Prolazak kroz crveno i/ili žuto svetlo-diskusija

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Re: Kršenje saobraćajnih propisa - FOTO i VIDEO

Post od schonenk »

Delija napisao:Izvini, ali *******.
Slep covek po zakonu ne sme da vozi, a gluv covek sme.
Vozac u svakom trenutku mora biti aktivan ucesnik u saobracaju. Gluv ce nadomestiti svoj nedostatak dodatnom opreznoscu.

Da vozaci hitne prolaze kroz crveno na nacin na koji se ovde pokusava prikazati bilo bi uzasno mnogo nesreca svaki dan. Iz mog iskustva svi oni oprezno ulaze u raskrsnicu, pokazuju svoje prisustvo i vizuelno i onda prolaze ako su dobili prednost od ostalih vozaca.

Siguran sam da ni oni ne zele na kraju krajeva da ugrozavaju sopstvene zivote. Inace, i ja mislim da ne treba da prolaze kroz crveno sem u zaista posebnim slucajevima i kad su sigurni da niko nece uleteti u raskrnicu, a sve to upravo zbog ovih pojedinaca koji su slepi i gluvi i pored ociju i usiju ili mozda necim drugim ometeni.

Pisao sam vise jer je diskusija isla u jednom iskljucivom i pogresnom smeru. Drago mi je sto i dalje dajes prednost hitnoj i tako i treba da bude, bez obzira ne neodgovorne vozace koji zloupotrebljavaju ovlascenja.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Retko sam i vidjao da hitna pomoc ili vatrogasci rade tako nesto - uglavnom su u pitanju bahati panduri.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

I ovaj Slovenac gore na snimku je 4 puta prošao kroz crveno. :nonono:

Takođe sam stava da im crveno ne sme "po defaultu" biti zeleno, ali uz određenu toleranciju ostalih učesnika i maksimalno pažnju vozača hitne nemam ništa protiv da ipak prođu (ali pažljivo, pažljivo i maksimalno pažljivo - tek kada se 120% uvere da ih svi ostali propuštaju i da su ih videli).

Inače, stvano je zadivljujuće kako se svi sklanjaju i propuštaju na tom snimku. Kod nas je verovatno veliki problem i u činjenici da se plavo svetlo i sirena zloupotrebljavaju na sve strane, svaka šuša koja misli da je neko "mudo" ima tu rotaciju i to je toliko postalo učestalo (pogotovo u Beogradu) da ljudi lagano oguglavaju na tu pojavu i sve slabije reaguju. :nonono:
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Saobraćajna Kamera napisao:http://www.youtube.com/watch?v=0Z8EhaI2mCY

Ovde nema sumnje: uključio je rotaciju (bez sirene) samo da bi prošao raskrsnicu, pritom je to bio običan putnički kombi.
Ovo nije "obican putnicki kombi" ovo je sanitetsko vozilo. Jasno se vide oznake. Mislim da je to ovaj Citroen.

Slika

Hitna Pomoc i Vatrogasci svuda u svetu prolaze na crveno kada je hitan poziv. Po meni je to ok pogotvu zato sto oni nisu debili pa da ulete samo u raskrsnicu, nego se prvo uvere da mogu bezbedno da prodju, daju nekoliko zvucnih signala, pa tek onda prodju. Inace, evo snimka sa Ibarske od pre 4 godine, nisu ni nasi vozaci bas tolika stoka :)
Na ovom snimku na 3:19 mozete videti kako Hitna prolazi kroz crveno. Vidi se da nema nikog u raskrsnici, tako da su prosli bez problema. Da je neko bio, ne bi samo uleteli odjednom.

http://youtu.be/2341Auewzqw
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ode prica gde ne treba...
a i pocela je iz pogresnih razloga, zbog zloupotrebe. u ovom slucaju sa snimka treba nekim nacinom prijavljivanja kaznjavati vozaca koji je zloupotrebio rotaciju. sto se tice samog prolaska kroz crveno, i treba da se tolerise ako vec ne moze da se propise da smeju da prodju...
a sto se tice srbije i sklanjanja, pre neki dan ( onaj dan kad je bilo 4 udesa na autoputu prema aerodromu ) i nasi ljudi su se itekako sklanjali, isto kao i ovi slovenci. doduse, pre toga su pametnjakovici revnosno zakrcili zaustavnu traku, to sam vec napisao jos onda. i naravno bilo je pametnih koji su jurili iza hitne, i to sigurno bez potrebe, posto sam video kako je jedan zeleni golf 4 kao i svi propustio sanitet i onda se zalepio za njega da bi sto pre prosao, siguran sam da nije imao nista sa tim jer je pre toga vozio par automobila iza mene u koloni...
ali na svu srecu, jos uvek je vecina ucesnika u saobracaju jos uvek korektna u takvim situacijama, cak i eto u ovakvoj srbiji...
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

+1

Mora da postoji tolerancija prema svim hitnim službama, ali uz maksimalno kažnjavanje zloupotreba. Moglo bi da se reši time što ne bi smeli da krše propise bez rotacije i sirene, a da se svako paljenje rotacije i sirene automatski loguje, pa ako postoji sumnja da je pod rotacijom išao po burek provere se nalozi i hitni pozivi i, ukoliko je zloupotrebljavao, ostaje bez posla i dozvole.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Prolazak kroz crveno i/ili žuto svetlo-diskusija

Post od ftj »

A zašto vama smeta što hitna pomoć prođe na crveno i ako nije na hitnom pozivu? Recimo vraćaju se u bazu sa intervencije i zar nije bolje da i tad prolaze kroz crveno ne bi li što pre bili u pripravnosti da ponovo reaguju?

Nije crveno svetlo neki imaginarni laserski zrak koji će ubiti ovog što prolazi kroz zeleno, nego raskrsnica gde je definisano prvenstvo prolaza u odnosu na svetlo na semaforu. Ukoliko u toj istoj raskrsnici zvoni cela ulica, svaki normalan čovek će da uspori i da vidi hitnu pomoć i neće biti masovnog pokolja kao što se ovde može pročitati. Isto tako niko ni iz hitne nije lud da vozi pun gas kroz raskrsnicu a da se prethodno nije uverio da su ga ostali videli.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

fq400 napisao:... pa ako postoji sumnja da je pod rotacijom išao po burek provere se nalozi i hitni pozivi i, ukoliko je zloupotrebljavao, ostaje bez posla i dozvole.
Dal' ste ikad jeli hladan burek ?
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Ako moraju da se vrate što pre u bazu, mogu i to da rade pod rotacijom i sirenom, zašto da ne? Apsolutno se slažem da treba imati toleranciju prema hitnim službama, ali uz kontrolu zloupotrebe.

S obzirom da to najviše zloupotrebljavaju oni koji bi po opisu posla to morali da suzbiju - policija - nema ništa od toga.

A burek valjda može da se podgreje, evo ja baš skoro otkrio čari podgrevanja razne hrane u mikrotalasnoj :D
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ftj napisao:A zašto vama smeta što hitna pomoć prođe na crveno i ako nije na hitnom pozivu? Recimo vraćaju se u bazu sa intervencije i zar nije bolje da i tad prolaze kroz crveno ne bi li što pre bili u pripravnosti da ponovo reaguju?
Svaki prolazak na crveno povecava rizik od potpuno nepotrebne nezgode. Pa valjda imaju radio vezu da mogu da im jave i kada su van baze, mozda su na terenu i blize potencijalnom pacijentu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Upravo tako. Ne dozvoljavam da iko na svoju ruku rizikuje moj zivot.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Koliko niko u ovoj temi ne je*e zivu silu, i svi pisu ono sto im dodje.

Niko ne kaze da je dozvola za prolazak kroz crveno = proci ce punim gasom. Stanes, proveris, prodjes. Oni to hvala bogu i rade kad je hitno, nece stajati 90 sek na semaforu.
X puta sam tehnicki prosao kroz crveno kad sam prvi na semaforu, pomerim se u drugu traku, i pustim sanitet/ vatrogasce.

Vatrogasci recimo u Takovskoj ili kneza Milosa koriste cak i suprotan smer, uz konstantnu zvucu/svetlosnu signalizaciju.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Prolazak kroz crveno i/ili žuto svetlo-diskusija

Post od Saša »

Evo pre pola sata baš slučaj koji smo pominjali: ulaz u NS iz pravca autoputa/Zrenjanina, raskrsnica Partizanske i Temerinske, vidim u retrovizoru hitnu ZR tablica koja pokušava da prođe sa upaljenom rotacijom. Pošto sam bio u krajnjoj levoj traci popnem se levo na ostrvo da prođu, no usput vidim da ih niko drugi ne zarezuje maltene ni 2%. Nekako se ipak probiše kroz zeleno svetlo da skrenu levo prema centru - mislite da su ovi iz suprotnog smera zastali da ih propuste? Jesu šipak, čeka hitna sa rotacijom bogami ko i svi drugi da ove zaustavi konačno semafor. Na drugu stranu, i oni (hitna) mi na kraju postadoše sumnjivi: prolaze pod rotacijom a bez uključene sirene? Nije baš toliko hitno? Pa kog đavola onda i pališ rotaciju i provlačiš se? Ili ili, nema "nije mi puno hitno"... Ili jeste ili nije. Naša posla.

TT
Poslednja izmena od Saša u 02 Apr 2014, 17:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ne bi verovao koliko im često ne radi nešto, bilo rotacija bilo sirena...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kako niko ne radi na edukaciji citavog naroda, valjalo bi temeljno ponoviti gradivo, druga solucija je ovo danas, opsta nebriga, neobrazovanjost i nezainteresovanost. Ali da je neko blizak u vozilu hitne bilo bi ono cuveno: pa sto se ne sklanjaju? :ccc:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odgovori