Preporuke za sve i svašta

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Preporuke za sve i svašta

Post od nikaragva »

Imam jednu prostoriju koja se ne greje. U njoj je vlažnost vazduha oko 70%, da li moze da tim čudom da se smanji na 50%?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ne, sve dok postoji uzrok zasto je toiko zasicen vazduh. To cudo su Svedjani izmislili pre 30tak godina za negrejane vikend kuce koje se povremeno koriste i nema sistema grejanja.
Inace je u pitanju so, koja je sama po sebi higroskopna.
Moze da se koristi obicna kuhinjska so, ili industrijska so ili neka druga so a dobice se priblzino slicni rezultati u smislu efikasnosti.

Resenje visoke vlaznosti unutar prostorija postoji u samo 2 smera- veca razmena vazduha sa spoljnom sredinom i povecanje temperature. Napolju je znatno suvlji vazduh inace, pri zimskim temperaturama.

Ovo prvo se resava uredjajem za kontrolisanu ventilaciju (uz vrlo male gubitke toplotne energije) a ovo drugo nekim grejnim sistemom.
To su trajna, efikasna, pouzdana, dokazana resenja a uz to omgucavaju upravljanje vlaznosti vazduha tako da se moze odrzavati u zeljenim granicama.
Ima dodatno i automatike koja se isprogramira na odredjeni stepen vlaznosti i dalje sve samo radi, 24 sata.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Otprilike, jedino efikasno rešenje osim grejanja je neki električni apsorber vlage, provetravanje po ovakvom vremenu nema nekog efekta osim sprečavanja stvaranja onog mirisa memle
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Mislite da bih jačim grejanjem, češćim paljenjem ventilatora ventilacije, mogao da predupredim pojavu veće količine kondeza?

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pa sem ako nije klima, koja ima susac, vlaga nema gde da nestane

Provetravajte cesto, jbg
Kratko, zbog zene, ali cesto
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

KOndenz se potpuno i vrlo uspesno otklanja, opisao sam kako.
To je resenje provereno decenijama i milionima zgrada.
Funkcionise bez greske i kod mene.
Danas je spoljni vazduh bio kod mene relativne vlaznosti 87% na oko +9C.
Nakon pripreme rucka pojavila se vlaga na prozorima, vlagomer pokazuje 68% na 21C.
Ukljucio sistem kontrolisane ventilacije bez grejanja, i za nekih 25 minuta vlaga se spustila na 52% pri 20.2C a prozori potpuno suvi.

Sistem ventilacije ima razmenu 250m3 vazduha na sat. Temperature su bez grejanja, jos ga ne ukljucujem pa je vlaznost nesto veca nego inace kada radi grejanje.

Osnovno je redovna ventilacija, najmeanje 60m3 na sat ako u zgradi borave 2-3 osobe. Dovoljno je na svakih 20-25 minuta otvoriti sirom prozor na 2-3 minuta da se izmeni mokar unutrasnji sa suvim spoljnim vazduhom.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Spoljni vazduh sa 87% relativne vlažnosti i nije baš suv osim ako ne insistiraš, odustajem u startu.

@Ivancho
Šta vas konkretno muči, kondenzacija/ buđ na zidovima ili baš vlaga u vazduhu?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Jel pomaže ona opcija za izvlačenje vlage koju imaju klima uređaji? Ja recimo leti pre uključim to nego klasično hlađenje.

Tapatalk with Desire 500
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Kod mene nisam video budj, ali se oseti onaj miris kao da uđeš u podrum neki. Dok kod suraka nema tog mirisa, ali ima buđi. Stavili su sad aspirator, pa ćemo videti jel pomaže.
Ja nisam nista stavio, očekujem da se to resi klimom, kada namontiram.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Trojke, ja ne vidim poentu tog odvlaživanja, zavisi od klime kako će da radi, ali bi trebalo da ona održava vlažnost oko neke temperature koja ne može da se podesi, npr. 25-26 stepeni. Možda ako ti je u stanu 25 sa puno vlage.
Kada se klima uključi na hlađenje svejedno izbacuje vlagu, pri tome i hladi prostoriju (sa 28 npr. na 24).
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

@Nuk Ima bas dosta vlage u vazduhu koja se oseti kada udjes spolja, sto dovodi do velikog kondenza ulaznih vrata i pojavi vlage i budji po coskovima. Ove godine su zamenjena ulazna vrata (posto su ranije bila neka ocajna) sada su prava sa svim termo nja, nja, nja i uradjena je unutrasnja izolacija tog hodnika koji je problematican. Postavio sam neke ventilatore na ventilacije, ali generalno nista preterano nije pomoglo. Znam da je trebalo odraditi spoljnu izolaciju, ali posto sam u renatanom stanu, ovo je trenutno bila opcija.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Imas klimu?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ne znam kakva je situacija u stanu i kako se grejete, ovo meni liči na lošu izolaciju + loše grejanje + loša ventilacija. Nema rešenja dok se sva tri ne poboljšaju.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

McGruja napisao:Kratko, zbog zene, ali cesto
Ne prolazi. Buni se, treba baš suprotno :nonono:
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

Grejanje je na TA + norveski i ako ima bas potrebe pali se klima. Znam da je sve nabrojano problem. Sada se premisljam da uzmem neke jace i bolje ventilatore, tipa sa tajmerom ili sl pa da probam tako da resim situaciju.
Odgovori