Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Re: Motorna ulja

Post od DS9 »

Za dizelske fordove tj TDCi, 1.4, 1.6 i 2.0 (možda i 2.2 ali nisam siguran) a pošto su razvijeni pri decenijskoj saradnji sa PSA - mislim da je sasvim adekvatno upotrebiti i onakva ulja koja PSA preporučuje za svoje motore. U praksi to znači (pošto psa aktivno natura total) total quartz 7000 10W-40 i quartz 9000 5W-40 za varijante bez fap, odnosno Ineo ECS 5W-30 za one koji imaju fap. Za poslednje sasvim dolaze u obzir i ostala ulja Ineo serije (tipično Ineo MC3 5W-30) jer su takođe mid SAPS (tj. ACEA C3).

Iako lično uopšte nisam sklon brendovskom naturanju ulja (psa-total, bmw-castrol, fiat-selenia...) od strane proizvođača motora/vozila, gore pomenuh Total jer se ne može osporiti da su njegova ulja vrlo ekonomična. Ipak, Total nije isto (u smislu veličine/moći kompanije) što i BP/Castrol ili Shell pa je i logično da slično koncipirana ulja od ovih potonjih budu skuplja. Ko bude rekao da su bolja, neko drugi će to teško osporiti, kao i što će to teško dokazati onaj koji tvrdi da su bolja.

Ja lično, dok budu postajali FAM, NIS ili Modriča (i još po neki) nemam razloga da za svoje vozilo razmatram motorna ulja drugih proizvođača, tj pomenuto aktivno naturanje Totala koji je najpre ekonomski partner PSA u istom zajedničkom poslu. Ne računajući iskustva sa njihovim uljima u vozilima i mojih prijatelja - sa svojim vozilom (citroen c3 1.4 hdi 8v) sam se uverio da se famovo 5W-40 ulje troši isto koliko i preporučeno totalovo Quartz 9000 5W-40, a takođe sam se za 7500 km, uverio da se famovo namensko PSA ulje (fenix energy psa 5w-30, ACEA C2, psa B71 2290) takođe troši na istom nivou kao i prethodna dva koja doduše imaju i veći viskozitet na radnim temperaturama motora. Mada, šipka kaže da se poslednje troši i nešto vrlo malo niže od prethodna dva. To me je (između ostalog) uverilo da uopšte nije blesava preporuka online selektora i pisane servisne dokumentacije da se i za neke dizele bez fap/dpf preporučuje ulje koje je primarno namenjeno onima sa fap/dpf.

Inače je izmerena potrošnja ulja (bez dolivanja) kod oba 5W-40 bila u okviru od 1,3 -1.5 L na 11000km, a 5W-30 za dosadašnjih 7500 km pokazuje da će potrošnja ulja biti praktično u istoj količini za istu kilometražu. Sad, druga je priča što je (i zašto je) famovo namensko psa ulje gotovo duplo skuplje od totalovog pandana tj. Inao ECS 5W-30

Po neko se sa nezavisnog srpskog foruma ljubitelja citroena, takođe uverio u gotovo identičnu stvar kada je za svoj 1.6 hdi bez fap upotrebio totalovo Ineo ECS 5W-30 umesto Quartz 9000 5W-40. Sa druge strane, ima onih koji su se definitivno uverili da se Quartz 9000 5W-40 trošio za oko 30-50% više nego Quartz 7000 10W-40 u njihovim vozilima na benzin/plin, a koja su oni poprilično žustro gazili (i više od toga).

Na kraju, zaključak cele priče je da treba naći meru (poštujući naravno preporuku servisne dokumentacije, koja je doduše u slučaju PSA sasvim diskutabilna)) i da najoptimalniji izbor ulja za nekakvo maltretiranje motora ne mora da bude isti za drugačiji maltretman.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Meni samo bode oci potrosnja ulja na tim dizelima.
1.5 litar na 10k za HDI motor nikako ne moze da bude normalno.

Moj 2.0 HDI 110 konja, bez FAP-a je posle 350.000km od zamene do zamene trosio manje od pola litre. Tj realno je nesto oko 300-400g.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

TDI PD takođe može da troši dosta, valjda tako koncipiran motor. Mi nismo dolivali na bivšoj Škodi između zamena, ali čuo sam da drugi jesu. Sve je manje takvih motora, pretpostavljam usred sve jačih ekoloških pritisaka.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

NexT napisao:Meni samo bode oci potrosnja ulja na tim dizelima.
1. Zbog čega/koga to misliš?
2. Za koju količinu misliš da bi bila normalna?
3. Šta piše u korisničkoj/servisnoj knjižici tvog HDi o potrošnji ulja, odnosno do koje količine utrošenog motornog ulja za 1000 km PSA smatra da nije potrebna servisna intervencija odnosno da je motor u korektnom stanju?

Hvala
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Motorna ulja

Post od Ivan »

1.9 tdi pd ne bi trebao skoro nista ulja da trosi, imali smo novog, a par prijatelja i dalje ima 1.9tdi pd koji su nov kupili i nista ne trosi.

Hoce da trosi kad predje neke ogromne kilometraze i kada se lose odrzava.

Kada se menja ulje na 30kkm long life onda hoce da loce ulje, ali ako se menja na 10-15kkm ne bi trebao da trosi nista, tj. Zanemarljivo malo.

P.s. evo i na 1.9 mjt mi ne trosi ulje iako ga stiskam i jos je nasviran, ali menjam na 10k, a drugaru koji menja na 30k trosi i po 1l ulja do zamene.

P.s.s. ne znam da li je moguce da ulje posle odredjenog broja km npr. 10-15kkm izgubi svojstva pa pocne vise da se trosi ili losije podmazuje pa se vise pohaba motor i time poveca potrosnja ulja.

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Za moje pojmove, dolivanje ulja u motor izmedju servisnih intervala je pokazatelj ili neispravnog motora ili lose konstrukcije motora. Naravno, ovde se ogranicavam na normalnu svakodnevnu upotrebu auta bez ekstrema u spoljnim uslovima ili uslovima koriscenja. Sportskim motorima ili vozilima specijalne namene se moze oprostiti mnogo toga, ali da ja istresem 10-15k evra na B, C ili D segment i da moram da prljam ruke i da nosim kanticu ulja sa sobom na duzi put, to je epic fail. My two cents, vi kako hocete.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Apsolutno se slazem sa rakhilom.

Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

1.9TDI iz mog iskustva takođe ne troši. Godinu dana sam se družio s dve Oktavije, jedna sa 100 druga 200kkm, servis na 10-15, nijedna nije trošila.
Rakhil, sledeći auto će ti biti konstrukcijski iz ovog eona pa ću da te pitam :-)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Pa moderni motori bi trebalo da trose manje ulja od prepotopnih, zbog ekologije. Meni su servisni intervali prilicno bitan parametar, to je izbacilo Reno recimo iz igre odmah. Za sledeci auto imam sasvim dovoljno iskustva da pripazim i na takve sitnice kao sto je dolivanje ulja.
Dosada u mom posedu vise od par desetina hiljada km nekih desetak kola, ulje dolivano samo na Stojadinu starijem od mene. Enough said.
Korisnikov avatar
robbief
Reactions:
Pridružio se: 10 Mar 2012, 00:03

Post od robbief »

Blago tebi, ja ulje nisam dolivao samo na JTD-ima.

Najvise ulja je trosila Yamaha TDM, ali kako se vozila, tako je i trosila. :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Prošlog avgusta - malo ispod max.
Sada, posle ~10k km - na 2/3 markiranog dela šipke.
1.9 TDI PD 130ks :)
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

To je nekih 0.3l, nije malo za 1.9tdi pd, koliko je presao?

Libero
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2014, 11:39
Garaža: Opel Astra j

Post od Libero »

Troše oni po malo, to je sasvim ok :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Većina vožnje je sa hladnim motorom po lokalu do 3 km
@Ivan
Nemam predstavu, rekao bih onako okometrijom oko 300k km
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

DS9 napisao:
NexT napisao:Meni samo bode oci potrosnja ulja na tim dizelima.
1. Zbog čega/koga to misliš?
2. Za koju količinu misliš da bi bila normalna?
3. Šta piše u korisničkoj/servisnoj knjižici tvog HDi o potrošnji ulja, odnosno do koje količine utrošenog motornog ulja za 1000 km PSA smatra da nije potrebna servisna intervencija odnosno da je motor u korektnom stanju?

Hvala
1. Imali smo 2 HDI, presli sa njima ukupno oko 500.000km, u oba sipan Total, nije bilo potrebno dolivanje izmedju servisa. Pili su 300-400-500g na 10k, sto je zanemarljivo, a dosta su vozeni na auto-putu, gde je po pravilu povecana potrosnja ulja.
Sada imamo nekoliko 2.2 CDI, ni jedan na 15k ne pomera nivo ulja.

2. Kao sto rekoh gore.

3. Mani me tih prica sto oni za moj 2.2 16v kazu da je normalno da trosi do pola litre na 1000km, a ja bih 3 puta otvarao motor da je takva potrosnja. Oni ogradjuju sebe, da ne bi nista radili u garanciji.

______
1.9 TDI od 110 ili 115 konja je imao na poklopcu rezervoara upozorenje da se proverava nivo ulja na svakih 1000km :kezo:
Odgovori