica, treba okrenuti bocu.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Samo jedna ispravka,
R134a nije mešavina različitih freona kao što je slučaj sa R410a, R407c i R404a koji se često koriste i kao takav može da se puni i u tečnom i u gasovitom stanju. Hemijska struktura svakog molekula je u identničnom odnosu pojedinih atoma koji se vezuju jedni za druge.
Šta više, školski, punjenje u tečnoj fazi se nikako ne preporučuje zbog samog kompresora jer tečnost u cilindru može da dovede do havarije.
Mi majstori to često zanemarujemo jer je punjenje u tečnoj fazi znatno brži proces a praksa je pokazala da takvo punjenje potpuno legitimno naravno, sa pažljivim doziranjem
R134a nije mešavina različitih freona kao što je slučaj sa R410a, R407c i R404a koji se često koriste i kao takav može da se puni i u tečnom i u gasovitom stanju. Hemijska struktura svakog molekula je u identničnom odnosu pojedinih atoma koji se vezuju jedni za druge.
Šta više, školski, punjenje u tečnoj fazi se nikako ne preporučuje zbog samog kompresora jer tečnost u cilindru može da dovede do havarije.
Mi majstori to često zanemarujemo jer je punjenje u tečnoj fazi znatno brži proces a praksa je pokazala da takvo punjenje potpuno legitimno naravno, sa pažljivim doziranjem

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Auto-klima
Sigurno da curi ali za sad ne vidljivo. Cak i detektor gasa cuti na svim spojevima i hladnjaku, pa cak i crevima.Jedino isparivac nije proveren.Ji 4Tze napisao:A da ne curi negde? Kad već imaš uredjaj za punjenje, kupi onaj freon s UV bojom, UV lampu i cvike pa vidiš gde curi.dag81 napisao:. Pa posle punjenja klima hladi lepo. Kao sto nuk pokusava da me ubedi da je to nemoguce i da je nesto drugo bilo u pitanju.
Videcemo kad odvoza jer je sipana boja i ulje(to sipam svakom jer cim ne hladi i izgubila je gro freona sigurno negde pusta). A to sigurno nece pokazati za 15-20min koliko je radio kod mene sa napunjenim sistemom. Mozda ce mu sistem drzati mesec dana, mozda dve godine svakako sam mu rekao da navrati da vidimo sa lampom.
Pre neki dan mi bio covek sa Vivarom, menjao hladnjak pocetkom maja u BGu i prestala klima da radi. Sreca bilo boje pa je izasla, zamenili gumice na spoju hladnjaka i sad bi trebalo da je miran. Eto tri meseca je proslo.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Klima na Polu nije bas sjajna - pogotovo kod hladnog starta motora kada je potrebno dosta vremena da pocne da hladi.Gaginh0 napisao:Na koliko vremena je potrebno dopuniti klimu ako ima neka teorija?
Ja na Polu nisam punio do sad, auto je kod mene 4 godine i dalje duva lepo hladno, ali da bi ohladio bas lepo ceo auto, prekidac mora biti bar na trojci (od cetiri), jel to znaci da je zreo za dopunu?
Iliti - sasvim je moguce da je sve ok i da nije potrebna dopuna.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Kakve veze ima hladan start? Klima ili radi i hladi ili ne radi kako treba?
- Delija
- Kontakt:
Nema veze, ali ima kanapa - treba joj vremena da se "zaleti" 
Kod mene na Civicu momentalno duva ledeno hladno.

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Kontam da postoje dve klime na planeti, Midea i Daikin, npr. Ne verujem da postoje polo klima i civic klima.
- Delija
- Kontakt:
Ne znam za Polo, ali za Opel sigurno postoji - vece djubre u zivotu nisam video 
Ukljucis klimu i kao da si pritisnuo "turbo" dugme na PC-u od pre 15 godina - performanse duplo slabije
p.s. Pricam o modelima do pre par godina - sa novim nemam dovoljno iskustva da sudim.

Ukljucis klimu i kao da si pritisnuo "turbo" dugme na PC-u od pre 15 godina - performanse duplo slabije

p.s. Pricam o modelima do pre par godina - sa novim nemam dovoljno iskustva da sudim.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Pa normalno je za auto od 70ks da mu performanse padnu za 10-15% kad ukljucis manuelnu klimu.
Pre neki dan je stajao ceo dan i upalim ga i odmah ukljucim klimu i cekicam pored auta da se malo rashladi, od hldnog starta mu je trebalo 30-40sek da upali kompresor, a jos toliko da krene da hladi, sto meni ne predstavlja problem
Problem je kad auto ceo dan stoji na suncu, onda mu treba pola sata da rashladi jer ona plastika sto se ugradjuje u Pola zraci toplotom 100 godina, kao da ima moc fluorescencije...
Pre neki dan je stajao ceo dan i upalim ga i odmah ukljucim klimu i cekicam pored auta da se malo rashladi, od hldnog starta mu je trebalo 30-40sek da upali kompresor, a jos toliko da krene da hladi, sto meni ne predstavlja problem

Problem je kad auto ceo dan stoji na suncu, onda mu treba pola sata da rashladi jer ona plastika sto se ugradjuje u Pola zraci toplotom 100 godina, kao da ima moc fluorescencije...

Vrhunska stvari su ona senila za šoferku. Uzmeš dva komada i pokriješ i prozore ka suncu. Čudo jedno koliko mogu da smanje grejanje. Na žalost nemam nijedan ali moraću da ponovo kupim. Ostalo u Stilu, kao i sva ostala pomagala.
Tapatalk Pro
Tapatalk Pro
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Nisam ni sumnjao da je u Civicu kod tebe najbolja.Delija napisao:Nema veze, ali ima kanapa - treba joj vremena da se "zaleti"
- Delija
- Kontakt:
Ne vidim cemu takav ******* komentar
Aj' da sam pljunuo po skodilaku pa da i probam da razumem...
Klima je jedna od stvari koje stvarno jesu jako dobre na Hondi. Ne zato sto je moja ili ne znam cija. Imao sam i Astru, pa sam pljuvao klimu kad god sam imao priliku.
EDIT by mod: obrati paznju na izrazavanje!!!
EDIT: to mod - nek obrati paznju on na to kako pise...
Idete "malo" na zivce s vremena na vreme sa tim jednostranim upozorenjima i protekcijom

Aj' da sam pljunuo po skodilaku pa da i probam da razumem...
Klima je jedna od stvari koje stvarno jesu jako dobre na Hondi. Ne zato sto je moja ili ne znam cija. Imao sam i Astru, pa sam pljuvao klimu kad god sam imao priliku.
EDIT by mod: obrati paznju na izrazavanje!!!
EDIT: to mod - nek obrati paznju on na to kako pise...
Idete "malo" na zivce s vremena na vreme sa tim jednostranim upozorenjima i protekcijom
Dobra je dok radi. Na Jazzu smo dopunjavali posle 4 godine, a realno je trebalo godinu dana ranije.
Ajde de, ne postoji auto koji odmah duva ledeno po paljenju, ako je u kabini bilo satima preko 60 stepeni. Mora da se malo klima zaleti. Tada je bolje pokrenuti auto što pre nego pustiti da radi u mestu. Malo umerenih obrtaja i strujanja vazduha preko hladnjaka klime mogu da ubrzaju da klima dođe u radni režim.
Tapatalk Pro
Tapatalk Pro