Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Re: Računari

Post od bane valjevo »

Od ljudi sa foruma, a da su iz Bga, ko radi servis računara???
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Šta treba?
Posetite www.garaza.rs !
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Koliko je Core2Duo E8500 na primer bolji-brzi od Dual Core E6300 ?
Isto pitanje i za Quad Core6600.

I kakvu ulogu igra stepping kod procesora ?
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Samo ime kaze Core2duo je pravi dvojezgarni procesor dok je dual core single procesor ali "imitira" dva jezgra, deli operacije . Dakle core2duo je dosta bolji. Sto se tice quad-ova zavisi. Bolji je recimo e8500 core2duo od npr. core2quad obicnog 6600. Na tvom mestu ja bih ipak isao na socket 1155 tj. na sandy bridge ili ivy bridge procesore, ovi koje spominjes su pomalo zastareli...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja mislim da Ogi hoće samo upgrade na postojeću konfiguraciju, konkretno ploču, da stavi bolji procesor.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Time nece mnogo dobiti, bar ne primetno.
Ja sam E6600 zamenio sa E8500 i nisam mnogo dobio tj dobio sam isto kao i dizanjem radnog takta E6600, klokovanjem ali je i dalje najveci problem bio radni takt memorije koju kada sam zamenio sa hyperX na 1066MHz umesto dotadasnjih ne secam se tacno kojih modula na 800MHz, kompjuter je, cini mi se poleteo. Kasnije sam zamenio i sistemski hard disk koji je em bio star, em bio spor i cesto je umeo da izaziva neka seckanja u toku igranja igrica i tu mi se kompjuter bukvalno preporodio.
Sve ovo sam uzimao polovno i provereno od drugara koji se bavi racunarima, za neke sitne pare, osposobio sam kompjuter da moze da izgura i neke zahtevnije igre.
Poenta pisanja je da se neko parcijalno ulaganje u par godina staru konfiguraciju koju je polako vreme pregazilo svakako ne isplati jer iole ozbiljnije komponente kostaju vise nego sto vrede.

sent from my brain using the force..
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja bih uzeo SSD, cene su dosta pale.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

SSD je zakon. Kod mene je sistemski disk već nekih godinu ipo.

Sent using Tapatalk
Širim haos!
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Socket 775? tesko ce i naci komponente za taj socket a ako ih i nadje obicno budu skuplje (posto ih nema- ne proizvode se, niti uvoze) od novijih. Lepo se skupi 400-+500 evrica, proda se to sto se menja (kod mene je to obicno procesor, grafika, ploca i ram) i kupi se sve novo. I tako svake dve, tri godine... :uf:
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Ma jok bre, mator sam ja da se vise zamlacujem sa upgrade-ovanjem kompjutera, proslo me je to, barem na takav nacin u smislu da ja sada menjam platformu. Konkretno, hteo bih MOZDA da pojacam ovu masinu na ovoj platformi jos malo i to bi bilo to za vjeki vjekov. :D

Igram Guild Wars 2, procesorski jako zahtevna igra, sve radi super kada igram story mode ali kada igram WvW gde bude po 30-40 ljudi u masovnoj bici, bukvalno mi frame rate padne u minus :D odnosno potpuno je neigrivo pa sam se nadam da procesorom mogu malo da popravim situaciju. Naravno, uzeo bih nesto polovno.

Ostatak konfiguracije:

2x2GB Patriot Viper 1600MHz
Gainward GTX 260 Golden Sample

Definitivno je proc usko grlo.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

koja ti je ploca? ako hoces da osetis boljitak na 775 tek moras da uzmes c2q, a za to ti treba neka malo bolja ploca, zato sto npr neki soketi iako pise da primaju c2q i sa upadet-om biosa, nece lepo da rade.
Slika
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Ploca: http://rs.msi.com/product/mb/P43-C51.html
Pise da radi i to sa mojom verzijom BIOS-a.

A da se uzme jos 4GB memare? To je dzaba.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Re: Одг: Računari

Post od sebekkg »

Pazi uradi update biosa i luši neli c2q tipa q6600 ili cak q8xxx q9xxx. Kupi i neki aftermarket vazdusni kuler. I to je tp. Rama ti vise ne treba. Samo proveri na koliko ti radi sada.

Послато са GT-N7000 користећи Тапаток 2
Slika
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Imam CM Hyper TX kuler. Dugo vremena sam ovaj proc drzao na 3,6GHz, radio je savrseno, onda mi se nesto sjebalo u BIOS-u i ne znam da vratim kako je bilo... volim da drzim RAM:FSB 1:1 ali zbog prethodne situacije sam morao da vratim proc na default tako da mi sada memorija radi na 533 a odnos FSB:RAM 1:2.

Q6600 se cesto prodaje kao polovnjak ali sta znam, nikada nisam voleo da kupujem polovne komponente...

Na sajtu pise da mi ne treba novi BIOS za q6600...
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

ok, onda samo kupi procesor. kuler ti je dobar.

a za procesor, nadji nekog po beogradu, imas dosta po oglasima, pa uzmi od nekog ko ti deluje ozbiljan a daje 7 dnevnu garanciju.

e sad za podesavanja ne mogu ti reci napamet je moramo bih da sednem za racunar, da vidim podesavanja, ali uradi ovako .. u sustini da ti fsb bude takav da dobijes memoriju na 1600Mhz, a samim tim da je uskladis sa klokovanjem procesora, dosta puta to npr bude 2:3, nekom bude 4:5... zavisi od dosta stvari. skini i program prime95 koji ces koristiti za testiranje stabilnosti sistema. i njega provrti najmanje 12-15 sati. tek tada ako i dalje bude sve radilo ok, onda si ga lepo namestio.

da sam iz bg- odradio bih ti to, ali ovako jedino ako bude neko sa foruma imao vremena, pa kada uzmes procesor ti to odradi, drugacije :( .
Slika
Odgovori