Obrazovanje i školstvo
Re: Obrazovanje i školstvo
Evo i da se ja ukljucim u diskusiju o fakultetima. Na mom prvom zvanicnom poslu radio sam sa mladjim kolegom koji je isto zavrsio ETF sa mnogo boljim ocenama od mene (nije bilo tesko
)i racunarskim smerom koji nije znao sta je to EPROM, a i dosta drugih stvari. Posle par godina se pokupio i otisao u Ameriku i tamo magistrirao i doktorirao racunarske tehnologije. Eto toliko o obrazovanju i poimanju sveta. Da se razocaras u sve. Ceo sistem obrazovanja je kao i mnoge druge stvari poprilicno skrenuo sa kursa.

Nasi drzavni fakulteti daju jedno siroko znanje, i delom zbog toga su nasi ljudi cenjeni strucnjaci sirom sveta, dok se recimo u americi drugacije pristupa, ljudi se usko usavrsavaju, unapredjujuci znanje samo u svom najuzem poslu sto ih cini vrhunskim strucnjacima svoje profesije.
Slazem se.
Mr Rotor, a za sta zaposljavas ljude, cime se bavis?
Inace ima i jos jedna stvar vezano za fax, nebitno drzavni ili privatni... Menjaju se ljudi. Ja znam recimo neke koji studiraju ekonomiju ali ih je smorilo pa hoce samo da otarase, dok recimo moj najbolji drug je upisao megatrend u fazonu ne uci mi se mnogo i sad u medjuvremenu se i zaposlio i poceo neke druge vrednosti da ceni i gleda na svaki nacin da unapredi sebe da bi napredovao na poslu. Bukvalno od nekoga koga nije interesovao faks dosao je do toga da je u par meseci postao osoba koja kad dodje s posla gleda kako da uradi nesto bolje, kako da bude produktivniji itd. Po meni je to bolji potencijalni radnik u ovom momentu nego neko ko je mozda i zavrsio drzavni sa 9,5 ali je u fazonu ucio sam da posle dobijem posao i budem miran.
Mr Rotor, a za sta zaposljavas ljude, cime se bavis?
Inace ima i jos jedna stvar vezano za fax, nebitno drzavni ili privatni... Menjaju se ljudi. Ja znam recimo neke koji studiraju ekonomiju ali ih je smorilo pa hoce samo da otarase, dok recimo moj najbolji drug je upisao megatrend u fazonu ne uci mi se mnogo i sad u medjuvremenu se i zaposlio i poceo neke druge vrednosti da ceni i gleda na svaki nacin da unapredi sebe da bi napredovao na poslu. Bukvalno od nekoga koga nije interesovao faks dosao je do toga da je u par meseci postao osoba koja kad dodje s posla gleda kako da uradi nesto bolje, kako da bude produktivniji itd. Po meni je to bolji potencijalni radnik u ovom momentu nego neko ko je mozda i zavrsio drzavni sa 9,5 ali je u fazonu ucio sam da posle dobijem posao i budem miran.
Naše porodično preduzeće se bavi distribucijom robe široke potrošnje. Od pića, prehrane, konditora, hemije, kozmetike. Sve ono što možeš naći u STR radnjama.

Konkretno sam pričao o razgovoru sa ljudima koji su konkurisali za mesto komercijaliste na terenu. Tu nalete ljudi sa privatnim ili državnim faksom koji nemaju pojma šta je marža, šta je rabat, kako izgleda i šta sadrži faktura i tako neke gluposti. Sve se to nauči vrlo brzo ali mnogo privatnika nema vremena da ih obučava od nule.

Konkretno sam pričao o razgovoru sa ljudima koji su konkurisali za mesto komercijaliste na terenu. Tu nalete ljudi sa privatnim ili državnim faksom koji nemaju pojma šta je marža, šta je rabat, kako izgleda i šta sadrži faktura i tako neke gluposti. Sve se to nauči vrlo brzo ali mnogo privatnika nema vremena da ih obučava od nule.
Ja kad sam razgovarao sa jednim advokatom i pitao na osnovu kojih kriterijuma zaposljava pripravnike, zena mi je rekla: nije bitno koliko je ucio, bitno je koliko je spreman da radi, dobar advokat poznaje zakon, a jos bolji sudiju. Da li se salila za ovo drugo videcemo za koju godinu. 

Ralee napisao:Ja kad sam razgovarao sa jednim advokatom i pitao na osnovu kojih kriterijuma zaposljava pripravnike, zena mi je rekla: nije bitno koliko je ucio, bitno je koliko je spreman da radi, dobar advokat poznaje zakon, a jos bolji sudiju. Da li se salila za ovo drugo videcemo za koju godinu.

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja bih rekao da su od onog sto su nasi fakulteti nekad davali ostali samo dugmici. I to siroko znanje su nudili neki stari profesori koji su sada vec manje vise svi u penziji ili se blize, a vecina novijih profesora je u skladu sa vremenom-mlaka. Ne svi naravno, ali vecina koji su meni predavali, nit interakcije, nit malo podsticanja interesovanja, da ne bude sve resavska skola, da se bude u korak sa vremenom, ali sto bi kad ne moraju. To je moj utisak sa tehnickog drzavnog FTN u NS, poznatog diljem drzave, naravno postoje velike oscilacije i na samom faksu koji ima mnogo odseka i 10k studenata. A apropo nekadasnjih profesora, konkretno pisem za masinac recimo u NS, gde je prosek studiranja bio 9+ godina, mislim da su i to potpuno promaseni principi. Mlad covek izgubi duplo vremena da uci neke stvari koje mu sutra zaista nece biti potrebne, a za tih 4 godine sto je dodatno gubio na faksu mogao je u struci nauciti gomilu upotrebljivih stvari. Ja znam po sebi. Da se ponovim:
Vidim da su genijalci skinuli sa sajta, pa da postavim PDF u celosti, neka ga...dragvorl napisao:Malo statistike...
Inace studije su 5 godina.Просечна дужина студирања посматрана по декадама на Машинском, Електротехничком и Саобраћјном одсеку (који су раније основани) показује да је на: 1) Машинском одсеку просечна дужина студирања била 5.63 године у периоду 1965 –69. година, 7.6 година у периоду 1970–79. године, 9.14 година у периоду 1980–89. године, 8,6 година у периоду 1990–99. године и 9.25 година у периоду 2000–2009. године; 2) на Електротехночком одсеку 5.57 година у периоду 1977–79. године, 6.96 година у периоду 1980–89. године, 7.79 година у периоду 1990 –2000. године и 7.68 година у периоду 2000– 20009. године; 3) на Грађевинском одсеку 6.5 година у периоду 1977–79. године, 8.14 година у периоду 1980–89. године, 10.2 године 1990– 99. године, 9.69 година 2000–2009. године; 3) на Саобраћајном одсеку 6.47 година 1984– 89. године, 7.75 година 1990–99. године и 7.11 година 2000–2009. године.
http://www.ftn.uns.ac.rs/n1036181219/osnovne-studije

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
U bivšoj firmi sam primio par ljudi sa RAF-a, dobro su se pokazali i na razgovoru ali i posle. Mada, dolazili su dobri ljudi sa svih fakulteta. Sa druge strane, dešavalo se da dođu likovi koji su završili informatiku na fonu, a nemaju veze sa životom. Bilo je naravno i odličnih sa fona. Još nisam sreo toliko neznanje od nekog ko je završio adekvatan smer na ETF-u, mada je i tu situacija šarena. Ko hoće nauči bez obzira gde studira. Veća razlika je za ove druge, ima ustanova gde je lestvica postavljena prenisko.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Nastavak o svemu i svacemu na viewtopic.php?f=25&t=1072&p=430215#p430216

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Do jaja, sad ne mogu da govore megableja, moraju da smisle nov nadimak.
Ja sam se inače ozbiljno naložio na London Business School, apliciraću za sledeću godinu.
Ja sam se inače ozbiljno naložio na London Business School, apliciraću za sledeću godinu.
To za sudije je fama.Ralee napisao:Ja kad sam razgovarao sa jednim advokatom i pitao na osnovu kojih kriterijuma zaposljava pripravnike, zena mi je rekla: nije bitno koliko je ucio, bitno je koliko je spreman da radi, dobar advokat poznaje zakon, a jos bolji sudiju. Da li se salila za ovo drugo videcemo za koju godinu.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Dosta njih misli da je tako a jedino što urade time je da pretvore svoj položaj iz in dubio pro reo u in dubio contra reo.
Naroćito ako promene branioca nakon optuženja kad vide ko će da sudi.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Na to sam mislio