dragvorl napisao: 27 Sep 2019, 13:43
To niko nije rekao. Ko ide nespreman zna i sta moze da ocekuje. Ako njima neko treba sve ce oni resiti, vrlo je jednostavno. Znam konkretne primere i to ljudi koji su sa srpskim pasosem odlazili i nalazili pozicije za tipa par dana u najvecim auto firmama sa diplomama masinskog i dobrim poznavanjem nemackog. Evo sad je jedan kolega Rus dobio posao u Nemackoj i ne zna Nemacki.
Ja sam dobio posao posle dva meseca u Norveškoj otprilike, ceo proces je počeo oko mesec dana posle dolaska. Ali sam pre toga, kao što sam napisao, proveo dve godine u učenju jezika, nostrifikaciji diplome, praćenu oglasa, skupljanju novca i generalno planiranju i pripremama za odlazak.
Koliko treba vremena za plavu kartu u De? Drugar se iscimao par meseci samo oko termina u ambasadi u Bg.
“I should be sorry if I only entertained them, I wish to make them better.” – G.F. Handel
Sa HR pasosem je potpuno druga prica. Moras samo da se prijavis kod nekog za pocetak da bi mogao da dobijes poreski broj i da se prijavis u zdravstveno osiguranje.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Zato sam i naglasio za srpski pasoš. Burazer od tetke ima EU pasoš, seo na avion za Geteborg za vikend, i u ponedeljak počeo da guli bauštelu, rođak mu namestio posao. To je druga pesma.
“I should be sorry if I only entertained them, I wish to make them better.” – G.F. Handel
Ne mozes gledati tako crno belo. Zavisi to od mnogo stvari, nas pasos nije prednost da se razumemo, ali nije nepremostiva prepreka, narocito ako imas struku koja je trazena i ako znas jezik. Problem kod mnogo ljudi je sto samo pricaju i nikad nista ne urade, i tako im prodje ceo zivot A nikoga preko ne cekaju ko je dosao u fazonu: ja dos'o.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Za D konkretno je trenutno Problem tog zakazivanja intervjua u ambasadi, posto se tu cekaaaaaa. Koliko sam ja pratio, to bi trebalo od 01.01.2020 da bude reseno posto od tada ne postoji vise ta "neophodnost" kontakta sa ambasadom.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Svi vi koji "priželjkujete" da cigare budu skuplje, samo pokazujete da i dalje važi " da komšiji crkne krava". Šta nekog ima da boli ku*ac koliko su cigare ako ih ne konzumira? Ne vidim poentu. I ispada po vašem, bolji su ljudi nepušači jer ne troše pare na cigare. Sjajno, stvarno sjajno.
Mislim da ce taj problem ostati ko to radi iz Srb, jer i sami kazu da im je to ogranicavajuci faktor
Problem sa odobrenjem radne dozvole nestaje.
Jedino brzo resenje vidim u opciji koja bi trebalo da se otvori, a to je doseljavanje u DE do 6 meseci, i potraga posla odatle, kada bi verovatno jedina stvar bila zakazivanje termina u Auslanderamtu, umesto dugog cekanja na termin u zemlji. Jedino sto nije bas jevtina opcija.
trojanac napisao:Hvala na odgovorima. I meni je logično ako ga učim da to ne bude samo tih par sati nedeljno na času već i van toga, svaki dan da se uči. Onda mi je bolje i brže da platim usavršavanje engleskog pa da tražim sreću na engleskom govornom području. Ozbilno razmišljam u to smeru, ovde je čisto preživljavanje, a gde je rešavanje većih pitanja, školovanje dece i ostalo. I sasvim sam siguran da ni za pet, ni deset, ni dvadeset godina neće biti puno bolje.
Ako već znaš solidno engleski, kreći se u tom smeru i traži englesko govorno područje. Ja se sad kajem što nisam otišao preko bare, gde se priča engleski.
TheWickerMan napisao: 27 Sep 2019, 15:57
Svi vi koji "priželjkujete" da cigare budu skuplje, samo pokazujete da i dalje važi " da komšiji crkne krava". Šta nekog ima da boli ku*ac koliko su cigare ako ih ne konzumira? Ne vidim poentu. I ispada po vašem, bolji su ljudi nepušači jer ne troše pare na cigare. Sjajno, stvarno sjajno.
OnePlus 6T via TT
Recimo, prvi razlog bi bio, da ne placam ja zdravstveno osiguranje za nekog ko namerno unistava svoje zdravlje. Jesi uopste svestan koliko kosta dan bolnickog lecenja, dan lezanja u intenzivi ili neka malo komplkovanija operacija? I naravno, iznos koji ta osoba kao pusac placa nije dovoljan da pokrije ni deo tih troskova.
Drugi razlog, mozda, da ne smrdim ako se slucajno zateknem u drustvu pusaca ili da svojim pusenjem narusava i moje zdravlje.
Ja lično vrlo poštujem pušače jer dobrovoljno plaćaju jako velike poreze kroz cenu cigareta. U D je apsolutno svejedno pošto je ovde jako dobro rešeno da pušači ne smetaju nepušačima(ili obrnuto) i kazne za nepoštovanje tog zakona su vrlo neprijatne. Hoćeš da zapališ cigaru? .... Ok, izadji ispred lokala pa izvoli, nemoj smetati ljudima u lokalu koji ne žele da udišu otrovni dim.
U Srbiji je naprotiv to pravi teror, jer iako važi zakon o zabrani pušenja tu i tu, niko ga živi ne poštuje i niko nikoga ne kažnjava zbog toga. Ja recimo neću da meni i mojoj porodici smeta duvanski dim kad sam u restoranu, a ne mogu ono što sam poručio da uzmem u ruke i da izadjem ispred vrata da jedem(dok pušač, priznaćeš, ipak može da uzme svoju cigaretu i da je ispuši ispred lokala, kao što se i radi u D.)
Ljuba Moljac
OnePlus 6T via TT
Recimo, prvi razlog bi bio, da ne placam ja zdravstveno osiguranje za nekog ko namerno unistava svoje zdravlje. Jesi uopste svestan koliko kosta dan bolnickog lecenja, dan lezanja u intenzivi ili neka malo komplkovanija operacija? I naravno, iznos koji ta osoba kao pusac placa nije dovoljan da pokrije ni deo tih troskova.
Drugi razlog, mozda, da ne smrdim ako se slucajno zateknem u drustvu pusaca ili da svojim pusenjem narusava i moje zdravlje.
Ali je ok da se nameti izdvajaju za ove sirijce, crnce i ostale imigrante koji i nemaju nameru da rade vec se nakace na socijalu i teraj. Ja pusim skoro 10g i cigarete jesu ozbiljan trosak, ali nisam nesto primetio da ljudi manje puse. U becu mi je zapalo za oko ne mali broj ljudi koji pusi cigarete. Ne osecam se izopstenim gde god da odem. Veci problem prave ljudi ovde nego u inostranstvu, smeta im sve zivo. Nije mi problem ni da zapalim ispred posto na poslu npr. nemam pus pauze, nego sprzim jednu-dve za celo radno vreme. Oni koji se bune i kevcu i spremni su zivot da poloze za prava pusaca, oni su posebna prica.
Ja sam prestao da izlazim u Beogradu jer maltene svugde smrdi kao u piksli da sedim. Leti je koliko-toliko podnošljivo ako je 'povoljan' vetar, zimi je užas. Ćaleta moram da istrpim u njegovoj kući, za ostale imam nula tolerancije. Ovde maltene niko ne puši, sećam se kad smo prvi put išli u Bergen ćerkica htela da skuplja pikavce sa ulice, nije znala šta je, nikad pre nije videla. Tužno mi je kad vidim koliko omladine u Srbiji puši, razumem za moju generaciju koja je odrasla uz Džon Meklejna i slične face dok su pljuge bile kul, gledali reklame na formuli i sl. ali mi je neshvatljivo da mladi danas troše pare na to sranje kad je skupo, smrdi i nije in uopšte.