Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od ljubitelj »

@nidža, ajde da ne izmišljamo toplu vodu i "teorije" ;)
To da se voda zaledi i da se led odledi ponovo u vodu se zove prosto promena agregatnog stanja. Prirodan proces.
Gume sa ekserima-kramponke su zakon za led i dubok sneg, pogledaj šta se vozi profesionalno na trkama :)

I nisu naravno uopšte za asfalt ni mokar ni suv. I nije uopšte priča o njima :D

Kod gume na snegu je osnovno dubina šare i mogućnost da se izbacuje sneg iz gume, inače kada se šara popuni snegom guma je nula, kliza...svaka i savremena i nesavremena. I tako je već decenijama, poznato onima koji stvarno imaju iskustva prakse vožnje po snegu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

ljubitelj napisao: 29 Nov 2023, 07:59 Kod gume na snegu je osnovno dubina šare i mogućnost da se izbacuje sneg iz gume, inače kada se šara popuni snegom guma je nula, kliza...svaka i savremena i nesavremena. I tako je već decenijama, poznato onima koji stvarno imaju iskustva prakse vožnje po snegu.
Ne, nego suprotno, daju sve od sebe da što bolje vezuje sneg, a odvodi - vodu, jer funkcioniše po principu kontakta sneg - sneg, ne kopanja, ali ajde da ne drvimo o kamen i ploču.
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Ne kazem ni ja da je sve tacno ili netacno,ali cak imam i neki sikikon sprej koji koristim, sluzi da nelepi sneg na gumu.. slikacu...

Brinu 521 sam koristio 2zime, koliko god slajfovao po bilo kakvom snegu, guma je uvek cista, sve ispada. Moja teorija je da joj je to omogucavalo da gura 40cm snega gde mi Conti860 sa 6-7mm sare nije mogao da izadje po 3cm snega, secam se da je guma bila potpuno bela, napunjena snegom, pa je otisla na oglase posle 2dana koriscenja, iako je po mokrom bila zalepljena za asfalt

Pazi, sama prica o zimskoj gumi i snegu-nema mnogo poente, niti se alpska guma pravi za sneg. Nokian ima dobar test gde pokazije koliko mu je Nordiska bolja na snegu, a losija na mokrom od Alpske. Mislim da na 10 000 auta jedan ulazi u sneg kao ja, prakticno sam statisticka greska. Sta vise i ne idem vise toliko u selo, sada sam pola-pola, sada mi vise treba alpska nego nordiska. E sad, ako pogodim alpsku koja se dobronponasa u snegu-top.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Poslednja izmena od raks88 u 29 Nov 2023, 08:24, izmenjeno 1 put ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 29 Nov 2023, 08:09
ljubitelj napisao: 29 Nov 2023, 07:59 Kod gume na snegu je osnovno dubina šare i mogućnost da se izbacuje sneg iz gume, inače kada se šara popuni snegom guma je nula, kliza...svaka i savremena i nesavremena. I tako je već decenijama, poznato onima koji stvarno imaju iskustva prakse vožnje po snegu.
Ne, nego suprotno, daju sve od sebe da što bolje vezuje sneg, a odvodi - vodu, jer funkcioniše po principu kontakta sneg - sneg, ne kopanja, ali ajde da ne drvimo o kamen i ploču.
Ne.
Po toj tvojoj teoriji onda guma sa što plićom šarom bolje, brže i lakše popuni šaru i time ima bolje trenje sa snegom, kao vezana je. A to je potpuno nerealno.
Ne postoji lepljenje snega, tako je prosto.

Pogledaj kakve su šare na terenskim gumama (za off road) gde je blato isto kao i sneg po osobinama trenja, pogledaj šare na radnim mašinama, pogledaj šare na gumama za sportska takmičenja po snegu, pogledaj na kraju i šaru na traktorskim pogonskim gumama.

Ako i dalje nije jasan princip funkcionisanja trenja izmedju gume i podloge pogledaj i fudbalsku kopačku.
Ona ima krampone koji su baš izraziti a nikako neke sitne malecne lamelice.

Pogledaj i zimske cipele, ili gojzerice ili planinarske cipele i isto ćeš videti da je izražen profil sa dubokim kanalima da "grizu" podlogu a nikako sitne lamelice.

To što daju lamelice sve od sebe za vezivanje snega je pogrešno shvatanje osnove kako nešto ima "grip" na podlozi sa veoma malim koeficijentom trenja.
Ne postoji princip konktakta sneg-sneg kod rotacionog kretanja kakvo ima točak tj guma.

Ako je išta lepljivo to je onda glina, ilovača....raspitaj se kod oniih koji imaju iskustva šta će ti reći na tu tvoju lepljivost kao osnovu trenja.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Veliki kramponi na snegu ne znače puno. Znam iz iskustva sa kramponkama na Nivi, a i traktor sa novim gumama po snegu ide jako loše. Ako se malo oštrije pusti kvačilo da malo zašlajfuje, to je to, ne može više da krene ni po ravnom. O kočenju da ne pričam. Kramponi su za blato.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Slike govore više od reči šta je u kontaktu sa snežnom podlogom, na tri verovatno najbolje nordijske zimske gume.

Slika

https://www.cnet.com/roadshow/news/mich ... snow-tire/

Slika

https://www.nokiantires.com/company/new ... suv-pea-2/

Slika

https://continentaltire.com/tires/vikingcontact-7
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Da kazu iskustva oni sto im se glina zalepila u kramponima? Mogli bi, ako bi imalo prezivelih :)

Ako traktor napuni krampone bilo cim- blato zemlja sneg, i krene da te nosi nizbrdo, jedini spas je da nabijes pun gas u nadi da ce tockovi kreniti da se obrcu i da ce izbaciti iz sara, ili da kontakt sa podlogom ostvari nenapunjen deo gume. Ista prica je i sa gusenicama, al tu nema Boze pomozi, kliza sve dok ima nizbrdice.

Isto tako iskusni znaju pravila, nizbrdo po snegu se kocnica sme samo blago pipati. Ako pritisnes jace, auto se ukopa u momentu i sneg mu napuni saru, ali ako ne pustis odmah kocnicicu auto krece da kliza kao na skijama- sneg kliza po snegu kao led po ledu.

Jos bolji primer, mnogi su ga doziveli, vozis uzbrdo i nece da izvuce, stane ti auto. Krenes da popustas polako u nazad u leru preko kocnice i gotov si, auto dobija skije- protego si kocnicu jace i napunio saru, posle sekund nekontolisano dobijas ubrzanje unazad. Sneg kliza o sneg.

Ove slike sa punom sarom su samo marketing i uvek sam se pitao kako napune saru za slikanje. Evo ti odg @nidza na 14tom minutu kako pune saru snegom za slikanje, da se bolje vidi sara

Nokian nordiska guma da sama napuni ovako saru kao na slici- NOUUu, ta je najbolja zato sto najbolje izbacuje sneg iz iste
Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Poslednja izmena od raks88 u 29 Nov 2023, 09:29, izmenjeno 6 puta ukupno.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.1EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Lamelice reaguju kao smirgla za povecanje gripa po ledu i utabanom snegu, zao mi je sto ne mogu da nadjem taj test prototipa vec godinama, guma za led koja je ako se dobro secam bila bolja i od eksera je guma bez ijednog velikog kanala, sve su male lamelice, bazirano je na prirodnim svojstvima geko nogu koji moze da "prkosi" gravitaciji.

Funkcionisu kao smirgla dok su ostre ivice, zato je problem voznje zimskih guma leti, jer "kopanje" se gubi kad se zaoble ivice na kanalima.

Veliki kanali su samo za odvodjenje vode i neke teorijske price koje se razdvajaju i to da li ce te verovati da treba da izbacuje ili treba da se lepi. Ali u koju god verziju da verujete, minimalan efekat ima, najvise po rastresitom snegu da ga istisnete kako bi stigli do cvrste podloge. I da ne postoji lepljenje snega, ne bi mogli da se grudvamo i pravimo sneska ;)

Zato i opadaju performanse po snegu sa gubitkom sare, jer te lamelice gube na duzini (dubini) i samim tim ne mogu da se deformisu dovoljno da zahvate veci ugao naspram podloge nego su vise paralelne sa tlom sto znaci da ne mogu da kopaju. Zato su i zimske gume u globalu lose po mokrom jer podloga ima nizak koeficijent trenja, a ipak puno pritiska deformise lamelice i na milimetarskom nivou imate malo kontaktne povrsine izmedju gume i kolovoza. Na suvom koristite koeficijent usustini podloge da prevazidjete to.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

https://www.tyrereviews.com/Article/Sum ... 0c-15c.htm

Ko kaže da su zimske loše na mokrom?

Neke jesu, doduše.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

raks88 napisao: 29 Nov 2023, 09:29
Ove slike sa punom sarom su samo marketing i uvek sam se pitao kako napune saru za slikanje. Evo ti odg @nidza na 14tom minutu kako pune saru snegom za slikanje, da se bolje vidi sara

Nokian nordiska guma da sama napuni ovako saru kao na slici- NOUUu, ta je najbolja zato sto najbolje izbacuje sneg iz iste
Ne šaru, šara je za odvođenje vode, vrh gume i lamelice će da zadržavaju sneg. Moderne gume, čak i Nordijske, sad imaju veliku kontaktnu površnu, nema tu više kopanja. Zbog toga funkcionišu sad i vrlo široke gume na sve većim i jačim automobilima. Nije toliki hendikep kao nekad. Ima testova i za to, bolja je uža guma, ali ne toliko koliko bi se pretpostavilo. Mnogo je veća razlika između loše i dobre gume, nego između široke i uske dobre gume, po snegu.

https://www.motor1.com/news/696279/wide ... explained/
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Za prethodnu diskusiju, evo sa continental sajta neko pojašnjenje:
https://www.continental-tyres.co.uk/b2c ... ter-tyres/

Winter and all-season tyres are made from a specially formulated natural rubber compound that is softer and more flexible than summer tyres. It means that they’re able to offer much better grip and traction in lower temperatures. The winter tyre tread design offers its benefits especially on roads covered with snow or mud. The snow gets pressed into the wider and deeper tread grooves and by this it utilises the effect of shear forces on snow for additional grip. The wider grooves can also absorb more slush contrary to summer tyres and ensure more contact to the road surface.

Grooves, continuous ruts that run around the circumference of the tyre to effectively channel away water. They are deeper in snow tyres to help reduce the chances of aquaplaning and generally create more traction.
lanikor
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2023, 08:50

Post od lanikor »

Pozdrav drugari, sta predlazete od pomenute tri opcije?
  • Nexen Winguard Snow G3 WH21
    Uniroyal WinterExpert
    Dunlop WINTER RESPONSE 2 MS
Honda Jazz 1.2, dimenzije 175/65 R14 82T, spora gradska voznja dominantno, male kilometraze 99% vremena.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ovde je odlično usnimljeno na samom početku, kako se deo gume u kontaktu ne oslobađa snega, nego ga zadržava iz ranije opisanog razloga:

I ovo je dobro, koliko je bolja potrošena premium AS guma po snegu u odnosu na potpuno novu budžet, dovodi malo u drugi plan dubinu šare u odnosu na sam kvalitet gume:
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Ja to odavno (decenijama) gledam ovako. Cipele mogu, ali i ne moraju nužno da budu brendirane. Zavisi od cene. Ali, gume za kola – samo brendirane. Bez obzira na cenu.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

maniaxxx napisao:Ja ne znam kako vi vozite ali ako ne primetis razlike izmedju letnje i zimske onda tu nesto ne stima.
Baš sam se danas setio ovoga, a i pre neki dan. Slika

Žurio sam nešto po krivinama i odjednom, Maniaxxx mi se prikazao Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori