Zimske gume - da ili ne?
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Ima ih u Metrou, oko 500 din su, ako se dobro sećam. Mislio sam da uzmem jednu, ali sam bio hrabar. Do sada mi nije trebala.
Posetite www.garaza.rs !
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
To je baš džabe, samo da valja nečemu. Jako dobra stvar za imati u gepeku u ovo vreme... :mig:
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Vozi polako i nosi lopatu sa sobom.
Dakle imate tri vrste, možda i više, ko se baš potrudi.
Prvoj se drška izvlači ko teleskop, druga se savija na tri dela a trećoj se skidaju tri dela i pakuju po želji.
Ja imam ovu treću, i meni je dobra i do sada me je super poslužila u nekoliko navrata i to da sebi očistim parking mesto a to znači bar 2x2 metra snega po 10-30 cm.
I kada to može da se lagano uradi bez da se zamorite ili da je nezgodna za leđa recimo, za sve sitne intervencije je više nego odlična.
Sve koje sam ja gledao i video su od dosta jake plastike i limenih drški.
Dimnezija su odlične za pakovanje.
Dakle imate tri vrste, možda i više, ko se baš potrudi.
Prvoj se drška izvlači ko teleskop, druga se savija na tri dela a trećoj se skidaju tri dela i pakuju po želji.
Ja imam ovu treću, i meni je dobra i do sada me je super poslužila u nekoliko navrata i to da sebi očistim parking mesto a to znači bar 2x2 metra snega po 10-30 cm.
I kada to može da se lagano uradi bez da se zamorite ili da je nezgodna za leđa recimo, za sve sitne intervencije je više nego odlična.
Sve koje sam ja gledao i video su od dosta jake plastike i limenih drški.
Dimnezija su odlične za pakovanje.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Mali "savet" svim kolegama. To sto vam trese auto tj sto vibrira volan u rukama je posledica snega i leda koji se nahvatao na felne. Remeti balans i usled toga dolazi do podrhtavanja. Glupo je bacati pare na balansiranje jer se obicnim ciscenjem felni resava problem, a jos gore je to sto ce vam ujutru opet biti isti. Nemojte dzabe bacati pare i brinuti. Samo skinite taj led sa unutrasnje strane felni i milina 

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Hoće i ispod ratkapni da se nagomila sneg i da trese zbog toga, naročito kod univerzalnih kojima su rupe napamet pravljene.
Evo, ja baš u drugoj temi postavio to pitanje. Posle pranja auta sve je ok, bar se nadam. Istripovao sam da nisam slučajno negde čuknuo auto ili nešto po ovom snegu. Posebno me nervira upadanje u kolotrag, a hoću da skrenem... Opet, trudim se da ne silim auto, pa vozim pravo dokle mogu 

ivanco odlicno si to rekao, mnogi ne obracaju paznju al cisto rezonski ako nekome znaci 10-20-30 grama na felni koje stavi vulkanizer kad je balansira onda tek shvati koliko je debalansira gomila zaledjenog snega na istoj...
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Danas na zadnjoj strani zgrade, gde je ulaz na parking zgrade, stoji Octavia A5 i ceka, sta ceka nemam pojima. Ja stao par metara iz i vidim lik se ne pomera, a ja treba da prodjem do ulaza a on realno moze da se skloni u levu stranu. Ja izadjem iz auta, reko druze ajde levo. Kaze on ne znam da li cu moci. Reko, jel imas letnje? Kaze ma kakvi zimske. Reko ajde onda izvucices. I vidim ja pokusava da se pomeri ali ne ide, tj. mnogo slajfuje i nekako se pomeri jos ta 2m. Inace tu je sneg jedno 20ak cm, onaj razgazen. Ja malo u desno i izadjem iz kolotraga i dodjem do kapije. Ajde reko da vidim sta vozi, jer se jedva pokrenuo. Kad ono vidim pise Alpin, pogledam saru u snegu a ono Alpin A4.
Ne znam kako ste zadovoljni vi sto ste zadovoljni ali vi ne znate sta je dobra guma. Dunlop Winter Sport 3D je mama i tata za Michelin A4. Ove godine sam uvideo prave drazi gume, nema sanse da vise idem dalje za sad od Dunlopa. Iako sam kontao da uzmem Michelin A4 2 da probam, jer vidim da je kao svi hvale, ali posle ovog danas nema sanse. Jos je skuplja 5-10%.
Ne znam kako ste zadovoljni vi sto ste zadovoljni ali vi ne znate sta je dobra guma. Dunlop Winter Sport 3D je mama i tata za Michelin A4. Ove godine sam uvideo prave drazi gume, nema sanse da vise idem dalje za sad od Dunlopa. Iako sam kontao da uzmem Michelin A4 2 da probam, jer vidim da je kao svi hvale, ali posle ovog danas nema sanse. Jos je skuplja 5-10%.

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Ma daj Dag molim te, prestani sa pljuvanjem pneumatika koje ne prodajes i ne dobijas procenat od njih..
Konstantno pljujes Michelin i Bridgestone, a hvalis Dunlop i GoodYear..
Vozim i A3 i A4 Alpine i nemam nikakvih problema, a ko hoce, moze da dodje da vidi po kakvom sranju ja prolazim...
Taj lik ocigledno ne ume da vozi.. Ili se zakopao na ledu...
Konstantno pljujes Michelin i Bridgestone, a hvalis Dunlop i GoodYear..

Vozim i A3 i A4 Alpine i nemam nikakvih problema, a ko hoce, moze da dodje da vidi po kakvom sranju ja prolazim...
Taj lik ocigledno ne ume da vozi.. Ili se zakopao na ledu...
Brzine idu u H-a !!!

Ja trecu godinu koristim Michelin Alpin A3 i koliko su gume bile fenomenslne prve dve godine, toliko ove trece su totalno razocarenje. Nisu presle mnogo, nekih 10-15kkm, sara je oko 6mm. Na ravnom su odlicne i nema nekih problema, medjutim na uzbrdicama je vec komplikovano. Sledece zime ce pasti nove zimske gume.
Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk
Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ja sam baš zadovoljan Kleber Krisalpom HP2. Prošle zime su prešle 4500km, ove za sada oko 1200km, stavljene su na samom kraju novembra, bukvalno 30. Isto ko i prošle, nigde nisam bo ni blizu zaglavljivanju, na svaki parking se uparkiram, vuku super, koče super, pozadi su mi letnje pa je baš zanimljivo(kada nema saobraćaja)
Prošle godine su kupljene u dimenziji letnjih 195 55 15, zanima me na primer za sledeću sezonu, pošto po uputsvu piše 185 60 15 za zimske gume, da li mogu napred da stavim te uže, koje bih kupio, tj. matori da kupi, a nazad da prebacim ove Kleber šire? I koliko zima tj kilometara obično preguraju zimske gume klase Klebera?

Prošle godine su kupljene u dimenziji letnjih 195 55 15, zanima me na primer za sledeću sezonu, pošto po uputsvu piše 185 60 15 za zimske gume, da li mogu napred da stavim te uže, koje bih kupio, tj. matori da kupi, a nazad da prebacim ove Kleber šire? I koliko zima tj kilometara obično preguraju zimske gume klase Klebera?
@nixa
Ima malo i veze sto su ove godine uslovi kakvi nisu bili zadnjih 25 godina pa svi misle da im gume ne rade kako bi trebalo(i ja isto).
Ima malo i veze sto su ove godine uslovi kakvi nisu bili zadnjih 25 godina pa svi misle da im gume ne rade kako bi trebalo(i ja isto).
- dag81
- Kontakt:
Ko kaze da ne prodajem Michelin!? A sto se tice procenta, imam istu marzu i na Michelin i na Dunlop i GY.Day Walker napisao:Ma daj Dag molim te, prestani sa pljuvanjem pneumatika koje ne prodajes i ne dobijas procenat od njih..
Konstantno pljujes Michelin i Bridgestone, a hvalis Dunlop i GoodYear..![]()
..
A pisem onako kako jeste, nema razloga da pisem drugacije. Jer isto mi je da li prodao Michelin ili Dunlop, istu marzu stavim na obe marke.
Bridgestone istina ne prodajem, jer smatram da je skupa za ono sto pruza, kod nas. Dok su preko vec realnije cene.
Ja prodajem sve od Tigra, Save, Baruma, Fulde, Semperita, Hankooka, Nokiana, BF Goodricha, Michelina, Contija, Dunlopa, Goodyeara, Pirellija, General-Tyres-a, posto radim uglavnom po porudzbini za sad, i mali lager imam kod sebe, ali nabavljam od 4 uvoznika.
Svugde stavljam iste marze, na premium gume 1-2% vise. Od ni jedne veleprodaje ne dobijam bonus ako prodam Dunlopa vise od GY, ili GY vise od Michelina.
Tako da, nemam razloga da favorizujem. E sad sto se meni prodaja bazira uglavnom na Dunlop i GY od premiuma to je nesto drugo, tj. to kupci traze, a i ja im preporucim jer smatram da su najbolje gume trenutno na trzistu. Opet zavisi od medela i dimenzije, ali generalno jesu. A plus jeftinije od izvikanog Michelina(danas) i preskupog Bridgestona kod nas, koji takodje nije nista posebno, osim par modela, ali uglavnom su lose.
P.S. Ako se on zakopao i ja sam isto tuda prosao i prolazim 5x dnevno. Kao sto sam rekao iznenadio sam se, jer sam jos ja izasao iz kolotraga, presao u drugi(jer su kapije za zgradu pored i moju jedna pored druge). A ko kaze da ja znam da vozim i sto on ne bi znao da vozi.
A veruj mi probao sam jako puno zimskih guma, pa mogu da dam sud. Doduse ne sve u istim dimenzijama, ali razliku mogu da napravim.
A Michelin odavno nije onaj stari Michelin.
Poslednja izmena od dag81 u 12 Feb 2012, 23:48, izmenjeno 1 put ukupno.
-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Sto se mene tice, meni se Kleber Krisalp HP2 pokazao odlicno ove zime. Mada, ovo je prvi put da uzimam nove zimske gume - prethodne 3 zime sam vozio na letnjim gumama i na nekim teskim polovnjacama, pa mi je sada mozda utisak WOW! 
Pored toga, i dok nisu ovi snegovi bili, iznenadio sam se kako dobro se ponasaju na mokrom kolovozu kada su bile kise ove zime (iako je na ADAC-ovim testovima ocenjena malo losije za ponasanje na mokrom kolovozu). Cak mi se cinilo da se bolje ponasaju nego moje BF Goodrich leti na mokrom kolovozu, jednostavno nemam osecaj akvapleninga itd.

Pored toga, i dok nisu ovi snegovi bili, iznenadio sam se kako dobro se ponasaju na mokrom kolovozu kada su bile kise ove zime (iako je na ADAC-ovim testovima ocenjena malo losije za ponasanje na mokrom kolovozu). Cak mi se cinilo da se bolje ponasaju nego moje BF Goodrich leti na mokrom kolovozu, jednostavno nemam osecaj akvapleninga itd.
- dag81
- Kontakt:
Ne znam samo sto odmah nisi isao na 185/60R15 jer za te pare koliko si dao za 195/55R15 bi kupio premium gumu u 185/60 i ostalo bi ti novaca.Uroš S. napisao: Prošle godine su kupljene u dimenziji letnjih 195 55 15, zanima me na primer za sledeću sezonu, pošto po uputsvu piše 185 60 15 za zimske gume, da li mogu napred da stavim te uže, koje bih kupio, tj. matori da kupi, a nazad da prebacim ove Kleber šire? I koliko zima tj kilometara obično preguraju zimske gume klase Klebera?
Guraj istu dimenziju, nemoj da brljas,