Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Kada pominjete zimske gume „sa rupama za spajkove“, da pomenem da sam nekada davno, kao veoma mlad vozač, vozio zimske gume sa spajkovima. Jer su one nekada bile dozvoljene ne našim putevima, a kada su posle i zabranjene, nije se kažnjavalo njihovo korišćenje.
A poslednji model „ekserica“ koje sam vozio, bile su Michelin XM+S200. Fantastična guma. Nije uopšte bila mnogo bučna na asfaltu, a odlično je kopala na ledu.
Vozio sam pre njih i neke Barum gume sa ekserima i to je bila teška katastrofa od buke i vibracija. Celi enterijer počne da ti zuji na asfaltu već pri 90 km/h, propelerac nije bio ravan bukom.
A Michelin sa ekserima opališ i 160 km/h i ništa. Ništa vibracija i smešno malo zujanje.
Nadrealne razlike su to bile.
Da danas sme to da se vozi po našim putevima, ne bih žalio para da opet kupim neke brendirane zimske gume sa ekserima.
A poslednji model „ekserica“ koje sam vozio, bile su Michelin XM+S200. Fantastična guma. Nije uopšte bila mnogo bučna na asfaltu, a odlično je kopala na ledu.
Vozio sam pre njih i neke Barum gume sa ekserima i to je bila teška katastrofa od buke i vibracija. Celi enterijer počne da ti zuji na asfaltu već pri 90 km/h, propelerac nije bio ravan bukom.
A Michelin sa ekserima opališ i 160 km/h i ništa. Ništa vibracija i smešno malo zujanje.
Nadrealne razlike su to bile.
Da danas sme to da se vozi po našim putevima, ne bih žalio para da opet kupim neke brendirane zimske gume sa ekserima.
Ekserice su vise za led. Nordiska bez eksera je dovoljna za svaki tip snega. Ali opet, pricamo o koriscenju te gume u uslovima stalnog snega, odnosno dobra je ko zivi na Kopu, ali ne i u Jos.Banji ili Raski, jer tu preovladava mokar asfalt, a nordiska je smrt na mokrom...
Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
Ovo su bile klasične zimske gume sa lamelama, kao što su i danas, samo što su imale i eksere.
Verzija bez eksera se tada zvala XM+S100. A ove su bile XM+S200.
Imao sam i jedne i druge.
Verzija bez eksera se tada zvala XM+S100. A ove su bile XM+S200.
Imao sam i jedne i druge.
Upravo to, da ne ponavljam vidi se iz brojki.Martin napisao: 24 Nov 2023, 09:50 Ali bolja od Hankook za 10 cm![]()
I ne mnogo lošija, za 30 cm od Contija i Mišlena
1/6 kruga obrtaja točka tek.
Nidje veze.
Ista ta m+s guma se upropasti preko leta, to je zimska smesa.
Koja je to m+s guma koja nije predvidjena za zimu? Odnosno koja letnja guma ima na sebi m+s?
Koja je to m+s guma koja nije predvidjena za zimu? Odnosno koja letnja guma ima na sebi m+s?
Imaš letnje gume za SUV modele koje su takođe deklarisane kao M+S
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Zna li neko kako se pozicionira zimska Falken Eurowinter HS01 ?
Brend je Japanski koliko vidim...
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Ima ih npr. Nokian I3raks88 napisao: 25 Nov 2023, 10:09 Nidje veze.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Nova Krisalp HP3 dubina šare. Crni petak, par 18” iskrsao po ceni koja se ne odbija, iako nije moralo.
Par stavljen sredinom zime 2019te sad ima 6.5mm, ali bio je u rotaciji.
Nije kao premium, ali je bomba za ove pare.

Nije kao premium, ali je bomba za ove pare.

Razne starije Tigrice, recimo 621. Nije kratak spisak.raks88 napisao: 25 Nov 2023, 10:09 Koja je to m+s guma koja nije predvidjena za zimu? Odnosno koja letnja guma ima na sebi m+s?
Ja Falken videh baš danas na salonskoj Corolli. I ranije sam ih vidjao na Toyotama. A pojma nisam imao da je japanski brend gume.zdushan napisao: 25 Nov 2023, 10:51 Zna li neko kako se pozicionira zimska Falken Eurowinter HS01 ?
Koliko je to km okvirno?nidza napisao: 25 Nov 2023, 11:54
26000km prema Spritmonitor.
Dobro se drže onda.
Prva proba, Hankook rs3, sneg lepo ispada iz sare, Rekao bi da ce biti dobra za sneg.
Auto je stigao u proslom martu sa novim Barumom i odmah sam imao 3 klizanja u roku od 5min na kriticnim deonicama pa sam prodao Barum, Rs3 ima bolju trakciju i da bolje drzi nizbrdo. Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
Auto je stigao u proslom martu sa novim Barumom i odmah sam imao 3 klizanja u roku od 5min na kriticnim deonicama pa sam prodao Barum, Rs3 ima bolju trakciju i da bolje drzi nizbrdo. Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока