Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ftj »

Day Walker napisao: Ako se i malo razumes u nekakvu monetarnu ekonomiju shvatices da je kredit vezan za CHF vrlo dobar u uslovima normalne ekonomije, jer sam CHF je jedna od najstabilnijih valuta...
Vidim vrlo je dobar. Ja se eto 'ne razumem u monetarnu ekonomiju'(izem ti argument u raspravi) ali znam toliko da oni koji su uzeli kredite u CHF ispali budale i da je čak Jelašić u jednom trenutku izašao u javnost sa apelom da se ljudi ne zadužuju u švajcarcima jer je to veliki rizik(iako tad nije kriza ni počela) ali naravno ljudi su povučeni malim kamatama jurcali da se zaduže.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

koliko vidim on je lepo napisao "u uslovima normalne ekonomije" a nasa to sigurno nije...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Ma da, tim se totalno ogradio. U uslovima kad imam dobru decu ja sam dobar roditelj. Ajte molim vas. Kredit u CHF je dobar samo ako primaš platu u švajcarcima ili ako ti je ekonomija vezana za švajcarce(a ne za evro).
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Pa pazi, HRK je prilicno stabilna, mnogo stabilnija nego RSD i oni mogu da se zaduze u svajcarcima bez neke preterane frke... Nije ni kod njih super situacija, ali je mnogo bolja nego kod nas.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Xepoj87 napisao:Floyd,svako trosi svoje pare na sta hoce...
Neko ima kredit za stan od 180.000e,neko za kola od 50.000e,neko ima i jedno i drugo,pa u njegovoj situaciji to mozda jeste pametna kupovina...
Ne treba ceo zivot gledati kao investiciju,pare su sredstvo za ostvarivanje cilja,a nije cilj imati para...
Ma slazem se sa tobom ali posto se ova tema pokrenula iz rasprave da li je kupovina novog auta bacanje para isto tako moze da se kaze da je i kupovina stana u BG koji kosta kao da je u Berlinu isto bacanje para.
Naravno ko ima i zeli, njemu je to relativno.
NexT napisao:U BG ima dosta ljudi koji imaju jako lepe plate. Njima je Beograd jako lepo mesto za zivot i ne bi se selili odavde.
Naravno, rade u stranim firmama i rasturaju se od posla, ali makar znaju zasto...
Zbog prirode posla kreces se u krugu ljudi koji zaradjuju puno, niko nije rekao da takvih nema u BG.
Pa menazeri, clanovi upravnih odbora, vrhunski naucnici, profesori univerziteta i sl. i u CH zaradjuju ogromne svote novca, sto ne znaci da to moze da dobije pocetnik koji nije ni zavrsio fax ;)
ftj
Reactions:

Post od ftj »

@next

1 CHF je 1.1.2008. vredeo 4.31 HRK sad vredi 6.24
1 EUR je 1.1.2008. vredeo 7.35 HRK sad vredi 7.49

Što će reći da bi se i tamo žestoko zaebao da si uzeo u švajcarcima.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Prosle godine kada sam bio u HR svi su se zalili na CHF tako da su se i oni opekli.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

moja greska za HRK,znam da je vrlo stabilna u odnosu na EUR, pa sam samo prebacio na svajc...
Floyd napisao: Zbog prirode posla kreces se u krugu ljudi koji zaradjuju puno, niko nije rekao da takvih nema u BG.
Pa menazeri, clanovi upravnih odbora, vrhunski naucnici, profesori univerziteta i sl. i u CH zaradjuju ogromne svote novca, sto ne znaci da to moze da dobije pocetnik koji nije ni zavrsio fax ;)
Naravno da ne moze, i ne treba, samo kazem da u Bg ako se snadjes i pronadjes i dovoljno potrudis na poslu budes sasvim lepo nagradjen za to, za nas standard...

Ja prvi ne bih imao zelju da idem iz Srbije ako mogu sebi ovde da obezbedim normalan zivot... Ni sada mi se ne ide iz Srbije, za razliku od mnogih iz mog okruzenja...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@NexT
Zeznuli su se svi cije se ekonomije oslanjaju na evro, a to je vecina.

@Heroj
To nije snobizam. Daleko od toga. Znanje i inteligencija se u normalnom svetu naplacuju.
To je realnost u normalnom svetu, a to Srbistan nije ni pod razno. Ovde najbolje prolaze prevaranti, lopuze i probisveti. Cast izuzecima. Uglavnom se sve svodi na ono cuveno: "samo me ne pitaj kako sam stekao prvi milion" :glavomuzid:

Da ne bude zabune - nije znanje = fakultet. Daleko od toga.
Ali ako neko ulozi 6 godina svog zivota u nesto i od toga nista ne dobije onda se gadno zaje*ao...

BTW, nemam ni ja dlake na jeziku. Pitao bih te da li bi se zezao sa privatnom visom skolom ili faxom, whatever, da ti nije cale kupio auto, da ti nece cale kupiti stan (ili je vec kupio), da ti nije cale obezbedio posao i da to sve moras sam da steknes sa svojih 10 prstiju ;)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Još si mlad polako :)

Znam i ja slučajeve gde su ljudi sa srednjom školom bez radnog iskustva zaposleni da rade za ~3500 EUR mesečno(i to na konkursu) ali to je veoma mali promil stanovništva i predstavlja devijaciju u statistici. Realna situacija je onakva kakvu je pokazuje prosečna plata.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

A sta rade? Testiraju pancirne prsluke ili antiradijaciona odela? :kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

^^ :kezo:

Pazi, mozda savetuju predsednika ili sede u upravnom odboru nekog javnog preduzeca :)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

rade...
znam i ja takvih primera...
i za vise...al ne moze svako...

a propo svajcaraca, tvrdim da prosecan gradjanin nije mogao da sa sigurnoscu predvidi takav obrt situacije u poslednje 4 godine...
znam par "srecnika" zaduzenih u chf, doduse sa jako niskom i fiksnom kamatom, kojima ne bila velika razlika sada ni da su se u startu zaduzili u eur, ali je takvih relativno malo, i planirali su kredit da mogu i da ga otplacuju u slucaju odredjenih promena u ekonomiji kao sto su ove.
problem je kod ljudi koji su se pre 4-5 godina zaduzili do tadasnjeg maksimuma u smislu dela plate, pa sada gotovo cela primanja daju na ratu...
sto se tice guvernera i strucnjaka koji su tada govorili da se ne zaduzuje u chf, poenta je da se nisu samo oni tada culi, vec je bilo i drugacijih prica ali se ovih najvise secamo...
a cak i da su bili jedini, ja savetima i prognozama strucnjaka ne verujem odavno, ajde se samo setite kad je krenula nafta da skace, dosla je polovinom godine do oko 140-150 dolara za barel, i svi su uglas "prognozirali" kako ce ici na 200 do kraja godine, a onda se sve okrenulo i pala je na 80 krajem decembra iste godine...

sto se tice kreditnog zaduzivanja gradjana slazem se da je najbolje zaduziti se u valuti u kojoj imas i primanja, ali neke vrste kredita ( posebno stambeni, tj veliki krediti ) jednostavno ne postoje kao ponuda, zbog snage nam domace valute...
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Floyd napisao:
nixa napisao:Viša elektrotehnička, inženjer elektrotehnike za računarsku tehniku.
Izvini sto konstatujem ali posle ove skole ako si je ozbiljno shvatio ti ne treba nista vise da bi radio dobro placen posao.
Ja sam to isto zavrsio i imam par drugara koji rade za jako lepe plate u BG.
Jbg. IT je takva oblast u kojoj, sto bi rekao Delija, nemozes mnogo da foliras...ili znas znanje ili ne.
Nije da ne može (još uvek nisam završio 7 stepen), a zaposlen sam i ne bunim se za početak. Sa 25 godina ovo mi je već neki četvrti posao u struci i svaki je bio korak napred, ali moja opsesija je da budem nastavnik u srednjoj školi, a za to mi je potreban fax. Lično jako volim to što učim i ne pada mi teško, tako da planiram i dalje da učim posle faxa tj. da upišem master + oracle akademiju. Takođe još od srednje preko Više i sada faxa (kasnije mastera) uvek biram neke druge oblasti, naravno sve iz IT-a, da na kraju budem kvalifikovan za što više stvari jer jedino tako mogu da planiram dobar posao i za xy godina, nikad se ne zna šta nosi sutra...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

ftj napisao:Ma da, tim se totalno ogradio. U uslovima kad imam dobru decu ja sam dobar roditelj. Ajte molim vas. Kredit u CHF je dobar samo ako primaš platu u švajcarcima ili ako ti je ekonomija vezana za švajcarce(a ne za evro).
Vidim da si smartass, pa samo da ti skrenem paznju da sam napisao da je bilo pre 7 godina, dakle davne 2005. ;)
S obzirom da sam student ekonomije, da razumem se u neke stvari toliko da mogu da ih komentarisem, a ne da se pravim pametan i podsmevam ljudima sto ti cinis..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori