Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dona
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 17:20

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od dona »

@Day Walker mene Zora Prekajac :D Oba termina se koriste i u strucnoj literaturi (u zavisnosti od orijentacije na podrucje) i u govoru ;)
... Zvezde ne mogu sijati bez mraka ...
Korisnikov avatar
dona
Reactions:

Post od dona »

Ma haos i mi i budzet, planiraju stednjom da oporave ekonomiju :rofl: Merkelova je sama izjavila da politika stednje nije uspela. Stednju su sprovodili nad perifernim zemljama i sve su zapale u double dip recesiju. Kontam da visoko razvijene zemlje zele da se oslobode toksicne aktive (u cilju stvaranja bankarske unije) i zbog toga sprovode te politike u PIIGS-u...

EDIT by mod: Slanje više uzastopnih poruka nije dozvoljeno. Postoji dugme Slika ako je nešto izostavljeno u prvobitnoj poruci (izmena je moguća 30 minuta od prvobitnog slanja poruke). Slanjem više odgovora zaredom tema se razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Gde je to Merkelova izjavila? To apsolutno nije zakljucak koji treba da se izvuce o ovom tekstu o rebalansu jer upravo stednja tu nije uradjena.
Korisnikov avatar
dona
Reactions:

Post od dona »

Mnogi naucni radovi govore o tome, a i citala sam clanak gde je prokomentarisala neuspeh programa stednje i kako je potrebno da se podstice zaposljavanje itd ako ga pronadjem okacicu ga ili ti poslati u poruci. Iskreno nisam procitala taj clanak koji si okacio, niti je moj post zakljucak toga :D Iznela sam licno misljenje o njihovim reformama ;)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Rakhil »

dona napisao:Evo moje skromno misljenje...
Vrlo ekonomski pismen post i prijatno iznenadjenje na ovom forumu :)
Sa par tacaka bih polemisao samo: visoke kamatne stope nisu posledica nikakvog bankarskog monopola (mada ima elemenata kartela) vec besomucnog zaduzivanja drzave pod sve nepovoljnijim uslovima. Kad NBS emituje obveznice sa 7.5 posto kamate na krace rokove dospeca, kolike mogu biti kamatne stope? Sve samo ne niske :)
Drugo, ne vidim kako trziste deviza moze biti izlozeno napadima koji uzrokuju hiperinflaciju? Em trziste deviza ne bi bilo ni 5% sadasnjeg, em je hiperinflacija nemoguca u slucaju evroizacije.
Inace, ekonomija se oporavlja upravo drzavnom stednjom olicenom u manjem zahvatanju, obaska sto mi samo kazemo da stedimo a tocimo pare u opticaj ko Siptar u kornet.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ako država bude manje zahvatala, onda neće biti para za sve zaposlene u državnim službama. I onda imaš problem. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

@dona znamo li se mi? :D

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
dona
Reactions:

Post od dona »

Da, to sam zaboravila, zaduzivanje zavisi od kreditnog rejtinga. Kreditni rejting izdaju rejting agencije koje su ili veoma neuke (ne bih rekla) ili veoma korumpirane - Grcka je do 2008 (cini mi se do te godine) imala visok kreditni rejting sta reci drugo... :rofl: Kada drzava brani kurs (a NBS odrzava vestacki dinar jer ova vrednost dinara nije realna) trose se rezerve. Pojedine zemlje su se suocile sa spekulacijama koje su iscrpele devizne rezerve i izazvale duboku krizu (doduse to se desilo devedesetih godina) napomenula sam da se evroizacijom tako nesto potpuno eliminise - zakljucak eliminisu se spekulativni napadi. Ne znam sta da kazem za stednju... Citala sam brojne naucne i istrazivacke radove u kojima je mnoooogo argumenata protiv stednje, a pak procitala sam negde da je Nemacka bila u poziciji sadasnjih perifernih zemalja Evrope i upravo stednjom se izvukla iz krize...

@Ivan :buket:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Geza napisao:Ako država bude manje zahvatala, onda neće biti para za sve zaposlene u državnim službama. I onda imaš problem. :)
Sto? 100.000 ljudi je dugorocno jeftinije na socijalnoj pomoci nego na plati, a i prave manje stete kad nisu na funkciji (to sve naravno ako se ogranicimo na one koji treba da lete). Obaska sto to direktno podstice domacu potrosnju i otvaranje mikro i malih preduzeca.
@dona - sad ne razumem sta si napisala - kad se sprovede evroizacija, moze ili ne moze biti hiperinflacije? ja kazem da ne moze.
Sto se tice ovog drugog, postoji stednja a postoji i "stednja". Garantujem da u Evropi nema primera zemlje koja je sprovela mere stednje a da pri tom nije porasla potrosnja, sto navodi na jedini logican zakljucak, a to je da lazu da stede :kezo:
Korisnikov avatar
dona
Reactions:

Post od dona »

Kada se sprovede evroizacija nema hiperinflacije ;)
Meni je strasno sto tako restriktivne mere sprovode na penzionerima...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Ivan napisao:@dona znamo li se mi? :D
Dvoje su se tako smuvali. ;)
Širim haos!
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Pa i jesmo :D

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

:rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Rakhil napisao:Sto? 100.000 ljudi je dugorocno jeftinije na socijalnoj pomoci nego na plati, a i prave manje stete kad nisu na funkciji (to sve naravno ako se ogranicimo na one koji treba da lete).
Što se mene tiče nema problema. Neka bude 250.000, da ne sitničarimo. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

I sad ja da gledam u pasulj da li me trolujes ili ne? :kezo:
Odgovori