Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Servis - Razno

Post od OMP »

Ljubiteljove izjave su uvek drasticno razlicite od ostatka sveta tako da smo na to navikli, mozda bi to knjiški tako i moglo biti ali u praksi je daleko drugacije i zavisi od mnogo faktora, kakvih bre 250k km diskovi da izdrze aman na kojoj to planeti i na kom vozilu? 150k km je od prilike neki maksimum koliko izdrzavaju OEM diskovi a aftermarket naravno manje i naravno pricamo o disku koji je upotrebljiv i u granicama dozvoljene istrsenosti, mogu vrv da izdrze i tih 250k km ali da budu tanki da samo cekas kad ce da pukne. Tako da je sve moguce ali ne i bezdbedno. Realno i gume mozes da vozis celave i da traju godinama, ulje da menjas na 50k km, veliki servis da radis na 200k al nije to poenta.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Na. 4 vozila, različita.
Ne frljaj se nagadjanjima, lepo sam napisao do fabrički odredjene granice zamene.
Na 307 konkretno prednji diskovi iz prve ugradnje menjani na 189.00km.

Na 940 menjani na 211.000km,
na ranijem 740 menjani prednji na 240.000km a zadnji još nisu bili za zamenu.
Pločice prednje menjao sam izmedju 60.000 i 80.000km kako na kom vozilu i pri tome ne dodje do minimuma predvidjeno debljine već zamena bude preventivno (kada je zgodno uz neke druge radove)

Inače, naravno da se veliki servis radi oko 200k, na 307 Pugu je 180.000km, na nekim drugim Pežoima je 240.000km, na Audiju je 210.000km itd.

I tako redom, svuda po svetu se radi po intervalima koji su predvidjeno pa to onda i jeste prosečna vrednost.

Sve što sam naveo je kilometražu originalni delova, prva ugradnja.

Naravno da aftermarket nije taj kvalitet a time ni trajanje.

A što ne napisa.nešto na postavljeno pitanje, valjda ti imaš neko svoje iskustvo.
Da vidimo kaliko sa razlikuje od celog sveta.
Isto važi i za kolegu forumaša koji ne iznosi svoj komentar ali zna drugima da se bavi.

Ili je tajna ta vaša kilometraža😊
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Na Stilu oko 180kkm, ali su vec odavno bili za zamenu, dakle oko 150kkm. Na Cliu stotinak kkm, oko 120. Honda Civic oko 150kkm.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Kuzmanovic napisao: 04 Jan 2025, 16:17 Koliko kilometara u proseku predjete sa prednjim diskovima? Dakle neka prosecna upotreba vozila, ne voznja na otvorenom putu gde se 3 puta stisne kocnica a ne bas ni voznja na stazi i po planinama.

Razlog zasto pitam je sto je poceo da mi trese volan pri blagom kocenju pri nekih 100 kmh, a diskovi (OEM) i plocice (Textar) su presli 45 hiljada km. Znam za nepisano pravilo da diskovi izdrze dva seta plocica ali mi deluje nerealno da je disk projektovan da predje 90, 100 hiljada km. Kakva su vasa iskustva?

Sent from my SM-S901B using Tapatalk
Ovo je problem što su se iz nekog razloga pokrivili, ne što su se potrošili....
Možda su problem čeljusti, ili loš kvalitet diska pa se usled grejanja pa naglog hlađenja pokrivio materijal, ili držiš stisnutu kočnicu na vrelom disku, ili imaš neka nerealno duga kočenja sa velikih brzina itd.

Šta znam, nisam nikad imao problem da mi se diskovi ili pločice brzo troše i to mi uvek dugo traje, ali ja stvarno vozim umereno
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Civic prednji i zadnji 80k km.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

I sad na osnovu ljubiteljovih 4 primera mi treba da uzmemo zdravo za gotovo da se diskovi menjaju na preko 150k km a sto i ja imam neke primere gde su menjani i na manje od 100k km to je nebitno?
Ionako su njegova kola, kao i od jos jednog clana foruma, savrsena i kod njih traje sve nerealno puno a i uopste se ne kvare.
I naravno kao po obicaju ogradio se OEM delovima, a koliko ljudi realno ugradi OEM delove kod nas kad su u pitanju kocnice, delovi velikog servisa i sl., verujem da nisu u pitanju procenti nego promili
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Ja sam na mojoj ex almeri menjao prednje diskove nakon 56k pređenih kilometara + potrošio 2 para pločica. Pozadi sam samo pločice menjao, diskovi bili fabrički na 130k km kada sam je prodao. Inače prednji fabrički diskovi su promenjeni na 70k km.

Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk

Poslednja izmena od Skipper u 04 Jan 2025, 21:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja za OE naveo, nov auto.
I sad su OEM. Pločice prednje su sa 30k km pred kraj, možda izguraju 5-10k km još.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Bolje da nista nisam ni pitao. Ispada da mi je neispravan trap i same celjusti, da ne znam da perem auto i da ugradjujem delove loseg kvaliteta. :uf:

Vama kojima diskovi traju po 150, 200, 250 hiljada km svaka cast ali moje pitanje se nije odnosilo na vas koji najcesce vozite na otovrenom gde retko kocite i prelazite po 200 i kusur km dnevno. Sa druge strane, vidim da se moje iskustvo delimicno podudara sa drugim forumasima koji najverovatnije voze u slicnim uslovima kao i ja, pa mi to uliva nadu da ipak nije do mene i nacina kako se ophodim prema automobilu. Kao sto sam rekao, trenutni diskovi bi najverovatnije bili upotrebljivi nakon obrade i dogurali bi do tih nekih 80, 100 hiljada km, ali sam vise za opciju novih.

A sad podatak koji ce vas dugoprugase frapirati: na Zastavi 10 diskovi su mi trajali 48k km, plocice (Brembo) koje su stavljene kad i diskovi 25k km, a drugi set plocica (ATE) su izdrzale 23k km.

Hvala svima na podeljenim iskustvima i izdvojenom vremenu.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Nemoj se srditi Kuzmo

Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Kuzmo, pusti priče ljubitelja i milioni km do zamene bilo čega.
Diskovi koji se većinom po radnjama valjaju su smeće i kratko traju i lako se pokrive, to je cela nauka.
Ja bih voleo da vidim auto sa 300.000 i diskovima iz prve ugradnje a da naravno nije ceo životni vek proveo na autoputu.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ja sam fabricke diskove potrosio na Golf 6R za 20 hiljada kilometara .
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Ubedićete čoveka da je normalno da na 45.000 menja diskove :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Prva ugradnja uvek najduže izdrži. Ovo kasnije upola.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Ovo kasnije jedva da dobaci do 200k. :kezo:
Имам једно потпитање...
Odgovori