Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od dragvorl »

Koliko mambo dzambo zgrada i automobila se vidi na nekoj lokacije ne mora nista da znaci za zivotni standard. I u Dubaiju je svila i kadifa dok ne zamaknes malo u geto gde se radi za 150 dolara mesecno, a inace je sve novo, kola nema starijih od 5 godina manje vise. Ja se slazem da su sela i manja naselja u porazavajucem polozaju, polunapustena, neodrzavana, strasno. Evo samo par cinjenica:

An American taking a five-minute shower uses more water than the average person in a developing country slum uses for an entire day.

More people have a mobile phone than a toilet.

780 million people live without clean drinking water
2.5 billion people – inluding almost one billion children – live without basic sanitation

Half of the world’s hospital beds are occupied by people with an easily preventable waterborne disease

#14 In China, working conditions are so bad that large numbers of "employees" regularly try to commit suicide. One major employer, Foxconn, has even gone so far as to install "anti-suicide nets" in an attempt to keep their employees from jumping off of their buildings.

#15 Wages for workers in China are incredibly low. For example, one facility in the city of Longhua that makes iPods employs approximately 200,000 workers. These workers put in endless 15-hour days but they only make about $50 per month.

#16 In Bangladesh, manufacturing workers toil in absolutely horrific conditions and make an average of about $38 per month.

#17 In Vietnam, teenage workers often work seven days a week for as little as 6 cents an hour making promotional Disney toys for McDonald's.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Ljudi budu fascinirani nekim sljastecim objektima, novim autima i dobrim putevima i onda pomisle da je med i mleko.

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Na osnovu voznog parka u Holandiji bi pomislili da je kriza :D
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Krenuli su malo da zavode red u sivu ekonomiju i sverc komerc.

Ne znam da li i dalje funkcionise kupovina svercovanih TV-a iz Madjarske, dokle god to radi kao do sada ne verujem u bilo kakvo suzbijanje sive ekonomije.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Po meni, bolje da uvedu red u trgovinu, onda neće biti potrebe za švercovanim televizorima.:nemampojma:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ili obrnuto?

Nekako ovo drugo funkcionise u vecini zemalja.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od srdjanyo »

Šverc je svuda oko nas.Ovde ljudi žive od toga.U petak bio u Jaši Tomiću,selu uz granicu sa RO,50km od Zrenjanina.Mesto je od onih poplava mrtvo,kao i pola Srbije.Ali čula se pesma kod stare katoličke crkve,meštani se smeškaju,svi veseliji.Pitam ih po prodavnicama,da li je to zbog otvaranja međudržavnog prelaza SRB-RO u njihovom mestu.Rekoh,biće šverca.Svi se smeškaju sa odobravanjem.To je katastrofa za obe države,ali kriza je neumoljiva,ljudi se bore za goli život.

Послато са LG-D373
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

starac vujadin napisao:Ovo sve nabrojano je jedna deo kvaliteta života. KAda bi pitali 10, 100, 1000 stranaca iz razvijenijih država, posle 30 dana provedenih na oba mesta, gde bi sa istim prihodima radije živeli - u Srbiji ili Maroku, na koji rezultat bi se kladio?
Ne znam sta bi drugi stranci rekli, ali ja da sam kojim slucajem stranac, uvek bih ziveo tamo gde realnost (a ne statistika) govori da je zivot kvalitetniji. Na primer, neke istocnoevropske zemlje poput Litvanije, Madjarske i Poljske se cesto zbog populizma i politikanstva pominju u superlativu kao primer zemalja koje su uspele da se transformisu u razvijene zemlje (da bi zapad kontrirao istoku koji je "cista diktatura i gde po njima ne valja nista") i one to po statistici i jesu, ali ne i u praksi jer se u praksi kvalitetnije zivi recimo u Belorusiji ili Rusiji, nego u Poljskoj ili Madjarskoj. Plate jesu mozda nize ili na istom nivou kao u EU, ali su zato i troskovi zivota znatno nizi, a samim tim je i sam zivot lagodniji. Tako da to kako se gde zivi ne treba posmatrati cisto kroz brojke, ekonomske podatke, bruto proizvod po stanovniku i slicno, jer to zna da stvori laznu sliku o kvalitetu zivota.

@Dragvorl

Eto ta statistika je pravi primer demagogije i netacnih informacija koje nam zapad plasira. Ne kazem da se na istoku zivi bolje nego na zapadu, ali zasto ti "prepametni" amerikanci koji su uspeli da izbunare gde se sve na istoku tesko zivi ne navedu i cinjenicu da u samoj Americi 45.000.000 ljudi gladuje i zivi bez krova nad glavom. Niti se svi amerikanci tusiraju, niti imaju redovan obrok, niti imaju krov nad glavom, ali oni to nikad nece reci. A i po stopi samoubistava (posto je i o tome rec) EU i SAD po glavi stanovnika daleko prednjace ispred Kine i Bangladesa.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa sad, ne bih da ulazim u teorije zavere stvarno. Ja sam napisao da se u ovde zivi bolje nego u ostatku sveta kada se svi detalji uzmu u obzir, a nigde nisam napisao da u Americi nema sirotinje, a i ne mora se biti neki guru da bi se to zakljucilo. Samo cu ti reci jos jednu stvar, u Americi imas mogucnost da se pomeris i jos uvek mozes relativno lako da dodjes do velikog novca iako si obicna boranija, samo treba malo entuzijazma i truda. Ovo govorim iz licnog iskustva jer sam bio tamo i dosao sam kao da sam sa Marsa pao. Znam dosta nasih ljudi koji su otisli goli ko pistolj, pa su stvorili dosta toga sto u Srbiji nisu mogli za svega par godina tamo. I u Americi ima puno onih koji lelemudaju, u nekim drzava je socijalni program toliko jak da se ljudi igraju i ne isplati im se uopste da rade. Sto se tice zivotnog standarda u Belorusiji to moze da kaze clan Dzoni_m, ja kada sam na proslom skupu pricao sa njim nisam bas stekao neki utisak da je to nesto bolji zivot nego u Madjarskoj.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Incognito napisao:
starac vujadin napisao:Ovo sve nabrojano je jedna deo kvaliteta života. KAda bi pitali 10, 100, 1000 stranaca iz razvijenijih država, posle 30 dana provedenih na oba mesta, gde bi sa istim prihodima radije živeli - u Srbiji ili Maroku, na koji rezultat bi se kladio?
Ne znam sta bi drugi stranci rekli, ali ja da sam kojim slucajem stranac, uvek bih ziveo tamo gde realnost (a ne statistika) govori da je zivot kvalitetniji. Na primer, neke istocnoevropske zemlje poput Litvanije, Madjarske i Poljske se cesto zbog populizma i politikanstva pominju u superlativu kao primer zemalja koje su uspele da se transformisu u razvijene zemlje (da bi zapad kontrirao istoku koji je "cista diktatura i gde po njima ne valja nista") i one to po statistici i jesu, ali ne i u praksi jer se u praksi kvalitetnije zivi recimo u Belorusiji ili Rusiji, nego u Poljskoj ili Madjarskoj. Plate jesu mozda nize ili na istom nivou kao u EU, ali su zato i troskovi zivota znatno nizi, a samim tim je i sam zivot lagodniji. Tako da to kako se gde zivi ne treba posmatrati cisto kroz brojke, ekonomske podatke, bruto proizvod po stanovniku i slicno, jer to zna da stvori laznu sliku o kvalitetu zivota.
Upravo zbog realnosti stranci vole ovde da žive...naravno sa lepim prihodima koji im omogućavaju da budu izolovani od gomile problema koji nas more. Bavim se poslom gde sam u dnevnom kontaktu sa strancima sa svih kontinentata i znam kako se osećaju ovde.
Inače, što se tiče Maroka nisi izabrao baš sjajan primer jer se radi o jako dosadnoj zemlji za život koja čak nema ni turizam razvijen kao u Tunisu i Egiptu. Jeste to ok zemlja poredeći sa drugim arapskim zemljama po redu i standardu i stabilnosti ali nije baš interesantna za život. Meni je prijatelj čovek koji je tamo živeo godinama i izgradio čitava naselja i hiljade stanova...nadimak mu je "Marokanac" :) . Kada sam hteo da idem u Maroko sa devojkom jer sam sve ostalo obišao, pitao sam ga savet i čovek mi je rekao da je Maroko interesantan za 7 dana maksimum i da ima tri stvari koje treba videti i to sam da organizuješ. Sem Libana koji je nažalost dosta razoren, nema na Bliskom istoku zemlje koja ima bolji kvalitet života od Srbije. Tamo stranci žive zbog love i ni zbog čega drugog. Znam dosta ljudi koji žive u Dubaiu, Emiratima, Dohi...i nema nijednog koji bi tamo radije živeo nego ovde, ali da ima iste pare ovde.
Ne pričamo o standardu, nego o kvalitetu života što je širi pojam.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

starac vujadin napisao: žive u Dubaiu, Emiratima, Dohi...i nema nijednog koji bi tamo radije živeo nego ovde, ali da ima iste pare ovde.
Ne pričamo o standardu, nego o kvalitetu života što je širi pojam.
Apsolutno sam stekao isti utisak kada sam bio tamo i u razgovoru sa nekoliko njih sto rade tamo. Mogu reci cak vrlo vestacka atmosfera, ali kad ides tamo da radis nema sta puno da bira covek. U Srbiji je naravno super kada imas para da finansiras fin zivot, mada i onda verujem da je kvalitet zivota dosta nizi nego u nekim renomiranim da kazem zemljama, cak sta vise sam ubedjen nakon boravka u Californiji :) . A i da imam ne znam sta para, opet nije to to kada ljudi oko tebe kubure...
SlikaSlika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Incognito napisao: Prema tome, ne treba obracati paznju na statistiku jer ona sluzi da narodu zamaze oci i skrene pogled sa realnih stvari. A realna cinjenica je da je Srbija nazalost po kvalitetu zivota na jako jako niskom nivou i da su mnoge africke zemlje daleko ispred nas ...
Drago mi je da si napisao ono sto si doziveo licno jer imam slican pogled, vecina kod nas nije ni svesna da africke zemlje imaju stalni razvoj a mi imamo stalno nazadovanje godinama, i da se stanje promenilo. Relativno, na nasu stetu. Kvalitet zivota u Africi je cesto puta osetno bolji nego kod nas i dobrog dela Evrope kada se pogodi da je geofraski klimatski pogodno.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

.............. jer se u praksi kvalitetnije zivi recimo u Belorusiji ili Rusiji, nego u Poljskoj ili Madjarskoj. Plate jesu mozda nize ili na istom nivou kao u EU, ali su zato i troskovi zivota znatno nizi, a samim tim je i sam zivot lagodniji.........
Apsolutna neistina. Prelaz izmedju Poljske i Belorusije/Rusije (ili Litvanije i Belorusije) je prelaz izmedju dve dimenzije. U Belorusiji nema nista. Apsolutno nista. Kvalitet zivota je nikakav. Rusija je ista OSIM Moskve (drzava za sebe) Sankt Petesburga i jos jednog-dva grada ista situacija. Poljska je primer gde bih ja poslao svakog is Srbije da ode da pogleda gde smo mogli da budemo. Da se razumemo, nije sjajna situacija u Poljskoj, ali su za nas........primer. Istocni deo drzave je siromasniji to se vidi, ali opet....za primer. Madjarska, ne znam puno osim ono sto kada prodjem kroz istu, ali Slovacka je npr jos jedan primer gde smo trebalo da budemo a nismo.

To da je zivot jevtiniji u Belorusiji i Rusiji je jos jedna od zabluda. Bio je do pre 2-3 godine. Sada JEDINA stvar koja je jevtina je gorivo. OK, cigarei alkohol, ali to mene ne zanima. Sve ostalo je doslo na nivo zapadnih cena. Kada sam dosao u Belorusiju za stan od 70 kvm dazbine su bile oko 20 eur. Smejurija. Prosli mesec 80-tak eur. Toliko placa moj drugar u KV za stan iste velicine. Hrana je MNOGO skuplja. Mnogo. Odeca, tehnika, sve je x2 zbog visokih carina.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Do sada je najbolji komentar da statistika nista ne pokazuje. A sto se tice Poljske dovoljno je pogledati 1milion poljaka u NL pa se pitati zasto rade za sitnu paru (min 2x manje od NL) pa kako im je kod kuce. Svi kukaju isto a to je da nema posla u Poljskoj. Recimo zivotni standard u NL nije neki ali posla uvek ima. Kada sam se ja odlucio da emigriram jedan od najvaznijih parametara mi je bio da li mogu u svakom trenutku da nadjem neki posao - i sigurnost bez posla, a tu je Srbija jako omanula ne racunajuci niske troskove kao veliki plus. Mada sve se brzo menja... Jedno je sigurno a to je da je ljudska glupost bezgranicna (ukljucujuci tu i drzavne granice - ne mogu da je zadrze), i da je sve u tome koliko se covek prilagodio nekom sistemu i koliko se brzo taj sistem menja, a sve ostalo su nijanse ukljucujuci i Srbiju :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Da, milion Poljaka u odnosu na koliko miliona stanovnika? A onda pogledaj koliko je nasih izbeglica u odnosu na broj stanovnika.

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori