Corona virus
Re: Corona virus
Kod nas skola sa 3 zgrade oko 2000 djaka, maske su ukinuli jos u junu... Mada taj sistem skola ne razumem najbolje, to su 3 nivao skole a skole su grupisane jedna pored druge...
A kod sina na fakultetu isto nema zarazenih od pocetka (da znam) a i guzva im je uvek velika.... A maske isto u junu (ili pak avgustu?) ukinuli svuda
A kod sina na fakultetu isto nema zarazenih od pocetka (da znam) a i guzva im je uvek velika.... A maske isto u junu (ili pak avgustu?) ukinuli svuda
Kod nas je oko 70 procenata nastavnika u skoli vakcinisano, ali od ucenika niko, bar da mi znamo. I onda se donese kovid uglavnom od kuce, jer posto su "geek" skola nema klasicnog druzenja po zurkama, rodjendanima i slicno.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
UK studija o prenosivosti delta soja objavljena u Lancetu donosi, meni lično, poražavajuće rezultate.
Gledajući tabelu, a u potpunosti eliminišući vakcinisane sa jednom dozom, dolazim do sledećeg:
Od potpuno vakcinisanog, PCR pozitivnog slučaja:
- 27.9% potpuno vakcinisanih kućnih kontakata biva PCR pozitivno testirano
- 23.5% nevakcinisanih kućnih kontakata biva PCR pozitivno testirano
Od nevakcinisanog, PCR pozitivnog slučaja:
- 19.0% potpuno vakcinisanih kućnih kontakata biva PCR pozitivno testirano
- 40.0% nevakcinisanih kućnih kontakata biva PCR pozitivno testirano
Zaključak - šansa da potpuno vakcinisani prenese virus potpuno vakcinisanom je samo 30.2% manja u odnosu na šansu da nevakcinisan prenese virus nevakcinisanom.
Gledajući tabelu, a u potpunosti eliminišući vakcinisane sa jednom dozom, dolazim do sledećeg:
Od potpuno vakcinisanog, PCR pozitivnog slučaja:
- 27.9% potpuno vakcinisanih kućnih kontakata biva PCR pozitivno testirano
- 23.5% nevakcinisanih kućnih kontakata biva PCR pozitivno testirano
Od nevakcinisanog, PCR pozitivnog slučaja:
- 19.0% potpuno vakcinisanih kućnih kontakata biva PCR pozitivno testirano
- 40.0% nevakcinisanih kućnih kontakata biva PCR pozitivno testirano
Zaključak - šansa da potpuno vakcinisani prenese virus potpuno vakcinisanom je samo 30.2% manja u odnosu na šansu da nevakcinisan prenese virus nevakcinisanom.
Znaci komsijska skola (ja sam zavrsio Teslucozmo napisao: 01 Nov 2021, 14:38 Kod nas je oko 70 procenata nastavnika u skoli vakcinisano, ali od ucenika niko, bar da mi znamo. I onda se donese kovid uglavnom od kuce, jer posto su "geek" skola nema klasicnog druzenja po zurkama, rodjendanima i slicno.

PS: Vratila se koleginica jutros iz Engleske. Kaze tamo je bas osecaj da korona ne postoji

@brabonjak
Evo ti jos jedna studija, voleo bih da cujem tvoju interpretaciju ovih podataka.
https://www.thelancet.com/journals/lani ... 2/fulltext
Evo ti jos jedna studija, voleo bih da cujem tvoju interpretaciju ovih podataka.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
@brabonjak
Pa i iz UK grafikona se vidi da imaju veliki broj pozitivnih, što se uklapa u tu studiju, ali im je ipak broj umrlih odokativno 10x manji nego ranije. Samo nisam uspeo da nađem raspodelu vakcina. Ali na osnovu toga što su čuvali AZ za sebe i masovno je primenjivali možemo da pretpostavimo da im je AZ bila primarna vakcina a ako je tako, onda se ipak pokazala bolje nego Pf u Izraelu.
Pa i iz UK grafikona se vidi da imaju veliki broj pozitivnih, što se uklapa u tu studiju, ali im je ipak broj umrlih odokativno 10x manji nego ranije. Samo nisam uspeo da nađem raspodelu vakcina. Ali na osnovu toga što su čuvali AZ za sebe i masovno je primenjivali možemo da pretpostavimo da im je AZ bila primarna vakcina a ako je tako, onda se ipak pokazala bolje nego Pf u Izraelu.
Kod nas su, kao sto vidis, potpuno drugaciji podaci... izgleda da nema samo uticaj sama vakcina, vec i masa faktora, svuda je u EU mnogooo starija populacija nego ovde (citam prosek 80,5 godina u ovim studijama) i verovatno to doprinosi manjoj efektivnosti jer je puno imunoloski oslabljene populacije uz masu pridruzenih bolesti. Nismo ni mi sjajni, ali generalno su ljudi mladji, bar u proseku 10 godina, sto ipak doprinosi boljem odgovoru organizma...Bax napisao: 01 Nov 2021, 15:32 @brabonjak
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Na raspodelu vakcina sam naišao gledajući statistiku prijavljenih neželjenih reakcija i smrti u UK nakon vakcinacije sa sledećeg linka (ispod tabele 2):
Što znači da, trenutno, AZ ima najvećeg udela, ali je Pfizer prilično blizu.As of 20 October, an estimated 23.2 million first doses of the Pfizer/BioNTech vaccine and 24.9 million first doses of the COVID-19 Vaccine AstraZeneca had been administered, and around 20.1 million and 24.1 million second doses of the Pfizer/BioNTech vaccine and COVID-19 Vaccine AstraZeneca respectively. An approximate 1.5 million first doses and approximately 1.3 million second doses of the COVID-19 Vaccine Moderna have also now been administered
Nema ništa posebno da se kaže jer autori nisu ostavili mnogo podataka. Pfizer se pokazao dosta gorim od Moderne u sprečavanju ozbiljne kliničke slike. Tu ozbiljnu kliničku sliku imalo je 26% hospitalizovanih, a potpuno vakcinisanih, što iz nekog razloga nije poređeno sa nevakcinisanima, tako da ne nosi praktično nikakvu informaciju.Bax napisao: 01 Nov 2021, 15:32 @brabonjak
Kod nas nije objavljena studija koja je godinu dana pratila i PCR testirala sve kućne kontakte, niti bilo kakva slična, tako da ne postoji način da znamo da li su drugačiji podaci. Što se tiče starosti, medijana godina PCR pozitivnih iz UK studije je 36, tako da ne znam odakle 80.5.cozmo napisao: 01 Nov 2021, 16:06 Kod nas su, kao sto vidis, potpuno drugaciji podaci... izgleda da nema samo uticaj sama vakcina, vec i masa faktora, svuda je u EU mnogooo starija populacija nego ovde (citam prosek 80,5 godina u ovim studijama) i verovatno to doprinosi manjoj efektivnosti jer je puno imunoloski oslabljene populacije uz masu pridruzenih bolesti. Nismo ni mi sjajni, ali generalno su ljudi mladji, bar u proseku 10 godina, sto ipak doprinosi boljem odgovoru organizma...
Kod nas, za razliku od UK, dominira Sinopharm sa udelom od 62.2% svih vakcinisanih (izračunao na osnovu grafika sa sajta CINS-a, zaključno sa 21.7.). Koliko znam, nema neke ozbiljne studije, ali se priča da zaštita nije na nivou AZ ili Pfizera, tako da..
Mislim da je preko 80 godina podatak za hospitalizovane u tezem stanju:
Among those with severe or critical illness, the median age was 80·5 years (IQR 76·5–85·0)
Among those with severe or critical illness, the median age was 80·5 years (IQR 76·5–85·0)
Došlo je do zabune, ti si odgovarao Bax-u u vezi sa američkom studijom, a ja tebi spominjući UK studiju.
Pa kako se ne zaražavaju, ako ne nose maske?ljuba napisao: 01 Nov 2021, 14:30 Kod nas skola sa 3 zgrade oko 2000 djaka, maske su ukinuli jos u junu... Mada taj sistem skola ne razumem najbolje, to su 3 nivao skole a skole su grupisane jedna pored druge...
Deca vakcinisana u većini?
Detalni statisticki izvestaj o koroni (samo na Holandskom
)
https://www.rivm.nl/sites/default/files ... _final.pdf
Nesto da izdvoim
Totalni broj zarazenih vakcinisanih / nevakcinisanih po mesecu
Po starosnim grupama razbijeno levo je apsolutni broj po starosnim grupama a desno je relativni po broju stanovnika
I dalje umiru samo jako stari 70+ cifra je po nedelji u apsolutnim brojevima

https://www.rivm.nl/sites/default/files ... _final.pdf
Nesto da izdvoim
Totalni broj zarazenih vakcinisanih / nevakcinisanih po mesecu
Po starosnim grupama razbijeno levo je apsolutni broj po starosnim grupama a desno je relativni po broju stanovnika
I dalje umiru samo jako stari 70+ cifra je po nedelji u apsolutnim brojevima
S obzirom da kod njih ide i Dzonsonka sa jednom dozom, odlicno se drze.
PS: Inace u ovom talasu, potpuno netipicno za Amsterdam minimalno zarazenih. Uvek smo bili Holandska crna rupa 
Inace od danas nove mere: preporucuju da se nose maske u zatvorenom prostoru (prodavnicama) ali bez zakona - prinude (i u skolama gde ce verovatno profesori pritiskati
), i prosiruju gde se koristi corona pass - teretane, bazeni, sportske sale i sl…
Jos jedan clanak od danas

Inace od danas nove mere: preporucuju da se nose maske u zatvorenom prostoru (prodavnicama) ali bez zakona - prinude (i u skolama gde ce verovatno profesori pritiskati

Jos jedan clanak od danas
https://www.at5.nl/artikelen/211755/rui ... -bezoekersViše od hiljadu korona infekcija u ADE: 0,29% od ukupnog broja posetilaca
2. novembar 2021., 12:46 · Izmenjeno pre 1 minut · Autor AT5/NH Amsterdam
Tokom Amsterdam Dance Eventa (ADE), nešto više od hiljadu ljudi zaraženo je virusom korona. Ovo je očigledno iz podataka GGD Amsterdam. ADE je posetilo ukupno 300.000 posetilaca, što znači da je korona otkrivena u 0,29 odsto od ukupnog broja posetilaca. GGD sumnja da je stvarni broj zaraženih koronom mnogo veći.
Prema GGD-u, samo istraga o izvoru i kontaktu ne daje potpunu sliku o broju korona infekcija nastalih tokom ADE. Na primer, prema servisu, mnogi ljudi koriste samotest u slučaju pritužbi na savet, a neće svi sa infekcijom naznačiti da su bili prisutni na ADE-u. Festival je privukao i strane posetioce koji se nisu testirali od strane GGD-a i koji ne dolaze u obzir tokom istrage izvora i kontakta.
Broj infekcija je verovatno veći
Nacionalni podaci pokazuju značajan porast zaraženih korona virusom. Nakon očiglednih situacija kao što su škole i situacija kod kuće i na poslu, posete ugostiteljskim i zabavnim mestima jedan su od najverovatnijih izvora kontaminacije.
U gradu je od 13. do 17. oktobra bilo dosta žurki. Održano je ukupno 350 događaja na 140 različitih lokacija. Posetiocima su bile potrebne karte za korona, a događaji u zatvorenom prostoru morali su da se pridržavaju maksimalne popunjenosti od 75 odsto. Takođe, događaji su počinjali ranije nego obično i završavali se do ponoći.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/%D0% ... kcine.html
Batut objavio kako i kada se prima buster doza vakcine
...
Buster doza prima se nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Fajzer-Biontek) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak tj. sputnjik, Astra-Zeneka), navodi "Batut".
Kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (Sinofarm), buster doza prima se nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze
...
Batut objavio kako i kada se prima buster doza vakcine
...
Buster doza prima se nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Fajzer-Biontek) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak tj. sputnjik, Astra-Zeneka), navodi "Batut".
Kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (Sinofarm), buster doza prima se nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze
...